Søk

Innhold

Årsrapport fra Stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS for 2021

Stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS for valgperioden 2017–2021 besto av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Svein Roald Hansen (A), leder

Espen Barth Eide (A)

Heidi Nordby Lunde (H), nestleder

Fredric Holen Bjørdal (A)

Rigmor Aasrud (A)*

Åsunn Lyngedal (A)**

Ingunn Foss (H)

Margunn Ebbesen (H)

Morten Ørsal Johansen (FrP)

Tage Pettersen (H)

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Terje Halleland (FrP)

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Solfrid Lerbrekk (SV)

Carl-Erik Grimstad (V)

Steinar Reiten (KrF)

*Erstattet Marianne Marthinsen 24.10.2019

**Erstattet Cecilie Myrseth 24.10.2019

Den nye delegasjonen for valgperioden 2021–2025 konstituerte seg 10. november 2021 og består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Trine Lise Sundnes (A), leder

Nikolai Astrup (H)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV), nestleder

Åsmund Aukrust (A)

Sivert Bjørnstad (FrP)

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Terje Halleland (FrP)

Runar Sjåstad (A)

Mani Hussaini (A)

Mímir Kristjánsson (R)

Sveinung Rotevatn (V)

Per Martin Sandtrøen (Sp)

Jan Tore Sanner (H)

Solveig Vitanza (A)

Generelt

Delegasjonen utgjør en sentral del av Stortingets arbeid med Norges forhold til den Europeiske Union (EU), Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) og Det europeiske frihandelsforbund (EFTA). Til tross for pandemi og restriksjoner benyttet delegasjonen seg også i 2021 av de ulike mulighetene for digital kontakt med Europaparlamentet og andre EU-institusjoner. Sentrale tema i 2021 var koronapandemiens betydning for samarbeidet med EU (EØS) og handelspolitikken (EFTA), særlig økt helsesamarbeid, og grønn og digital omstilling. I første halvår sto også brexit og sluttforhandlingene med Storbritannia om en handelsavtale sentralt. Delegasjonen bidrar til å koble sammen arbeidet ute, i det interparlamentariske (EFTA-parlamentarikerkomiteene), med politikken hjemme, i Europautvalget og ulike fagkomiteer. Dette er i samsvar med målet om en mer aktiv politikk overfor EU i Innst. S. nr. 115 (2006–2007) om Gjennomføring av europapolitikken og i Innst. 227 S (2012–2013) om EØS-avtalen og Norges øvrige avtaler med EU.

Hovedsaker i 2021

Koronapandemien fortsatte å sette sitt preg på arbeidet til EFTA-parlamentarikerkomiteen i 2021. Rent praktisk medførte den at alle møter på våren ble flyttet til digitale plattformer. På høsten normaliserte forholdene seg noe, og fellesmøtet med Europaparlamentet i august og EFTA-møtene i november kunne holdes fysisk i henholdsvis Reykjavik og Brussel. Komiteen fikk også gjennomført et arbeidsbesøk til Polen i november.

Videre påvirket koronapandemien også substansen i arbeidet, både med hensyn til EØS-samarbeidet og handelspolitikken. Mens fokuset i 2020 var på de umiddelbare utfordringene knyttet til fri bevegelse av varer og personer i det indre marked, beveget diskusjonene seg i 2021 mer i retning av langsiktige utfordringer knyttet til grønn og digital omstilling og til behovet og mulighetene for økt helsesamarbeid innenfor EØS. Et eksempel på dette var deltakelse i EUs nye helseprogram og andre nye programmer for 2021–2027. Programdeltakelse var tema både i EFTA-parlamentarikerkomiteen, i møte med Europaparlamentet og i Europautvalget her hjemme. Parlamentarikerkomiteen engasjerte seg også i konkrete lovforslag fra EU på digital økonomi (kunstig intelligens, digitale markeder, digitale tjenester) og klima («Fit-for-55»). De hadde også et digitalt møte med Europakommisjonens visepresident for grønn omstilling, Frans Timmermans, i mars, og en diskusjon med Kommisjonen i november om de sosiale utfordringene knyttet til grønn omstilling. Komiteen fortsatte også sitt fokus på arbeidsmarkedspolitikk. I 2021 var debatten særlig knyttet til et nytt forslag om minstelønn i EU.

