6. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov
om endringer i bidragsinnkrevingsloven og i enkelte andre lover.

I.

I lov av 9. desember 1955 nr. 5 om innkreving av underholdsbidrag m.v. gjøres følgende endringer:

§ 7 fjerde ledd skal lyde:

       Overtredelse av bestemmelsene i annet ledd straffes med bøter eller med fengsel i inntil 3 måneder. På samme måte straffes den som forsettlig eller uaktsomt gir bidragsfogden eller innkrevingssentralen uriktige opplysninger om sine bosteds-, arbeids- og inntektsforhold.

Ny § 14 skal lyde:

1. I tilfelle der mottakeren oppgir at en anvisning for utbetaling av bidragsforskott eller bidrag for en termin er kommet bort, og det er utstedt en ny anvisning mot erklæring fra mottakeren om å returnere den tidligere anvisningen dersom den skulle komme til rette, skal for meget utbetalt på grunn av at mottaker hever begge anvisninger motregnes i senere utbetalingstermin.
       I andre tilfelle gjelder bestemmelsene i nr. 2 om tilbakekreving.
2. Etter bestemmelsene her tilbakekreves
a) underholdsbidrag til ektefelle eller barn eller bidragsforskott etter forskotteringsloven som innkrevingsentralen har utbetalt uten at vilkårene for det var oppfylt, og
b) underholdsbidrag til ektefelle eller barn som er betalt direkte til bidragsmottaker etter at bidragspliktige er gjort kjent med at betaling skal skje til innkrevingssentralen. Som betaling direkte til bidragsmottaker regnes også betaling til tredjemann etter oppfordring fra bidragsmottaker.
       Utbetalinger som nevnt i første ledd kan kreves tilbake fra mottaker dersom vedkommende forsto eller burde ha forstått at utbetalingen skyldtes en feil.
       Bidragspliktig som har betalt til andre etter at vedkommende er gjort kjent med at bidraget skal betales til innkrevingssentralen, kan pålegges å betale beløpet på nytt i den utstrekning det ikke kreves tilbake fra mottaker etter annet ledd.
       Ved tilbakebetalingskrav som retter seg mot den som har den faktiske omsorgen for barnet, kan det foretas trekk i løpende terminer eller i etterbetaling av bidragsforskott eller bidrag.
       Innkreving kan ikke iverksettes før eventuell klage over vedtak etter første, andre eller tredje ledd er avgjort.
3. Vedtak etter paragrafen her treffes av bidragsfogden.

Nåværende §§ 14, 15 og 16 blir nye §§ 15, 16 og 17.

II.

I lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd gjøres følgende endringer:

§ 12-3 fjerde ledd fjerde punktum og nytt femte punktum skal lyde:

       Dersom forsørgeren har mottatt underholdsbidrag som skulle gått til dekning av folketrygdens krav, kan beløpet kreves tilbake eller kreves innbetalt etter bestemmelsene i bidragsinnkrevingsloven § 14 nr. 1 - 3. Vedtak om dette kan påklages etter bestemmelsene i bidragsinnkrevingsloven § 15.

§ 12-3 femte ledd skal lyde:

       Når det gis overgangsstønad, eller det er satt fram krav om dette, kan bidragsfogden av eget tiltak fastsette bidrag eller endre et løpende bidrag etter reglene i barneloven. Bidraget kan derved ikke settes høyere enn nødvendig for å dekke folketrygdens krav på refusjon for full overgangsstønad med særtillegg etter særtilleggsloven.

§ 15-6 annet ledd oppheves.

§ 15-6 nåværende tredje og fjerde ledd blir nye annet og tredje ledd.

III.

I lov av 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre gjøres følgende endringer:

Overskriften til kapittel 3 skal lyde:

       Kapittel 3. Oppgåvene til tilskotsfuten og fylkeskontoret i trygdeetaten i farskapssaker.

