Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Samferdselsdepartementet - Utdrag fra budsjettkapitler samt komiteens merknader til disse

Regjeringa foreslår eit samferdselsbudsjett for 2008 på om lag 24,7 mrd. kroner, ein auke på om lag 1,1 mrd. kroner eller 4,7 pst. frå saldert budsjett 2007.

Saldert budsjett 2007 innebar eit lyft for løyvingane til både veg og jernbane. Det var første gong ei regjering har følgt opp Stortingets vedtak om Nasjonal transportplan for både veg og jernbane i eitt år. Noreg er inne i ein høgkonjunktur med stor aktivitet i mange sektorar, ikkje minst innan byggsektoren, men òg i anleggssektoren. Mangel på arbeidskraft og stor internasjonal etterspurnad etter viktige innsatsfaktorar som stål, betong, olje/ asfalt etc., gir auka løns- og prisvekst.

Budsjettframlegget 2008 medfører eit aktivitetsnivå for veg og jernbane på om lag same nivå som i saldert budsjett 2007. Dette inneber at jernbanebudsjettet for 2008, som i 2007, ligg på eit historisk høgt nivå, medan vegbudsjettet også ligg på eit klart høgare nivå enn vegbudsjetta under regjeringa Bondevik II. Med budsjettframlegget har Regjeringa som første regjering meir enn oppfylt Stortingets vedtak om Nasjonal transportplan for to år av planperioden både for veg og jernbane. Såleis vert om lag 200 mill. kroner av etterslepet frå 2006 teke att.

For både veg og jernbane har Regjeringa funne det nødvendig å styrkje drift og vedlikehald monaleg utover premissa i Nasjonal transportplan. Også riksvegferjedrifta er styrkt samanlikna med Nasjonal transportplan, m.a. på grunn av høg oljepris.

I tråd med Regjeringas utbyttepolitikk er det budsjettert med inntekter på om lag 1,2 mrd. kroner i utbytte frå selskap som er eigd av Samferdselsdepartementet. Dette er fordelt med 398 mill. kroner i utbytte frå Avinor AS, 349 mill. kroner i utbytte frå NSB AS og 506 mill. kroner i utbytte frå Posten Norge AS. Det er ikkje lagt opp til å ta ut utbytte frå Baneservice AS.

I tabellane under dei einskilde budsjettkapittel i St.prp. nr. 1 (2007-2008) Samferdselsdepartementet er budsjettendringar sett i forhold til saldert budsjett 2007. I tabell på side 18 i proposisjonen er det vidare gitt ei oversikt over budsjettendringar på utgiftskapittel og inntektskapittel i forhold til saldert budsjett 2007.

For kapittel og postar som ikkje er nemnde nedanfor, har komiteen ingen merknader og sluttar seg til budsjettforslaget.

Komiteen viser til at utbytte blir behandla av finanskomiteen under rammeområde 23, jf. Budsjett-innst. S. nr. 1 (2007-2008).

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1300

145,3

151,4

4300

2,2

2,3

Til drifta av Samferdselsdepartementet er det avsett 107,6 mill. kroner (post 1), om lag same realnivå som i saldert budsjett 2007. Det er foreslått 20,4 mill. kroner i tilskot til internasjonale organisasjonar (post 70), ein auke på 2 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Årsaka til auken er finansieringa av departementet si deltaking i to nye EU-program.

I tilskot til trafikktryggleiksformål mv. (post 71) er det avsett 21 mill. kroner, ein auke på 1,8 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Til Trygg Trafikk er det avsett 19,5 mill. kroner, ein auke på 0,8 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Til Syklistenes Landsforening er det avsett 0,5 mill. kroner, som er same beløp som for 2007. I 2008 er det vidare eit nytt tilskot til ITS Norge, som det er foreslått å avsetje 1 mill. kroner til.

Det er avsett 2,4 mill. kroner i tilskot til vernebuing på samferdselsområdet Post 73), om lag uendra frå saldert budsjett 2007.

Komiteen vil vise til at Regjeringen foreslår å bevilge 107,6 mill. kroner til driften av Samferdselsdepartementet i 2008, og at dette er om lag samme realnivå som i saldert budsjett for 2007. Komiteen viser videre til at bevilgningen til driftsutgifter post 1 dekker lønn, godtgjørelser til ansatte i departementet, samt husleie og diverse utgifter knyttet til drift. Komiteen anmoder departementet om å søke effektiv og rasjonell drift innenfor bevilgede rammer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til forslaget til bevilgning under kap. 1300.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er grunnlag for omfattende effektivisering innen driften av departementet. Det er også disse medlemmers syn at aktivitetsnivået på en rekke områder kan reduseres. Disse medlemmer viser også til at budsjettene over tid har økt mer enn normal prisstigning.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon under post 1 Driftsutgifter, og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Disse medlemmer vil dekke inn kontingenter til Norges deltakelse i internasjonale organisasjoner innen transport og kommunikasjon over utenlandsbudsjettet.

Komiteen er udelt positiv til det arbeid Trygg Trafikk og Syklistenes landsforening gjør, og støtter bevilgningene til disse. Komiteen viser til at Trygg Trafikk er en viktig landsomfattende organisasjon som jobber med trafikksikkerhet, særlig rettet mot barn og unge.

Komiteen viser til det omfattende trafikksikkerhetsarbeidet Trygg Trafikk står for, og det nødvendige supplement til norske myndigheters eget trafikksikkerhetsarbeid denne organisasjonen representerer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er kjent med at Trygg Trafikk står overfor store økonomiske utfordringer, og hadde i utgangspunktet behov for en bevilgning på 21 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil peke på at for å følge opp sitt arbeid, har Trygg Trafikk behov for noe mer midler enn Regjeringen har foreslått å bevilge. Disse medlemmer viser til de respektive partiers alternative budsjetter hvor posten er økt med 3 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ber Regjeringen følge den økonomiske utviklingen i Trygg Trafikk fram mot revidert nasjonalbudsjett, med sikte på eventuelle ekstrabevilgninger.

Komiteen støtter Regjeringens forslag til økning i tilskuddet til ITS Norge.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ber om at Regjeringen øker innsatsen på ITS for å nå viktige mål innenfor samferdselssektoren ytterligere.

Komiteenunderstreker behovet for en ny samlet vurdering av spørsmål knyttet til samfunnssikkerhet, og understreker spesielt at arbeid med samferdselsberedskap må forsterkes.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til post 72 Tilskudd til samferdselsberedskap for budsjettering av midler til samferdselsberedskap, men som ikke hører hjemme i budsjettet til underliggende etater. Disse medlemmer støtter dette, men vil be Regjeringen vurdere hvorvidt deler av disse bevilgninger bør kunne kanaliseres via Fylkesmannen.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 med Tillegg nr. 5 (2007-2008)

1301

174,5

169,9

Til Samferdselsdepartementets innsats på forskning og utvikling mv. er det på kap. 1301, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 5 (2007-2008) budsjettert med 169,9 mill. kroner i 2008.

Post 21 Utredninger vedrørende miljø, trafikksikkerhet mv. er budsjettert med 17,3 mill. kroner, om lag same realnivå som i saldert budsjett 2007.

Post 50 Samferdselsforsking er budsjettert med 152,6 mill. kroner til, ein auke på 6,3 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Den største delen av forskingsmidlane går til tele- og transportforsking gjennom ulike program i regi av Norges forskingsråd. Klima, miljø og trafikktryggleik er stikkord for transportforskinga, medan utvikling og utnytting av IKT er stikkord for teleforskinga.

Post 71 Tilskudd til arbeids- og utdanningsreiser for funksjonshemmede (forsøksordningen) er i St.prp. nr. 1 (2007-2008) budsjettert med 12,1 mill. kroner, ein auke på 0,5 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 5 (2007-2008) foreslås ordninga no i sin heilhet lagt til Arbeids- og velferdsetaten under Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Dette inneber at forslag til løyving under kap. 1301 Forskning og utvikling mv. post 71 Tilskudd til arbeids- og utdanningsreiser for funksjonshemmede, vert redusert med 12,1 mill. kroner (nullstilt).

Komiteen peker på at en offensiv forskning og forskningsbasert kunnskap blir stadig mer avgjørende for å utvikle et fremtidsrettet næringsliv og en fremtidsrettet offentlig sektor. Komiteen vil vise til de vedtatte målene om opptrapping av bevilgningene til forskning og utvikling de neste årene.

Komiteen vil understreke at Norge har særlig gode forutsetninger for å kunne bidra til utvikling av og tilrettelegging for alternative drivstoff og kjøretøyteknologi. Det er viktig å støtte opp om initiativ og aktører som ønsker å bidra til å utvikle og ta i bruk alternativer til fossile drivstoff og teknologier som reduserer utslippene fra transportsektoren.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til forslaget til bevilgning under kap. 1301.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at offentlig forskningsinnsats bør samles enten i ett departement eller styrt av ett departement i samarbeid med Norges forskningsråd.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merket seg at utredningsmidlene blant annet blir anvendt til analyser og metodeutvikling relatert til transportplanlegging. Flertallet ser det som viktig at disse midlene både brukes sentralt i NTP-sammenheng, men også i regionene i Statens vegvesens arbeid med transportplanlegging lokalt i samarbeid med kommuner og fylker. Det vil bidra til å styrke plankompetansen og utviklingen av slike verktøy i transportplanleggingen også lokalt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener at økte bevilgninger til veier også er en viktig faktor for et bedre miljø og økt sikkerhet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at en god måte for å bevare miljøet og å øke trafikksikkerheten, er en politikk der det satses på effektive, sikre og miljøvennlige veier samt reduserte avgifter på biler.

Disse medlemmer vil vise til at satsing på veibygging både i Vestfold og i Akershus dokumenterer en betydelig reduksjon i antall hardt skadde og drepte i trafikken. Veistrekninger som på grunn av ulykkestallene har vært omtalt som dødsveger, er i dag noen av de sikreste veiene i landet. Dette har skjedd selv om fartsgrensene på disse veiene er økt fra 70 km/t til 100 km/t, og nå vurderes satt ytterligere opp. Dette viser at den beste måte å øke trafikksikkerheten på er å bygge nye veier, samt å oppgradere to- og trefeltsveier med midtdeler og kantsikring.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon i rammen og viser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Komiteen støtter Regjeringens forslag om å øke bevilgningen til forskningsprogrammet RENERGI. Teknologiutvikling generelt, herunder FoU-midler til miljøvennlig teknologi og alternative drivstoff i transportsektoren, er svært viktige virkemidler i klimapolitikken, jf. St. meld. nr. 34 (2006-2007).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, peker på at en offensiv forskning og forskningsbasert kunnskap blir stadig mer avgjørende for å utvikle fremtidsrettet næringsliv og offentlig sektor. Flertallet vil vise til de vedtatte målene om opptrapping av bevilgningene til forskning og utvikling de neste årene.

Flertallet vil understreke at Norge har særlige forutsetninger til å kunne bidra til utvikling av og tilrettelegging for alternative drivstoff og kjøretøyteknologi. Det er viktig å støtte opp om initiativ og aktører som ønsker å bidra til å utvikle og ta i bruk alternativer til fossile drivstoff og teknologier som reduserer utslippene fra transportsektoren.

Flertallet mener teknologiutvikling generelt, herunder FoU-midler til miljøvennlig teknologi og alternative drivstoff i transportsektoren, er svært viktige virkemidler i klimapolitikken, jf. St. meld. nr. 34 (2006-2007). Flertallet viser til at det haster med å iverksette utslippskutt for å unngå farlige klimaendringer.

Flertallet støtter Regjeringens forslag om å øke bevilgningen til forskningsprogrammet RENERGI over Samferdselsdepartements budsjett med 27 pst. til 29,4 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret for Regjeringens satsing på forskning og utvikling på miljøvennlig transport. Regjeringen Bondevik II styrket bevilgningene til forsøk og demonstrasjon med biodrivstoff, hydrogendrevne kjøretøy og fylleanlegg for hydrogendrivstoff betydelig i sin regjeringsperiode.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at økte investeringer i bedre veistandard vil gi større sikkerhet i veitrafikken.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Komiteens medlemmer fra Høyre peker på at også nye fornybare energikilder og teknologi for CO2-håndtering vil spille en viktig rolle i fremtidens energiforsyning. Dette er områder hvor Norge bør være ledende i utviklingen av ny teknologi. Disse medlemmer viser til Høyres alternative budsjettforslag der det er foreslått å styrke forskningsprogrammene RENERGI (Fremtidens rene energisystem) og Climit (miljøvennlig gasskraftteknologi) med 25 mill. kroner hver - til sammen 50 mill. kroner - utover Regjeringens forslag.

Komiteen viser til utfyllende merknader under kapittel 4.1.3.1 Samferdsel og miljø.

Komiteen mener Norge har særlige forutsetninger for å kunne bidra til teknologiutvikling og tilrettelegging for alternative drivstoff og kjøretøyteknologi. Flere norske selskaper og forskningsinstitutter er verdensledende innen hydrogenproduksjon, fylleanlegg for hydrogen, forskning på biodrivstoff og liknende.

Komiteen mener det derfor er viktig å støtte opp om initiativ og aktører som ønsker å bidra til å utvikle og ta i bruk alternativer til olje.

Komiteen vil særlig peke på betydningen av å realisere den planlagte "Hydrogenveien" fra Stavanger til Oslo, og vil vise til at staten har bidratt til byggingen av hydrogenstasjoner i Stavanger og Grenland.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil trekke fram at elbiler, hydrogen og biodrivstoff også representerer muligheter for ny næringsutvikling i Norge. Flertallet viser til at en ny rapport fra ZERO, NoBio, TØI og Papir- og fiberinstituttet konkluderer med at biodrivstoff laget med norsk trevirke som råstoff, vil kunne dekke 20-30 pst. av drivstoffbehovet i transportsektoren. En slik satsing vil kunne gi nærmere 10 000 nye arbeidsplasser også, primært i distriktene.

Flertallet merker seg at HyNor-prosjektet er et meget vellykket hydrogenprosjekt, som har internasjonal anerkjennelse. Det er per i dag to hydrogenstasjoner i Norge, og 7 til er planlagt. HyNor fikk for eksempel nylig en avtale med en billeverandør som vil levere 30 hydrogendrevne biler til Norge de neste to årene. Flertallet merker seg at det også er flere gode biodrivstoffprosjekter under planlegging. Flertallet mener derfor at det vil være behov for å satse i enda større grad på utvikling og demonstrasjon for klimavennlige drivstoff framover.

Flertallet ser positivt på Regjeringens arbeid med virkemidler for å få til lavere klimagassutslipp. Et prosjekt som kan bidra positivt til dette arbeidet og til å redusere støy fra biltrafikken, er for eksempel Bio-gass-prosjektet i Fredrikstad, som har som langsiktig målsetting å få etablert E6 mellom Svinesund og Oslo som Bio-gass-vei.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at verden blir stadig mer avhengig av energi og ensidig avhengig av olje. Dette medfører en stor belastning på miljøet, og bidrar til vesentlig usikkerhet i enkelte regioner i verden.

Disse medlemmer vil vise til Hydrogenrådets handlingsplan for perioden 2007-2010 som anbefaler at det etableres en stabil finansiering til demonstrasjonsprosjekter innen hydrogen på et nivå på 40 mill. kroner for 2008, 55 mill. kroner for 2009, og deretter 70 mill. kroner fra 2010-2015 for at aktører i Norge skal være tidlige brukere av hydrogenteknologi.

Disse medlemmer vil vise til planene om bygging av en hydrogenstasjon i Oslo-området, og vil vektlegge at dette er et godt prosjekt som bør prioriteres.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at verden stadig blir mer avhengig av energi. Disse medlemmer understreker behovet for å unytte eksisterende energikilder på en god måte og utvikle nye energikilder gjennom forskning. Ikke minst vil disse medlemmer understreke behovet for effektiv og økonomisk energibruk.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til Venstres alternative statsbudsjett hvor Venstre foreslår å øke bevilgningene til forskning og utprøving av hydrogen og brenselcelleteknologi med 20 mill. kroner utover Regjeringens forslag.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1310

475,9

501,4

Post 70 Kjøp av innanlandske flyruter vert foreslått budsjettert med 501,4 mill. kroner, ein auke på 25,5 mill. kroner eller 5,4 pst. frå saldert budsjett 2007. Auken utover venta prisstiging har samanheng med framlegget om å auke CO2-avgift på bruk av drivstoff for innanriks luftfart med 10 øre/literen.

Komiteen vil understreke behovet for et godt kortbanenett for at folk skal ta hele landet i bruk. Kortbanerutene er nødvendige for både syketransport og ambulansetjenester, men også for næringslivet og bosetting i distriktene.

Komiteen vil ha en god samferdselspolitikk for hele landet. Derfor er kortbanenettet og stamrutenettet viktig for flytrafikken i hele landet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, understreker betydningen av at ordningen med at flyplasser som har økonomisk overskudd betaler for ulønnsomme flyplasser, videreføres.

Flertallet har merket seg at økningen utover forventet prisstigning (gjelder budsjettøkning for statlig kjøp av flyrutetjenester i 2008) har sammenheng med forslaget om å øke CO2-avgiften på bruk av drivstoff i innenriks luftfart med 10 øre pr. liter.

Flertallet viser til at ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har CO2-utslippene økt med 20 pst. i perioden 1990-2005. Med denne avgiftsøkningen regner Regjeringen med at veksten i utslipp dempes. For statskassen betyr dette påslaget på 10 øre pr. liter en nettoøkning på 50 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at bevilgningsøkningen ut over prisstigningen skyldes utgiftsøkning som følge av økt CO2-avgift på bruk av drivstoff i innenriks luftfart. Disse medlemmer forventer ingen redusert reiseaktivitet som følge av at billettprisene øker med noen få kroner, og kan derfor heller ikke se at økningen vil redusere flytrafikkens utslipp. Disse medlemmer legger til grunn at økningen er motivert ut fra et ønske om å styrke statens inntekter snarere enn forventninger om miljøeffekter, og derved fremstår som et tydelig eksempel på symbolsk miljøpolitikk. Dette bekreftes av at innkrevd avgift ikke øremerkes miljøtiltak, men går rett inn i statskassen. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, hvor denne avgiftsøkningen sammen med Regjeringens øvrige forslag til avgiftsøkninger er fjernet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil vise til at det er et stort behov for flere rullebaner på 1 600 meters lengde. Disse medlemmer vil peke på at lengre rullebaner må til for å få reell konkurranse og lavere billettpriser på rutene til og fra flere flyplasser.

Disse medlemmer vil vise til det positive samarbeidet mellom lokalt næringsliv, lokale myndigheter og Avinor for å utvikle flyplasser. Disse medlemmer vil foreslå å videreføre slikt positivt samarbeid ved flyplassutvidelser og drift.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at overordnet luftfartspolitikk ble drøftet gjennom Stortingets behandling av Nasjonal transportplan 2006-2015, jf. St.meld. nr. 24 (2003-2004) og Innst. S. nr. 240 (2003-2004). På bakgrunn av stor omstilling innenfor luftfarten og stor økning i trafikken mener disse medlemmer at det fortsatt er nødvendig å legge frem egen melding om luftfart til Stortinget.

Disse medlemmer har merket seg at departementet har satt i gang arbeid med å utarbeide en strategi for norsk luftfart som er ment å være ferdig i 2007, og som skal fungere som en rapport til departementet og innspill til ny Nasjonal transportplan.

Disse medlemmer peker på at det er ønskelig med en bredere drøftelse av norsk politikk for luftfarten. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å legge frem en melding om norsk luftfart som oppfølging av Norsk luftfartsplan 1998-2007 (St.meld. nr. 38 (1996-1997))."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartietvil peke på at en melding om luftfarten også må omfatte en vurdering av endringer i eierskap og organisering for de regionale flyplassene, slik at næringsliv, brukerorganisasjoner og regionale myndigheter sterkere kan delta i utvikling og drift.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, legger til grunn at Regjeringen fastsetter takstregulativ for Torp og Rygge som gir likeverdig avgiftsnivå med Gardermoen for slik å unngå en uheldig konkurransefordel på bekostning av det solidariske finansieringssystemet innenfor Avinor.

Flertallet vil bemerke at det under regjeringen Bondevik IIs regjeringstid ikke ble tatt grep for å redusere maksimaltakstene i kortbanenettet. Flertallet er svært fornøyd med at regjeringen Stoltenberg II gjennom sine krav til anbudet for Nord-Troms og Finnmark fikk redusert maksimalprisene med 20 pst. fra 1. april 2007.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre vil understreke den positive utviklingen flyplassene på Torp og Rygge har. Disse flyplassene bidrar til å avlaste Gardermoen, og har et stort passasjergrunnlag i den sørlige delen av Østlandet.

Disse medlemmer viser til at drift av lufthavnene på Rygge og Torp kan utgjøre både et korrektiv og et supplement til Gardermoen i konkurransen om å gi de reisende og flyselskapene et best mulig og mest mulig effektivt tilbud.

Disse medlemmer understreker at like konkurransevilkår for lufthavnene på Rygge og Torp også må omfatte åpningstider. Disse medlemmer har merket seg at Rygge lufthavn har fått avslag på sin søknad om utvidet åpningstid en halv time morgen og kveld, til tross for at alle berørte kommuner har anbefalt dette. Disse medlemmer ber Regjeringen sørge for at søknaden blir innvilget.

Disse medlemmer mener Torp og Rygge skal ha frihet til å bestemme eget takstregulativ. Disse medlemmer vil videre peke på at avgiftsnivået ved landets flyplasser varierer, og ser ingen grunn til å øke avgiftene på Torp og Rygge.

Disse medlemmer viser til anbudsrunden for Nord-Troms og Finnmark hvor maksimaltakstene ble satt ned med 20 pst. Disse medlemmer forventer at man i den store anbudsrunden for resten av landet i 2008 reduserer maksimaltakstene tilsvarende.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker at for å utvikle et effektivt og sunt lufthavntilbud er det avgjørende å etablere like konkurransevilkår mellom lufthavner der avstander og beliggenhet gjør dette mulig. Disse medlemmer mener at fokus på fjerning av konkurransehindrende regler må fortsette, med lavere priser og bedre tilbud på flyreiser som mål. Statlig inngripen i konkurransen med sikte på å øke avgiftsbelastningen, avvises fra disse medlemmer. Disse medlemmer understreker at Gardermoen har andre konkurrenter enn Torp og Rygge, og peker på en avgiftsreduksjon på Gardermoen som en bedre løsning enn en økning for de to øvrige.

