Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for 2014 og 2015

Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for valgperioden 2013–2017 består av følgende representanter:

Medlemmer

Personlige varamedlemmer

Geir Jørgen Bekkevold (KrF), leder

Janne Sjelmo Nordås (Sp)

Åse Michaelsen/Bård Hoksrud (FrP), nestleder

Tor André Johnsen/Åse Michaelsen (FrP)

Trond Helleland (H)

Mudassar Kapur (H)

Torstein Tvedt Solberg (A)

Kjell-Idar Juvik (A)

Kari Henriksen (A)

Tone Merete Sønsterud (A)

Ola Elvestuen (V)

Torill Eidsheim (H)

*Bård Hoksrud erstattet Tor André Johnsen i oktober 2015, han gikk da inn som nestleder

Representantenes komitétilknytning i OSSE PA er som følger:

Komité

Medlemmer

Første komité (politikk og sikerhet)

Trond Helleland og Bård Hoksrud

Andre komité (økonomi, vitenskap, tekonologi og miljø)

Ola Elvestuen og Torstein Tvedt Solberg

Tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Geir Jørgen Bekkevold og Kari Henriksen

OSSEs parlamentariske forsamling (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd. Formålet er å bidra til interparlamentarisk dialog og samarbeid, fremme utviklingen av demokrati, bidra til konfliktforebygging og konfliktløsning, drøfte politiske tema av betydning for organisasjonen, og etterse gjennomføringen av OSSEs vedtak. Den har ca. 320 medlemmer fra 57 parlamenter. OSSE PA har også 11 samarbeidspartnerland.

Forsamlingen spiller en sentral rolle i forbindelse med valgobservasjoner, hvor den samarbeider med OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR).

Det er etablert tre faste komiteer i forsamlingen: for politiske og sikkerhetsmessige spørsmål, for økonomi, vitenskap, teknologi og miljøvern, og for demokrati, menneskerettigheter og humanitære saker.

OSSE PAs viktigste møte er hovedsesjonen, som finner sted årlig tidlig i juli. Hovedsesjonen munner ut i en erklæring med resolusjoner. I tillegg gjennomføres det et årlig vintermøte i Wien, og et årlig høstmøte i et av medlemslandene. Med ujevne mellomrom arrangeres det også en økonomisk konferanse. De nordiskbaltiske landene har koordineringsmøter i forkant av vintermøtene og hovedsesjonene.

Krisen i Ukraina med Russlands annektering av Krim og migrasjonsproblematikken og flyktningkrisen dominerte arbeidet både i komiteene og plenum i 2014 og 2015. I denne perioden var det også fokus på menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan, aktualisert av at hovedsesjonen i 2014 ble arrangert i Baku. I 2015 ble det markert at det var 40 år siden Helsingforsavtalen ble inngått og OSSEs forløper KSSE etablert. I 2015 resulterte Stortingets delegasjons arbeid med et resolusjonsforslag om miljøutfordringer og økonomisk potensial i nordområdene i at dette ble vedtatt som en del av hovedsesjonens slutterklæring.

Vintermøtet i 2014 var preget av Euromaidan og den ukrainske presidenten og regjeringens avgang. I plenumsdebatten var det blant annet fokus på hvordan OSSE som organisasjon kunne bidra til å løse konflikten og sikre god utvikling i landet. Den påfølgende hovedsesjonen ble sterkt preget av den dramatiske utviklingen i Ukraina med Russlands annektering av Krim og pågående konflikt øst i landet. Dumaformann Sergeij Narysjkin og visepresident i den ukrainske radaen Ruslan Kosjulynskij var invitert til å tale under åpningen av sesjonen. Talene deres og sesjonens hoveddebatt viste steile fronter mellom Russland og Ukraina. Under debatten var støtten til Ukraina sterk, og mange land beklaget at Russland bedyret sin uskyld og utelukkende fredssøkende rolle i internasjonale fora mens den militære støtten til opprørsgruppene i Øst-Ukraina pågikk for fullt. Kun representanter fra Armenia og Hviterussland kom med forsiktige støtteerklæringer til Russland. Forsamlingen vedtok med stort flertall en resolusjon som sterkt fordømte Russlands handlinger og som hadde tittelen «Clear, gross and uncorrected violations of Helsinki principles by the Russian Federation».

Også 2015 ble preget av utviklingen i Ukraina. Under vintermøtet i Wien var det debatt om Russlands fremferd i Ukraina. Støtten til Ukraina var fortsatt sterk. I NB8-gruppen var det uenighet om man skulle ha en felles uttalelse mot Russland i forbindelse med møtet. Den norske delegasjonen tok til orde for at det med en skjør fredsavtale på plass kunne være et uheldig tidspunkt for en konfronterende linje, og fikk støtte for dette. I plenumsdebatten var det mange som var opptatt av at parlamentarikerforsamlingen måtte bidra til en konstruktiv dialog for å finne en politisk løsning på konflikten.

Hovedsesjonen for 2015 ble sterkt preget av den russiske delegasjonens fravær. Seks av den russiske delegasjonens 15 medlemmer sto på EUs sanksjonsliste og ble følgelig nektet innreise til Finland. Dette resulterte i at hele den russiske delegasjonen valgte ikke å delta. Den norske delegasjonen var blant dem som syntes dette var uheldig med tanke på OSSE som en konstruktiv debattarena. Debatten om resolusjonsforslaget «Continuation of Clear, Gross and Uncorrected Violations of OSCE Commitments by the Russian Federation» engasjerte bredt, og argumentasjonen gikk langs tre hovedlinjer. 1) De som støttet Ukraina og fordømte Russlands handlinger (Norge og de fleste vesteuropeiske land). 2) De som var imot resolusjonen som sådan (Hviterussland, Armenia og enkelte andre representanter), eller land som ønsket å myke den opp (Sveits og enkelte SUS-land). 3) De som ikke ønsket å debattere resolusjonen i Russlands fravær (store deler av den tyske, italienske og hele den franske delegasjonen og enkelte andre representanter). Resolusjonen ble vedtatt med et overveldende flertall.