EFTA-parlamentarikerkomiteen engasjerte seg i økende grad også i rettsstatsproblematikken i EØS, særlig knyttet til bruken av EØS-midlene i land hvor rettsstatsprinsippene var under press. I møtet med Europaparlamentet i april vedtok EØS-fellesparlamentarikerkomiteen en uttalelse som satte etterlevelse av disse prinsippene som et tydelig krav for overføring av midler. Komiteen gjentok dette budskapet under et arbeidsbesøk til Polen i november. Under besøket sto også den spente situasjonen på grensen mellom Polen og Hviterussland på dagsordenen. Det var tema både i møte med frivillige organisasjoner som jobber med flyktninger på grensen, og med representanter for regjering og opposisjon.

Med pandemiens betydning for internasjonal handel, globale verdikjeder og EFTAs handelsforhandlinger som bakteppe fortsatte EFTA-parlamentarikerkomiteen i 2021 å engasjere seg i konkrete handelsspørsmål knyttet til bærekraft og digitale forpliktelser i EFTAs handelsforhandlinger. Den økte åpenheten i EFTA rundt pågående forhandlinger og oppfølging av eksisterende handelsavtaler har medført økt tilflyt av informasjon fra EFTA-myndighetene til parlamentarikerkomiteen. Oppfølging av slik informasjon vil prege arbeidet til komiteen også i 2022.

Brexit fortsatte å dominere arbeidet til EFTA-parlamentarikerkomiteen, slik den har gjort siden folkeavstemningen i Storbritannia i 2016. Det var spesielt tydelig i første halvår av 2021, da EØS/EFTA-landene var i sluttfasen av handelsforhandlingene med Storbritannia. I andre halvår beveget fokuset seg mer i retning av hvordan handelsavtalen med Storbritannia nå skal gjennomføres og etterleves. Dette arbeidet vil fortsette i 2022.

Delegasjonens planer for 2022

Pandemihåndtering, grønn og digital omstilling, arbeidslivspolitikk, rettsstatsproblematikk, relasjonene til Storbritannia og handelspolitikk vil prege delegasjonens arbeid også i 2022.

Utviklingen i WTO vil også stå sentralt. Det vil knyttes stor spenning til (det utsatte) WTO-toppmøtet i en svært kritisk fase for det multilaterale handelssamarbeidet. For EFTA-parlamentarikerkomiteen vil det være spesielt viktig å følge med på effekten av pandemien på den videre utviklingen av verdenshandelen og betydningen av det geo- og handelspolitiske forholdet mellom USA, Kina og EU for EFTA-landenes handelsrelasjoner. Her vil det være særlig viktig å følge med på de vidtgående defensive handelsinstrumentene EU nå utvikler, og om disse vil ha betydning for EFTA i en EØS- eller bredere handelssammenheng.

Utover dette vil EFTA-parlamentarikerkomiteen også følge utviklingen i EUs handelspolitikk i lys av den grønne gjenreisningen etter pandemien og se dette i sammenheng med EFTAs pågående handelsforhandlinger og økende fokus på bærekraft. Komiteen planlegger også et tredjelandsbesøk til Thailand for å støtte opp under handelsforhandlinger mellom EFTA og Thailand.

Innenfor EØS vil arbeidet i 2022 fortsatt preges av betydningen av pandemien for det indre marked og fokuset på grønn og digital omstilling. Komiteen og delegasjonen vil også konsentrere seg om helt konkrete EØS-saker knyttet til blant annet arbeidsliv, energi og klima og EØS-midler.

Oslo, den 10. januar 2022

Trine Lise Sundnes

delegasjonsleder