2.1 Sammendrag

Post 1 Apanasje

Løyvinga vert nytta til personlege utgifter for H.M. Kongen og H.M. Dronninga, medrekna utgifter i samband med diverse offisielle oppgåver, og til drift og vedlikehald av eigne eigedomar.

Post 50 Det Kongelege Hoff

Løyvinga vert nytta til kongehuset sine utgifter til offisielle oppgåver, drift av organisasjonen, infrastruktur og mindre investeringar til vedlikehald.

Løyvinga skal òg dekkje utgifter til jamleg indre vedlikehald og utvikling av dei kongelege eigedomane Det Kgl. Slott, Bygdø Kongsgard (hovudhuset m/sidebygning og park) og Oscarshall slott.

Post 51 Særskilde prosjekt ved Det Kongelege Hoff

Forslaget til løyving gjeld interiørprosjektet ved Oscarshall slott som Det kongelege hoff har ansvaret for. Prosjektet har ei totalramme på 45 mill. kroner, og omfattar innvendig rehabilitering av slottsbygget, inkludert sikring og restaurering av kunst, møblar og anna inventar. Prosjektet hadde oppstart i 2007 og tek sikte på å bli avslutta i 2009, slik at lystslottet kan opnast for publikum. Statsbygg har ansvaret for utvendig rehabilitering av slottet og rehabilitering av bygningsmassen elles ved anlegget, sjå omtale under kap. 1581 post 45.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen registrerer at budsjettet for programkategori 00.10 Det kongelege hus er på totalt kr 173 501 000, en økning på kr 7 284 000 – som tilsvarer 4,4 prosent – i forhold til saldert budsjett for 2008.

Komiteen viser til at bevilgningene til Det kongelige hus også består av kap. 1581 Eigedomar til kongelege føremål, kap. 104 Kongefamilien sine offisielle reiser til utlandet, samt diverse kapitler under Forsvarsdepartementet med bevilgninger til H.M. Kongens adjutantskap, Kongeskipet og K/B Stjernen. Til sammen er det foreslått bevilget kr 96 134 000 over disse kapitlene. I tillegg kommer kap. 441, Oslo politidistrikt, der midler til eskortetjenesten bevilges. Beløpet til denne bevilgningen oppgis ikke.

Komiteen viser til at post 1 Apanasje til H.M. Kongen og H.M. Dronningen er foreslått øket med 6 prosent til kr 8 751 000 for 2009.

Komiteen peker også på post 50 – Det kongelege hoff – som er foreslått øket med 4,5 prosent til kr 127 778 000 – der beløpet brukes til kongehusets offisielle oppgaver, drift, infrastruktur og mindre investeringer til vedlikehold. Denne bevilgning dekker også jevnlig innvendig vedlikehold av de kongelige eiendommene – Det kongelige Slott, Bygdø Kongsgård og Oscarshall slott.

Komiteen viser til at post 51 Særskilde prosjekt ved Det kongelege hoff omfatter midler til interiørprosjektet ved Oscarshall slott på kr 15 683 000. Prosjektet har en totalramme på 45 mill. kroner og omfatter innvendig rehabilitering, inkludert sikring og restaurering av kunst, møbler og annet inventar. Prosjektet skal avsluttes i 2009, og lystslottet skal da kunne åpnes for publikum.

Komiteen vil minne om Budsjett-innst. S. nr. 10 (2006–2007) hvor komiteen den gang la til grunn at nødvendige utgifter i forbindelse med periodevis oppgradering og utvikling av Det kongelig hus' private eiendommer, som Prinsehytta og folkegaven Kongsseteren, kan inngå i bevilgninger på kap. 1 post 51.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, slutter seg for øvrig til budsjettforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til Budsjett-innst. S. nr. 10 (2007–2008) hvor komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viste til brev fra Det Kongelige Hoff datert 10. januar 2007 til Fornyings- og administrasjonsdepartementet med innspill i forbindelse med budsjettarbeidet for 2008. I brevet ble det dokumentert et behov for en bevilgning på kr 2 500 000 til rehabilitering av vinduer, tak og piper spesielt og fasader generelt, samt riving av gammel garasje på Kongsseteren. Med denne bakgrunn foreslo Fremskrittspartiet og Høyre en tilleggsbevilgning på kr 2 500 000 under post 51 – Særskilte prosjekt ved Det Kongelige Hoff.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet foreslår under kap. 41 Stortinget – at post 70 Tilskudd til partigruppene blir redusert med 12,5 mill. kroner og at 2,5 mill. kroner av disse midlene blir øremerket til Kongsseteren under kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen, post 51 Særskilte prosjekt ved Det Kongelige Hoff.

Komiteens medlem fra Høyre foreslår å øke kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen, post 51 Særskilte prosjekt ved Det Kongelige Hoff med 2,5 mill. kroner, øremerket til utbedringer ved Kongsseteren. Økningen foreslås inndekket ved et tilsvarende kutt i kap. 41 Stortinget, post 70 Tilskudd til partigruppene.