Også under høstmøtet for 2015, som ble arrangert i Mongolia, fikk dumaformann Narysjkin tale fra podiet. Han holdt en kraftig moralpreken til forsamlingen, men responsen var unison støtte til Ukraina og gjentagelser av tidligere oppfordringer til Russland. Ukrainas delegasjonsleder fikk respondere. Partenes manglende evne til å føre konstruktiv dialog kom tydelig frem.

I andre halvdel av 2015 preget den pågående flyktningkrisen i Europa også OSSE PA sterkt. Tema for plenumsdebatten under høstmøtet var demokratiutvikling og menneskerettigheter, debatten ble fullstendig dominert av den pågående krisen. Krisen ble belyst fra flere sider ved at representanter fra både transitt-, ankomst- og destinasjonsland deltok. Det var spesielt fokus på at parlamentarikere hadde et ansvar for å bidra til politisk vilje til å løse problemene både i opprinnelseslandene og i landene som nå sto overfor utfordringene de mange migrantene og flyktningene som ankom, representerte. Flere parlamentarikere vektla at de bakenforliggende årsakene til flyktningstrømmene måtte løses, og at man måtte arbeide mer i nærområdene spesielt til konflikten i Syria. Delegasjonsleder Bekkevold deltok i debatten og tok til orde for å ta et felles ansvar for flyktningene som kommer til Europa og vise handlingskraft for å få på plass et anstendig mottaksapparat og verdig behandling av flyktningene. Det var i Mongolia enighet om at denne saken måtte stå øverst på agendaen for forsamlingen i 2016.

Hovedsesjonen i 2014 fant sted i Baku, Aserbajdsjan. Det var derfor nærliggende for den norske delegasjonen å fokusere spesielt på menneskerettighetssituasjonen i landet. Under vintermøtet tok delegasjonen initiativ til et felles møte mellom NB8-delegasjonene og delegasjonen fra Aserbajdsjan. Bekkevold tok opp saken til den anerkjente valgobservatøren og menneskerettighetsforkjemperen Anar Mammadli, og de mange fengslingene av opposisjonelle og kritiske journalister på oppkonstruert grunnlag. De vanskelige forholdene for NGO--er ble også trukket frem. Møtet foregikk i en god tone, men det var relativt klart at aserbajdsjanerne la opp til en konfliktdempende linje i forkant av sitt vertskap for OSSE PAs hovedsesjon.

Under hovedsesjonen i Baku fulgte delegasjonen opp arbeidet og gjennomførte møter med sivilt samfunn representert ved Human Rights House Foundation og Anar Mammadlis advokat. I forkant av sesjonen hadde delegasjonen sendt et brev til aserbajdsjanske myndigheter med forespørsel om å få møte Mammadli. Brevet ble ikke besvart. Bekkevold, med støtte fra øvrige delegasjonsmedlemmer, fikk gjennomslag i tredje komité for sitt forslag med en formulering som uttrykte støtte til Anar Mammadli og som oppfordret myndighetene til å ta skritt for at han skulle kunne fortsette sitt viktige arbeid. Dette ble en del av sesjonens slutterklæring.

Under hovedsesjonen i Helsinki tok Bekkevold i tredje komité initiativ til et endringsforslag til komiteens resolusjon med en oppfordring til aserbajdsjanske myndigheter om å snu avgjørelsen om å stenge OSSEs kontor i landet. Forslaget ble vedtatt.

I Helsinki fremmet Stortingets delegasjon, ved Kari Henriksen, en resolusjon om samarbeid i nordområdene med tittelen «Environmental challenges and economic opportunities in the High North». Resolusjonen ble først vedtatt i komiteen, og senere enstemmig vedtatt i plenum. I resolusjonen ble landene i Arktis oppfordret til å legge bærekraft og naturmangfold til grunn for den økonomiske utviklingen i områdene. I utarbeidelsen av resolusjonen ble det tatt utgangspunkt i slutterklæringen fra sist, møte i det parlamentariske samarbeidet i Arktis.

Gjennom hele perioden deltok delegasjonens medlemmer aktivt på valgobservasjoner, blant annet i Ukraina, Tyrkia og Hviterussland. Delegasjonsleder Bekkevold ledet i mars 2015 OSSE PAs valgobservasjonsdelegasjon til parlamentsvalget i Tadsjikistan.

Delegasjonsmedlem Ola Elvestuen ble i november 2015 utnevnt som OSSE PAs spesialrepresentant for Arktis. Han vil i 2016 arbeide med å sette fokus på Arktis i forsamlingen og representere OSSE PA på møter og konferanser relatert til Arktis og nordområdene.

Migrasjon ligger an til å bli et hovedtema under forsamlingens møter i 2016. Delegasjonen ønsker å arbeide aktivt med dette temaet og vurderer også muligheten for å gjennomføre en studiereise relatert til migrasjonsproblematikken og flyktningkrisen Europa ble konfrontert med i 2015.

Deltakelse i valgobservasjonsoppdrag er et viktig bidrag til OSSEs målsettinger om demokratiutvikling og støtte til menneskerettigheter. Delegasjonen vil derfor fortsette å delta aktivt i valgobservasjoner.