Disse medlemmer viser til at et flertall i Stortinget har forutsatt at Avinor, gjennom forhøyede avgifter spesielt på Gardermoen, skal finansiere de fleste statlige flyplasser i Norge vha. kryssubsidiering fra de 4-5 som har overskudd. Disse medlemmer peker på at offentlig kjøp kan være et godt alternativ til hele eller deler av systemet med kryssubsidiering.

Komiteen viser til Innst. S. nr. 276 (2006-2007) der det heter:

"Komiteen er kjent med at rammer og opplegg for sikkerhetstiltak og sikkerhetskontroller på flyplassene følger internasjonale avtaler og internasjonalt samarbeid. Det er bra, og slik bør det også være. Komiteen viser også til at i den tiden som er gått etter at de første tiltakene etter 11. september 2001 ble innført, er stadige nye og mer omfattende sikkerhetstiltak kommet til, også når det gjelder sikkerhetskontroll av flypassasjerer og flymannskap.

Komiteen er likevel ikke overbevist om at et utvidet omfang av denne typen tiltak i transportsektoren er en del av en ønskelig samfunnsutvikling, og stiller seg i utgangspunktet negativ til eventuelle ytterligere skjerpelser i sikkerhetskontrollen dersom ikke trusselnivået tilsier dette."

Komiteen ber om at omfanget vurderes fortløpende.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at både EUs regelverk om felles bestemmelser om sikkerhet og økende terrortrussel gjør økt fokus på sikkerhet og flere tiltak for å styrke sikkerheten knyttet til flytrafikk nødvendig. Disse medlemmer peker på at finansieringen av sikkerhetstiltak skjer gjennom brukerbetaling fastsatt som en sikkerhetsavgift innenfor Avinors takstregulativ. Disse medlemmer peker på at også staten bør bære utgifter knyttet til infrastruktur, sikring av infrastruktur og sikkerhetstiltak i den nasjonale lufttrafikken som er en viktig del av landets samlede samferdselsinfrastruktur.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre har merket seg at Avinor AS har innført bomordning med gebyr for taxi som leverer passasjerer ved statlige flyplasser.

Disse medlemmer avviser en slik særavgift på en aktør innenfor kollektivtransporten, og avviser også på generell basis Avinors adgang til å innføre en slik form for særavgift for å kunne bringe flypassasjerer som reiser kollektivt helt frem til terminalbyggene.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti registrerer at det er et sterkt ønske fra ytre Helgeland om å få opprette en helikopterrute mellom Bodø og Træna, Lovund og Rødøy. Både Helgeland regionråd og Nordland fylkeskommune har engasjert seg i saken, og foreløpige undersøkelser viser at det er fullt mulig å finne egnede landingsplasser.

Disse medlemmer er kjent med den store næringsaktiviteten både på Træna og i Lovund. Disse medlemmer mener det er lite tilfredsstillende at en i dag fra Træna må bruke 12 timer tur/retur med hurtigbåt for å komme til et møte i fylkeshovedstaden. Pendleravstanden til Bodø blir videre et alvorlig hinder for å kunne være med i kampen om arbeidskraften i framtiden.

Disse medlemmer er kjent med at helikopteret som i dag trafikkerer ruten Bodø-Værøy kan brukes i en eventuell helikopterrute Bodø-ytre Helgeland, da helikopteret har ledig kapasitet. En forutsetning for å kunne utnytte denne ledige kapasiteten er at landingsplassene utstyres med teknisk utstyr slik at helikopteret kan fly i mørket.

Disse medlemmer er sterkt opptatt av å legge til rette for næringslivet i distriktene, og da er moderne infrastruktur særdeles viktig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å utrede og å legge fram en egen sak om helikopterrute mellom Bodø og Træna, Lovund og Rødøy. Det forutsettes at også denne helikopterruta blir anbudsrute med offentlig kjøp, og at saken legges fram for Stortinget i god tid før Stortingets behandling av Nasjonal transportplan."

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1311

17,2

13,4

Post 71 Tilskudd til ikke-statlige flyplasser vert foreslått budsjettert med 13,4 mill. kroner, ein reduksjon på 3,8 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Årsaka til reduksjonen er avvikling av drifta på Farsund lufthavn, Lista. Som for 2006 og 2007 er det heller ikkje for 2008 foreslått statleg tilskot til Avinors regionale flyplassar. Økonomien i selskapet er for tida god, og det vert lagt til grunn at overskotet frå Avinors lønsame stamrutelufthamner vert nytta til å finansiere underskotet på dei regionale lufthamnene.

Komiteen vil peke på at viktige målsettinger for dagens flyplasstruktur er bl.a. å opprettholde sysselsetting og bosetting i distriktene ved å sikre næringslivet i distriktene rask og effektiv tilgang til regionale sentra, med videre forbindelser til andre landsdeler.

Komiteen vil understreke at sikkerheten skal ha høyeste prioritert i alle deler av luftfarten.

Komiteen støtter forslaget til bevilgninger.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil bemerke sin politiske vilje til å opprettholde dagens flyplasstruktur.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre understreker behovet for at Regjeringen øker AFIS-støtten. Disse medlemmer har for øvrig merket seg at lufthavnene på Stord, Notodden og Skien har søkt om driftsstøtte. Disse medlemmer mener søknadene bør imøtekommes, og at dette gjøres slik at disse lufthavnene inkluderes i den kryssubsidieringen som foretas mellom lufthavnene innenfor Avinor.

Disse medlemmer ber om at Regjeringen følger opp Stortingets behandling av eierskapsmeldingen om Avinor våren 2007, der det ble uttrykt stor forståelse i Stortinget, også fra regjeringspartiene, til å vurdere å ta med Stord i Avinorsystemet fra og med neste Nasjonal transportplan.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet legger dagens flyplasstruktur til grunn for budsjetter og planer.

Disse medlemmer viser til sine merknader og forslag i Innst. S. nr. 142 (2006-2007) om St. meld. nr. 15 (2006-2007) Om virksomheten i Avinor 2006-2008.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets forslag i denne saken om en egen melding om norsk luftfart. Disse medlemmer vil peke på at en slik melding bør inneholde en evaluering av systemet med kryssubsidiering av flyplasser i Norge. Disse medlemmer peker på at offentlig kjøp kan være et godt alternativ til hele eller deler av systemet med kryssubsidiering.

Disse medlemmer peker også på at strategier som kan medføre redusert flytrafikk mellom de største byene, også vil redusere det overskudd som i dag er basis for kryssubsidieringen og derved driften av en rekke mindre flyplasser i Norge.

Disse medlemmer har merket seg at lufthavnene på Stord, Notodden og i Skien har søkt om driftsstøtte. Disse medlemmer mener at disse lufthavnene, så lenge kryssubsidieringssystemet som foretas mellom lufthavnene innenfor Avinor består, bør inkluderes i denne.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen inkludere de ikke-statlige lufthavnene på Stord, Notodden og i Skien i systemet med kryssubsidiering som i dag foretas mellom de statlige flyplassene."

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1313

148,4

149,2

4313

97,1

101,3

Kap. 1313 Luftfartstilsynet vert foreslått budsjettert med 149,2 mill. kroner, om lag same nominelle nivå som i saldert budsjett 2007. 2007 er siste år med eiga løyving til flyttekostnader i samband med flyttinga av tilsynet til Bodø. Luftfartstilsynets ordinære driftsbudsjett (post 1) er foreslått styrkt med 9,6 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Dette er i hovudsak som følgje av nye og ressurskrevjande oppgåver i tiknyting til internasjonalt regelverk. Tilsynet vil framleis også ha driftsutgifter til eit mindre kontor i Oslo for tilsette som har særleg avtale om arbeidsstad i Oslo.

Kap. 4313 post 1 Gebyrinnteker vert foreslått budsjettert med 101,3 mill. kroner, om lag same realnivå som i saldert budsjett 2007. Luftfartstilsynets inntekter kjem i all hovudsak frå godkjenningar og tilsyn med luftfarten, herunder luftfartøy, luftfartsselskap, verkstader, lufthamner mv. i henhold til gebyrregulativet.

Komiteen har merket seg at flyttingen av Luftfarts­tilsynet er sluttført, og at forslag til driftsbudsjett for 2008 er styrket i forbindelse med nye og ressurskrevende oppgaver.

Komiteen vil understreke at et velfungerende og aktivt tilsyn er en nødvendig forutsetning for å opprettholde et høyt nivå på flysikkerhet i norsk luftfart. Komiteen vil videre understreke at avvik avdekket gjennom tilsyn skal lukkes så hurtig som mulig, og forutsetter aktiv oppfølging fra tilsynet i dette arbeidet. Komiteen understreker at lukking av slike avvik må baseres på verifisert tilbakemelding.

Komiteen viser til Innst. S. nr. 276 (2006-2007) der det bl.a. heter:

"Komiteen er kjent med at rammer og opplegg for sikkerhetstiltak og sikkerhetskontroller på flyplassene følger internasjonale avtaler og internasjonalt samarbeid. Det er bra, og slik bør det også være. Komiteen viser også til at i den tiden som er gått etter at de første tiltakene etter 11. september 2001 ble innført, er stadige nye og mer omfattende sikkerhetstiltak kommet til, også når det gjelder sikkerhetskontroll av flypassasjerer og flymannskap.

Komiteen er likevel ikke overbevist om at et utvidet omfang av denne typen tiltak i transportsektoren er en del av en ønskelig samfunnsutvikling, og stiller seg i utgangspunktet negativ til eventuelle ytterligere skjerpelser i sikkerhetskontrollen dersom ikke trusselnivået tilsier dette."

Komiteen slutter seg til forslag til bevilgning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil videre peke på at virksomhetsplan skal utarbeides i henhold til reglement for økonomistyring i staten.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1314

37,3

47,0

Kap. 1314 post 1 Driftsutgifter vert foreslått budsjettert med 47 mill. kroner, ein auke på 9,7 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Auken heng i all hovudsak saman med at ansvarsområdet for kommisjonen frå 1. juli 2008 vert utvida til også å omfatte ulykker og alvorlege hendingar i sjøfarten. Etter dette har kommisjonen ansvaret for å undersøkje ulykker og alvorlege hendingar i alle transportsektorane.

Komiteen registrerer at Statens havarikommisjon for transport (SHT) er lagt under programkategori 21.20 Luftfartsformål, og at bevilgningen til etaten foreslås økt med 9,7 mill. kroner. Komiteen har merket seg at økningen er relatert til sjøfart som legges inn under SHT.

Komiteen viser til at kommisjonens ansvarsområde fra 1. september 2005 er utvidet til å omfatte undersøkelser av alvorlige hendelser og ulykker i veisektoren, og at undersøkelser av arbeidsulykker om bord i skip legges til havarikommisjonen fra 1. juli 2008. Komiteen er tilfreds med at Norge får et fast fungerende undersøkelsesorgan for hele transportsektoren, og mener dette vil bidra til bedre sikkerhet i transportsektoren.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet peker på at utvidelsen av havarikommisjonens område til å dekke veisektoren også reiser spørsmål om å tydeliggjøre veiholders juridiske ansvar i veitrafikkloven på linje med føreransvaret. Disse medlemmer peker på at veietaten bygger, vedlikeholder og overvåker sikkerheten på veiene; både riksveier og fylkesveier, og at det derfor bør tydeliggjøres et klart juridisk ansvar for ansvarlig etat, Statens vegvesen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innarbeide bestemmelser om et juridisk ansvar i veitrafikkloven for ulykker som skyldes veiholder."

Disse medlemmer peker på at registrerte kjøretøyer kontrolleres ved hjelp av periodisk kontroll ("EU-kontroll") som pålegger eier en ekstra utgift for å sikre at kjøretøy tilfredsstiller krav til driftssikkerhet. For veiholder gjelder ingen slike krav. Norge har i dag et veinett inndelt i flere klasser og med svært varierende standard. Det eksisterer ingen form for godkjenningssystem for veinettet, og det er altså heller intet juridisk fastlagt ansvar for veiholder dersom feil og mangler ved veiens beskaffenhet forårsaker ulykker og skader. Disse medlemmer peker på at årlige statlige utgifter i forbindelser med trafikkulykker er svært store. En andel av disse ulykkene skyldes utvilsomt dårlig veistandard. Flere uavhengige tiltak bør settes inn for å bedre veistandarden.

Disse medlemmer mener det også bør utredes et system med godkjenning og periodisk kontroll av norske veier, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om et system for klassifisering og periodisk godkjenning av veinettet i Norge."

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

4312

388,8

388,8

Med bakgrunn i vilkår i låneavtalen, er det lagt til grunn at avdrag av statens lån til Oslo Lufthavn AS vil utgjere 388,8 mill. kroner, jf. post 90.

Komiteen viser til at 90-poster behandles av finanskomiteen utenfor rammeområdene.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

5619

294,4

257,0

Med bakgrunn i vilkår i låneavtalen, er det lagt til grunn at renter av statens lån til Oslo Lufthavn AS vil utgjere 257,0 mill. kroner, jf. post 80.

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1320

14 849,5

15 425,0

Til vegformål/Statens vegvesen er det foreslått eit budsjett på 15 425 mill. kroner, ein auke på 575,5 mill. kroner eller 3,9 pst. frå saldert budsjett 2007. Budsjettframlegget for 2008 ligg over nivået i Stortingets vedtak om Nasjonal transportplan 2006-2009 for det samla budsjettet for Statens vegvesen.

Det er budsjettert med 7 061,5 mill. kroner til Post 23 Trafikktilsyn, drift og vedlikehald, ein auke på 291,1 mill. kroner eller 4,3 pst. frå saldert budsjett 2007. I saldert budsjett 2007 vart vedlikehaldsinnsatsen auka med om lag 500 mill. kroner eller 25 pst. frå saldert budsjett 2006. Det høge nivået på vedlikehaldsinnsatsen vert oppretthalde i 2008.

Tiltak med verknad for trafikktryggleiken vil særleg prioriterast. Dette gjeld m.a. vinterdrifta og tiltak retta mot delar av vegnettet som er særleg utsett for ulykker. Det vil verte nytta meir ressursar på vedlikehald av tunnelar og bruer enn i 2007. Innsatsen på føraropplæring og køyretøytilsyn vil også prioriterast.

Som vederlag til OPS-prosjekt, post 29, er det avsett 285 mill. kroner i samsvar med skyldnadene til staten for desse prosjekta. To av dei tre OPS-prosjekta som Stortinget tidlegare har vedteke å gjennomføre, er opna for trafikk.

Det er for 2008 budsjettert med 6 531,1 mill. kroner til ulike veginvesteringar (summen av postane 30, 31, 35 og 60), ein auke på 256,4 mill. kroner eller 4,1 pst. frå saldert budsjett 2007. Det er samstundes lagt til grunn at bompengeselskapa vil stille til disposisjon om lag 4,9 mrd. kroner til veginvesteringar i 2008. Samla sett inneber dette at aktivitetsnivået for utbygging av riksvegnettet truleg aldri har vore høgare enn i 2007 og 2008.

I budsjettet må post 30 Riksveginvesteringar og post 60 Forsøk vurderast samla. Budsjettframlegget er på 5 802,3 mill. kroner, ein auke på 238,6 mill. kroner eller 4,3 pst. frå saldert budsjett 2007. Det er lagt stor vekt på å sikre rasjonell framdrift for anlegga som er under bygging, både når det gjeld stamvegar og øvrige riksvegar. Store delar av investeringsbudsjettet er disponert for å ivareta dette. Det er planlagt nytta om lag 290 mill. kroner meir til investeringar på øvrig riksvegnett enn i 2007. I 2008 er det lagt opp til anleggsstart på sju større prosjekt (kostnadsoverslag på over 100 mill. kroner).

Investeringstiltak retta mot dei alvorlegaste ulykkene vil prioriterast høgt, likeins tiltak for å skjerme dei mjuke trafikantane. Regjeringa vil trappe opp innsatsen på gang- og sykkelvegar monaleg frå 2007.

Rassikring er eit område som Regjeringa er særleg oppteken av. Det er lagt opp til stor aktivitet på ras­sikringsområdet både i 2007 og 2008. Det er ikkje mogleg å etablere eit skarpt skilje mellom prosjekt/tiltak som berre har rassikring som formål, og andre prosjekt/tiltak som også gir monaleg rassikringsgevinst.

Posten 31 Rassikring er foreslått budsjettert med 329 mill. kroner, medan det samla i 2008 er planlagt å nytte om lag 520 mill. kroner til prosjekt/tiltak med ras­sikringsgevinst, om lag same realnivå som i saldert budsjett 2007.

I 2008 er det budsjettert med 399,8 mill. kroner til Bjørvika-prosjektet (post 35), som er i samsvar med samla finansieringsopplegg for prosjektet.

Post 72 Kjøp av riksvegferjetjenester er det budsjettert med 1 547,4 mill. kroner, ein auke på 83 mill. kroner eller 5,7 pst. frå saldert budsjett 2007. Ei av dei første budsjettendringane som vart gjort etter regjeringsskiftet hausten 2005, var å auke rabattane i riksvegferjedrifta. Regjeringa foreslår no å auke rabattsatsen på sonekort og verdikort ytterlegare frå 45 pst. til 50 pst. frå 1. mai 2008. Departementet legg til grunn at rutetilbodet i 2008 skal oppretthaldast om lag som i 2007, medan det er lagt opp til ein takstauke på 4,3 pst. frå 1. januar 2008.

Post Til særskilde transporttiltak er det foreslått eit budsjett på 521,7 mill. kroner, ein auke på 97,2 mill. kroner eller 22,9 pst. frå saldert budsjett 2007.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til forslaget til bevilgning under kap. 1320.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på at store avstander og spredt bosetting gjør Norge som nasjon avhengig av gode transportløsninger. En effektiv infrastruktur er avgjørende for at bedrifter i Distrikts-Norge skal være konkurransedyktige. I dag er det en vel så stor utfordring å sikre gode mobilitetsløsninger for å tiltrekke seg arbeidskraft, som å korte avstanden til markedene. Disse medlemmer understreker at vegbygging er både god distriktspolitikk og god næringspolitikk. Bedre veger er også avgjørende for å komme videre mot visjonen om null drepte og varig skadde i trafikken.

Disse medlemmer viser til at Regjeringen ikke oppfyller Nasjonal transportplan og handlingsprogrammene til denne. Disse medlemmer viser til det lave nivået på friske midler til riksveginvesteringer. Disse medlemmer viser til at staten i stor grad må ha hjelp fra trafikantene for å dekke etterslepet i investeringene ved å trekke veksler på bompenger og forskutteringer fra kommuner og fylkeskommuner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at veibygging og -finansiering i Norge har behov for en gjennomgripende reform, og viser til Dokument nr. 8:22 (2007-2008)-representantforslag fra stortingsrepresentantene Arne Sortevik, Per Sandberg og Bård Hoksrud om opprettelse av et statlig veiselskap som skal legge forholdene til rette for hurtig utbygging av et effektivt, sikkert og miljøvennlig veinett basert på statlig finansiering.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett der det er foreslått 300 mill. kroner mer til veginvesteringer og et vegfond på 20 mrd. kroner. Disse medlemmerprioriterer herunder ytterligere påplussing til rassikring med 75 mill. kroner, ytterligere påplussing midtdelere med 50 mill. kroner og til Høyres forslag om belønningsordning for tryggere skoleveier 100 mill. kroner.

Disse medlemmer viser til at i dag er ansvaret for veiene spredt på kommune, fylke og stat. Disse medlemmer vil ha en helhetlig og mer offensiv satsing på trygge skoleveier, og foreslår et spleiselag mellom staten, fylkeskommunene og kommunene for å få fortgang i arbeidet med å sikre skoleveiene. Disse medlemmer viser til at Høyre vil ha på plass en liten ekstra pott, en belønningsordning som den vi kjenner for kollektivsatsing i storbyene, slik at kommuner og fylker som er flinke til å bevilge penger til sikring av skoleveier, premieres for dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme sak om en belønningsordning for tryggere skoleveier der kommuner og fylker som er flinke til å bevilge penger til sikring av skoleveier, premieres for dette."

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre har foreslått et vegfond på 20 mrd. kroner for bedre å møte utfordringene med det såkalte lange etterslepet til vedlikehold. Dette ville gi en avkastning på cirka én milliard kroner i 2008 til vedlikehold. Disse medlemmer viser til at Statens vegvesen har opplyst at beløpet som kreves for å stanse ytterligere vedlikeholdsetterslep, er cirka 800-900 mill. kroner.

Disse medlemmer viser for øvrig til Høyres forslag om å innføre en minstegrense for reasfaltering, jf. Dokument nr. 8:2 (2007-2008) og generelle merknader under avsnitt 2.2.3.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at det høye nivået på drift og vedlikehold av vegnettet videreføres, og at budsjettet for 2007 og forslaget for 2008 ligger over NTP-nivået.

Flertallet er fornøyd med at trafikkstasjonsstrukturen som regjeringen Stoltenberg II har vedtatt, har reversert den sterkt omstridte lukkingen av trafikkstasjoner rundt i landet som regjeringen Bondevik II vedtok. Det er viktig at vedtaket nå blir gjennomført som forutsatt. Flertallet ser at det kan være behov for tilpasninger i oppgaver og organisering ved enkelte av trafikkstasjonene framover, ettersom man vinner erfaring med denne strukturen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil peke på at riksveier generelt over hele Norge har en altfor dårlig standard. På grunn av underbudsjettering foreligger det meget store etterslep som er beregnet til nærmere 16 mrd. kroner, og dette er helt uakseptabelt.

Disse medlemmer konstaterer at Regjeringen ikke har ambisjoner om å stanse, enn si ta igjen vedlikeholdsetterslepet som er oppstått. Til tross for faglig dokumentasjon på behovene for opprustning, så vel som dokumentasjon på den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved bruk av mer midler til veiformål, konstaterer disse medlemmer at Regjeringen i forslaget til statsbudsjett - mot faglige råd - lar forfallet utvikle seg videre tilsvarende 900 mill. kroner bare i 2008. Dokumentasjonen omfatter det dårlige veidekkets innvirkning på trafikksikkerheten, og disse medlemmer viser til at nullvisjonen ikke er realistisk uten at vedlikeholdsetterslepet snus fra økende til minkende i omfang. Det vises til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett hvor et tillegg på 900 mill. kroner ifht. Regjeringen forslag ivaretar dette.

