3. Dagens registersituasjon

       Det er i dag liten utveksling av informasjon mellom offentlige etater, noe som innebærer at næringslivet må innrapportere de samme opplysninger til flere etater. Det finnes heller ingen felles og enhetlig identifikasjon av de enheter som er representert i de offentlige registre. Næringslivet bruker årlig betydelige ressurser for å oppfylle rapporteringsplikten til det offentlige.

       I proposisjonen gjennomgås registerordninger i enkelte andre land. I Sverige tildeles alle enheter et identifikasjonsnummer som brukes av alle offentlige myndigheter. Det foreligger imidlertid ingen samordnet datainnsamling og utveksling av datainformasjon slik det planlegges i Enhetsregisteret. Finland har et basisregister tilsvarende Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister. Det er ikke etablert noen ordning med tildeling av felles identifikasjonsummer til bruk i offentlige registre.

       Når det gjelder EU, finnes det regler i selskapsrettsdirektivene om at medlemslandene skal opprette registre tilsvarende det norske Foretaksregisteret. Videre er det etablert et elektronisk nettverk, VIES, der alle virksomheter innen EU er registrert med et momsnummer. Det er også utarbeidet en egen forordning om opprettelse av EU-samordnete registre over foretak i statistisk øyemed. For øvrig vurderes muligheten for å etablere et elektronisk nettverk mellom medlemslandenes offentlige selskapsregistre. Departementet forutsetter at man følger med i utviklingen innen EU for å sikre at de tiltak som iverksettes i forbindelse med Enhetsregisteret kan tilpasses EUs tiltak på området.

       Det er foretatt en kartlegging av aktuelle nasjonale prosjekter og utredninger som kan påvirke eller påvirkes av etableringen av Enhetsregisteret. Aktuelle prosjekter, utredninger og tiltak er beskrevet i proposisjonen. Flere prosjekter vil ha behov for identifikasjon av enheter, både i og utenfor næringslivet.

Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at det ikke er noe land i Norden eller i EU som har opprettet lignende registre som Enhetsregisteret, og at man vil følge EUs tiltak på området med tanke på nødvendige tilpasninger.