5. Nordisk råds prioriteringer i 2016
Nordisk råd har valgt president og visepresident fra den danske delegasjonen til å lede arbeidet med rådet i 2016. I 2016 vil det danske formannskap sette fokus på det gode naboskap og felles nordisk nytte og merverdi, særlig innenfor de tre hovedområder: nordisk forsvarssamarbeid, nordisk helsesamarbeid og nordisk turismesamarbeid.
Nordiske land har mye å vinne ved et nærmere forsvarssamarbeid i Norden og dens nærliggende områder. Foruroligende handlinger på den internasjonale scene med internasjonal terrorisme, Russlands annektering av Krim og russisk militær tilstedeværelse langs Nordens grenser og i Nordens nærområde stiller nye krav til det nordiske forsvar. I 2016 vil det danske formannskap for Nordisk råd fortsatt sette søkelys på fremtidsperspektiver for det nordiske forsvarssamarbeid og søke å finne ytterligere samarbeidsområder, som vil være til gavn og nytte for de nordiske landene.
De nordiske land opplever som mange andre land økt behov for helsetjenester og stigende utgifter. Under det danske formannskap settes fokus på områder innen helseområdet, hvor de nordiske land med fordel kan oppnå merverdi og nytte ved et tettere samarbeid.
De nordiske land har derfor interesse av å samarbeide om f.eks. innkjøp av medisin. I 2016 vil vi søke å kartlegge de nordiske lands behov og samarbeidsmuligheter på området og ta initiativer til hvordan det fremover kan praktiseres.
Videre ønsker Nordisk råd å fokusere på sjeldne sykdommer og undersøke om det er områder, hvor de nordiske landene med fordel kan samarbeide.
Norden har en unik status internasjonalt på områder som design, mat, film, arkitektur og demokrati. De enkelte nordiske land foretar allerede tallrike turismefremstøt i utlandet. Det danske formannskap ønsker i 2016 å se på om og hvordan de nordiske land kan samarbeide om å markedsføre Norden som felles turistmål og derved skape ytterligere vekst og verdi i Norden og internasjonalt. I 2016 vil man derfor undersøke mulighetene for en felles nordisk turismestrategi.