Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Kap. 41/3041 Stortinget

Stortingets administrasjon har som hovedoppgave å bistå Stortinget i dets konstitusjonelle og administrative gjøremål slik disse er nedfelt i Grunnloven, lov, stortingsvedtak og gjennom konstitusjonell praksis, samt ellers på best mulig måte å legge forholdene til rette for stortingsrepresentantenes utøvelse av sine oppgaver.

Budsjettet omfatter den parlamentariske virksomheten i vid forstand, medregnet Stortingets deltakelse i internasjonale parlamentarikerforsamlinger, øvrige reiser og stortingsrepresentantenes godtgjørelser. Budsjettet omfatter også den administrative drift av Stortinget.

Stortingets direktør er Stortingets øverste administrative leder og direkte underlagt Stortingets presidentskap. Administrasjonen er organisert i et konstitusjonelt kontor og følgende fire avdelinger: Drifts- og serviceavdelingen, Forvaltningsavdelingen, Informasjons- og dokumentasjonsavdelingen og Internasjonal avdeling.

Rehabiliteringsarbeidene i Nedre Vollgate 18 ble fullført og lokalene er tatt i bruk. Tollbugaten 31 ble ervervet i juni 1999. Stortinget eier nå hele kvartalet og har dermed dekket sitt plassbehov i overskuelig framtid.

Høsten 1999 ble det opprettet en egen utredningsseksjon til hjelp for Stortingets komiteer, partigrupper og enkeltrepresentanter.

Stortinget har vedtatt at regjeringen hvert år skal fremme en melding om oppfølging av stortingsvedtak som inneholder en anmodning til regjeringen. I denne forbindelse har Stortinget opprettet et vedtaksregister.

Post 1 omfatter lønn og godtgjørelser for stortingsrepresentanter og ansatte, utgifter til Stortingets kjøp av varer og tjenester samt utgifter til reiser og deltakelse i faste internasjonale parlamentarikerforsamlinger. Utgifter til trykking av Stortingets publikasjoner, drift av Stortingets bibliotek og arkiv, samt vedlikehold og drift av bygninger og Stortingets leiligheter inngår også i denne posten.

I forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 143 (1999-2000) om nedsettelse av en granskningskommisjon for utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen ble det vedtatt å bevilge 4 mill. kroner under en ny post 21 under kap. 41 for år 2000. Post 21 ble i forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 175 (1999-2000) om nedsettelse av et utvalg til å utrede Stortingets kontrollfunksjon økt til 5 mill. kroner, mot reduksjon av post 1 Driftsutgifter i år 2000 med 1 mill. kroner. Arbeidet i både kommisjonen og utvalget vil fortsette også i 2001 og det er i budsjettforslag for 2001 ført opp 3 mill. kroner under post 21, fordelt med 2 mill. kroner på kommisjonen og 1 mill. kroner på utvalget.

Under post 45 budsjetteres kjøp av teknisk utstyr, fornyelse og videreutbygging av Stortingets edb-anlegg, kjøp av kunst, ombyggingsarbeider og større vedlikeholdsarbeider m.v. i stortingsbygningene.

Under post 70 budsjetteres Stortingets tilskudd til partienes gruppesekretariater. Tilskuddet til hver stortingsgruppe avhenger av partiets representasjon på Stortinget. Det gis et fast, felles grunntilskudd til hver partigruppe som blir representert. I tillegg gis et tilskudd pr. stortingsrepresentant.

Under kap. 3041 budsjetteres bl.a. salgsinntekter og leieinntekter.

Komiteen har merket seg at budsjettforslaget for Stortinget er i samsvar med forslag oversendt fra Stortingets administrasjon og at budsjettøkningen på kr 22 381 000 i hovedsak skyldes en generell økning av driftskostnadene. Komiteen har videre merket seg at det under post 21 Spesielle driftskostnader er avsatt 2 mill. kroner til granskningskommisjonen for utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen og 1 mill. kroner til utvalget som utreder Stortingets kontrollfunksjon.

Komiteen slutter seg til budsjettforslaget.