Disse medlemmer har merket seg at situasjonen med dårlig tilgjengelighet og reduserte åpningstider ved trafikkstasjonene vedvarer. Disse medlemmer påpeker igjen de meget store problemer dagens situasjon gir privatpersoner og næringslivet i form av lange ventetider. Disse medlemmer er ikke overbevist om at bevilgningene rekker til å løse problemene, og viser til at også rutiner og bestemmelser for kontrollvirksomheten må gjennomgås med sikte på effektivisering og reduksjon av unødig dobbeltkontroll.

Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen kommer med nye og tilstrekkelige avhjelpende tiltak umiddelbart dersom den foreslåtte bevilgning ikke raskt resulterer i en velfungerende tjeneste for publikum.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ønsker å prioritere økte midler til oppgradering av fylkesveier med grusdekke. Målet vil være å få fast veidekke og økt bæreevne (minst 10 tonn). De økte ressurser skal primært brukes og øremerkes til områder av landet hvor det er sterke næringsinteresser, og hvor eksport av ferske produkter som fisk og skalldyr og andre viktige eksportprodukter har veitransport som eneste alternativ.

Disse medlemmer viser til at i mange distrikter er fylkesveiene av avgjørende betydning for at det lokale næringslivet skal nå ut til sine markeder med varer via stamveiene. Dette dreier seg om store verdier, ofte ferskvarer med krav til lav transporttid som må forflyttes over grusveier av dårlig kvalitet. Grusveier gir generelt dårlige kjøreforhold og krever forholdsvis mye vedlikehold. En "grusveipakke" øremerket fylkesveiene kan bidra til en langt bedre veistandard, og dermed kunne være med på å bidra positivt til fortsatt vekst i næringer og sikring av arbeidsplassene i utkantstrøk - som bidrar med meget store verdier i forhold til folketall.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett hvor midler til grusveipakken ligger inne.

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslag til bevilgning.

Komiteen viser for øvrig til merknader til OPS under kapittel 4.1.1.5 Alternativ finansiering og organisering av infrastruktur.

Komiteen er bekymret for trafikksikkerheten i stamvegnettet. Nivået på drepte og hardt skadde i trafikken er altfor høyt, og i 2006 og så langt i 2007, viser tallene en økning i antall drepte etter lange perioder med gledelig nedgang. Komiteen vil peke på de store personlige lidelsene for de som er involvert i trafikkulykker, belastningen på de pårørende og kostnadene trafikkskadde og drepte påfører samfunnet.

Komiteen vil spesielt peke på at tall for drepte i trafikken mellom 0 - 19 år er blant de høyeste i Europa. Det er viktig å se på hva som er årsakene til dette for å iverksette tiltak.

Komiteen ønsker å prioritere byggingen av midtdeler på stamvegnettet på de strekningene som er mest utsatt for møteulykker, høyt trafikkerte 2-felts veger. Bygging av midtdelere er et kostnadseffektivt tiltak som bidrar i betydelig grad til å bedre trafikksikkerheten.

Komiteen mener midtdelere er et godt tiltak for å næme seg nullvisjonen. Komiteen er kjent med at erfaringene med ulike typer midtdelere tyder på at 70-80 pst. av dødsulykkene kan unngås på enkelte strekninger.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er, gjennom Samferdselsdepartementets svar på spørsmål fra komiteen, kjent med at Statens vegvesen har utbyggingsklare midtdelerprosjekter på flere høyt trafikkerte tofeltsveier.

Flertallet vil omdisponere 6 mill. kroner fra planleggingsmidler i Region sør til midtdelere i samme region.

Flertallet viser til at Regjeringen foreslår å øke bevilgningen på post 30 og post 60 med til sammen 238,6 mill. kroner fra saldert budsjett 2007. Flertallet viser til St.prp. nr. 1 (2007-2008) om fordelingen av disse midlene.

Flertallet har merket seg at på grunn av store bindinger og økt prioritering av drift og vedlikehold ift. NTP, må en vesentlig del av investeringsrammen i 2008 benyttes til å sikre rasjonell anleggsdrift av allerede igangsatte prosjekter, spesielt på stamveinettet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er behov for økt innsats for å sikre trygg ferdsel for alle langs vegen, særlig når det gjelder å legge til rette for økt ferdsel for syklende og gående. Disse medlemmer vil peke på de positive miljø- og helseeffektene økt bruk sykkel og gange kan medføre.

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen forventer en økning i antallet skadde og drepte i trafikken for 2008. Derfor er det overraskende og lite tilfredsstillende at Regjeringen ikke tar igjen etterslepet i forhold til handlingsprogrammet for planlegging og bygging av midtrekkverk. Disse medlemmer viser til at Regjeringen begrunner den manglende satsingen innen bygging av midtrekkverk med at det er store bindinger i investeringsrammen til å sikre rasjonell anleggsdrift av allerede igangsatte prosjekter. Disse medlemmer vil peke på at Regjeringen har hatt all mulighet til å påvirke dette, og at dette er resultatet av prioriteringer. Disse medlemmer vil peke på at flere kilometer med fysisk midtrekkverk er et enkelt og rimelig tiltak som vil redde mange liv.

Disse medlemmer vil vise til brev fra departementet som kan bekrefte at følgende prosjekter er byggeklare i 2008:

  • – E16 Sollihøgda - Sundvollen i Buskerud (to strekninger)

  • – E18 Harebakken - Stoa i Aust-Agder

  • – E39 Storenes - Tangvall i Vest-Agder

  • – E6 Hotran - Gråmyra i Nord-Trøndelag

Disse medlemmer vil særlige legge vekt på behovet for å få fortgang i planleggingsarbeidet for midtrekkverk, og vil vise til at følgende viktige prosjekter krever planlegging for å bli byggeklare:

  • – E18 Ringnes-Mastemyr

  • – E18 Landgangen-Telemarksporten

  • – E6 Rudshøgda

  • – E18 Natvalkrysset

Disse medlemmer mener arbeidet med planlegging og bygging av midtrekkverk må prioriteres slik at liv kan reddes.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at Regjeringen etter å ha nådd historisk høye bompengeandeler av veifinansieringen i 2007, også i 2008 følger opp ved at man legger til grunn et uakseptabelt nivå.

Disse medlemmer legger til grunn at mange av bompengeprosjektene i Norge har en finansiering som sannsynligvis er ulovlig iht. EØS-avtalen, uten at Regjeringen synes å ha alternative løsninger for å sikre fremdrift klare dersom EFTA-domstolen skulle stadfeste dette. Disse medlemmer er sterke motstandere av en praksis hvor innkrevde bompenger benyttes til investeringer i - og kan åpne for drift av - baneløsninger og øvrig kollektivtrafikk. Likeså vil disse medlemmer generelt motsette seg bruk av bompengefinansiering med mindre slike er støttet av berørte innbyggere i en folkeavstemning eller reelle, alternative veivalg finnes.

Disse medlemmer merker seg at Regjeringen foreslår å bruke hele 710 mill. kroner av penger innsamlet fra bilistene til kollektivtiltak i 2008, og konstaterer derved at Regjeringen verken greier å finansiere en tilfredsstillende kollektivtransport, eller tar ansvaret de er pålagt etter veiloven alvorlig.

Disse medlemmer peker også på at bompengefinansiering er en svært dyr finansieringsløsning, der bilistene i tillegg til store finansieringsbidrag til staten også må dekke høye finansierings- og innkrevingsutgifter som er forbundet med denne ordningen. Disse medlemmer peker også på at finansieringsutgiftene som pålegges bompengebetalerne, ofte blir ekstra store fordi staten betaler sin andel svært sent i anleggsperioden.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fjerne veilovens § 27 som gir adgang til å bruke bompengefinansiering av offentlig vei og av kollektivtrafikk."

Disse medlemmer peker på at gjennom mange tiår har manglende veibevilgninger gjort at Norge har sakket akterut på samferdselssiden. Norge har en tradisjonell avstandsulempe i den nasjonale verdiskapingsprosessen. Feilslått og mangelfull samferdselspolitikk og manglende ressurssatsing på veiutbygging/veivedlikehold har medført at Norge i tillegg har fått en økende veiulempe gjennom et nasjonalt veinett som ikke holder mål. Disse medlemmer mener sentrale myndigheter må gjennomføre flere tiltak uavhengig av pågående planprosess med ny Nasjonal transportplan for å få til et løft i norsk veistandard.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2008 legge frem en stamveimelding om bygging og finansiering av et moderne stamveinett i Norge, som en del av arbeidet med ny Nasjonal transportplan for perioden 2010-2019."

Disse medlemmer viser til at mer enn 100 personer årlig mister livet i møteulykker, og at forslaget til statsbudsjett for 2008 forutsetter at kun 10 km midtdelere bygges på eksisterende to- og trefeltsveier. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett hvor veiformål økes med 7,54 mrd. kroner, og legger opp til en mangedobling av satsingen på midtdelere i 2008.

Disse medlemmer viser til Statens vegvesens regioners oversikt over behovet for midtdelere utarbeidet i forbindelse med NTP 2006-2005, hvor behovet oppgis til 530 km. Disse medlemmer forutsetter at 500 mill. kroner av økningen i Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett benyttes til midtdelere på eksisterende to- og trefeltsveier. I tillegg kommer effektene av den storstilte satsingen på effektive, sikre og miljøvennlige firefeltsveier.

Disse medlemmer viser for øvrig til kapittel 2.2.2 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre vil vise til sine respektive alternative statsbudsjetter hvor det foreslås å bevilge 50 mill. kroner til arbeidet med bygging av fysiske midtrekkverk utover Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sine generelle merknader under kapittel 2.2.3, jf. forslag til endringer i Budsjett-innst. S. I (2007-2008).

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti viser til at trafikksikkerhet står sentralt i Kristelig Folkepartis samferdselspolitikk, og at midtdelere er et godt virkemiddel for å forebygge møte­ulykker. På denne bakgrunn foreslår dette medlem å øke bevilgningen til ekstra trafikksikkerhetstiltak, midtdelere, med 30 mill. kroner utover Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er fornøyd med at Regjeringen vil redusere støyplagene og har satt et nasjonalt mål for reduksjonen, har skjerpet forskriften og utarbeidet en handlingsplan for å nå dette.

Flertallet har merket seg at Statens vegvesen vil gi økt prioritet til utvikling av støysvake vegdekker og klassifisere bildekk etter støynivå. Flertallet er kjent med at danske myndigheter tester ut veier av gummidekke, og vurderer å premiere støysvake dekk med en avgift på dekk som støyer mer. Flertallet vil oppfordre til samarbeid med våre nordiske naboland på dette feltet for å gjøre bruk av felles kunnskap og komme raskt fram til tiltak.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på at det i Samferdselsdepartementets budsjettproposisjon heter følgende:

"Stortinget har vedtatt at støyplagen i Norge skal reduseres med 10 pst. innen 2020 sammenlignet med 1999."

Disse medlemmer vil påpeke at dette ikke er riktig. Stortinget har vedtatt å redusere støyplagene med 25 pst. i forhold til 1999-nivået innen 2010. Disse medlemmer vil påpeke at Regjeringen i sin Soria Moria-erklæring har sluttet seg til dette målet, og har lovet å utarbeide en handlingsplan for å innfri det. Disse medlemmer imøteser en slik handlingsplan.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at rv 70 Freifjordtunnelen, som disse medlemmer allerede ved revidering av Nasjonalbudsjettet for ett år siden påpekte, hadde akutt behov for midler til fullføring av opprustning - ennå ikke er utført. Disse medlemmerkan ikke se det verken hensiktsmessig eller nødvendig at bompengeselskap og lokale myndigheter skal måtte forskuttere utbedring av en akutt situasjon på en av statens stamveier, og forutsetter statlig fullfinansiering ved forskuttering og inndekning i Revidert nasjonalbudsjettet for 2008.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at en godt utbygd samferdselsinfrastruktur er en av de viktigste faktorene for at samfunnet skal kunne fungere. Uten et godt utbygd infrastrukturnett vil det være umulig for bedrifter og enkeltpersoner å etablere seg og bo rundt omkring i landet.

Disse medlemmer vil vise til at i et land som Norge, med lange avstander og spredt bosetting, vil et godt utbygd veinett med høy standard være avgjørende for at næringslivet skal kunne fungere på en effektiv måte. Norge burde for å utligne ulempene med å ligge langt fra markedene ha et bedre utbygd veinett enn andre land. Dessverre er det motsatte tilfellet.

For disse medlemmer er det videre en klar sammenheng mellom økt trafikk og flere ulykker på den ene siden, og mindre penger til veiformål på den andre.

Disse medlemmer ønsker derfor å forsere utbyggingen av veinettet i Norge, samt forbedre vedlikeholdet. Dette vil føre til færre ulykker og et mer lønnsomt næringsliv. Spesielt vil dette virke positivt for næringsliv og befolkning i distriktene.

Disse medlemmer følger opp Fremskrittspartiets mål for en omfattende satsing i alle korridorer med midler. Disse medlemmer viser for detaljer om stamveikorridorer og fylkesfordelinger til fraksjonens merknader i Innst. S. nr. 240 (2003-2004) om Nasjonal transportplan, Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett for 2008 hvor økte rammer fremkommer, samt til kapittel 2.2.2 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet i denne innstilling: med tabeller som viser fordeling av økte riksveimidler på de enkelte stamveiruter med totalt 4,54 mrd. kroner og fylkesfordelte rammer med 1,68 mrd. kroner i forhold til Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2007-2008).

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet derved har foreslått store tilleggsbevilgninger innen veisektoren for å realisere de løfter vi har gitt innenfor stamveikorridorene og den fylkesfordelte rammen til øvrige riksveier.

Disse medlemmer viser til at samlet planlegging, prosjektering og utbygging av hele eller store deler av stamveikorridorene kan legge til rette for raskere, rimeligere og mer effektiv gjennomføring enn den stykkevise og oppdelte utbygging som gjøres i dag. Det vises til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett hvor det er pekt på strekningen Gardermoen-Otta som hel strekning egnet for forsøk med samlet utbygging, blant annet for å sikre deltakelse fra store internasjonale entreprenørselskaper.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, ser fram til at utbyggingen på E6 i Østfold fra riksgrensen til Akershus grense avsluttes i 2008.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at stamveirute 1, korridor 1, er Norges hovedfartsåre for landeveiseksport inn og ut av Norge og at trafikktettheten er den største i landet. Disse medlemmer mener at dette viktige veiprosjektet er en klar nasjonal oppgave, og at utbyggingen burde være et løft basert på fullfinansiering fra sentrale myndigheter - uten bompenger/brukerbetaling.

Disse medlemmer viser til at store deler av norsk eksportindustri benytter denne traseen for å nå det europeiske markedet, til tross for at veien fremdeles ikke kan klassifiseres som en fullgod hovedveiforbindelse til og fra Norge. Disse medlemmer viser til at skiftende regjeringer over lang tid har neglisjert utbyggingen, mens både Sverige og Danmark har bygd ut fullgode motorveier klasse A til kontinentet.

Disse medlemmer ønsker en full utbygging av hele stamveirute 1, korridor 1, til motorvei klasse A, og vil peke på at de vedtak som er fattet om oppgradering og utbygging, ikke må bli ytterligere forsinket.

Disse medlemmer understreker viktigheten av at tidsskjemaet for fullføringen av E6 som firefelts motorvei gjennom Østfold og Akershus opprettholdes, og at veien derfor fullføres i 2009 uten ytterligere brukerfinansiering.

Disse medlemmer ønsker at nødvendige ressurser blir tilført flaskehalser på E6 slik at hele strekningen gjennom og fra Oslo by til Svinesund blir en firefelts motorvei klasse A, som da kan betjene dagens store trafikk, og det vises til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er tilfreds med at utbyggingen av E18 i Østfold nå videreføres på parsellen Krosby-Knapstad.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er ikke fornøyd med fremdriften i arbeidet med E18 Oslo-Ørje/Riksgrensen. Disse medlemmer ber Samferdselsdepartementet se på andre muligheter for å nå en raskere ferdigstillelse, og viser i denne sammenheng spesielt til behovet for tilgjengelighet til midler og rasjonell anleggsdrift.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at ruten E18 Oslo-Ørje til Stockholm er den nest viktigste hovedforbindelse til utlandet etter korridor 1 - E6 Oslo-Svinesund. Veien har stor regional betydning - spesielt for indre Østfold, men også for gods- og persontrafikken til Sverige, Finland, Baltikum og Russland.

Disse medlemmer viser til at hele veistrekningen snarest må bygges som sammenhengende motorvei klasse A/B etter ÅDT. Veien foreslås bygget på lik linje med E6 fra Svinesund-Ulven som ett sammenhengende motorveisystem. Disse medlemmer vil påpeke at de gjenstående flaskehalsene på veistrekningen E18 Oslo-Ørje sterkt vil begrense den positive effekten av de øvrige investeringene i korridoren.

Disse medlemmer viser til at innkjøringen til Oslo kan bygges som OPS-prosjekter (bl.a. Mosseveitunnel), og i tillegg kan midler fra utenlandsbudsjettet benyttes for ytterligere å øke tempoet i denne viktige utbygging. Disse medlemmer er av den oppfatning at hovedstadens veiutbygginger i forbindelse med E18 og E6 ikke ensidig kan basere seg på brukerfinansiering fra Oslopakke 3 og statlige midler fra NTP for perioden 2010-2019. Disse medlemmer mener at dette veiprosjektet på lik linje med E6 korridor 1 Oslo-Svinesund er en nasjonal oppgave som krever fullfinansiering fra sentrale myndigheter og ikke delfinansiering ved bruk av bompenger. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er ikke fornøyd med fremdriften i arbeidet med rv 2 mot Kongsvinger. Disse medlemmer ber Samferdselsdepartementet se på andre muligheter for å nå en raskere ferdigstillelse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser positivt på Stortingets prioritering av rv 2 og at rammen er økt i forhold til St.meld. nr. 24 (2003-2004). Disse medlemmer mener imidlertid at rammeøkningen, hvorav 100 mill. kroner i første periode, hovedsakelig gir uttrykk for at rv 2 bygges ut til firefelts motorvei og høyere standard enn opprinnelig planlagt på hele strekningen.

Disse medlemmer understreker viktigheten av at denne veistrekning blir bygget ut fortløpende med tidligst mulig ferdigstilling.

Disse medlemmer viser til strekningen rv 2 Kløfta-Nybakk og til strekningen Nybakk-Kongsvinger/Magnor hvor det allerede er gitt merknader, jf. Innst. S. nr. 168 (2003-2004). Disse medlemmer viser her til veiens store betydning som en viktig forbindelse mellom Norge og Sverige og at det nå er planlagt en utbygging til full motorveistandard på hele strekningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti understreker viktigheten av at nødvendig opprustning og utbedringer blir startet opp og gjennomført så tidlig som mulig i planperioden 2006-2009. Strekningen Jevnaker-Olimb er siste etappe i forbindelsen Jevnaker-Gardermoen, og veien er en viktig forbindelse til Gardermoen fra Buskerud og østre deler av landet.

Disse medlemmer har merket seg rv 35 sin betydning som en "ringvei" med potensial til å styre trafikk unna det tettest trafikkerte Oslo-området. Mang­lende vilje til å satse på tilstrekkelig veiutbygging i Osloregionen fra Regjeringens side gjør det avgjørende å ruste opp rv 35 for å ivareta sikkerhet og fremkommelighet for trafikk som avlaster hovedstadens veinett. Disse medlemmer ønsker arbeid igangsatt snarest mulig. Disse medlemmer ser på denne veien som en viktig del av en "ringvei 4" rundt og utenom Oslo.

Disse medlemmer ønsker også en vurdering om strekningen Jevnaker-Olimb kan bygges raskere og hurtigere etter alternativt Åslinjen med gode avkjøringsmuligheter til Jevnaker sentrum.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker også at siste del av denne omkjøringsveien mellom Hønefoss og Jevnaker startes opp i planperioden og fullfinansieres av staten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at store deler av strekningen E18 Oslo-Kristiansand er sterkt trafikkbelastet og ulykkesutsatt. Ruten er også en av de sterkest trafikkerte ruter og er hovedåren mellom Østlandet og Sørlandet. Disse medlemmer viser til den høye ulykkesfrekvensen på strekningen og ønsker hele strekningen bygget under ett som motorvei klasse A med fysiske delelinjer.

Disse medlemmer viser til at man de siste årene har hatt en stor øking i antallet ulykker på E18 gjennom Bamble, og vil at denne strekningen skal prioriteres i 2008.

Disse medlemmer vil peke på at både Stortingets transport- og kommunikasjonskomité og samferdselsministeren i 2007 har befart forholdene langs veien, og at disse har vært enige om at forholdene er svært trafikkfarlige. Det er derfor med skuffelse at disse medlemmer registrerer at statsråden og Regjeringen ikke har valgt å prioritere midler til strakstiltak i 2008 på denne svært ulykkesbelastede strekningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til partiets alternative statsbudsjett hvor det er satt av midler til å kunne igangsette strakstiltakene på E18 i Bamble.

Disse medlemmer viser videre til Fremskrittspartiets tidligere forslag hvor Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen sak om utbyggingsplan, med bakgrunn i tverrfaglige kommisjoner, og en egen finansiering for spesielt store utbyggingsprosjekt innenfor samferdselsområdet som har nasjonal betydning.

Komiteen er kjent med at arbeidet med opprustning av rv 23 gjennom Røyken og Lier kommuner har manglet fremdrift i planleggingen, men er glade for at lokale vedtak nå er fattet.

Komiteen uttrykker sterk bekymring for den situasjonen utbyggingssaken for rv 23 har satt beboere langs planlagt trasé gjennom Røyken kommune i.

Komiteen påpeker at forholdene knyttet til innløsning og båndlegging langs planlagte veitraseer er et generelt problem. Av hensyn til samfunnets behov for planlegging og gjennomføring av samferdselsløsninger vil enkelte til tider måtte avstå eiendom. Men å la eierne leve i det uvisse i mange år mht. innløsningstidspunkt, er å legge en urimelig tung byrde på enkeltpersoner for oppgaver som er statens ansvar og i samfunnets interesse.

