2. Fornærmedes rett til informasjon
Etter gjeldende rett har fornærmede ikke krav på å bli underrettet om at tiltale er tatt ut, og heller ikke om berammelse av hovedforhandling med mindre vedkommende blir innkalt som vitne. Fornærmede har ikke krav på å gjøre seg kjent med tiltalebeslutningen, men i saker hvor fornærmede har advokat, skal advokaten gis en del informasjon i forbindelse med at tiltale tas ut. Offerutvalget foreslår at det skal gis underretning til fornærmede om at det er reist tiltale, og om at fornærmede har rett til å gjøre seg kjent med tiltalebeslutningen.
Høringsinstansene er delt i synet på forslaget, og de som går imot forslaget anfører at det er for ressurskrevende, både kostnads- og kapasitetsmessig. Departementet forutsetter at en underretning kan gis i standardisert form, og mener derfor at Offerutvalgets forslag ikke skulle medføre noen vesentlig arbeidsbelastning. Departementet foreslår imidlertid at slik underretning ikke automatisk skal gis i saker om mindre vinningsforbrytelser.
Det foreslås også at fornærmede skal få underretning hvis hans eller hennes erstatningskrav ikke blir fremmet i straffesaken der fornærmede har bedt om dette. En slik ordning vil gi skadelidte anledning til å protestere eller påklage avgjørelsen. Ingen høringsinstanser har gått imot forslaget.
Det foreslås også at påtalemyndigheten skal opplyse en fornærmet om at det er begått en straffbar handling som han eller hun ikke kjenner til. Etter dagens regler i straffeprosessloven § 229 har politiet ikke noen plikt til å gi slik informasjon. Ingen av høringsinstansene går imot forslaget.
Komiteens merknader
Komiteen mener det er viktig at fornærmedes mulighet til å benytte sine rettigheter sikres. Fornærmede må derfor få vite det dersom vedkommendes erstatningskrav ikke blir fremmet, slik at avgjørelsen kan påklages. Det er også et godt virkemiddel at påtalemyndigheten pålegges å opplyse en fornærmet om at det er begått en straffbar handling som vedkommende ikke kjenner til.
Komiteen har stor forståelse for at det kan være uholdbart for fornærmede ikke å få informasjon om hva som skjer i saken. Det kan lette en vanskelig situasjon om fornærmede slipper å leve i det uvisse, og får grei orientering om sakens utvikling. Fornærmedes spesielle rolle i saken tilsier at hun eller han skal få vite om at tiltale er reist, og også ha adgang til å få vite hva som står i tiltalebeslutningen. Komiteen slutter seg derfor til forslaget om at fornærmede automatisk skal varsles om at det er reist tiltale, og om at fornærmede har rett til å gjøre seg kjent med tiltalebeslutningen.
Selv om behovet for slik informasjon sannsynligvis vil være større jo mer alvorlig forbrytelsen er, understreker komiteen at behovet også kan være til stede i mindre vinningsforbrytelser. Så lenge informasjonen gis i standarisert form, bør det ikke kreve vesentlig merarbeid å informere fornærmede også i slike saker. Komiteen har derimot forståelse for at slik informasjon ikke gis når fornærmedes identitet ikke er kjent.