Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. KAP. 44 STORTINGETS KONTROLLUTVALG FOR ETTERRETNINGS-, OVERVÅKINGS- OG SIKKERHETSTJENESTE

4.1 Sammendrag

       EOS-utvalget er et permanent utvalg, og medlemmene ble oppnevnt ved stortingsvedtak 26. mars 1996, jf. Innst.S.nr.157(1995-1996). Utvalget har 7 medlemmer medregnet leder og nestleder, som alle er valgt for 3 eller 5 år. I budsjettproposisjonen for 1996 er det redegjort nærmere for opprettelsen av utvalget.

       EOS-utvalget skal kontrollere både den sivile overvåkingstjenesten, den militære etterretningstjenesten og sikkerhetstjenesten (EOS-tjenestene). Utvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og av eget tiltak ta opp alle saker og forhold som det ut fra formålet finner riktig å behandle. Hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet.

       Det skal avgis årlig melding til Stortinget om utvalgets virksomhet, og ellers gis innberetning ved behov.

       Utvalget har kontorplass i lokaler som Stortinget disponerer. Fellestjenester, tekniske tjenester, regnskapsføring m.v. blir utført av Stortingets administrative apparat.

       Utvalget hadde sitt første møte i april 1996. Mye av utvalgets tid dette året gikk med til orienteringsmøter og dokumentlesning m.v. for å få kunnskap om den virksomhet EOS-tjenestene driver. Det ble avholdt i alt 17 heldagsmøter og gjennomført 10 inspeksjonsmøter i Overvåkingssentralen, tre inspeksjonsmøter i sikkerhetsstaben og tre inspeksjonsmøter i etterretningsstaben. Videre ble det foretatt to inspeksjonsreiser, henholdsvis til Nord-Norge og Oppland/Hedmark. Reisene omfattet inspeksjoner av enheter fra samtlige tjenester.

       Arbeidet med den såkalte DDR-saken har stått sentralt i 1996. Saken har vært meget arbeidskrevende for utvalget. I tillegg har utvalget i 1996 tatt opp enkelte andre saksforhold av eget tiltak. Ved årets utgang hadde utvalget mottatt 34 klagesaker.

       Utvalget har i 1996 utført sine lov- og instruksfestede oppgaver. En nærmere evaluering er vanskelig å foreta etter knapt ett års virksomhet. Det vises for øvrig til utvalgets årsmelding for 1996 (Dok.nr.17 (1996-1997)) og til utvalgets særskilte melding om DDR-saken, avgitt 13. desember 1996 (Dok.nr.16 (1996-1997) også lønnsutgiftene for en kontormedarbeider. Sekretariatslederen er f.o.m. 1997 tilknyttet Sivilombudsmannens organisasjon, og lønnsutgiftene dekkes under kap. 43. Videre dekker posten kontorutgifter, reiseutgifter for utvalgets medlemmer og sekretariat, lokalleie m.v.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at budsjettforslaget for EOS-utvalget er i overensstemmelse med Presidentskapets opprinnelige forslag. Komiteen har utover dette ingen ytterligere merknader og slutter seg til budsjettforslaget.