Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for 2024

Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for valgperioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Siv Mossleth (Sp), leder

Ola Borten Moe (Sp)

Bård Hoksrud (FrP), nestleder

Mímir Kristjánsson (R)

Maria Aasen-Svensrud (A)*

Terje Sørvik (A)

Sverre Myrli (A)

Aleksander Stokkebø (H)

Jan Tore Sanner (H)

Mahmoud Farahmand (H)

Mona Fagerås (SV)**

Abid Raja (V)

*Maria Aasen-Svensrud erstattet Kari Henriksen 8. oktober 2024

**Mona Fagerås erstattet Marian Hussein 1. februar 2024

Representantenes komitétilknytning i OSSE PA er som følger:

Komité

Medlemmer

Første komité (politikk og sikkerhet)

Bård Hoksrud og Sverre Myrli

Andre komité (økonomi, vitenskap, teknologi og miljø)

Mona Fagerås og Maria Aasen-Svensrud

Tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Siv Mossleth og Jan Tore Sanner

Følgende representanter hadde verv i OSSEs parlamentarikerforsamling i 2024:

Medlem

Verv

Sverre Myrli (A)

Medlem av OSSE PAs ad-hoc gruppe mot terrorisme

Aleksander Stokkebø (H)

Nestleder i OSSE PAs nettverk for unge parlamentarikere (gjenvalgt i 2024)

Siv Mossleth (Sp)

Medlem av OSSE PAs støttegruppe for Ukraina (fra oktober 2023)

Kari Henriksen (A)

OSSE PA spesialrepresentant for Sør-Kaukasus (til juli 2024)

Generelt

OSSEs parlamentarikerforsamling (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd. Formålet er å bidra til interparlamentarisk dialog og samarbeid, fremme utviklingen av demokrati, bidra til konfliktforebygging og konfliktløsning og etterse gjennomføringen av OSSEs vedtak. Forsamlingen har 323 medlemmer fra 56 parlamenter. Forsamlingen spiller en sentral rolle i forbindelse med valg-observasjoner, hvor den samarbeider med OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR).

Hovedsaker i 2024

Russlands angrepskrig i Ukraina stod også i 2024 øverst på forsamlingens dagsorden. Arbeidet i forsamlingens støttegruppe for Ukraina ble intensivert. Delegasjonsmedlem Mossleth deltok på støttegruppens reise til Kyiv, Butsja, Irpin og Hostomel i februar 2024. Besøket ble høyt verdsatt av Ukrainas OSSE PA-delegasjon. Delegasjonens varamedlem Stokkebø tok initiativ til et innspillsmøte med norske ungdomsorganisasjoner på Stortinget i forkant av hovedsesjonen. Delegasjonen var vertskap for et møte i OSSEs nettverk av unge parlamentarikere i Stavanger i september. Valgobservasjoner har vært en sentral del av delegasjonens virksomhet i 2024.

Russlands angrepskrig mot Ukraina preget OSSE PAs vintermøte i Wien, to år etter at krigen tok til. Russland valgte å utebli fra møtet. Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyjs dødsfall og bekymring for politiske fanger i Russland og Belarus var sentrale tema. Den belarusiske opposisjonslederen Svjatlana Tsikhanowskaja innledet en debatt om politiske dissidenter og politiske fanger. De norske delegatene oppfordret i sine innlegg OSSE-landene til å øke presset for å få løslatt Vladimir Kara-Murza og andre politiske fanger. Den norske delegasjonen organiserte et sidearrangement med delegasjonene fra USA og Ukraina samt den norske Helsingforskomiteen. Tema var hvordan landene kan styrke implementering av sanksjonene mot Russland. Sentralt i diskusjonen var rapportene fra Corisk og Helsingforskomiteen, som har avdekket hull i sanksjonsregimet.