Komiteens medlemmer Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ser frem til at staten kommer til hurtig enighet med lokale myndigheter om resterende uavklarte traséforhold. Disse medlemmer viser til den positive effekten ferdigstillelse vil få i forbindelse med økt bruk av Oslofjordtunnelen, avlasting av gjennomgangstrafikken på E18 Lier-Oslo, samt funksjon som en del av et ringveisystem som avlaster Oslo for gjennomgangstrafikk.

Disse medlemmer finner det urimelig å sette beboere langs den planlagte trasé ute av stand til å disponere egen eiendom, i uvisshet mht. vedlikehold og i praksis umuliggjort å få eiendommer solgt, pga. en båndlegging av eiendommene på ubestemt tid.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om praktiseringen av båndlegging og innløsning av eiendom knyttet til planlagte veiprosjekter. Saken skal spesielt avklare rettigheter for eiendomsbesittere, og hvilke tidsfrister og prosedyrer som må innføres for å unngå at enkeltmennesker må bære urimelige byrder på statens vegne når prosjekter trekker ut i tid."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er glad for at Regjeringen har tatt initiativ for å få i gang arbeidet med rv 150 Ulvensplitten-Sinsen i Oslo etter en budsjettsprekk. Flertallet er glad for at Regjeringen har vært kreativ og har funnet en løsning for å få dette prosjektet på skinner igjen, ved at man behandler Oslopakke 3 i to deler. Dette gjør at en får på plass finansieringen av dette prosjektet uavhengig av de andre prosjektene i Oslopakke 3.

Flertallet er kjent med at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er klar over dette, og stiller seg derfor uforstående til disse partiers skuffelse. Flertallet er også kjent med at samferdselsbyråden i Oslo er glad for at dette prosjektet nå kommer i gang igjen.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er skuffet over at Regjeringen fortsatt ikke har funnet en løsning som kan realisere prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner det oppsiktsvekkende at et så stort prosjekt ikke er fullfinansiert. Rv 150 Ulven-Sinsen, et tunnelprosjekt til nå over 2,5 mrd. kroner, ble regulert i 2003 og prosjektet skulle ha blitt påbegynt i 2004. Det er beklagelig at Regjeringens økonomiske rammer fører til utsettelse av dette viktige veiprosjektet, som nå er med på å lamme trafikksituasjonen i Oslo.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre peker på at E39 Kyststamvegen er en meget viktig transportåre for eksportnæringen langs kysten. Vegen er i dag langt under stamvegstandard i store deler av korridoren. Mange strekninger tilfredsstiller heller ikke betegnelsen tofeltsveg. Flere fjordkryssinger med ferje og ofte lang ventetid gjør også at korridoren er dyr å ferdes langs, og trafikken har en svært lav gjennomsnittsfart. Disse medlemmer mener man bør se på alternative løsninger for å forsere oppgraderingen av denne viktige korridoren. Disse medlemmer viser i denne sammenheng også til den nylig fremlagte utredningsrapporten fra NHO som understreket betydningen av en rask realisering av ferjefri kyststamvei mellom Bergen og Stavanger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at en oppgradert stamveikorridor fra Sørlandet nord/vestover langs Vestlandet og til Sør-Trøndelag er en forutsetning for økt verdiskaping i disse regioner og en videre utvikling av våre viktige eksportrettede næringer og turisme.

Disse medlemmer understreker at E39 Kristiansand til Trondheim har en total lengde på ca. 1 000 km som utgjør rundt 14 pst. av Norges stamveinett. Stamvei E39 har dårlig standard, men er viktig for eksport­rettet verdiskaping for Vestlandet.

Disse medlemmer mener at en radikal oppgradering i veistandard og forkorting av kjøreavstand vil være med på å forme et viktig strategisk grep i infrastrukturen for Sør- og Vestlandet samt områdene opp mot Trondheim.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre peker på at pågående og planlagte prosjekter langs E39 Kyststamveien må prioriteres. Disse medlemmer mener at mange av de største utfordringer på oppgradering av E39 ligger i Hordaland.

Disse medlemmer minner om de store utfordringene E39 har gjennom storbyområdet på Jæren. Dette er et av landets sterkeste vekstområder med behov for et godt utbygd stamveinett med tilknytning mot sentrale terminaler, spesielt Stavanger som knutepunkt for person- og godstrafikk mot kontinentet.

Disse medlemmer mener at Regjeringens foreslåtte utbedringer ikke er tilstrekkelige for å dekke det reelle behovet for nødvendig infrastruktur. Stamveien gjennom Rogaland har en rekke strekninger som er svært ulykkesbelastet, samt mange flaskehalser for næringslivet.

Disse medlemmer er bekymret for parsellen E39 Fardal-Osestad som fortsatt venter på oppstartsbevilgning.

Disse medlemmer vil vise til at bompengeprosjektet Jektevik-Sandvikvåg på E39 har stoppet opp på grunn av manglende statlige bevilgninger. Disse medlemmer ser dette som et svært viktig trafikksikrings- og fremkommelighetsprosjekt, og at det er viktig med snarlig ferdigstilling.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil påpeke nødvendigheten av at staten tilleggsbevilger nødvendige midler til disse veiprosjektene på E39 uten forlenget bompengeperiode eller økte bompengesatser slik at hele prosjektene fullføres som planlagt.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett med hensyn til forslag om økte riksveginvesteringer, og prioriterer 50 mill. kroner til E39 Jektevik-Sandvikvåg. Disse medlemmerforutsetter at tilsvarende beløp stilles til disposisjon fra bompengeselskapet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil peke på viktigheten av at oppgraderingen av E39 også bør omfatte en tunnel mellom Nyborg og Nordhordlandsbrua, og ber Regjeringen sørge for snarlig planavklaring og finansieringsgrunnlag for et slikt prosjekt.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til utbyggingen av Kvivsvegen (E39) som ny ferjefri trasé mellom Eid og Volda. Dette prosjektet er en naturlig følge av utbyggingen av Eiksundssambandet, og vil gi betydelig bedre transportframkommelighet for næringsliv og styrka bo- og arbeidsmarked. Flertallet vil peke på at Eiksundsambandet som skal åpnes i februar 2008, og at Kvivsvegen som skal bygges, har kort geografisk avstand fra hverandre.

Flertallet ber Samferdselsdepartementet sørge for at en får en kostnadseffektiv løsning i det videre planarbeid med Kvivsvegen ved å se disse to prosjektene i en sammenheng. Flertallet ser positivt på at bompengeselskapet forskutterer 5 mill. kroner i planleggingsmidler slik at arbeidet med Kvivsvegen starter fortløpende etter ferdigstilling av Eiksundsambandet.

Flertallet viser til at to fylkeskommuner, ti kommuner, næringsliv og private i alt har betalt inn 45,6 mill. kroner i aksjekapital for å redusere lånebehovet/finansutgifter slik at kravet til maksimalt 15 års bompengeperiode kan innfris.

Flertallet viser til at det i handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2006-2015 er forutsatt 20 mill. kroner i bompenger i 2008 til oppstart av prosjektet.

Flertallet viser til at begge fylkeskommunene og de berørte kommunene går inn for delvis bompengefinansiering, og viser til at reguleringsplanene er godkjente.

Med henvisning til omtalen om anleggsstart på E39 Kvivsvegen i St.prp. nr. 1 (2007-2008), samt bakgrunn i lokale vedtak, finansiering og forskuttering, legger flertallet til grunn at Samferdselsdepartementet så raskt som mulig vil legge fram for Stortinget en sak om delvis bompengefinansiering av E39 Kvivsvegen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til behandlingen av Nasjonal transportplan 2006-2015, jf. Innst. S. nr. 240 (2003-2004), hvor disse medlemmer hadde følgende merknad om Kvivsvegen:

"Disse medlemmer mener at en forsering av Kvivsvegen vil være av stor betydning for blant annet næringstransport, samt at denne veien vil være en viktig og naturlig tilknytning til strekningen Stryn-Otta.

Disse medlemmer vil videre gjøre oppmerksom på at utbyggingen av Kvivsvegen vil være et sterkt bidrag til rassikring av Austefjordvegen, som blir en del av Kvivsvegen.

Disse medlemmer vil blant annet i bakgrunn av det nevnte foreslå å øke planrammen med 650 mill. kroner for planperioden 2006-2009 og med totalt 1 630 mill. kroner for hele perioden. Dette tilsvarer en fordobling i forhold til Regjeringens forslag."

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet fremdeles ønsker statlig fullfinansiering av stamveinettet i Norge, og forutsetter at sak om Kvivsvegen snarest legges frem for Stortinget med forslag om dette.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener Regjeringen må få fortgang i arbeidet med Vossepakka som strekker ut i tid.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg departementets omtale av den planlagte Vossepakka som inneholder delvis bompengefinansiering og som kan være aktuell for oppstart av prosjekter med bompengemidler i løpet av første fire­årsperiode.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets prinsipielle motstand mot bompengefinansiering av riksveiprosjekter, og er bekymret over den trafikkavvisende effekt Vossepakke og andre planlagte regionale bompengefinansierte "veipakker" vil kunne ha på andre prosjekt som for eksempel Hardangerbrua. Disse medlemmer har merket seg at slik effekt ikke er avklart.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre registrerer at Setesdalspakka har gitt mindre bompengemidler enn forutsatt, mens kostnadsrammen er økt. Videre at det ikke er lokal tilslutning til en revisjon av bompengeopplegget, slik at det ikke er tilstrekkelige midler til å gjennomføre prosjektet som forutsatt til tross for at bompengetakstene er godkjent økt med hele 20 pst.

Disse medlemmer viser til at Statens vegvesen foreslår å avslutte Setesdalspakka når prosjektet Tveit S - Langeid er fullført, og at Samferdselsdepartementet vil vurdere dette.

Disse medlemmer mener at tilknytningen rv 9 Kristiansand-Haukeligrend vil bli meget sentral for godstrafikk for Kristiansand havn, og en avlasting for E39 til Vestlandet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at disse investeringene bør fullfinansieres over statsbudsjettet, da dette prosjektet er av høy prioritet med spesielt henblikk på disse medlemmers ønskede utvidelse av E134 Oslo-Haukeli-Odda-Bergen som motorvei. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at veitraseen over Haukeli forbinder områder med stor befolkningstetthet på til sammen rundt 2,5 millioner mennesker. Disse medlemmer mener en ny motorvei som betjener hele Vestlandet fra Stavanger og opp mot Bergen til det sentrale Østlandsområdet og videre til kontinentet, vil ha avgjørende betydning for et sterkt konkurranseutsatt, betydningsfullt og viktig næringsliv. Bygging av denne motorveien vil være av stor nasjonal viktighet og for fortsatt vekst og verdiskaping samt opprettholdelse av bosettingen.

Disse medlemmer understreker at en opprustet E134 over Haukeli vil avlaste E18 og E39 samt føre en stor del av trafikken fra Vestlandet til Sverige, Østfold, Vestfold og Grenland. Når Rogfast blir en realitet, vil E134 over Haukeli utgjøre en 50 minutters tidsbesparelse fra Stavanger til Østlandet.

Disse medlemmer viser til de foreslåtte omlegginger av veitraseen i Røldalsområdet og mellom Grungedal og Hjartdal, som forkorter kjøretiden med over 1 1/2 time. Dette blir da en rask og rimelig øst-vest-forbindelse både for godstransport, ekspressbusser og privatbiler.

Disse medlemmer mener veien vil forandre det fremtidige trafikkbildet hvor behovet for både bane og fly blir vesentlig redusert. En moderne motorvei på E134 over Haukeli vil tiltrekke seg stor gods- og persontrafikk og vil dermed få en betydelig nasjonaløkonomisk betydning. Den nye E134 vil avstedkomme store besparelser for næringslivet som igjen fører til styrket konkurransedyktighet, vekst og opprettholdelse av norske arbeidsplasser.

Disse medlemmer anbefaler at E134 Drammen-Haukeli-Odda-Bergen behandles som et eget nasjonalt prosjekt med prosjektfinansiering utenfor Nasjonal transportplan og viser til eget verbalforslag om å etablere en ordning med nasjonaleprosjekter.

Disse medlemmer har merket seg departementets redegjørelse om E134 Haukelitunnelene. Disse medlemmer viser til at prosjektet gjelder høydeutvidelse og er omtalt i St.prp. nr. 1 (2005-2006) på side 95 med en oppgitt kostnadsramme på 200 mill. kroner for å øke høyden til 4,2 meter. Disse medlemmer viser til at Vågslitunnelen i Telemark ble utbedret til 4,2 meter i 2005-2006 og frihøyden i de øvrige tunnelene økt til 4,1 meter gjennom enkle tiltak. Disse medlemmer viser til at saken har sitt utspring i Dokument nr. 8:32 (2004-2005), jf. Innst. S. nr. 150 (2004-2005). Disse medlemmer har merket seg at arbeidet i Hordaland er valgt gjennomført i to etapper og at det er sterkt forsinket. Disse medlemmer har videre merket seg at prosjektet nå ser ut til bli svært mye dyrere enn antydet for et år siden - 350 mill. kroner mot 200 mill. kroner - og at dette ifølge opplysninger i budsjettet skyldes at det ved anbudsutlysingen er inkludert arbeider utover selve økingen av frihøyden. Disse medlemmer finner grunn til å rette sterk kritikk mot måten dette prosjektet er håndtert på både av departementet og av Veidirektoratet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen omgående legge frem en redegjørelse om arbeidet med utbedringen av tunnelhøyden på E134 Haukelitunnelene i Hordaland siden saken første gang ble behandlet i Innst. S. nr. 150 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:32 (2004-2005) Om straks å innføre avbøtende tiltak for at vogntog med høyde over 4 meter kan passere Haukelitunnelene."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at Steinsfjorden i Hole gjennom lang tid har hatt store miljøproblemer. "Aksjon Steinsfjorden" ble startet for å berge innsjøen fra miljøkollaps. Det viktigste tiltaket er å skifte ut steinfyllingene på E16 ved Kroksund med bru. Tiltaket er ferdig regulert fra Statens vegvesens side, og var foreslått igangsatt i 2008 i gjeldende NTP.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til behovet for utskifting av steinfyllingene ved Kroksundet mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden, og foreslår at det settes av 25 mill. kroner for å komme i gang med arbeidet i 2008.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret over det lite offensive arbeidet med en helhetlig forbedring av standarden på strekningen Bjørum-Hønefoss på E16.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet konstaterer at rammene i første fireårsperiode er altfor knappe, at bompengefinansiering brukes i utstrakt grad og at etterslepet øker.

Disse medlemmer mener derfor at prosjektene må forseres da E16 Sandvika-Bergen er en høyt prioritert transportåre mellom Vestlandet og Østlandet med forgreninger. Det vises til Fremskrittspartiets alternative budsjett.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre understreker den store viktigheten i denne ruta for næringslivet på Vestlandet. I tillegg er ruta hovedforbindelsen mellom Osloområdet og størstedelen av Sogn og Fjordane opp mot Nordfjord. Disse medlemmer mener oppgraderingen av denne ruta til stamvei for noen år siden forplikter idet man her har en høy ÅDT med både sommer- og vinterturisme. Hyppighet av trafikkulykker er svært høy, og standarden på ruta er varierende. Disse medlemmer ser positivt på bevilgningen for 2008 på 32,1 mill. kroner til anleggsstart på rv 7 Ramsrud-Kjeldsbergsvingene.

Disse medlemmer imøteser realiseringen av prosjektet, og forventer at Sokna-Ørgenvika kan realiseres i nær fremtid.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker at også denne strekningen nylig er blitt innlemmet som en del av stamveinettet.

Disse medlemmer peker på rutas lengde på ca. 97 km og at den går gjennom sentrale deler av Telemark fylke. Statens vegvesen har for noen år siden beregnet kostnadene for en utbygging til stamveistandard til over 3 mrd. kroner.

Disse medlemmer registrerer at det i budsjettet for 2008 stilles kun 12,5 mill. kroner til disposisjon, mens det forutsettes hele 110 mill. kroner stilt til disposisjon fra bompengeselskapet. Disse medlemmer minner om at politikere og flertallet av befolkningen i Grenland virker lettet over å ha blitt kvitt 2 bomstasjoner, og at det derfor neppe er enkelt å motivere til ny bompengesatsing i årene som kommer.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er positiv til at Regjeringen kom i møte ønsket om oppdeling av prosjektet med E6 fra Gardermoen og nordover. Stortinget ga dermed nylig klarsignal til oppstart med utbedring av denne svært trafikkerte og tungt ulykkesbelastede strekningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre håper Regjeringen vil komme med en offensiv plan for realisering av ny E6 mot Otta i en mest mulig kontinuerlig utbygging. Gjerne med egnede strekninger som OPS-prosjekt. Disse medlemmer mener at mye av korridor 6 i dag står langt tilbake for den standard den burde hatt, med unntak av i hovedtrekk fra Oslo til Gardermoen/Eidsvoll.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker viktigheten av denne korridoren som knytter Nordvestlandet og Midt-Norge til Sør-Norge. Videre er den særdeles viktig for næringslivet med eksport/import av gods til og fra Nord-Norge, Midt-Norge og Nord-Vestlandet. Denne korridoren er også av særdeles stor viktighet for distriktene og næringslivet i Mjøsregionen, samt for Gudbrandsdalen og andre dalfører opp mot Trondheim.

Disse medlemmer mener at slik E6 fremstår i dag, er strekningen miljømessig utilstrekkelig, trafikkfarlig og fremkommeligheten er elendig på mange og lange strekninger.

Disse medlemmer vil understreke at strekningen E6 Gardermoen-Otta har utviklet seg til å bli en sterkt ulykkesbelastet veistrekning. Denne utviklingen er uakseptabel og krever forsterket innsats og nye virkemidler.

Disse medlemmer mener at slike ulykker ville en i stor grad ha avverget hvis det var bygget 4-felts motorvei med midtdeler. Erfaringene fra E6 Oslo-Gardermoen og E18 gjennom nordre Vestfold bekrefter dette.

Disse medlemmer er av den mening at et veianlegg av denne standard vil tiltrekke seg noe trafikk fra rv 3 fra Stange (Hedmark) gjennom Østerdalen over Dovre til Ulsberg i Sør-Trøndelag. Dette gir en bedre utnyttelse av en ny E6 og dermed mindre trafikk gjennom Østerdalen.

Disse medlemmer mener at behovet for en fullverdig motorvei klasse A fra Oslo til Trondheim er så stort at den bør forseres radikalt frem i tid med raskest mulig ferdigstillelse ved en samlet planlegging, prosjektering og gjennomføring av lange strekninger. Disse medlemmer mener at dette kan også skje ved at anlegget legges ut som et OPS-prosjekt.

Disse medlemmer viser til sine merknader i Innst. S. nr. 21 (2007-2008), jf. St.prp. nr. 87 (2006-2007), om utbygging og finansiering av E6 på strekningene Gardermoen (Hovinmoen)-Dal og Skaberud-Kolomoen i Akershus og Hedmark.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett hvor det er pekt på strekningen Gardermoen-Otta som hel strekning egnet for forsøk med samlet utbygging, for også å sikre deltakelse fra store internasjonale entreprenørselskaper.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener ny E6 parsell Sluppen-Stavne, inkl. ny Sluppen bru i Trondheim, bør få ytterligere økt prioritet. Dette kan karakteriseres som Trondheims største trafikale problemområde, hvor 20 000 biler ferdes daglig.

Disse medlemmer viser til at en komité med utspring fra næringsforeningen i Trondheim ble opprettet våren 2005, med sikte på utbygging av Sluppen bru, utbedring av Osloveien frem til Nordre avlastingsvei og bygging av en ny tunnel opp til Byåsen.

Disse medlemmer viser til at traseen ikke står oppført på noen offentlig veiplan, men prosjektet nevnes i Nasjonal transportplan 2006-2015, og i transportplanmeldingen inngår prosjektet som premiss for byutviklingen som del av det avlastende hovedveinettet. Slik situasjonen er nå, vil en framskynding av prosjektet være avhengig av at det blir tilslutning til brukerfinansiering. Dette er uaktuelt for disse medlemmer.

Disse medlemmer anbefaler prosjektmidler til ny E6 parsell Sluppen-Stavne inkl. ny Sluppen bru i Revidert nasjonalbudsjett for 2008, med sikte på at prosjektet får 100 pst. statlig finansiering og viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at E136 Dombås-Ålesund er den viktigste stamveirute for eksportnæringen i Møre og Romsdal.

Disse medlemmer ønsker allerede i 2008 en oppstart for utbedring av dette viktige øst-vest-sambandet og at dette følges opp i fireårsperioden. Disse medlemmer viser til at store deler av veien ikke innehar den standard som en stamvei skal ha.

Disse medlemmer viser til at E136 Dombås-Ålesund har mange smale partier, mange underganger og er rasutsatt flere steder.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at rv 3 Kolomoen-Ulsberg er en viktig transportåre nord-sør og en avlastning for godstrafikken langs E6.

Disse medlemmer mener at satsingen som er gjort i de foregående år ikke er tilstrekkelig for å kunne bringe rv 3 opp til nødvendig standard.

Disse medlemmer viser til at rv 3 Kolomoen-Ulsberg mangler mye for at ønsker om planlagt standard er nådd. I denne forbindelse viser disse medlemmer til komiteens reise i Hedmark og Oppland i 2007, hvor nye metoder for kostnadseffektiv og rasjonell utbedring av veibredde ble vist. Disse medlemmer viser til de positive effekter og det gunstige kostnadsbildet den gjennomførte breddeutvidelsen av rv 3 i Østerdalen har fremvist. Disse medlemmer ser rv 3 som et vesentlig element i å avlaste den sterkt ulykkesbelastede E6 gjennom Gudbrandsdalen - forutsatt at rv 3 tilbyr en slik funksjon med tilstrekkelig grad av sikkerhet.

Disse medlemmer ønsker å sikre en kontinuerlig videreføring av arbeidet med breddeutvidelse av rv 3, og er positive til at det i 2008 bevilges 36,8 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at rv 4 Oslo-Mjøsbrua i statsbudsjettet for 2004 ble oppgradert til stamvei. Dette tilsier en nødvendig oppgradering av veien. Rv 4 er hovedinnfartsåra til Oslo fra store deler av Vest-Oppland samt for store deler av nordre Akershus og Oslo (Groruddalen). Disse medlemmer minner om veiens store betydning for næringslivet i Oppland, samt viktigheten som innfartsvei til Oslo for pendlere fra disse regionene og spesielt Nittedal.

