4. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov:
om endringer i lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr.

I.

       I lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr gjøres følgende endringer:

Ny § 6 a skal lyde:

       I de tilfeller hvor gebyret for et rettergangsskritt ender med desimaler, skal gebyret rundes nedover til nærmeste krone.

§ 7 skal lyde:

       For behandling av en sak ved forliksrådet betales rettsgebyret. Betalingen tilfaller kommunekassen. Dersom saken er ført inn i sakslisten, men det oppdages at saken hører inn under et annet forliksråd eller saken trekkes før saksbehandlingen er startet, returneres klagen til klager, uten at gebyr påløper. Dersom feilen oppdages eller saken trekkes etter at det er sendt ut pålegg om tilsvar, innkalling er skjedd eller man har mottatt forkynning i retur uten svar, returneres klagen. Det påløper i disse tilfellene 1/2 rettsgebyr.

       Forliksrådet kan i den utstrekning det finner det hensiktsmessig og med orientering til klager, sende klagen direkte til korrekt forliksråd. I saker som ikke omfattes av første ledd fjerde punktum påløper bare ett gebyr.

       For behandling av en oppfriskningsbegjæring ved forliksrådet betales rettsgebyret. Betalingen tilfaller kommunekassen.

§ 8 første ledd skal lyde:

       Det skal betales 6 ganger rettsgebyret for søksmål ved herreds- eller byrett. Det samme gjelder behandling av tvist som foretas i søksmåls former for herreds- eller byrett i egenskap av skifterett eller namsrett. Det skal betales 6 ganger rettsgebyret for behandling av anke over dom avsagt i forliksrådet, jf. tvml. § 296 og for anke over rettsforlik inngått i forliksrådet jf. tvml. § 286. For behandling av ankesak som tillates fremmet, betales ved lagmannsrett og ved Høyesterett 25 ganger rettsgebyret. Avgjøres anken uten at ankeforhandling blir holdt, betales halvparten av fullt gebyr.

§ 8 fjerde ledd skal lyde:

       Blir søksmålet eller anken avvist, nektet fremmet eller hevet betales 2 ganger rettsgebyret. Det samme gjelder dersom saken trekkes eller forlik inngås senest 4 uker før hovedforhandling.

       Trekkes saken tilbake eller forlik inngås på et senere tidspunkt eller under hovedforhandling, eller uteblivelsesdom avsies, betales halvparten av fullt gebyr. Bestemmelsen i annet og tredje punktum gjelder tilsvarende dersom dom blir avsagt på grunnlag av partenes enighet. For beregning av 4 ukersfristen gjelder reglene i domstolsloven § 146 annet ledd tilsvarende.

§ 8 femte ledd skal lyde:

       For behandling av kjæremål, motkjæremål og krav om gjenopptagelse betales 6 ganger rettsgebyret. For kjæremål til herreds- og byrett over avgjørelser tatt i forliksrådet betales 2 ganger rettsgebyret.

§ 11 tredje ledd skal lyde:

       For klage over avgjørelser under lensmannsskjønn, jf. skjønnsprosesslovens § 31, betales rettsgebyret.

§ 11 nåværende tredje ledd blir nytt fjerde ledd første punktum.

§ 11 fjerde ledd nytt annet punktum skal lyde:

       For overskjønn og takster som behandles etter naturskadeloven betales gebyr etter denne paragrafs første ledd.

II.

       Denne lov trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Oslo, i justiskomiteen, den 3. desember 1993.

Anders C Sjaastad, Ane Sofie Tømmerås, Olav Akselsen,
fung. leder. ordfører. sekretær.