7. Forslag frå mindretal

Rammeområde 7

(Dagpengar mv.)

Forslag frå Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 1

På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Kroner

Utgifter:

2540

Stønad under arbeidsløyse til fiskere og fangstmenn

70

Tilskudd, overslagsbevilgning

40 000 000

2541

Dagpenger

70

Dagpenger, overslagsbevilgning

10 769 734 000

2542

Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs mv. (jf. kap. 5704)

70

Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs m.v., overslagsbevilgning

600 000 000

2543

Ytelser til yrkesrettet attføring

70

Attføringspenger, overslagsbevilgning

10 134 266 000

71

Attføringsstønad, overslagsbevilgning

2 000 266 000

Totale utgifter

21 544 000 000

Inntekter:

5704

Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs mv. (jf. kap. 2542)

2

Dividende

90 000 000

5705

Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs, dagpenger

1

Refusjon dagpenger

50 000 000

Totale inntekter

140 000 000

Rammeuavhengige forslag

Forslag frå Arbeidarpartiet og Framstegspartiet:

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen om å avstå fra enhver form for opprettelse av Shariaråd eller lignende i Norge.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen om å fremme forslag om å øremerke tilskuddet til drift av - og opphold ved - leirskoler for elever i grunnskolen i forbindelse med revideringen av budsjettet for 2004.

Forslag frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle direkte bedriftsrettede tiltak som tildeles med grunnlag i fylkeskommunenes disponering av bevilgningene over kap. 551 post 60, skal forvaltes gjennom Statens nærings- og distriktsutviklingsfond/Innovasjon Norge.

Forslag frå Framstegspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen sørge for at mottak for enslige mindreårige asylsøkere gis status som barnevernsinstitusjoner.

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen sørge for at enslige mindreårige asylsøkere automatisk skal være et ansvar for barnevernet og ha et tilbud på lik linje med norske barn under omsorg fra barnevernet.

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2004 fremme forslag om gjeninnføring av en ordning tilsvarende 0,5 G i friinntekt for personer under yrkesrettet attføring.

Forslag 8

Kostnadstaket knyttet til utdanning som attføringsopplegg på 50 000 kroner pr. skoleår og 100 000 kroner for hele attføringsløpet fjernes.

Forslag 9

Kostnadstaket på tilskudd til nødvendig skolematerielle under yrkesrettet attføring fjernes.

Forslag frå Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Forslag 10

Stortinget ber Regjeringen gjeninnføre norskopplæring for voksne asylsøkere med kjent identitet med unntak av dem med antatt grunnløse søknader.

Forslag 11

Stortinget ber Regjeringen fremme et kommuneopplegg for 2005 som baseres på at kommunesektoren skal ha et netto driftsresultat på 3 pst.

Forslag 12

Stortinget ber Regjeringen om at bruken av ODA-godkjente midler til bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere fases utover en periode på inntil 3 år.

Forslag 13

Stortinget ber Regjeringa i kommuneproposisjonen for 2005 å utgreie friare rett til skattlegging for kommunane.

Forslag 14

Stortinget ber Regjeringa i kommuneproposisjonen for 2005 om å leggje fram ei heilskapleg vurdering av dei økonomiske forholda til dei minste kommunane som er dei største taparane ved omleggingar i inntektssystemet, herunder ei vurdering av nivå og omfang av regionaltilskot og Nord-Noregs-tilskot.

Forslag 15

Stortinget ber Regjeringa gjennom skjønnstilskotet om å kompensere dei fylkeskommunane som taper på endringar i oppgåvefordeling på rus- og familievernområdet.

Forslag 16

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en utvidelse av dagens begrensede momskompensasjonsordning.

Forslag 17

Stortinget ber Regjeringa i Revidert nasjonalbudsjett leggje fram ei grundig utgreiing av omfordelingsverknadene mellom kommunane som følgje av nøytral momskompensasjonsordning og fremje forslag til ei revidering av uttrekket i rammetilskotet som no vert gjennomført.

Forslag 187

Stortinget ber Regjeringen utrede og legge fram de distriktspolitiske konsekvensene ved alle omlegginger av all generell politikk.

Forslag 19

Stortinget ber Regjeringen utsette innføring av månedlig bostøtteutbetaling til det blir foretatt en helhetlig gjennomgang av bostøtten i forbindelse med boligmeldingen.

Forslag 20

Stortinget ber Regjeringen lage handlingsplaner med klare måltall for rekruttering av funksjonshemmede og innvandrere til offentlige stillinger.

Forslag 21

Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett for 2004 legge fram en plan for opptrapping av antall VTA-plasser opp mot full behovsdekking i løpet av 2 år.

Forslag frå Framstegspartiet:

Forslag 22

Stortinget ber Regjeringen nedsette et politisk uavhengig organ for å utrede de samfunnsmessige tap ved manglende integrering i Norge.

Forslag 23

Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake skriv av 5. juli 1993 fra Justisdepartementet, om at politiet ikke skal kunne gripe inn i kirker og bedehus for å hente folk ut.

Forslag 24

Stortinget ber Regjeringen iverksette en informasjonskampanje overfor kommunene som forteller om mulighetene knyttet til kommunal utfordringsrett.

Forslag 25

Stortinget ber Regjeringen om å sørge for at kommunene får beholde eventuell merskattevekst for 2004.

Forslag 26

Stortinget ber Regjeringen praktisk iverksette forsøk med å overlate fylkeskommunens oppgaver til kommunene og avvikle fylkeskommunen hvis et flertall av befolkningen og kommuner i et fylke ønsker å delta i et slikt forsøk.

Forslag 27

Stortinget ber Regjeringen innvilge forsøk med at kommuner overtar ansvaret for videregående skoler hvis enkeltkommuner ønsker dette.

Forslag 28

Stortinget ber Regjeringen utvikle forslag hvor enkeltkommuner og interkommunale samarbeidsorganer får overta rollen som regional utviklingsansvarlig, og dermed de virkemidler som tillegges fylkeskommunen knyttet til regional næringsutvikling.

Forslag 29

Stortinget ber Regjeringen iverksette forsøk hvor kommuner som ønsker det kan få overta ansvaret for kollektivtrafikk og tilhørende midler.

Forslag 30

Stortinget ber Regjeringen utrede alternativ finansie­ring av de videregående skolene og institusjonene innen sosialomsorg, med basis i en stykkprisfinansiering.

Forslag 31

Stortinget ber Regjeringen nedsette et hurtigarbeidende utvalg for å ta restansene på asylfeltet. Utvalget kan rekrutteres fra arbeidsledige med relevant kompetanse.

Forslag 32

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå rutinene for oppstart av sykehjem i sydlige land med finansiering i Husbanken med fokus på avbyråkratisering, samt øke informasjonsflyten til potensielle interessenter om den øremerkede rammen til formålet.