Disse medlemmer understreker at rv 4 mellom Oslo og Gjøvik har en usammenhengende veistandard, fra firefelts hovedvei i Oslo, til tofelts veier med kryssing i plan i Nittedal. Strekningen mellom Gjøvik og Akershus grense har svært varierende standard. Disse medlemmer viser også til de mange strekninger som har en blanding av trafikantgrupper som representerer stor risiko for ulykker. Trafikktettheten har økt sterkt i de senere årene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser nødvendigheten av en utbygging av rv 4 i ny trasé fra Gran i Oppland til Åneby i Nittedal som motorvei klasse B, og fra Åneby i Nittedal til Grorud i Oslo som motorvei klasse A med 4 felt, planskilte kryss og midtdeler. Disse medlemmer mener at en slik utbygging utmerket kan tilpasses Oslos løsninger mellom rv 4, Trondheimsveien, rv 163 Østre Aker vei og den planlagte Fossumdiagonalen. Det bør bygges tunneler der en ny rv 4-trasé passerer gjennom tett utbygde områder.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at rv 70 er viktig for næringslivet og bosettingen i denne regionen og viser til at de foreslåtte investeringer kun omfatter planlegging og mindre tiltak. Midlene er derved utilstrekkelige i forhold til selv de aller nødvendigste utbedringer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på at E6 er hovedtransportåren i fylket, og at det er viktig å merke seg at den ca. 100 km lange strekningen på nordtrøndersk side går gjennom kommuner der 70 pst. av fylkets innbyggere bor.

Disse medlemmer understreker at de viktigste næringer i Nord-Trøndelag som skogbruk, jordbruk og akvakultur og videreforedling av produkter fra disse, er omfattende brukere av veitransport både for inn- og utførsel av varer.

Disse medlemmer fokuserer også på Nordland næringslivs behov for god infrastruktur for å være konkurransedyktig på hjemme- og eksportmarkedet.

Disse medlemmer peker også på nødvendigheten av en utbedring av E14 Stjørdal-Riksgrensen. Den økende trafikkmengden på E14 av tungtransport, er et stadig større problem på en så smal og svingete europavei. E14 er også Trøndelags hovedferdselsåre til Sverige og en generell opprusting er av stor betydning for godstransport fra og til fylkets næringsliv.

Disse medlemmer vil fokusere sterkt på Nesbrua på E6 ved Harran som ligger 15 km nord for sentrum i Grong kommune. Det er her en uholdbar situasjon. Brua er et spesielt trafikkfarlig punkt av tre grunner:

  • 1. Hindrer god avvikling av trafikken langs E6.

  • 2. Spesielt ulykkesutsatt.

  • 3. Kan føre til forurensing av et svært viktig lakseførende vassdrag. Nesbrua er enveiskjørt med vanskelige og farlige svinger på begge sider. Det har her vært mange ulykker. Etter det vi erfarer er dette den eneste enveiskjørte delen av E6.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til disse spesielle forholdene, og fremmer følgende forslag:

"Ny bruløsning på E6 ved Harran i Grong kommune igangsettes i 2008 med statlig forskuttering, og med inndekning i Revidert nasjonalbudsjett 2008."

Disse medlemmer viser til at strekningen E6 fra Nord-Trøndelag grense og til Korgenfjellet er av særdeles lav standard, og opprusting bør starte opp i 2008 med snarlig ferdigstillelse.

Disse medlemmer viser likeledes til rv 78 fra Mosjøen og til Leirfjorden som også er av særdeles dårlig standard med tunneler hvor det ikke er muligheter å møtes. På denne strekningen går det mye tungtransport både fra fiskeindustrien og produksjonsbedrifter i Sandnessjøen, og disse medlemmer mener at opprusting her bør gis prioritet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til den store årsdøgntrafikken på strekningen Trondheim og Steinkjer og ønsker å prioritere firefelts E6 motorvei på hele strekningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at korridor 8, E6 Nordkjosbotn-Kirkenes er den lengste stamveiruten. Ruten er preget av mange rasutsatte steder og har samtidig mange partier med smal og dårlig veistandard.

Disse medlemmer peker spesielt på rasutsatte steder i Troms (Bånes-Langnes og Skardalen-Bånes) samt omlegging av E6 over Sørkjosfjellet og nødvendig utbedring vest for Alta.

Etter disse medlemmers skjønn er E6 over Sørkjosfjellet en meget viktig strekning og synes å være den største flaskehalsen på E6 i Troms.

Disse medlemmer er positive til bevilgningen for E6 vest for Alta, og ønsker at disse utbedringer av prioriteres.

Disse medlemmer vil også peke på problemene med fremkommelighet og ulykker på strekningen mellom Storsandnes og Alta, hvor utbedringsarbeidene bør iverksettes snarest mulig.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er kjent med at Regjeringen fremmer Oslopakke 3 i to omganger for å holde forventet fremdrift. Ot.prp. nr. 15 (2007-2008) vil gjøre det mulig å bruke bompenger til drift av kollektivsystemer. Dette er i tråd med ønskene fra lokalpolitikerne i Oslo. Dette vil gi befolkningen i Akershus og Oslo et godt kollektivsystem, og vil frigjøre viktig kapasitet på veiene.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil vise til at alle partier i de to fylkene med unntak av Akershus Fremskrittsparti, har gått inn for pakken. Fremskrittspartiet forsøker å fremstille det som om denne pakken er resultat av statlig tvang. Dette flertallet har merket seg at de politiske realitetene tilsier at det ikke er tilfellet. Det er Fremskrittspartiets samferdselsbyråd som har søkt om denne ordningen på vegne av Oslo kommune. Det er vanlig at byråder trekker seg dersom de må gjennomføre noe de er imot. Det har ikke skjedd, tross uttalelser fra Fremskrittspartiets nestformann om at dette er et prinsippspørsmål.

Dette flertallet har merket seg Fremskrittspartiets merknader om Oslopakke 3 der de gjengir kompromisset som sier nei til rushtidsavgift, og hvor viktig det var for at enighet ble oppnådd. Videre river Fremskrittspartiet vekk grunnlaget for hele enigheten når de skriver at de ikke ser det som aktuelt å bruke bompenger på kollektivtrafikk.

Dette flertallet vil berømme alle partier, inkl. Fremskrittspartiet, for å støtte forslaget om å bruke bompenger til kollektivtrafikk.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil berømme det lokalpolitiske arbeidet som har ledet fram til et bredt forlik om Oslopakke 3.

Disse medlemmer vil peke på at prosjektene i Oslopakke 3 er svært viktige for hele landet. Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen vil sørge for å følge dette forliket, herunder opplegget for bompengeinnkreving som er ønsket lokalt, ikke forsinkes.

Disse medlemmer forventer at Regjeringen setter økt innsats på arbeidet med ny E18 vestkorridoren og Mosseveien i tunnel. Disse medlemmer foreslår at disse vurderes som OPS-prosjekt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at regjeringspartiene fraskriver seg sitt ansvar og skyver lokalpolitikerne foran seg vedrørende den eksplosive bruken av bompenger. Dette på tross av at disse partier er innforstått med at det kun er Stortinget som kan vedta bruk av bompengefinansiering.

Disse medlemmer vil fremholde at dette dreier som om statlig utpressing i stor grad. Disse medlemmer vil bemerke at det ikke ville vært mange statsråder tilbake i den sittende regjeringen hvis prinsippet om avgang ved uenighet skulle vært regelbundet slik som regjeringspartiene insinuerer.

Disse medlemmer viser til det pågående arbeidet med å etablere en "Oslopakke 3", som er en samlet plan for utbygging av veier og annen infrastruktur over en periode på 20 år. Disse medlemmer ser med bekymring på den samferdselsmessige situasjonen i Osloregionen. Med de økonomiske rammer som den rød/grønne regjeringen har lagt inn, vil situasjonen heller ikke bedres vesentlig i overskuelig fremtid.

Disse medlemmer har på denne bakgrunn forståelse for at Oslo og Akershus har et sterkt ønske om å forsere utbyggingstakten utover NTP. Det er uten tvil behov for et kraftig løft innen samferdselssektoren i denne regionen for å sikre fremkommelighet, trygghet og bedre miljø for hovedstadsregionen. Disse medlemmer konstaterer at det i Oslopakke 3 ligger inne mange gode prosjekter, hvor helhetstankegangen for kollektive løsninger utover fylkesgrensene også er i tråd med disse medlemmers syn.

Disse medlemmer er også godt fornøyd med at det er oppnådd tverrpolitisk enighet om at det ikke innføres veiprising eller rushtidsavgift/andre former for tidsdifferensiering av brukerbetaling. Dette var en del av bystyreflertallets vedtak av mars 2004, som ligger til grunn for det arbeidet som er gjort.

Når det gjelder deler av den foreslåtte finansieringen av Oslopakke 3, vil disse medlemmer stadfeste at bompengefinansiering av kollektivtransport ikke er akseptabelt. Det er heller ikke en bomringløsning hvor bilistene tvinges til å betale for andre veier enn den de kjører på.

Disse medlemmer fremholder at i saker som dette, der flertallet på Stortinget tvinger lokale folkevalgte til å akseptere bompenger, har Fremskrittspartiet en programfestet politikk om at det skal gjennomføres folkeavstemming før endelig vedtak fattes og at folkets vilje skal følges. Disse medlemmer merker seg at Oslo Fremskrittsparti fremmet forslag om slik folkeavstemming, et forslag som ikke fikk flertall blant de øvrige partier.

Disse medlemmer ønsker at staten overtar ansvaret for finansiering og utbygging av prosjektene i den såkalte "Oslopakke 3", den videre utbyggingen av hovedveier og annen infrastruktur i Osloregionen. Prosjektportefølje og utbyggingsstrategi avtales med de lokale myndighetene. Disse medlemmer anbefaler at Oslo-området med sin nasjonale betydning som trafikknutepunkt, behandles som et eget nasjonalt prosjekt med prosjektfinansiering utenfor Nasjonal transpor­tplan, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om finansiering og utbygging av store samferdselsprosjekter av nasjonal betydning, uavhengig av NTP."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret for sikkerheten ved rv 152. Disse medlemmer vil peke på at vegen har stor trafikk og er ulykkesbelastet, og viser til at vegen nyttes både som skoleveg og av tungtransport. Vegen er avlastingsveg for E18 og E6 for trafikk til og fra Oslo og for trafikk til å fra næringsområder. Disse medlemmer vil peke på at trafikken forventes å bli større under byggingen av nytt Vinterbrokryss. Disse medlemmer vil derfor oppfordre Regjeringen til å iverksette tiltak for å bedre trafikksituasjonen på rv 152.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet peker på viktigheten av å skape ringveier og omkjøringsmuligheter som tilbyr trafikk som kommer inn mot Oslo å passere uten å tvinges inn i selve byen når dette ikke er nødvendig. Disse medlemmer peker spesielt på mulighetene som ligger i å oppruste rv 35 i nord, rv 23 i vest og rv 120 i sør/øst med sistnevnte som forbindelse mellom E6/Gardermoen og Moss-Folloregionen.

Disse medlemmer viser i denne forbindelse også til Dokument nr. 8: 86 (2006-2007), Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein og Anders Anundsen om å utrede en statlig fullfinansiert Oslofjord-forbindelse mellom Østfold og Vestfold.

Disse medlemmer stiller seg avvisende til påstanden om at man ikke kan bygge seg ut av Oslos trafikkproblemer, men understreker at dette må omfatte løsninger som leder unødvendig trafikk unna byen, ikke inn i og gjennom. I tillegg til å lette Osloområdets trafikkproblemer vil utbygging av de nevnte riksveier medføre betydelige trafikale forbedringer langs traseene lokalt. Disse medlemmer ønsker en utredning av potensialet for bedret trafikkflyt i hele området som en slik ringveiløsning kan innebære.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede muligheter for, og effekter av å etablere et funksjonelt og avlastende system av ringveier som leder trafikk unna Oslo by, basert på rv 23, rv 35 og rv 120."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner det nødvendig å understreke at Fremskrittspartiet fremdeles står fast på at man ikke ønsker en utbygging av Tønsbergpakkene basert på bompenger, men at utbyggingen skal være direktefinansiert av staten slik man fremmet forslag om i behandlingen av St.prp. nr. 38 (2002-2003).

Disse medlemmer vil ha et ekstra stort fokus på Tønsbergpakken fase 2, da dette prosjektet ikke er påbegynt. Disse medlemmer beklager at enkelte ønsker å skape uklarhet rundt dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti peker på at Bergen har store utfordringer knyttet til gjennomgangstrafikk mellom sør-nord (Kyststamveien E39) og mellom øst-vest. Disse medlemmer peker på veitunnel gjennom Ulriken (Arnatunnelen) som et viktig tiltak for å legge til rette for mer effektiv og trafikksikker gjennomgangstrafikk. Disse medlemmer er kjent med at saksbehandling pågår lokalt, men etterlyser fremdrift i saken og ber departementet følge dette opp.

Disse medlemmerpeker på at dette vegprosjektet egner seg godt som OPS-prosjekt og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at arbeid med veitunnel gjennom Ulriken gjennomføres som OPS-prosjekt."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at en effekt av ringveiløsning øst for Bergen (Ringvei øst) er den mest effektive og trafikksikre løsningen for gjennomgangstrafikk syd-nord. Disse medlemmer mener det er nødvendig at arbeid med planlegging og konsekvensutredning igangsettes snarest og ved statlig initiativ, og ber om tilbakemelding i Revidert nasjonalbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti peker på at Bergen har store utfordringer knyttet til gjennomgangstrafikk mellom sør-nord (Kyststamvegen E39) og mellom øst-vest. Disse medlemmer peker på vegtunnel gjennom Ulriken (Arnatunnelen) som et viktig tiltak for å legge til rette for mer effektiv og trafikksikker gjennomgangstrafikk. Disse medlemmer er kjent med at saksbehandling pågår lokalt men etterlyser fremdrift i saken og ber departementet følge dette opp.

Disse medlemmer viser til at en ringvegløsning øst for Bergen (Ringveg øst) er den mest effektive og trafikksikre løsningen for gjennomgangstrafikk syd- nord.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at befolkningsvekst og sterk vekst i næringslivet på Sotra ved Bergen, særlig i Fjell og Øygarden kommuner. Dette medfører stor og økende trafikk mellom Sotra og Bergen. Eksisterende bruforbindelse Sotrabrua er sprengt og fremstår som en betydelig flaskehals for trafikk og videre utvikling. Disse medlemmer mener staten må medvirke mer aktivt for å fremskynde bygging av ny fastlandsforbindelse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker at dette prosjektet er av stor regional betydning, og må finansieres med statlig fullfinansiering eller finansieringsløsninger der staten bidrar på andre måter enn bevilgninger på årlige budsjett, for å sikre finansiering uten bompenger.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil vise til sine merknader knyttet til Hardangerbrua ved behandlingen av St.prp. nr. 24 (2007-2008).

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at det er store avvik mellom kostnadsanslagene Stortinget fikk da Hardangerbrua ble vedtatt og nyere kalkyler. Disse medlemmer har merket seg tilsvarende problemstillinger i andre prosjekt. Disse medlemmer vil derfor på generell basis be Statens vegvesen og departementet opprette en tettere dialog med entreprenørene for å ha oppdaterte tall, så man unngår slike overraskelser.

Disse medlemmer forutsetter at dette ikke er en omkamp, og minner om Stortingets klare vedtak om bygging av Hardangerbrua. Disse medlemmer er forbauset over tidspunktet og sammenhengen for orient­eringen til Stortinget. Disse medlemmer understreker at den statlige andelen av finansieringen er lav. Disse medlemmer ser det som unødvendig å gå til et så drastisk skritt som man nå har gjort og som forsinker prosjektet unødvendig lenge. Disse medlemmer merker seg dessuten at det ikke er satt noen ny dato for når gjennomgangen skal være ferdig.

Disse medlemmer viser for øvrig til omtale i samleproposisjon, jf. St.prp. nr. 24 (2007-2008).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har notert seg at en kostnadsøkning på 38 pst. på tilførselsveiene nå fører til utsettelse på inntil ett år, at anbudskonkurranse avlyses og ny kvalitetssikring gjennomføres. Disse medlemmer mener at en så betydelig kostnadsøkning gjør det nødvendig med en ny grundig vurdering av kostnadene.

Disse medlemmer viser til sine forslag da saken om Hardangerbrua ble behandlet, jf. Innst. S. nr. 93 (2005-2006). Disse medlemmer viser også til St.prp. nr. 2 (2005-2006) side 11 der det heter at "trafikkprognosene for prosjektet er usikre".

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gjennomføre ytterligere kvalitetssikring av trafikkgrunnlaget for Hardangerbrua."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har med tilfredshet merket seg at departementets behandling av prosjektet Jondalstunnelen i Hordaland skjer uavhengig av forsinkelser knyttet til Hardangerbrua.

Disse medlemmer har merket seg at prosjektet Jondalstunnelen er kvalitetssikret med ekstern konsulent to ganger, men likevel gjennomgår en ytterligere kvalitetssikring. Disse medlemmer understreker at kostnadskalkyler for Jondalstunnelen må ta utgangspunkt i bygging av identisk tunnel i samme område (Folgefonntunnelen) som var ferdigstilt i 2001. Disse medlemmer legger til grunn at dette nå blir gjort i den 3. kvalitetssikringsrunden.

Disse medlemmer peker på at Jondalstunnelen er et viktig regionalt prosjekt. Saken har hatt en svært lang behandlingstid. Disse medlemmer ber departementet sørge for at sak om bygging av Jondalstunnelen nå legges frem for Stortinget så raskt som mulig.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret over vegstandarden på rv 60 mellom Olden og Innvik i Stryn kommune, og vil peke på at det haster å komme i mål med nødvendig vedlikehold. Disse medlemmer vil vektlegge fremdrift av prosjektet og at dette prioriteres.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at arbeidet med Freifjordtunnelen i Møre og Romsdal trekker ut i tid. Tunnelen er i en svært dårlig forfatning. Takplater er falt ned, med det resultat at både plater og lys er fjernet. Sjøvann drypper inn i tunnelen. En slik tilstand går på bekostning av trafikksikkerheten.

Disse medlemmer vil peke på at det foreligger lokal forskuttering av det nødvendige utbedringsarbeidet. Til tross for dette har lite skjedd. Disse medlemmer ber om at Regjeringen får fortgang i arbeidet, slik at trafikksikkerheten ivaretas.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader om rv 70 Freifjordtunnelen under post 30 Riksveginvesteringer, avsnitt "Opprusting av tunneler".

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre peker på nødvendigheten av at en generell opprusting av rv 17 til fylkesgrensen mot Nordland må prioriteres spesielt forbi Bangsund mot Namsos der veien er smal og svingete med trange tunneler. Rv 17 mellom Saltstraumen og krysset mellom rv 80 og rv 17 på Tverrlandet er meget problematisk.

Disse medlemmer er opptatt av mulighetene for en oppgradering av rv 17 i Nord-Trøndelag fylke mellom Steinkjer og Verran. Disse medlemmer er kjent med at bru over Hjellbotn i stedet for omkjøring rundt Veldemelen, kan være et alternativ både for å korte ned kjøretiden og for å øke trafikksikkerheten. Disse medlemmer ber om at Regjeringen vurderer alternativet senest i forbindelse med rulleringen av Nasjonal transportplan.

Disse medlemmer er opptatt av mulighetene for en oppgradering av rv 705 med ny veiforbindelse mellom Tømra og Hell. Disse medlemmer ber om at Regjeringen ser på saken i forbindelse med arbeidet med Nasjonal transportplan.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til partiets alternative forslag til statsbudsjett vedrørende øvrige poster under kap. 1320 der beløpene økes, spesielt for riksveiinvesteringer. Dette er områder som Fremskrittspartiet prioriterer.

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet vil legge ned fylkeskommunene som eget forvaltningsnivå og derfor mener at det ikke er naturlig å opprettholde egne fylkeskommunale og regionale forsøks­ordninger innenfor samferdselsområdet. Disse medlemmer ønsker derfor at de midlene som i dag ligger i forsøksordningen, blir tatt ut fra post 60 og overført til post 30 Riksveginvesteringer. Denne endringen vil ikke ramme de enkelte fylkene/regionene og forutsetter at de midlene som tas fra post 60, fordeles ut på de fylkene som har vært med i forsøksordningen.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Regjeringa med å løyve 329 mill. kroner for 2008 har fylgt opp 75 pst. av ramma til handlingsprogrammet 2006-2009 etter 3 år, og at ramma vart auka med 50 pst. under vedtakinga av Nasjonal transportplan i Stortinget i 2004. Fleirtalet viser vidare til at det er lagt til grunn at ytterlegare 90 mill. statlege kroner til prosjekt og tiltak med rassikringsgevinst er budsjettert i post 30 og 60. Fleirtalet merkar seg dermed at samla statlige løyvingar til rassikring i 2008 vil vere om lag 420 mill. kroner. Fleirtalet viser også til prognosar for ekstern finansiering. Dette vil medføre at det samla vil bli nytta om lag 520 mill. kroner til rassikring i 2008. Fleirtalet understrekar at løyvde midlar over post 31 kan nyttast på både riks- og fylkesvegar.

Fleirtalet viser til at samferdslesektoren er den tredje største bidragsytaren til norske klimautslepp. Fleirtalet viser til undersøkingar som indikerer at klimaendringar vil kunne auke talet på rasutsette stadar, og at ras vil kunne kome oftare. Klimastrategiar innan samferdslesektoren må difor omfatte både reduserte utslepp og strategiar for tilpassing, inkludert styrka arbeid med rassikring.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er enige i at rassikring skal gis høy prioritet, men kan ikke se at Regjeringen satser på rassikring i form av kraftig øking til dette formålet. Disse medlemmer viser til at unnfallenheten dokumenteres ved at oppfølgingsprosenten for rasutsatte strekninger som skal utbedres etter tre av fire år i handlingsprogrammet for 2006-2009, vil ligge på fattige 20 pst. med Regjeringens opplegg.

Disse medlemmer viser til flertallsmerknad sammen med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i Innst. S. nr. 240 (2003-2004) Nasjonal transportplan (side 59).

