Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Innhold
Det har i de senere år vært en betydelig økning i antall søknader. Økningen antas å ha sammenheng med ulike tiltak som ble iverksatt av Statens sivilrettsforvaltning for å gjøre ordningen mer kjent, jf. Stortingsvedtak 111 (2020–2021) av 26. november 2020. De siste tiltakene ble iverksatt høsten 2022, da det ble sendt ut informasjonsmateriell til landets førti største fengsler og alle landets helseforetak med underliggende behandlingssteder, særlig innenfor rus og psykiatri. Tiltaket har sannsynligvis bidratt til økt kunnskap om ordningen i de omtalte gruppene. Dette gjelder spesielt innsatte i fengsler, noe som gjenspeiles i en merkbar økning i henvendelser og søknader fra denne gruppen. Tiltakene forventes å kunne føre til ytterligere økning av søknader fremover.
Statens sivilrettsforvaltning gjennomførte i 2022 en prosesskartlegging i samarbeid med faginstanser og ledelsen av rettferdsvederlagsutvalget. Det ble utarbeidet en tverrfaglig tiltaksplan for å fremme en mer effektiv saksflyt og bremse den negative utviklingen i saksbehandlingstid og restanser. Denne har vært fulgt opp med regelmessige møter mellom Statens sivilrettsforvaltning og faginstansene i 2023, og fortsetter også i 2024. At den totale behandlingstiden har gått noe ned til tross for økningen av nye søknader, tilskrives i stor grad dette arbeidet. For at denne utviklingen skal fortsette, er det i tillegg en forutsetning at det fremover vil være samsvar mellom saksinngang og nødvendige ressurser i alle ledd.
Det gode samarbeidet mellom faginstanser, sekretariat og utvalget vil bli videreført i 2024.