Overskriften til § 11 skal lyde:

§ 11. Fylkeskontoret i trygdeetaten skriv ut farskapsførelegg

§ 13 første ledd skal lyde:

       Fylkeskontoret i trygdeetaten skal sende stemning til herads- eller byretten til avgjerd etter kapittel 4 dersom:

a) farskapsførelegg ikkje vert skrive ut, og heimelen for dette ikkje er § 11 femte stykket.
b) det ikkje har late seg gjere å få framsendt førelegget.
c) den utlagde faren ikkje har vedgått farskapen innan ein månad etter at han tok imot førelegget.

§ 54 nytt sjette ledd skal lyde:

       Får den tilskotspliktige forsytartillegg frå Forsvaret i samband med avtening av førstegangsteneste eller sivilteneste, eller har rett til anna yting frå det offentlege der barnetillegg er ein del av stønaden, kan tilskotsfuten av eige tiltak fastsetje fostringstilskot til barnet for den tida slikt tillegg vert utbetalt.

§ 54 nåværende sjette og syvende ledd blir nye syvende og åttende ledd.

§ 57 første og annet ledd skal lyde:

       Tilskot som er fastsett av administrativt organ eller domstol, kan krevjast endra dersom særlege grunnar talar for det. Departementet kan i forskrift gje utfyllande reglar om slik endring.

       Også tilskot som er eller skulle ha vore betalt då kravet om endring vart framsett, kan setjast ned, setjast opp eller ettergjevast dersom sterke grunnar talar for det. Departementet kan i forskrift gje utfyllande reglar om ettergjeving av slik gjeld. Reglane i § 55 andre punktum gjeld tilsvarande.

§ 57 nytt femte ledd skal lyde:

       Reglane i § 54 sjette stykket om at tilskotsfuten kan fastsetje fostringstilskot av eige tiltak gjeld tilsvarande ved endring av tilskot.

IV.

I lov av 17. februar 1989 nr. 2 om bidragsforskott gjøres følgende endringer:

§ 3 annet og tredje ledd skal lyde:

       Når det gis bidragsforskott, eller det er satt fram krav om dette, kan bidragsfogden av eget tiltak fastsette bidrag eller endre et løpende bidrag etter reglene i barneloven. Bidraget kan derved ikke settes høyere enn nødvendig for å dekke folketrygdens krav på refusjon for utlagt forskott, og nedsettelse av løpende bidrag kan bare foretas dersom dette utelukkende har betydning for refusjonskravet.

       Bidragsforskott ytes selv om bidrag ikke blir fastsatt, når dette skyldes manglende økonomisk evne hos den bidragspliktige. Det samme gjelder hvis farskap ikke er fastsatt, hvis barnet er adoptert av en enslig adoptant, eller hvis den ene av foreldrene er død og barnet ikke har rett til barnepensjon fra folketrygden eller tilsvarende ytelse fra utlandet.

§ 4 første ledd bokstav e (ny) skal lyde:

e) barnet får rett til ytelse til livsopphold fra utlandet, tilsvarende ytelser som nevnt i bokstavene a, b og c.

§ 8 skal lyde:

       For meget utbetalt forskott tilbakekreves etter bestemmelsene i bidragsinnkrevingsloven § 14 nr. 1-3.

§ 9 tredje ledd skal lyde:

       Vedtak etter loven her treffes av bidragsfogden. Vedtak kan klages inn for fylkeskontoret i trygdeetaten innen 6 uker.

V.

       Loven her trer i kraft straks og får anvendelse også på forhold oppstått før ikrafttredelsen.

       Eventuelt bortfall av rett til bidragsforskott som følge av forskotteringsloven § 4 første ledd ny bokstav e kan tidligst gjøres gjeldende for forskotteringsterminer som kommer til utbetaling etter at loven her er trådt i kraft.

       Bidragsfogdens adgang til fastsettelse av bidrag av eget tiltak etter endringene i forskotteringsloven § 3 annet ledd, barneloven § 54 sjette ledd og § 57 femte ledd og folketrygdloven § 12-3 femte ledd gjelder bare for bidragsterminer som forfaller etter at loven her er trådt i kraft.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 2. juni 1994.

Grethe G Fossum,

Solveig Sollie, Eli Sollied Øveraas,

leder.

ordfører. sekretær.