Disse medlemmer viser også til rassikringskonferansen som ble avholdt den 30. januar 2007. Disse medlemmer har merket seg at håpet fra rassikringsgruppen var at budsjettposten på 560 mill. kroner i statsbudsjettet for 2007 ble økt fremover. Det trengs en milliard kroner per år ifølge Nasjonal rassikringsgruppe. Med de små økingene i bevilgningene til rassikring som regjeringspartiene omtaler som "satsing", så er disse himmelvidt unna behovet for rassikring, som er anslått til ca. 20 mrd. kroner.

Disse medlemmene vil videre peke på at det i gjennomsnitt er ca. 2 000 rashendelser pr. år, og at det i dag er anslått hele 1 756 rasfarlige strekninger som omfatter hele 765 km vei. Disse medlemmer vil derfor peke på at behovet for utbedringer er akutt, og at Den nasjonale rassikringsgruppe har beregnet at det vil ta 30-40 år å rassikre alle riks- og fylkesveier med dagens bevilgningsnivå.

Disse medlemmer mener en må rette søkelyset på tryggheten til de som bor og ferdes i distriktene som er utsatt for ras, og at en må ta på alvor at disse veiene gir forverring av tryggheten og livskvaliteten til mange mennesker.

Disse medlemmer ønsker en sterk øking i ras­sikringsmidlene, og henviser til Fremskrittspartiets alternative budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om nasjonal plan for rassikring av veier med prioritering av konkrete prosjekter og forpliktende statlig finan­siering."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til sine respektive partiers alternative budsjettforslag der bevilgningene til utbedring av rastruede strekninger foreslås økt med 75 mill. kroner utover Regjeringens forslag. Disse medlemmer peker på at rasfaren på norske veger er til stor belastning for befolkningen, og at rasene går oftere og er blitt mer uforutsigbare. Disse medlemmer understreker at det er nødvendig med raskere tempo i sikringen, samt ny kartlegging av rasutsatte områder.

Disse medlemmer viser til at blant annet rv 13 i Rogaland er plassert i kategori 1 for de mest rasutsatte strekningene i landet i oversikten fra Den nasjonale rassikringsgruppe. Disse medlemmer viser for øvrig til at det er sterkt rasutsatte områder i alle kystfylkene.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til at Statens vegvesen kartla omfanget av rasutsatte strekninger på hele riksvegnettet i forbindelse med handlingsprogrammet for perioden 2002-2011. Kartleggingen viste at det er rundt 540 rasutsatte strekninger på riksvegnettet med total lengde på rundt 3 500 km. Det utgjør 15 pst. av riksvegnettet. Dette medlem mener en må rette søkelyset på tryggheten til dem som bor og ferdes i distriktene som er utsatt for ras, og at en må ta på alvor at disse vegene gir forverring av tryggheten og livskvaliteten til mange mennesker, og viser i den forbindelse til Venstres alternative budsjett hvor Venstre foreslår å bevilge 50 mill. kroner til rassikring utover Regjeringens forslag.

Dette medlem vil trekke fram behovet for forsterket rassikring av rv 15 mellom Grasdaltunnelen og Oppljostunnelen på Strynefjellet. Samarbeid mellom lokale myndigheter, Statens vegvesen og transportnæringen har resultert i flere gode alternativ for å gjøre vegen sikrere. Dette medlem vil peke på at strossing av tunnelene bør ses i sammenheng med rassikringen. Dette medlem vil peke på at det haster med å komme i gang med dette arbeidet slik at rassikringen kan bli gjennomført tidligere enn planlagt.

Dette medlem vil vise til at E39 er Vestlandets stamveg. Lotetunnelen i Sogn og Fjordane er en vesentlig flaskehals for varetransport for næringslivet og representerer stor fare med hensyn på ras. Det foreligger planer om rassikring i kombinasjon med tunnelutvidelse. Dette medlem vil oppfordre Regjeringen til å prioritere dette prosjektet.

Komiteen viser til svar på spørsmål til Samferdselsdepartementet, hvor det fremgår at i henhold til Statens vegvesens veidatabank var det ved inngangen til 2007 brannslokkere i 91 pst. av tunnelene lengre enn 500 m og nødtelefoner i 70 pst. av veitunnelene. Dette betyr i praksis at det per. 1. januar 2007 manglet brannslokkere i 31 veitunneler (ca. 41 km tunnel) og nødtelefoner i 106 veitunneler (ca. 126 km tunnel). I og med ny forskrift for økt sikkerhet i veitunneler er det nå krav om slikt utstyr i alle tunneler lengre enn 500 m, uavhengig av trafikkmengden i tunnelene.

Komiteen påpeker behovet for tunnelsikring og behovet for å gjenopprette tilliten til trygghet i veitunneler.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett hvor det foreslås å fullføre en oppgradering i løpet av to år.

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merka seg at Regjeringa har auka både løyvingane til riksvegferjene og rabattane for storbrukarane. Fleirtalet har vidare merka seg at riksvegferjebudsjettet sin del av den økonomiske ramma for handlingsprogrammet 2006-2009, er overoppfylt. Løyvingane tilsvarar 83,7 pst. etter 3 av 4 år, vesentleg på grunn av oljepris, nye tryggingskrav og auka storbrukarrabattar.

Fleirtalet viser såleis til at riksvegbudsjettet er høgare enn nivået i Nasjonal transportplan 2006-2015 grunna ivaretaking av kvalitet og omfang på tilbodet kombinert med høgare oljeprisar.

Fleirtalet viser til at det er viktig at det NTP-fastsette målet om å redusere gjensittinga på stamvegferjene, vert ivareteke gjennom 2008-budsjettet. Fleirtalet understrekar at Regjeringa legg til grunn å oppretthalde det noverande rutetilbodet på riksvegferjene, samt å arbeide for auka kapasitet i einskilde samband.

Fleirtalet vil vere spesielt merksam på situasjonen med gjensitting på samband i Møre og Romsdal og Nordland.

Fleirtalet vil også be Regjeringa vurdere om det kan vere føremålstenleg å treffe tiltak for å gjere budsjetteringa av ferjebudsjettet meir føreseieleg, eller om det er meir kostnadseffektivt og føremålstenleg at staten etter same modell som i dag, løpande handterer uvissa som svingande oljeprisar skapar.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på at det generelle ferjetilbudet i Møre og Romsdal er for dårlig. Det er ikke tatt høyde for den økte trafikkveksten. Mange opplever lange køer og stor ventetid på ferjekaiene. Det finnes imidlertid ledig kapasitet i ferjemarkedet. Disse medlemmer ber Regjeringen prioritere å bedre ferjetilbudet i Møre og Romsdal.

Disse medlemmer vil spesielt trekke frem at ferjetilbudet for trafikk mellom Kristiansund Lufthavn og omkringliggende kommuner vil bli vesentlig forverret fra årsskiftet. Grunnet innskrenkningen i ferjetilbudet blir folk nødt til å overnatte i Kristiansund for å rekke de tidligste flyene. Folk må også overnatte dersom man lander med det siste flyet. Disse medlemmer ber Regjeringen finne en løsning slik at ferjetilbudet mellom Kristiansund Lufthavn og omkringliggende kommuner kan opprettholdes også neste år.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merket seg ved behandlingen av statsbudsjettet for 2007 at departementet ville komme tilbake til spørsmålet om gratis ferjer i statsbudsjettet for 2008. Disse medlemmer konstaterer at dette utsettes ytterligere, og at departementet varsler at det vil komme tilbake til saken når den er nærmere avklart. Disse medlemmer ønsker hurtigere behandling av saken, og ikke minst igangsatt praktiske forsøk. Det vises til Dokument nr. 8:54 (2006-2007), Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Harald T. Nesvik, Kenneth Svendsen og Arne Sortevik, om å igangsette prøveprosjekt med gratis riksveiferjer på én strekning i hvert av fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal samt Nordland.

Disse medlemmer viser til øking av rammen for riksveiferjer i Fremskrittspartiets alternative budsjett, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen stortingsproposisjon om forsøk med gratis riksveiferjesamband på strekningene:

  • – E39 Solevåg-Festøy i Møre og Romsdal

  • – E6 Bognes-Skarberget i Nordland

  • – E39 Lote-Anda i Sogn og Fjordane

  • – rv 544 Sunde-Ranavik-Skjersholmane (Hodnanes/Jektevik) i Hordaland."

Disse medlemmer har også merket seg at Regjeringen først vil komme tilbake til spørsmål om omklassifisering til riksveiferjesamband i forbindelse med den varslede forvaltningsreformen i 2010. Disse medlemmer ønsker raskere behandling av dette forholdet. Disse medlemmer viser til eksemplene Randsfjordferja og ferjesambandet i Kragerø-skjærgården. Omklassifisering av disse til riksveiferjesamband ut fra dagens kriterier er avvist. Disse medlemmer avviser denne konklusjonen og ønsker en ny vurdering der det åpnes for endring og tilpasninger av dagens kriterier. Det fremstår som samferdselsmessig ulogisk at ferjesamband som enten binder sammen riksveier eller inngår i en riksveiforbindelse, ikke har riksveiferjestatus. Disse medlemmer vil peke på at også flere andre ferjesamband må avklares og sikres innenfor denne rammen av riksveiferjetjenester. Det gjelder ferjesambandet Hjellestad-Klokkarvik i Hordaland som forbinder rv 555 i Bergen med rv 556 i Sund kommune på Sotra, ferjeforbindelsen mellom Hemnesberget og Leirvika, ferjer knyttet til øysamfunnet Lovund og Hald, samt Senjaferjene.

Disse medlemmer viser også til at noen ferjesamband i 2007 er avløst av fast veisamband og at nye gassferjer vil gjøre det mulig å foreta omdisponering av eksisterende ferjemateriell til samband som i dag har for liten ferjekapasitet. Disse medlemmer viser også til Stortingets behandling av Innst. S. nr. 218 (2005-2006), jf. Dokument nr. 8:71 (2005-2006), om en vurdering av samferdselsmessige tiltak som kan sikre øysamfunn og kystkommuner bedre næringsmessig verdiskaping.

Disse medlemmer ber departementet vurdere å omklassifisere Randsfjordferja, ferjesambandet Hjellestad-Klokkarvik og ferjesambandet i Kragerø-skjærgården til riksveiferjer.

Disse medlemmer er positive til økt bruk av naturgass, men vil samtidig påpeke at tiltak for å redusere miljøskadelige utslipp må gjøres der det er mest kostnadseffektivt. Disse medlemmer er kjent med at byggekostnadene for nye gassferjer med nødvendig utstyr, samt utbygging av nødvendig infrastruktur som gassfyllestasjoner og tilrettelegging av lokale LNG/gassterminaler og lager, er estimert til ca. 50 pst. høyere enn tradisjonelle ferjer som bygges med dagens moderne miljøvennlige dieselmotorer. Med de begrensede ressurser man har for å fornye den store ferjeflåten, frykter disse medlemmer at satsing på gassferjer kan bli en kostbar miljøpolitikk, hvor resultatene en del steder ikke vil stå i forhold til merkostnadene. Disse medlemmer ber Regjeringen vurdere ovennevnte momenter i en ønsket prosess om å se på alternative energiteknologier for ferjer.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen senest våren 2008 legge frem egen sak om riksveiferjesambandene som omfatter endring/utvidelse av kriteriene for klassifisering, samt omdisponering av ferjemateriell på basis av endring i veinett og drift av nye ferjer."

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen ser på kjøp av riksveiferjetjenester som et viktig tiltak og en viktig bevilgning som har virkning for kollektivtransport, jf. budsjettdokumentet del III pkt. 5, Viktige oppfølgingsområder, og pkt. 5.2 Kollektivtransport.

Disse medlemmer understreker at riksveiferjene er viktig for hele transportproduksjonen i Norge. Det er derfor viktig at både kjøp av riksveiferjetjenester og anbudsgrunnlag for konkurranseutsetting av slike tjenester tar hensyn til dette gjennom dimensjonering av tilbudet. Disse medlemmer viser til at endring av sikkerhetsbestemmelser har redusert ferjekapasiteten og at trafikkveksten på mange ferjesamband ligger betydelig høyere enn forutsatt i NTP og andre planer/vedtak. Disse medlemmer understreker at kapasiteten på riksveiferjene derfor må økes. Disse medlemmer peker spesielt på at for mange kommuner er dimensjonering av ferjesambandet helt avgjørende for verdiskaping, sysselsetting og bosetting.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Nordland fylkesting ønsker at det gjennomføres en prøvedrift for sambandet Svolvær-Skutvik for å høste erfaring med hvordan trafikkstrømmene endrer seg etter åpningen av Lofast. Flertallet er kjent med at Nordland fylkeskommune ser behovene for å styrke ressursinnsatsen på Melbu-Fiskebøl og Lødingen-Bognes, men at dette må veies opp mot ønsket om å opprettholde Svolvær-Skutvik.

Flertallet ønsker derfor at det videreføres et driftsopplegg for Svolvær-Skutvik i 2008 med en daglig avgang, som samordnes med tilbudet mellom Svolvær og Skrova. Flertallet mener at Skrova må ha prioritet ved eventuell kødannelse. Flertallet ser det som en forutsetning at kostnadene ved dette tilbudet skjer innenfor rammen av de tilgjengelige ressurser i området. Flertallet ber også om at det blir foretatt en løpende evaluering under prøveperioden. Videre ønsker flertallet at Regjeringen kommer tilbake med ny vurdering når erfaringene om trafikkbevegelsene er kartlagt for 2008.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at regjeringspartiene vil videreføre et driftsopplegg for Skutvik-Svolvær i 2008 med en daglig avgang som samordnes med tilbudet mellom Svolvær og Skrova.

Disse medlemmer er enig i at dette ferjesambandet videreføres i 2008 med en daglig avgang i vinterhalvåret. Disse medlemmer mener imidlertid at det må være to daglige avganger i sommerhalvåret. Kostnadene ved dette tilbudet skjer innenfor rammen av de tilgjengelige ressurser for de nevnte samband.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Ferjesambandet Skutvik-Svolvær videreføres med en daglig avgang i vinterhalvåret og to daglige avganger i sommerhalvåret. Kostnadene ved dette tilbudet skjer innenfor rammen av de tilgjengelige ressurser for de nevnte samband, herunder Melbu-Fiskebøl og Lødingen-Bogenes."

Komiteen vi vise til den lokale innsatsen for å få etablert sommerdrift i sambandene Andenes-Gryllefjord (mellom Andøya og Senja) og Botnhamn-Brensholmen (mellom Senja og Kvaløy i Tromsø kommune). Komiteen vil understreke betydningen sambandene har for utviklingen av arbeidsplasser i turistnæringen og dermed en mer variert og robust næringsstruktur. Komiteen har merket seg at den usikkerheten som hvert år har hersket om den videre driften, har gjort det vanskelig å planlegge og utvikle turistnæringen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil peke på at ansvarsfordelingen mellom fylke og stat tilsier at staten normalt ikke har noe ansvar for driften av denne typen ferjer. Flertallet er likevel tilfreds med at staten har sagt seg villig til å ta på seg ansvaret for ferjeleiene i sambandet Andenes-Gryllefjord og for å sikre at nødvendig ferjemateriell skal være tilgjengelig også i dette sambandet, slik man tidligere har gjort det for sambandet Botnhamn-Brensholmen. Flertallet registrerer at staten med dette vil ta ansvaret for de tunge kapitalutgiftene, og dermed avlaste lokale interesser for det forhold som skaper størst usikkerhet for driften. Flertallet vil understreke at dette er et særtilfelle som må begrunnes i den gevinsten som ligger i at staten ved Statens vegvesen gjennom en helhetlig disponering av materiell, kan bidra til en bedre og rimeligere totalløsning, men ikke minst det forhold at disse to ferjeforbindelsene binder sammen to turistveger.

Flertallet mener at en forutsetning for statens bidrag må være at berørte fylkeskommuner og andre lokale interesser bidrar slik at det kan utarbeides en forpliktende avtale som sikrer forutsigbar drift av ferjene i samme omfang som i dag, flere år fram i tid.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at situasjonen for Senjaferjene må avklares, og at driften sikres innenfor rammen av riksveiferjetjenester.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener staten må gi et godt fungerende tilbud på riksvegferjene, og mener situasjonen i dag ikke er tilfredsstillende for dem som er avhengige av gode ferjetilbud. Disse medlemmer viser til at riksvegferjene er av stor betydning for distriktene.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen kartlegget behov og utrede muligheter for utvidet åpningstid på aktuelle riksvegferjestrekninger, og legge fram en sak for Stortinget i god tid før rulleringen av Nasjonal transportplan."

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil særlig peke på behovet for tilstrekkelig kapasitet, hyppige avganger og framfor alt forutsigbarhet uten forsinkelser, køer og gjensitting blant annet hva gjelder Kvitsøy, Boknafjordsambandet. For Forøy-Ågskaret rv 17 (Kystriksvegen) i Meløy kommune er det akutt behov for utvidelse av åpningstiden med senere avganger (nattferje).

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett der det foreslås økt bevilgning til riksvegferjetjenester på 50 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener det er viktig å redusere miljøskadelige utslipp fra skipsfarten, og viser til at Norge blant annet har inngått en internasjonal avtale om å redusere de årlige utslippene av nitrogenoksider. Et viktig virkemiddel kan være fornyelse av ferjeflåten, slik at ferjer drives med naturgass eller annen teknologi som bidrar til reduksjoner av miljøskadelige utslipp. Norge har særlige forutsetninger for å utvikle og ta i bruk ny og miljøvennlig teknologi innen skipsfarten gjennom den satsingen på gassferjer som Regjeringen har satt i gang. Lavutslippsutvalgets innstilling til Miljøverndepartementet "Et klimavennlig Norge", peker på utvikling av klimavennlige teknologier gjennom stabil og langsiktig støtte som en nøkkel for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn. Lavutslippsfartøy, herunder fartøy med gassdrift, er en av flere klimavennlige løsninger i utvalgets anbefalte teknologipakke. Både innen offshore og innen ferjedrift er gass tatt i bruk til fremdrift av skip med gode resultater. Erfaringer har vist at gassdrift av skip har redusert klimagassutslippene med inntil 20 pst. og Nox-utslippene med hele 90 pst. sammenliknet med dieseldrift.

Disse medlemmer vil peke på at myndighetenes ferjekonsesjoner gir rom for å påvirke bruk av mer klimavennlig teknologi.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge til grunn krav om klimavennlig teknologi for alle nye riksvegferjer."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartietviser til egne og mer utfyllende merknader om samferdsel og miljø under pkt. 4.1.3.1.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

4320

420,0

438,0

Post 1 Salgsinntekter foreslås budsjettert med 140,8 mill. kroner. Omfanget av oppgaver som Statens vegvesen har ansvaret for, varierer betydelig over tid, og det er derfor stor usikkerhet knyttet til inntektene. Departementet foreslår videre at merinntektsfullmakten for posten videreføres.

Post 2 Diverse gebyrer foreslås bevilget med 255,5 mill. kroner. Etterspørselen etter de gebyrbelagte tjenestene forventes volummessig å være omtrent på samme nivå som 2007, og gebyrsatsene vil forbli uforandret. Departementet foreslår videre at merinntektsfullmakten for posten videreføres.

Post 3 Refusjoner fra forsikringsselskaper foreslås budsjettert med inntekter/refusjoner med 41,7 mill. kroner. Departementet foreslår videre at merinntektsfullmakten for posten videreføres.

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

4322

25,0

24,0

Svinesundsforbindelsen er finansiert ved statlige lån. Det er lagt til grunn 24 mill. kroner i avdrag i 2008.

Komiteen viser til at 90-poster behandles av finanskomiteen utenfor rammeområdene.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

5624

30,0

38,0

Svinesundsforbindelsen er finansiert ved statlige lån. Det er lagt til grunn 38 mill. kroner i renter i 2008.

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1330

424,5

521,7

Post 60 Særskilt tilskot til kollektivtransport vert foreslått løyvd med 233,8 mill. kroner i 2008. Av dette er 161,7 mill. kroner avsett til belønningsordninga for betre kollektivtransport og mindre bilbruk i byane, ein auke på 7,5 mill. kroner frå revidert budsjett 2007, jf. St.prp. nr. 69/Innst. S. nr. 230 (2006-2007). I samband med revidert budsjett vart det også løyvd 8 mill. kroner til forsøk med tiltak for å betre kollektivtransporten i distrikta. Regjeringa foreslår å utvide forsøka i 2008, og 20 mill. kroner er avsett til formålet. Det er også foreslått å avsetje 52,1 mill. kroner til betre tilgjenge i transportsektoren innanfor ansvarsområdet til kommunane (BRA-programmet), om lag same realnivå som saldert budsjett 2007.

Post 70 Kjøp av sjøtransporttenester på strekninga Bergen-Kirkenes vert foreslått løyvd med 287,9 mill. kroner i 2008. Saldert budsjett 2007 og budsjettframlegget for 2008 er basert på ein teknisk vidareføring og prisjustering av kontrakten mellom staten og Hurtigruten ASA om trafikken på strekninga i perioden 2005-2012. I statsbudsjettet 2007 vart det innført ei NOx-avgift for m.a. innanlands sjøtransport. Samstundes vart ordninga med differensiert arbeidsgivaravgift gjeninnført. Frå 1. juli 2007 vart i tillegg tryggleiksbemanninga på skipa som betener strekninga teken inn under nettolønsordninga for sjøfolk. Staten og Hurtigruten ASA forhandlar om verknaden av dei nemnde endringane. Forhandlingane er ikkje avslutta. Stortinget vil verte orientert om resultatet av forhandlingane når det ligg føre.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener belønningsordningen for kollektivtransport er et viktig statlig virkemiddel for å øke kollektivtransportens del av trafikken i byene, og på den måten redusere de negative effektene fra biltrafikken.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er fornøyd med Regjeringens forslag om å inkludere tre nye byområder i ordningen, samtidig som kravene til tildeling skjerpes.

Dette flertallet viser til Regjeringens klimamelding, St.meld. nr. 34 (2006-2007), hvor Regjeringen foreslår en generell styrking av belønningsordningen eller tilsvarende ordning.

Dette flertallet slutter seg til forslaget til bevilgning og føringene for tildeling.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er glad for at Regjeringen utvider ordningen med tre nye byområder, Drammen, Skien/Porsgrunn og Fredrikstad/Sarpsborg.

