Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

       I lov om Enhetsregisteret skal følgende bestemmelser lyde:

§ 1 annet ledd

       Enhetsregisteret skal entydig identifisere registreringsenhetene ved tildeling og registrering av organisasjonsnummer. Alle tilknyttede registre og særregistre skal bidra til å redusere oppgaveplikten for næringslivet ved å benytte organisasjonsnummer og opplysninger fra Enhetsregisteret.

§ 2 pkt. c

c) Særregister:
1. Grunnboken og andre offentlige realregistre.
2. Løsøreregisteret, Konkursregisteret og Regnskapsregisteret.
3. Norske banker og andre finansinstitusjoners registre over innskytere, låntakere og registreringsenheter som de har stilt garanti for.
4. Norske forsikringsselskapers registre over forsikringstakere og forsikrede.
5. Postgiros registre over kontohavere.
6. Bankenes Betalingssentrals registre over kontohavere.
7. Verdipapirsentralens registre over kontohavere.
8. Revisorregisteret.
9. Regnskapsførerregisteret.
10. Skattemanntallet for etterskuddsskattepliktige.
11. Toll- og avgiftsdirektoratets tollkreditt-register.
12. Arbeidstilsynets register over meldepliktige virksomheter.

§ 4 første og annet ledd

       Følgende enheter skal registreres i Enhetsregisteret hvis de registreres i tilknyttet register eller særregister:

a) Staten, fylkeskommuner og kommuner.
b) Selskaper, foreninger, stiftelser, aksjefond og andre juridiske personer. Dødsbo og felleseiebo som identifiseres ved fødselsnummer, og indre selskaper, er likevel ikke registreringspliktige.
c) Enkeltmannsforetak.
d) Tingsrettslige sameier som opptrer som sådanne utad.

       Registreringsplikt i Enhetsregisteret gjelder også for enkeltpersoner som ikke er innehaver av enkeltmannsforetak, men som registreres i tilknyttet register, revisorregisteret eller regnskapsførerregisteret.

§ 9. Plikt til å bruke organisasjonsnummer.

       En registreringsenhet kan ikke registreres endelig i et tilknyttet register eller særregister før enheten er registrert i Enhetsregisteret og tildelt organisasjonsnummer.

       Ved registrering av registreringsenhet i tilknyttet register eller særregister skal enhetens organisasjonsnummer i Enhetsregisteret registreres.

§ 10. Foreløpig registrering.

       Departementet kan fastsette i forskrift at registerfører for tilknyttet register og særregister kan foreta foreløpig registrering i eget register og benytte foreløpig tildelt organisasjonsnummer.

§ 11. Plikt til å bruke opplysninger registrert i Enhetsregisteret.

       Registerfører for tilknyttet register og særregister har rett og plikt til å bruke de opplysninger som er registrert i Enhetsregisteret under utførelsen av sitt arbeid. De har også plikt til å holde eget register à jour i forhold til slike opplysninger registrert i Enhetsregisteret.

§ 12. Frist for melding og registrering.

       En registreringsenhet skal meldes og registreres i Enhetsregisteret senest samtidig med at enheten registreres i tilknyttet register eller særregister.

       Registreringsenhet som ikke registreres i tilknyttet register eller særregister har rett til å bli registrert i Enhetsregisteret.

§ 13 tredje ledd

       Meldes en registreringsenhet først til et særregister, kan særregisteret straks formidle opplysninger som nevnt i § 5 annet ledd videre til Enhetsregisteret for identifikasjon og tildeling av organisasjonsnummer, eller det kan henvise enheten dit.

§ 21 annet ledd

       Særregister kan gis direkte tilgang til opplysninger registrert i Enhetsregisteret etter nærmere regler fastsatt av departementet.

§ 22. Innsyn - utlevering av opplysninger.

       Med de begrensninger som følger av denne § har enhver rett til å gjøre seg kjent med det som er registrert i Enhetsregisteret, og få utskrift av dette. Dette gjelder likevel ikke fødselsnummer og D-nummer. Kredittopplysningsforetak som har konsesjon fra Datatilsynet for lagring av fødselsnummer og D-nummer til internt bruk, kan likevel etter avtale godkjent av Datatilsynet få tilgang til slike numre.

       Foreninger som ikke registreres i tilknyttet register, kan reservere seg mot at opplysninger om foreningens registrerte kontaktperson skal avgis til andre enn tilknyttet register og særregister.

       Sammenstilling av opplysninger om person kan bare gis når det gjelder personens registrerte tilknytning til næringsvirksomhet.

       Departementet gir regler om hvordan opplysningene skal gjøres tilgjengelige, og kan bestemme at det skal betales gebyr for tjenestene.

§ 31. Overgangsbestemmelser.

       Kongen kan gi overgangsbestemmelser, herunder om tidsfrister for tilknyttede registre og særregistre om oppfyllelse av pålagte plikter etter loven.