Hovedsesjonen i juli 2024 fant sted i Bucuresti, med delegasjoner fra 55 land representert. Russland deltok ikke. Russlands pågående angrepskrig mot Ukraina og den sikkerhetspolitiske situasjonen i OSSE-regionen preget møtet. Budskapet fra OSSE PA var at støtten til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet stod fast. Krigen mot Ukraina ble ansett som et grovt brudd på den internasjonale regelbaserte orden, grunnleggende prinsipper i folkeretten og internasjonale forpliktelser i FNs charter og Helsingforsavtalen. Politiske fanger og deporterte ukrainske barn og sivile i russisk fangenskap var et sentralt tema i det norske hovedinnlegget. Det ble vist til en kartlegging gjort av uavhengige rapportører under OSSEs Moskva-mekanisme, som viste at et stort antall ukrainske sivile var utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse fra Russlands side. Parlamentarikerforsamlingen forlangte at Russland løslater alle sivile fanger. Bucuresti-erklæringen inneholder blant annet resolusjoner om sikkerhetsutfordringer knyttet til kunstig intelligens, desinformasjon og propaganda. Også ytringsfrihet og tiltak for å styrke journalisters sikkerhet stod i fokus. Flere resolusjoner var knyttet til konflikten i Midt-østen.

Sammen med delegasjonene fra Ukraina og Romania var den norske delegasjonen vertskap for et sidearrangement om situasjonen for flykninger og internt fordrevne i Ukraina. Delegasjonsleder Mossleth viste i sitt innlegg til egne inntrykk fra besøk til et krigsherjet Ukraina og trakk fram norsk bistand gjennom Nansen-programmet. Flyktninghjelpen, som har kontorer i Ukraina, var også representert på sidearrangementet.

Delegasjonsmedlem Kari Henriksen har i to perioder vært OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus. Henriksen avleverte sin andre rapport om regionen under hovedsesjonen. Hun ble samtidig takket av under sesjonen, da hun valgte å tre ut av OSSE PA-delegasjonen på Stortinget.

Under hovedsesjonen ble president Pia Kauma og generalsekretær Roberto Montella gjenvalgt i sine verv. De nordiske og baltiske delegasjonene arrangerte et felles møte med delegater fra Sentral-Asia. Hensikten med møtet var å styrke kontakten mellom delegasjonene.

OSSE PAs høstmøte fant sted i Dublin i oktober. OSSEs rolle som tilrettelegger og plattform for dialog, konfliktløsning, forsoning og bistand etter konflikter var overordnet tema på høstmøtet. Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina dominerte debattene. Kravet om at Russland må avslutte krigen, ble gjentatt av forsamlingen. Høstmøtet ble avsluttet med en egen debatt om konflikten i Midtøsten i regi av OSSE PAs middelhavs-forum. Det ble arrangert et nytt møte mellom de nordiske og baltiske delegasjonene og delegasjonene fra Sentral-Asia. Tema var regionalt samarbeid i Norden. Den norske delegasjonen hadde et bilateralt møte med OSSE PAs president Kauma og generalsekretær Montella om aktuelle saker i parlamentarikerforsamlingen.

En rekke valg ble avholdt i 2024. Delegasjonens medlemmer har deltatt på valgobservasjoner i Aser-bajdsjan (både president- og parlamentsvalg), Nord-Makedonia, Georgia, Usbekistan og USA.

Delegasjonen sendte deltakere til to OSSE PA-konferanser i 2024, i regi av parlamentene i henholdsvis Portugal og Turkmenistan.

Delegasjonens planer for 2025

I 2025 vil krigen i Ukraina og situasjonen for opposisjonen i Russland og Belarus fortsatt være i fokus. Delegasjonen vil være vertskap for et sidearrangement med ekteparet Kara-Murza under forsamlingens vintermøte. Delegasjonen vil følge saker som har vedvarende stor betydning for Norge, som demokratiutvikling og menneskerettigheter. Deltakelse i valgobservasjoner er sentralt for sikkerhet og demokratiutvikling. Delegasjonen vil aktivt bruke sesjonene, og vervene delegasjonsmedlemmene innehar, til å fremme norske prioriteringer.