Disse medlemmer er skuffet over at Regjeringen foretar en vesentlig økning av antall byer som kan delta i belønningsordningen, uten at bevilgningene økes forholdsmessig. Belønningsordningen for kollektivtrafikken var en viktig nyvinning fra regjeringen Bondevik II.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at belønningsordningen for bedre kollektivtrafikk og mindre bilbruk i storbyene er for ensidig fokusert på restriksjoner og ekstra avgifter på biltrafikken. Disse medlemmer legger til grunn at bilistene ikke velger å stå i endeløse køer uten grunn, men at dette skyldes manglende kvalitet, frekvens og tilgjengelighet til kollektive transportmidler.

Disse medlemmer tar avstand fra ytterligere restriksjoner og avgifter på reisende som forsøker å ivareta sine reisebehov på beste måte innenfor tilgjengelig tilbud, og ønsker derfor denne posten erstattet av et tilskudd til kollektivtransport som fordeles uten at det avkreves restriksjoner og pålegges avgifter på innbyggerne. Det vises til Fremskrittspartiets alternative budsjett, hvor dette fremkommer.

En stimulering til bedre framkommelighet, miljø og helse i storbyene kan alternativt oppnås ved å benytte økte midler til nødvendig vedlikehold og investering i nye veier rundt de største byområdene, samt reduksjon i bileiernes ekstra høye belastning med skatter og avgifter slik at en raskere fornyelse til en mer miljøvennlig bilpark kan finne sted.

Disse medlemmer viser til at en økt utbygging av veinettet rundt byer og tettbebygde strøk også vil medføre store positive effekter for kollektivtrafikken, og disse midlene kan derfor reduseres noe.

Disse medlemmer viser til de positive effektene tilgjengelighetsprogrammet BRA har på funksjonshemmedes tilgang til hele transportkjeden. Disse medlemmer foreslår en vesentlig styrking av midlene til tilskudd til nye tiltak som utarbeides i samarbeid med de funksjonshemmedes organisasjoner. Det vises til Fremskrittspartiets alternative budsjett hvor BRA-programmet tilføres 48 mill. kroner mer.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett der det foreslås å styrke belønningsordningen for kollektivtrafikk i storbyene til over 200 mill. kroner i 2008.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti vil peke på behovet for bedre kollektivtrafikk og mindre bilbruk i byområdene. Dette medlem registrer at Regjeringen legger opp til en reell svekkelse av belønningsordningen. Dette medlem peker på at belønningsordningen for kollektivtrafikk i byene er et godt fungerende virkemiddel for mer og bedre kollektivtransport i byene. I en tid hvor befolkningen etterspør bedre kollektivtilbud, mener dette medlem at ordningen bør styrkes og viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett der ordningen foreslås styrket med 60 mill. kroner utover Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til Budsjett-innst. S. nr. 13 (2003-2004) hvor regjeringen Bondevik II innførte belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. Formålet med belønningsordningen, slik det framgår av retningslinjene, er å stimulere til bedre helse, miljø og framkommelighet i storbyområdene, ved å dempe veksten i transportbehovet og øke antall kollektivreiser på bekostning av reiser med personbil. Midlene skal komme i tillegg til fylkeskommunenes og Oslo kommunes bruk av frie midler til kollektivformål og tildeles for ett år av gangen. En forutsetning for tildeling av midler fra belønningsordningen er at det iverksettes tiltak, eller nylig har blitt iverksatt tiltak, som virker begrensende på personbiltrafikken eller som styrker kollektivtransportens konkurranseevne. Dette medlem har merket seg at alle byene som har deltatt i ordningen med belønningsordningen for kollektivtransport, har hatt en større vekst i kollektivtrafikken enn i biltrafikken. Dette er en gledelig og god utvikling.

Dette medlem vil peke på at Regjeringen i Soria Moria-erklæringen har lovet å øke satsingen på kollektivtrafikk. Representanter for regjeringspartiene har også ved gjentatte anledninger tatt til orde for trafikkbegrensende tiltak i byområdene. Det er imidlertid ingen sammenheng med dette og det Regjeringen gjør i praksis. I forslaget til statsbudsjett legger Regjeringen opp til en svekkelse av belønningsordningen for kollektivtrafikken, ved at flere byområder innlemmes i ordningen uten at bevilgningen økes tilsvarende. Dette er et skritt i feil retning og bidrar ikke til å gi de riktige insentivene til å gjennomføre den omstillingen som er nødvendig for å løse miljø- og framkommelighetsutfordringene i byområdene.

Dette medlem er positiv til å utvide belønningsordningen til flere områder, forutsatt at bevilgningen økes. Dette medlem viser til Venstres alternative statsbudsjett, hvor Venstre foreslår å øke bevilgningene til belønningsordningen for kollektivtrafikken med 160 mill. kroner utover Regjeringens forslag.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 287,9 mill. kroner, som bygger på en prisjustering av gjeldende avtale, til kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen-Kirkenes.

Komiteen viser til at formålet med statens kjøp av sjøtransporttjenestene er å sikre et daglig og helårig seilingsmønster for Hurtigruta mellom Bergen og Kirkenes. Komiteen viser til at innføring av NOx-avgift, gjeninnføring av ordning med differensiert arbeidsgiveravgift, samt at sikkerhetsbemanningen er tatt inn under nettolønnsordningen, påvirker rammevilkårene for selskapet. Komiteen har merket seg at det redegjøres for i St.prp. nr. 1 (2007-2008) at virkningen av disse avgiftsendringene i forhold til gjeldende avtale er gjenstand for forhandlinger mellom staten og Hurtigruta ASA.

Komiteen vil i den forbindelse peke på Hurtigrutas betydning for gods- og persontransport, i tillegg til betydningen den har for både lokalsamfunn langs kysten og for turisme.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre imøteser en realistisk avtale som sikrer at Hurtigruta kan seile trygt fram til 2012.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1350

5 466,9

5 802,1

4350

384,7

477,3

Kap. 1350 Jernbaneverket vert foreslått løyvd med 5 802,1 mill. kroner i 2008, ein auke på 335,2 mill. kroner eller 6,1 pst. frå saldert budsjett 2007. Jernbaneverkets budsjett for 2007 ligg på eit høgare nivå enn nokon gong i nyare tid. Budsjettet for 2008 inneber ei ytterlegare opptrapping av innsatsen på infrastrukturen for jernbanen. Budsjettframlegget for 2008 ligg klart over nivået i Stortingets vedtak om Nasjonal transportplan 2006-2009 for det samla budsjettet for Jernbaneverket.

Post 23 Drift og vedlikehald vert foreslått løyvd med 3 389,6 mill. kroner, ein auke på 213,8 mill. kroner eller 6,7 pst. frå saldert budsjett 2007. Samanlikna med 2007 er driftsbudsjettet styrkt monaleg, medan vedlikehaldsbudsjettet er vidareført uendra. Driften er styrkt for å sikre at toga er punktlege og har god regularitet.

Post 25 Drift og vedlikehald av Gardermobanen vert foreslått løyvd med 73,4 mill. kroner i 2008, ein auke på 1,9 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Gardermobanen er brukarfinansiert, jf, kap. 4350 post 7 Betaling for bruk av Garderemobanen.

Post 30 Investeringar vert foreslått løyvd med 2 339,1 mill. kroner, ein auke på 119,5 mill. kroner eller 5,4 pst. frå saldert budsjett 2007. Regjeringa legg stor vekt på å gjennomføre igangsette jernbaneprosjekt med rasjonell framdrift.

Det er innanfor Jernbaneverkets budsjett for 2008 avsett om lag 450 mill. kroner til prosjekt og tiltak med særleg nytte for godstrafikken.

Det er òg avsett midlar til planlegging av m.a. Alnabru godsterminal, diverse dobbeltspor og Farriseidet-Porsgrunn (Eidangertunnelen).

Kap. 4350 vert foreslått løyvd med 477,3 mill. kroner for 2008, ein auke på 92,6 mill. kroner eller 24,1 pst. frå saldert budsjett 2007. M.a. er post 1 Kjørevegsavgift foreslått budsjettert med 21,8 mill. kroner i 2008, knytta til godstog med over 25 tonn aksellast.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til budsjettforslaget.

Flertallet viser til at Budsjett-innst. S. I (2007-2008) har økt Jernbaneverkets budsjettramme med 10 mill. kroner. Flertallet legger til grunn at Regjeringen benytter denne økningen til å øke omfanget av planlegging og prosjektering av nye investeringer som ligger inne i Nasjonal transportplan 2006-2009, fordelt med 5 mill. kroner på prosjektet Sandbukta-Moss-Såstad og 5 mill. kroner til videre planlegging og ev. byggestart av kryssingssporene Nodeland og Ueland på Sørlandsbanen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre vil understreke viktigheten av å forvalte offentlige bevilgninger til Jernbaneverket på en måte som gir best mulig utnyttelse, og fremmer forslag om at Jernbaneverkets resterende oppgaver konkurranseutsettes, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005), jf. Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005).

Disse medlemmer peker på at en effektiv ressursutnyttelse blir spesielt viktig når Regjeringen ligger på etterskudd i forhold til Nasjonal transportplan. Disse medlemmer vil understreke at eierskapet til og tilsynet med infrastrukturen fortsatt skal være statlig og ha første prioritet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen konkurranseutsette og omdanne Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet så snart de markedsmessige forholdene ligger tilrette for det, jf. nærmere omtale i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) og jf. Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005)."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til behovet for å vurdere den totale organiseringen av Jernbaneverket, herunder en oppsplitting, og en vurdering av om enkelte oppgaver bør utføres av andre. En slik vurdering bør også omfatte en omorganisering av etaten Jernbaneverket til et statlig selskap. Det vises til Dokument nr. 8: 27 (2007-2008), Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Bård Hoksrud og Arne Sortevik om omorganisering av etaten Jernbaneverket til statlig selskap for å sikre forutsigbar og langsiktig finansiering til nødvendig opprusting og utbygging av eksisterende jernbanenett i Norge.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merket seg at brorparten av økningen på Jernbaneverkets budsjett er rettet inn mot drift. Flertallet har forståelse for at økt driftsinnsats vil kunne bidra til økt sikkerhet og driftsstabilitet.

Flertallet viser til Soria Moria-erklæringen og at Regjeringen har stoppet ytterligere privatisering og konkurranseutsetting av drift- og vedlikeholdsoppgavene i Jernbaneverket, og mener det er viktig at Jernbaneverket er kompetanseorganet på dette området, og også gjennom økt effektivitet frigjør ressurser til arbeidet for økt driftsstabilitet og sikkerhet. Det er ønskelig at størst mulig del av drifts- og vedlikeholdsressursene brukes slik at det gir varige forbedringer i infrastruktur preget av et vesentlig vedlikeholdsetterslep.

Flertallet viser til en oversikt over utviklingen i drifts- og vedlikeholdsbudsjettet som viser at denne posten har hatt en jevn nedgang hvert år fra 2,95 mrd. kroner i 2003 til 2,81 mrd. kroner i 2005. Fra 2006 har posten igjen økt til 3,05 mrd. kroner, og i 2008 foreslår Regjeringen 3,39 mrd. kroner (alt i løpende priser). Flertallet viser til at økt satsing på drift og vedlikeholdsbudsjettet er grunnleggende for å øke sikkerheten og driftsstabiliteten på jernbanen, og bedre punktlighet og togframføringen for person- og godstrafikken. For passasjerer og godstogselskapene er dette av stor betydning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets forslag om reduksjon av bevilgning under kap. 1351 i Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, og at reduksjonen i kjøp av tjenester vil føre til at behovet for drift og vedlikehold reduseres. Det legges videre til grunn at kontrakter ikke skal brytes, og at det skjer hensiktsmessige overføringer mellom postene 23 og 30 slik at dette unngås.

Disse medlemmer mener at det innenfor drift og vedlikehold ligger et betydelig effektiviseringspotensial, som kan realiseres ved å videreføre de omstillingsprosjekter Regjeringen ved sin tiltredelse avlyste. Det pekes på at Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2008 opprettholder midlene til vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen på samme nivå som Regjeringens forslag, og forutsetter et forsiktig potensial for effektivisering ved konkurranse innenfor driften, på om lag 12 pst.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merket seg Regjeringens prioritering av å videreføre og avslutte igangsatte investeringsprosjekter for å få en mest mulig forutsigbar og sammenhengende utbygging av prioriterte prosjekter på jernbanenettet. Flertallet er tilfreds med status for prosjekter i NTP, og at handlingsprogrammet for perioden 2006-2009 nå viser at det er gjennomført utbygging av Ganddal godsterminal, GSM-togradio og ombygging av Brattøra godsterminal. Samtidig videreføres utbygging av prosjektene Lysaker stasjon, dobbeltspor Lysaker-Sandvika og Sandnes-Stavanger, fjernstyring Grong-Mosjøen og Mosjøen-Bodø.

Flertallet har merket seg at av gjenstående prosjekter, er følgende prosjekter under planlegging: Kolbotn-Ski, inkl. Ski stasjon, Holm-Holmestrand, Farriseidet-Porsgrunn, Gevingåsen tunnel, dobbeltspor Bergen stasjon-Fløen og Alnabru godsterminal. Flertallet har videre merket seg at det da gjenstår prosjektene Barkåker-Tønsberg, Sandbukta-Moss-Såstad, ombygging av Ski stasjon og Ulriken tunnel.

Flertallet viser til at Budsjett-innst. S. I (2007-2008) har økt Jernbaneverkets budsjettramme med 10 mill. kroner. Flertallet legger til grunn at Regjeringen benytter denne økningen til å øke omfanget av planlegging og prosjektering av nye investeringer som ligger inne i Nasjonal transportplan 2006-2009, fordelt med 5 mill. kroner på prosjektet Sandbukta-Moss-Såstad og 5 mill. kroner til videre planlegging og ev. byggestart av kryssingssporene Nodeland og Ueland på Sørlandsbanen.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at det er et etterslep i jernbaneinvesteringene på over en milliard kroner i forhold til Nasjonal transportplan. Disse medlemmer vil vise til det store behovet for investeringer i jernbaneinfrastruktur, blant annet med lengre kryssingsspor på minst 600 meter. Dette er meget viktig for å styrke jernbanens konkurranseevne både på persontransport og godshåndtering.

Disse medlemmer vil understreke behovet for gode transportløsninger til Moss lufthavn Rygge og ber Jernbaneverket se på mulighetene for å forsere arbeidet med tunnelen Sandbukta-Moss stasjon, det såkalte alternativ 2B.

Disse medlemmer synes det var overraskende at Regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2008 foreslo å sette en rekke jernbaneprosjekter på vent. At den hittil positive satsingen innenfor jernbanen nå stopper opp, er ikke i tråd med den omstillingen vi er nødt til å gjennomføre dersom vi skal få ned utslippene av klimagasser og andre forurensninger. Disse medlemmer vil vise til at kapasiteten på jernbanen i mange områder er sprengt, og at dette går ut over både gods- og persontrafikken. Disse medlemmer mener det er viktig å satse mer offensivt på utbygging av dobbeltspor inn til storbyene og flere kryssingsspor og andre kapasitetsøkende tiltak. Disse medlemmer er også urolig for at Regjeringen i sitt budsjettforslag foreslår å redusere bevilgningen til sikkerhet på jernbanen betydelig fra fjoråret. Regjeringen gjennomfører heller ikke de nødvendige grepene for å oppgradere stasjonsområder og bedre kundeinformasjonen slik at jernbanens konkurranseevne kan styrkes.

Disse medlemmer mener det trengs et løft for jernbanen og at det nå haster med økte planleggingsbevilgninger slik at nye prosjekter kan realiseres.

Disse medlemmer mener det må satses betydelig både på nærtrafikken, som må være en del av kollektivtilbudet i tettbefolkede områder, og fjerntrafikken som må ha som siktemål å avløse flytrafikk.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet refererer til Innst. S. nr. 240 (2003-2004) om Nasjonal transportplan 2006-2015, pkt. 1.2.3 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet og pkt. 7 Økonomiske rammer. Disse medlemmer mener at dette underbygger at post 30 Investeringer i linjen kan reduseres vesentlig ved å forskyve de mange investeringene over tid, men likevel prioritere midlene til de banestrekninger som har størst samfunnsnytte.

I denne forbindelse mener disse medlemmer at det er viktig å fokusere på ECON-rapport nr. 02/03, Prosjekt nr. 38130 - "Trafikksvake jernbanestrekninger - en samfunnsøkonomisk analyse", utarbeidet for Jernbaneverket. Disse medlemmer viser til at sammendrag og konklusjoner i denne rapport er:

"Det er store forskjeller mellom strekningene i det norske jernbanenettet med hensyn til trafikkbelastning og samfunnsøkonomisk nytte. I denne rapporten beregner vi de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å opprettholde dagens transporttilbud på 7 banestrekninger med lav trafikkbelastning. Disse kostnadene sammenlignes med de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å transportere passasjerene med buss godset med lastebil. Vi finner at passasjertransport med buss med rimelig grad av sikkerhet er mindre kostbart for samfunnet enn transport med bane på alle de aktuelle strekningene. For godstransport er konklusjonen mindre klar - på noen strekninger er transport med bane mindre kostbart enn transport med lastebil, på andre strekninger er det motsatt. Beregningene for godstransport er også mer usikre enn beregningene for passasjertransport."

Disse medlemmer har den klare oppfatning at denne ECON-analysen viser meget klart at det ligger særdeles store effektiviseringsmarginer innenfor Jernbaneverkets forretningsområde.

Videre viser disse medlemmer til rapporten "Gods fra vei til bane" utført av ECON for CargoNet AS, offentliggjort så sent som 14. november 2007. Disse medlemmer viser til at de samfunnsøkonomiske gevinstene av investeringer som tilrettelegger for godstransport på bane over lange avstander er formidable.

Disse medlemmer prioriterer derfor investeringsmidler til godstransport over lange avstander og passasjertrafikk i befolkningstette områder. Disse medlemmer viser til at bygging av dobbeltspor i tett befolkede og høyt trafikkerte strekninger som Sandnes-Stavanger og Lysaker-Sandvika må antas å ha høy samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og viser videre til at Fremskrittspartiets primærforslag om å etablere et fond med avkastning øremerket samferdselsinfrastruktur vil fullfinansiere slike prosjekter langt raskere enn skiftende regjeringer og stortingsflertall har muliggjort i tidligere budsjetter.

Disse medlemmer viser i den forbindelse til generelle merknader fra Fremskrittspartiet, avsnitt Samferdselsdepartementet, underavsnitt Jernbane. Disse medlemmer ønsker å sikre midler til en varig og kontinuerlig realinvestering, i utbygging og videreutvikling av samferdselsnettet, herunder jernbaneinfrastrukturen basert på tilstrekkelighet og forutsigbarhet langt ut over det som hittil har vært mulig. Disse medlemmer viser til sitt forslag i trontaledebatten (2007-2008) på vegne av Fremskrittspartiet:

"Stortinget ber Regjeringen opprette et infrastrukturfond, pålydende 300 mrd. kr. Avkastningen øremerkes veiinvesteringer med 70 pst., jernbane- og kollektivtiltak, inkludert bussbasert kollektivtrafikk 25 pst. og bredbånd 5 pst."

Disse medlemmer viser til at tilslutning til dette ville gitt et ekstra årlig tilskudd til investeringer i jernbanesektoren på over 3 mrd. kroner, og derved bidratt til full utnyttelse av de muligheter for lønnsom og effektiv transport som jernbanen har.

Disse medlemmer viser til behovene for dobbeltspor på høytrafikkerte strekninger mellom Oslo og Halden, Hamar, Hønefoss og Grenlandsområdet.

Disse medlemmer peker på at det over lang tid har vært forespeilet midler til utbedring av Vestfoldbanen på strekningen Barkåker-Tønsberg. Disse medlemmer peker på sitt forslag omtalt foran, om et infrastrukturfond. Forslaget har så langt ikke fått tilslutning fra noen av de andre partiene i Stortinget. Disse medlemmer vil derfor vise til at Fremskrittspartiet i sitt alternative statsbudsjett for 2008 foreslår å starte oppbyggingen av et slikt fond med en avsetning på 60 mrd. kroner i 2008. Dette innebærer en forventet avkastning til vei- og jernbaneprosjekter første år på ca. 3 mrd. kroner. Videre oppbygging av fondet i 2009, 2010 og 2011 muliggjør en kraftig framskynding av utbyggingen for en rekke jernbane- og veistrekninger. Disse medlemmer viser til møte mellom Vestfold fylkeskommune og medlemmer av transport- og kommunikasjonskomiteen i november 2007 hvor fylkeskommunen sa seg villig til, i samarbeid med lokale krefter, å forskuttere oppstart av utbyggingen mot tilsagn om midler i revidert budsjett for 2008. Disse medlemmer ønsker ikke å stanse et godt lokalt initiativ for en snarlig start av utbyggingen, og viser til at Regjeringen har tillatt en lignende ordning i Telemark hvor fylkeskommunen forskutterer låneopptak til prosjektet Hjuksevelta for å komme i gang med utbyggingen i 2008.

Disse medlemmer forventer derfor at Revidert nasjonalbudsjett for 2008 gir midler til oppstart av utbyggingen i Vestfold på strekningen Barkåker-Tønsberg.

Disse medlemmer viser til at flertallsvedtak i Budsjett-innst. S. I (2007-2008) i rammevedtak for rammeområde 17 øker rammen til jernbaneformål med 13 mill. kroner. Disse medlemmer ønsker at dette beløpet stilles til disposisjon som rentekompensasjon for lokal forskuttering av prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres forslag om en egen handlingsplan for kryssingsspor og andre kapasitetsøkende tiltak, jf. Dokument nr. 8:92 (2006-2007).

Disse medlemmer viser til at Høyre i sitt alternative budsjett foreslår økte investeringer i jernbanen med 170 mill. kroner. Midlene prioriteres fordelt slik:

Prosjekt:

Beløp:

Ski stasjon (oppstart)

40 mill.

Vestfoldbanen (oppstart Barkåker- Tønsberg)

40 mill.

Bergen st. - Fløen (styrker oppstarts­bevilgning)

20 mill.

Sandbukta- Moss st.

20 mill.

Til arbeidet med kryssingsspor Jenserud på Gjøvikbanen for å styrke godkapasiteten på Bergensbanen

50 mill.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Kristelig Folkeparti i sitt alternative statsbudsjett foreslår økte investeringer i jernbanen med 30 mill. kroner.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til Venstres alternative statsbudsjett hvor Venstre foreslår å bevilge 670 mill. kroner fordelt på følgende områder:

Forslag til bevilgninger utover Regjeringens forslag

Beløp

(mill kr.)

