Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre

I.

       Stortinget ber Regjeringen i 1998 prioritere humanitær hjelp og demokratitiltak i Murmansk i Nordvest-Russland. Bistanden bør inneholde humanitær hjelp rettet mot bl.a. sykehus, herunder overføring av medisiner og medisinsk utstyr, tiltak overfor barn, ikke minst i barneinstitusjonene og overfor psykisk utviklingshemmede. Den bør også omfatte støtte til oppbygging av frivillige organisasjoner i Murmansk og Nordvest-Russland for øvrig. Bistanden bør kanaliseres gjennom et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Røde Kors.

II.

       Stortinget ber Regjeringen videreføre Handlingsprogrammet for Øst-Europa på samme nivå som tidligere, slik Stortinget vedtok i 1996, jf. Innst.S.nr.90(1995-1996).

III.

       Stortinget ber Regjeringen stille større krav til mottakeransvar, med hensyn til respekt for menneskerettigheter, vilje til demokratisk utvikling og vilje til å foreta økonomiske reformer, overfor de land som mottar norsk bistand. Det innebærer at bistanden må brukes som et pressmiddel overfor land som ikke viser vilje til å foreta demokratiske og økonomiske reformer og der menneskerettigheter og minoriteter ikke respekteres.