Planlegging

90

Dobbeltspor Sandbukta-Moss

30

Dobbeltspor Oslo S-Kolbotn

10

Dobbeltspor Kolbotn-Ski

10

Dobbeltspor Ulriken tunnel

10

Kryssingsspor ved Tuen, Bodung og Seterstøa

30

Bygging

510

Ski stasjon, første byggetrinn

84

Gjevingåsen tunnel

160

Alnabru godsterminal

100

Kryssingsspor, Lillestrøm

30

Kryssingsspor Jåberg, Sandefjord

30

Bedre strømforsyning Gjøvikbanen

36

Sporombygging driftsbanegård Halden

45

Forlengelse kryssingsspor ved Kvam

18

Sporvekslere ved Kløfta

7

Diverse

70

Opprusting stasjoner, bedre kundeinformasjon

40

Sikkerhetstiltak, utbedring planoverganger

30

Sum jernbane ..

670

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener klimatrusselen må tas på alvor. Flertallet vil peke på at transport utgjør en av de største utfordringene for bærekraftig utvikling i verden i dag. Miljøbelastningene fra transportsektoren bidrar til store samfunnskostnader, og sektorens energiforbruk er stort og økende.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet peker på at transport utgjør en av de viktigste forutsetningene for bærekraftig utvikling, og at transportsektorens energibehov er stort og økende.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets forslag i sitt alternative statsbudsjett:

"Stortinget ber Regjeringen straks igangsette arbeid med å etablere nasjonal samferdselsstatistikk for de ulike transportsektorene basert på enhetlig og sammenlignbar måling av transportarbeid, transportøkonomi, energiforbruk og utslipp av klimagasser. Stortinget understreker at utslipp må vurderes i global sammenheng. Stortinget peker på at det vil være naturlig at denne oppgave utføres av SSB. Stortinget understreker at det haster med å få en foreløpig statistikk som kan benyttes i forbindelse med kommende rullering av NTP 2010-2019. Disse medlemmer understreker behovet for en slik enhetlig og sammenlignbar statistikk."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Stortinget behandlet trasévalget for Ringeriksbanen i desember 2002, jf. St.prp. nr. 66 (2001-2002) og Innst. S. nr. 67 (2002-2003). Åsaalternativet ble vedtatt av Stortinget.

Flertallet ønsker saken tatt opp på nytt i forbindelse med at det nå skal gjennomføres KS1 av dette prosjektet, grunnet at Åsaalternativet "hemmer" utviklingen av Hønefoss by, at traseen stort sett går i tunnel og ikke der folk bor.

Flertallet mener at det er viktig å få avklart dette for å kunne videreføre prioriteringen av denne forkortingen av Bergensbanen i neste NTP. Flertallet ber om at Kroksundalternativet blir vurdert på nytt.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at en konklusjon fra utredningsarbeidet som er gjennomført om høyhastighetstog i Norge, er at det allerede i dag vil være fornuftig å satse på utbygging av jernbanen inn og ut av de store byene.

Disse medlemmer vil peke på at utbygging av Ringeriksbanen er en forutsetning for en rekke av traséalternativene for høyhastighetsbaner. Disse medlemmer vil peke på at Ringeriksbanen vil korte ned reisetiden Oslo-Bergen betraktelig med dagens jernbane, og fremstår dermed som et godt prosjekt både med hensyn til dagens og fremtidens jernbanetilbud.

Disse medlemmer imøteser framdrift i arbeidet med Ringeriksbanen, og at Regjeringen tar Ringeriksbanen inn i neste Nasjonal transportplan. Disse medlemmer forutsetter at Stortingets vedtatte trasévalg ligger til grunn.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg den nylige framlagte rapporten om potensialet for høyhastighetstog i Norge, og den store interessen denne har vært omfattet med. Flertallet vil understreke betydningen av å få utredet høyhastighetsbaner ytterligere med utgangspunkt blant annet i denne rapporten, og rapporter fra andre kompetente miljøer slik at det gis et godt grunnlag for å vurdere en eventuell satsing på høyhastighetsbaner i behandlingen av NTP i 2009. Flertallet vil understreke at en slik utredning også må omfatte den totale samfunnsøkonomien i prosjektene. Det er viktig i det videre utredningsarbeidet blant annet å få belyst betydningen en satsing på høyhastighetsbaner vil kunne få for:

  • – Klimautfordringene, omgivelser og miljøer.

  • – Reisemønster og mulig samfunnsutvikling i de berørte regioner og landsdeler.

  • – Effekter av endret reisemønster, herunder trafikksikkerhet, vegslitasje og miljøbelastning.

  • – Effekter av kortere reisetider, herunder effekter i arbeidsmarkedet og på presset i byområder.

  • – Effekter knyttet til frigjort kapasitet for godstransport.

  • – Effekter i forhold til andre transportbærere.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at Samferdselsdepartementet har mottatt Jernbaneverkes utredning av potensialet for høyhastighetsbaner i Norge. Disse medlemmer registrerer at rapporten nå foreligger fra tyske konsulenter som har fått dette oppdraget fra Jernbaneverket. Utredningen dokumenterer enorme kostnader, meget svak samfunnsøkonomisk nytte og fravær av vesentlige CO2-utslippseffekter.

Disse medlemmer peker videre på Jernbaneverkets stamnettutredning som dokumenterer at det trengs ca. 80 til 100 mrd. kroner frem mot 2040 for å modernisere dagens jernbanenett - den jernbanen folk flest bruker til daglig - mht. frekvens, reisetid og hastigheter opp til 200 km/t.

Disse medlemmer avviser å investere begrensede offentlige infrastrukturmidler i usikre høyhastighetsprosjekter for noen få, på en måte som sender effektive, sikre og miljøvennlige veier i hele landet langt ut i tid. I tillegg frykter disse medlemmer at realisering av høyhastighetsplanene vil kunne medføre at dagens jernbanetilbud forvitrer, med store negative konsekvenser for persontransporten i befolkningstette områder og for godstransporten. Disse medlemmer viser også til at den flytrafikken høyhastighetsbaner forutsettes å skulle erstatte, alene utgjør finansierings­kilden for over 40 regionale lufthavner.

Disse medlemmer viser til at Norge trenger et effektivt, sikkert og miljøvennlig høyhastighetsveinett mellom de største byene, høyere fart på vår eksisterende jernbane, og at dette er direkte urealistisk om høyhastighetsbaner gis gigantiske offentlige bevilgninger til investeringer, og driftssubsidier i milliardklassen.

Disse medlemmer konstaterer at miljøhensyn er intet selvstendig argument for høyhastighetsbane, men merker seg at det for veisektoren finnes en ny analyse fra Sintef som dokumenterer CO2-reduksjoner på 11-38 pst. ved utbedringer på veinettet. I motsetning til for høyhastighetsbaner er veiinvesteringer klimatiltak som monner.

Disse medlemmer registrerer at høyfartsbanene står igjen med en eneste funksjon - å erstatte noe av flytrafikken mellom de største byene i Sør-Norge. Disse medlemmer tar avstand fra at Norge skal bruke hundrevis av milliarder kroner som kunne vært investert i veinett, jernbane, sykehus eller Forsvaret for å skifte ut et transporttilbud som i dag dekkes rimelig og effektivt av flyselskapene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, mener at det er tatt en rekke positive initiativer til økt satsing på bybaner i storbyene. Flertallet vil peke på at det arbeides lokalt med planer om en bybane/kombibane på Nord-Jæren. Denne banen er tenkt knyttet opp til, og skal fungere i samspill med dobbeltsporet og lokaltogtrafikken på Jærbanen.

Flertallet vil også vise til planene om en bybane i Tromsø.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at staten ved Regjeringen og Jernbaneverket har et hovedansvar for å gjøre en teknisk sammenkopling av bybane og jernbane mulig.

Disse medlemmer peker på at flere byer er i oppstartsfase/planfase for bygging av skinnebaserte kollektivtiltak, og understreker igjen at utbygging av skinnebaserte kollektivløsninger i og nær de største byene bør samordnes med Jernbaneverket for å sikre god prosjekt- og kostnadsstyring.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at det i forbindelse med utbyggingen av dobbeltsporet på Nord-Jæren blir lagt teknisk til rette for utbygging av bybane."

Disse medlemmer vil vise til at Rogaland fylkeskommune har søkt staten om tilskudd til 12 mill. kroner til planlegging av en bybane, utover de 20 mill. kroner man vil bidra med lokalt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil ellers henvise til sine merknader om bybaneprosjekter under pkt. 4.1.1.1.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til Venstres alternative statsbudsjett hvor Venstre foreslår å opprette en ny ordning med statlige tilskudd til planlegging og prosjektering av bybaner med ramme på 20 mill. kroner i 2008, hvorav 12 mill. kroner går til planlegging av en bybane på Nord-Jæren, og 8 mill. kroner stilles til disposisjon til planlegging av bybane i Tromsø. Midlene bevilges etter søknad.

Komiteen har merket seg at all jernbanetrafikk på Østlandet ble innstilt, og en rekke telesamband satt ut av funksjon, den 28. november 2007 på grunn av brann på Oslo Sentralstasjon.

Komiteen ber på denne bakgrunn Regjeringen redegjøre for hvilke tiltak Jernbaneverket og de øvrige impliserte aktører har for å styrke samfunnssikkerheten, og samtidig redegjøre for hvilke tiltak som er under planlegging, herunder eventuell reserveløsning for togledersentralen på Oslo S. Jf. også i denne forbindelse kap. 1563 IKT-tryggleik.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1351

1 598,5

1 673,4

Til kapitlet er det foreslått løyvd 1 673,4 mill. kroner i 2008, ein auke på 74,9 mill. kroner eller 4,7 pst. frå saldert budsjett 2007. Av dette beløpet er 15,8 mill. kroner (jf. post 60) avsett som kompensasjon for mellombels overføring av ansvaret for lokaltog mellom Geilo og Oslo (Vøgne) og togtrafikken på Bratsbergbanen frå fylkeskommunane Buskerud og Telemark.

Post 70 Kjøp av persontransport med tog er budsjettert med 1 657,6 mill. kroner i 2008, ein auke på 59,1 mill. kroner eller 3,7 pst. frå saldert budsjett 2007. Dette er i samsvar med den inngåtte rammeavtalen for perioden 2007-2010 om kjøp av persontransport med tog mellom NSB AS og Samferdselsdepartementet, og avtalen med NSB Anbud AS om persontogtilbudet på Gjøvikbanen. Departementet vil at togtilbudet i 2008 skal styrkjast innanfor avsett kjøpsbeløp.

Frå 2007 vart skinnegåande transport friteke for el-avgift. For å sikre at mineralolje og elektrisitet for skinnegåande transport vert behandla likt, foreslår Regjeringa no fritak frå grunnavgift på fyringsolje for skinnegåande transport. Fritaket vil ha noko å seie for godstrafikken på Nordlandsbana, Rørosbana og Raumabana.

Komiteen vil peke på betydningen av at NSB tilpasser nyanskaffet eller ombygd rullende materiell til prinsippet om universell utforming.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til forslag om å øke bevilgningen og departementets intensjon om at den foreslåtte rammen skal gi et bedre togtilbud. Flertallet har merket seg at stadig flere reiser med tog i Norge og at kapasiteten på enkelte strekninger og avganger er sprengt. Flertallet mener det er viktig å øke kapasiteten der etterspørselen er stor og på den måten sørge for at alle som ønsker å reise kollektivt, får plass. Plassmangel og trengsel har avvisningseffekt slik situasjonen er i dag.

Flertallet vil videre vise Stortingets rammevedtak for rammeområde 17, og i den forbindelse til at flertallet i finanskomiteen i Budsjett-innst. S. I (2007-2008) foreslår å øke rammeområde 17 med 13 mill. kroner, og derav å øke bevilgningen til persontransport med tog med 3 mill. kroner. Flertallet legger til grunn at Regjeringen benytter økningen til å etablere et mer attraktivt nattogtilbud til og fra Kristiansand.

Flertallet vil vise til at Bratsbergbanen i 2006 fraktet ca. 45 000 passasjerer, hvorav de fleste reiser til og fra jobb og skole. Banen brukes også for tilknytning til reiser med Sørlandsbanen. I dag har Telemark fylkeskommune ansvar for driften, og mottar 11,5 mill. kroner i året fra staten til dette. Støtten varer fram til 2009.

Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil vise til den store suksessen konkurranseutsetting av persontransporten på Gjøvikbanen har vært. Disse medlemmer vil i denne sammenheng peke på at de reisende har fått et mye bedre tilbud med langt flere avganger.

Disse medlemmer vil vise til at Gjøvikbanen har fått 40 pst. flere avganger i snitt, at Gjøvikbanens tilbud er tilgjengelig gjennom NSBs salgskanaler, mulighet for billettløs reise, godt materiell med komfort- og stilleavdeling, drikkeautomater og rullestolheis.

Disse medlemmer vil understreke at man kan nå raskere til målet om tilgjengelighet for alle og universell utforming i transportsektoren ved å benytte anbud fremfor lov. For å gi et bedre tilbud til brukerne også på øvrige strekninger, foreslår disse medlemmer å konkurranseutsette persontransporttjenester med tog. Disse medlemmer vil understreke at rutetabeller og billettsalg skal være tilgjengelig i samme system, uavhengig av selskap. NSB har opplyst at Kongsvingerbanen er godt egnet som en neste strekning. Disse medlemmer foreslår også å prøve ut konkurranseutsetting av langdistanse.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme sak om å konkurranseutsette Kongsvingerbanen."

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil understreke betydningen av videre drift av Bratsbergbanen, og vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for videre drift av Bratsbergbanen i samarbeid med Telemark fylkeskommune."

Disse medlemmer viser til at omleggingen av nattilbudet på tog førte til at de stasjonære nattvognene fra Mo i Rana, Mosjøen og Kristiansand ble tatt vekk. Disse medlemmer er positiv til at Kristiansand nå får sin nattvogn tilbake, men forventer at Regjeringen også finner midler til at tilsvarende vogner også kommer på plass igjen i Mo i Rana og Mosjøen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at togtransport står for en liten del av den samlede persontransport i Norge. Selv ved en betydelig satsing på bane, vil transportandelen fortsatt være lav. Derfor vil persontransport på vei være av avgjørende betydning i framtiden.

Disse medlemmer vil vise til at ekspressbuss og lokalbusser på en langt bedre og rimeligere måte vil løse de store utfordringer som kollektivtransporten står overfor.

Disse medlemmer viser for øvrig til Statens vegvesens dokumentasjon vist på Oslo-konferansen til MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) den 1. november 2005, hvor det fremkom at E18 Asker-Oslo sto for en større kollektivandel målt i antall personer enn jernbanen på samme strekning. Disse medlemmer understreker at for de mellomlange og de lengste strekningene, er togtransport ikke et alternativ til flytransport. Med den store konkurranse som hersker i luftfarten, er prisene kommet ned under prisnivået for bruk av tog, dette til tross for statens store kjøp av persontransport med tog.

Det er etter disse medlemmers syn ufornuftig å bruke store summer til å produsere en tjeneste som går med betydelig underskudd, og som må subsidieres av skattebetalerne framfor å bruke fly og buss som i stor utstrekning går med overskudd og samtidig bidrar til betydelige avgifter til statskassen. I tillegg vil disse medlemmer hevde at bilen - buss og personbil - har store fordeler i områder med spredt bebyggelse og lange avstander og at midlene til kjøp av persontransport derfor bør konsentreres til befolkningstette områder med lokal- og regiontrafikk.

Disse medlemmer legger videre til grunn at bruk av anbud som et middel for å oppnå konkurranse på sporet fortsetter og dette vil igjen føre til store effektiviseringer og mindre behov for tilskudd. Disse medlemmer vil videre be Regjeringen øke antallet togstrekninger som skal anbudsutsettes.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett. Disse medlemmer viser til at alternativet vil dekke Intercitytogene på Østlandet, lokaltogene i Osloområdet samt pendlertrafikken i Bergens-, Trondheims- og Stavangerområdet. Disse medlemmer viser til at gitt 15 pst. effektiviseringsgevinst fra konkurranse på persontransport gjenstår fremdeles over 200 mill. kroner til kjøp av persontransport på øvrige strekninger i 2008.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1354

34,8

35,6

Til Statens jernbanetilsyn er det foreslått eit budsjett på 35,6 mill. kroner i 2008, om lag same realnivå som i saldert budsjett 2007.

Komiteen vil understreke at et høyt sikkerhetsnivå skal opprettholdes innenfor jernbanevirksomheten i Norge, og at et velfungerende og aktivt tilsyn er en nødvendig forutsetning for dette. Komiteen forutsetter bemanning, kompetanse og organisering hos Jernbanetilsynet som gjør dette mulig.

Komiteen vil videre understreke tilsynets uavhengige stilling og viktige ansvarsområde, og legger til grunn at Jernbaneverkets ansatte og ledelse følger de sikkerhetsmessige anbefalinger og pålegg som blir gitt av Statens jernbanetilsyn.

Komiteen slutter seg til forslag til bevilgning.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

5355

-

38,3

Post 90 Avdrag på lån vert foreslått løyvd med 38,3 mill. kroner. I samband med omdanninga av Bane­service til aksjeselskap 31. januar 2005 blei selskapet gitt eit statslån med tre års løpetid. Statslånet forfell til betaling 31. januar 2008.

Komiteen viser til at 90-poster behandles av finanskomiteen utenfor rammeområdene.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

5623

4,4

0,2

Post 80 renter vert foreslått budsjettert med 0,2 mil. kroner.

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008)

1380

226,6

208,0

4380

179,4

174,5

Samla budsjettforslag for post og telekommunikasjonar på 208 mill. kroner (kap. 1380) er det same som budsjettforslaget for Post- og teletilsynet. Budsjettframlegget inneber ein reduksjon på 18,6 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Reduksjonen har samanheng med at 2007 er siste år med eiga løyving til flyttekostnader etter at tilsynet no har flytta til Lillesand.

Det er foreslått eit driftsbudsjett for Post- og teletilsynet (kap. 1380 post 1) på 170,7 mill. kroner, medan det er avsett 13,8 mill. kroner til større utstyrskjøp og vedlikehald (kap. 1380 post 45). Driftsbudsjettet er om lag uendra frå 2007. Budsjettet til større utstyrskjøp mv. inneber ein reduksjon på 6,6 mill. kroner frå saldert budsjett 2007. Til tilsynet sitt arbeid med teletryggleik og -vernebuing (kap. 1380 post 70) er det budsjettert med 23,5 mill. kroner, om lag same realnivå som i saldert budsjett 2007.

Kap. 4380 post 1 Diverse gebyr er foreslått budsjettert med 174,5 mill. kroner i 2008. Post- og teletilsynets utgifter er i hovudsak føresett dekka ved tilsvarande gebyrinntekter. Som i tidlegare år er følgjande løyvingar på kap. 1380 haldne utanfor Post- og teletilsynets sjølvfinansiering/inntektskrav: 10 mill. kroner knytta til driften av Radiostøykontrollen og 23,5 mill. kroner til post 70 Tilskudd til telesikkerhet og -beredskap.

Det er som for 2006 og 2007 heller ikkje for 2008 foreslått løyving til statleg kjøp av posttenester.

Komiteen har merket seg at Post- og teletilsynet nå er ferdig med flytteprosessen, og at ekstrabevilgningene i forbindelse med flytting dermed bortfaller.

Komiteen registrerer at Post- og teletilsynet i prinsippet skal være selvfinansierende gjennom følgende gebyrinntekter: teletilbydergebyr, posttilbydergebyr, frekvensgebyr, autorisasjonsgebyr, kabel-tv-gebyr og nummergebyr. Gebyrinntektene er foreslått til 174,5 mill. kroner i 2008. Dette bidrar til å dekke de ordinære driftsutgiftene for tilsynet.

Komiteen merker seg videre at tilskuddet til telesikkerhet og -beredskap videreføres med 23,5 mill. kroner, noe som skal bidra til å dekke tilbyderes merkostnader til pålagte sikkerhetstiltak. Dette medfører at andre aktører enn Telenor med dette vil få beredskapsmessige oppgaver. Komiteen slutter seg til dette, og mener det er viktig at man i et deregulert marked gir ansvaret for beredskap stor oppmerksomhet.

Komiteen konstaterer at samspillet mellom stat, kommune, fylkeskommer, ulike næringsaktører og store brukergrupper har gitt gode resultater når det gjelder nettutbygging. Komiteen peker på at Norge er blant de ledende land innenfor utbygging og i bruk av avanserte elektroniske kommunikasjonsnett.

Komiteen vil spesielt understreke viktigheten av at lovgiving og regulering må hindre at enkeltaktører begrenser eller monopoliserer et reelt marked når det gjelder infrastruktur.

Komiteen mener det er meget viktig at leverandører av nettbaserte produkter og tjenester får tilgang til infrastruktur på like vilkår, også i forhold til produkter og tjenester en netteier leverer. Muligheten for flere "virtuelle" produkt og tjenesteprodusenter vil kunne gi lavere kostnader og større valgfrihet i nettet den enkelte bruker er koblet til.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, peker på at den raske utviklingen på nettområder krever kontinuerlig oppfølging gjennom lov og forskrifter. Flertallet vil understreke at rammevilkår og regulering må styrkes for å legge tilrette for videre utvikling. Infrastruktur og utbyggingsmodeller må sikre kvalitet, valgfrihet og et kostnadsnivå som styrker norsk konkurranseevne innen nettbaserte produkter og tjenester.

Flertallet viser til innstilling fra familie- og kulturkomiteen, Innst. S. nr. 24 (2007-2008) om kringkasting i en digital fremtid:

"Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, slutter seg til at departementet foretar en gjennomgang av medieeierskapsloven der en vurderer om loven bør utvides til å regulere vertikal integrasjon, likeså om loven også bør regulere elektroniske medier, herunder nettaviser og web-tv, samt hvordan denne regulering eventuelt skal gjennomføres. Dette flertallet støtter at det settes ned et utvalg med oppdrag å se nærmere på medieeierskapsloven, med særlig vekt på regulering av vertikal integrasjon og elektroniske medier. Utvalget vil i lys av lovens formål bl.a. måtte identifisere hvilke elektroniske medier og hvilke ledd i den vertikale verdikjeden det kan være aktuelt å regulere og hvilke former for regulering som da vil være aktuelle."