Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for 2014 og 2015

Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for valgperioden 2013–2017 består av følgende representanter:

Medlemmer

Personlige varamedlemmer

Kenneth Svensen (FrP), leder

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Bjørn Lødemel (H), nestleder

Sigurd Hille (H)

Anette Trettebergstuen (A)

Hege Haukeland Liadal (A)

Gunvor Eldegard (A)

Anne Tingelstad Wøien (Sp)

IPU ble etablert i 1889 og er en verdensomspennende parlamentarikerforsamling med medlemmer fra 170 land. Forsamlingen arbeider for å fremme fred, samarbeid og utviklingen av representativt demokrati. Tiltak for økt kvinnelig deltakelse i parlamenter og i politikk generelt har høy prioritet. IPUs arbeidsmåter er erfaringsutveksling og informasjonsspredning mellom parlamentene, tematiske programmer iverksatt av IPUs sekretariat, og tilrettelegging for parlamentarisk engasjement i viktige internasjonale spørsmål.

I IPU er det etablert fire faste komiteer for henholdsvis fred og internasjonal sikkerhet, for bærekraftig utvikling, finansiering og handel, for menneskerettigheter og demokrati, og for FN-spørsmål. I tillegg finnes det særskilte fora for kvinnelige parlamentarikere og unge parlamentarikere, en komité for Midtøsten-spørsmål og en komité for parlamentarikeres menneskerettigheter som følger opp sakene til fengslede parlamentarikere.

Det finner sted to årlige sesjoner, én om høsten og én om våren. Sesjonene har et hovedtema, og i tillegg til dette blir det diskutert et såkalt hastetema (emergency item). Under vårsesjonen vedtas resolusjoner i plenum.

Dette var IPUs jubileumssesjon, og tema var derfor IPU 125 år: fornyelse av vårt engasjement for fred og demokrati. Debatten konkluderte med at verden dessverre ikke var noe fredeligere sted enn for 125 år siden og at hovedmål i forbindelse med fredsoppgjør må være å få valgt et representativt parlament som sikrer folkestyre, er for folket og bygger fred basert på dialog, samarbeid og forståelse.

Det forelå flere forslag til hastetema: Ukraina og Canada hadde hvert sitt forslag om å drøfte konflikten i Ukraina, Syria foreslo et tema som gikk på suverenitet og ikke-innblanding i Syria. Marokkos forslag om IPUs bidrag til å sikre stabilitet og demokrati i Den sentralafrikanske republikk ble valgt etter avstemning. Dette tema ble debattert, og det ble vedtatt en resolusjon som uttrykte sterk bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Den sentralafrikanske republikk, og den utfordrende situasjonen for nabolandene som trengte internasjonal hjelp til å håndtere flyktninger.

Komiteen for fred og internasjonal sikkerhet hadde utarbeidet en resolusjon om parlamenters bidrag til en atomvåpenfri verden. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i plenum, men India, Pakistan, Iran, Cuba og Russland hadde reservasjoner.

Komiteen for bærekraftig utvikling, finansiering og handel hadde utarbeidet en resolusjon om en risiko-bestandig utvikling. Den ble enstemmig vedtatt i plenum.

Komiteen for menneskerettigheter og demokrati hadde utarbeidet en resolusjon om parlamentenes ansvar for å beskytte barns rettigheter, særlig når det gjelder enslige mindreårige migranter. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i plenum.

Temaet for sesjonens generaldebatt var likestilling og bekjempelse av vold mot kvinner. Svært mange delegater deltok med innlegg i debatten, deriblant Svendsen og Eldegard.

Hastetema ble et forslag fra Belgia og Zambia om parlamentenes ansvar for å bekjempe ebolaepidemien.

En rekke temaer ble diskutert i de fire hovedkomiteene for hhv. (1) fred og internasjonal sikkerhet, (2) bærekraftig utvikling, handel og finansiering, (3) demokrati og menneskerettigheter, og (4) FN-spørsmål. Noen av temaene som var omfattet med særlig interesse var debatter om klimaendringer sett i forhold til kommende FN-partsmøte i Lima, forvaltning av vannressurser, statlig suverenitet og ikke-intervensjon i lys av menneskerettighetsbrudd, cyberkrigføring og internasjonal innsats for bekjempelse av narkotikaforbrytelser.

Tema for sesjonens generaldebatt var de nye bærekraftsmålene, de såkalte Sustainable Development Goals (SDGs) og hvordan parlamentarikere kunne bidra til å sette dem ut i live.

Det ble fremmet ni forslag til hastetema. De fleste omhandlet terrorisme i en eller annen form. Australia og Belgias forslag fikk flest stemmer, og det lød: The role of parliaments in combating all terrorist acts perpertrated by organizations such as Daesh and Boko Haram against innocent civilians, in particular women and girls.

Komiteen for fred og internasjonal sikkerhet hadde utarbeidet en resolusjon om cyber-krigføring. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i plenum, men Venezuela hadde reservasjoner.

Komiteen for bærekraftig utvikling, finansiering og handel hadde utarbeidet en resolusjon Shaping a new system of water governance: Promoting parliamentary action on water. Den ble enstemmig vedtatt i plenum. Venezuela hadde en reservasjon.

Komiteen for menneskerettigheter og demokrati hadde utarbeidet en resolusjon om internasjonal lov i forhold til nasjonal selvstendighet, ikke-innblanding i staters indre anliggender og menneskerettigheter. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i plenum, men India, Cuba, Sudan og Venezuela hadde reservasjoner.

I IPU har landene organisert seg i geografiske grupper, og Norge tilhører den såkalte 12+-gruppen bestående av de fleste europeiske land samt Canada, Australia og New Zealand. Denne gruppen vedtok på forslag fra Ukraina en deklarasjon om situasjonen i Ukraina. Deklarasjonen har ikke status som offisiell IPU-deklarasjon. Deklarasjonen ble umiddelbart publisert på Stortingets nettsider.

I forbindelse med feiringen av FNs barnekonvensjon var ett av temaene på sesjonen parlamentenes rolle i å sikre barns rettigheter. Det norske barneombudet, Anne Lindboe, deltok i en paneldiskusjon under sesjonen.

Den norske IPU-delegasjonen hadde bilaterale møter med visepresidenten i det vietnamesiske parlamentet, Mr Uong Chu Luu, og med landets utenriksminister og visestatsminister, Mr Phan Binh Minh. Tema var blant annet Vietnams store innsats for å nå FNs tusenårsmål (MDGs) og innsatsen for de nye SDGs. Det ble bl.a. snakket om samarbeid på næringsliv, kapasitetsbygging, bistand, ASEAN og frihandelsavtalen (EFTA).

Temaet for sesjonens generaldebatt var migrasjon. (The imperative for fairer, smarter and more humane migration). Dette var et meget aktuelt tema med bakgrunn i flyktningkrisen i forbindelse med krigen i Syria. De fleste innleggene fokuserte derfor på flyktningkrisen og i mindre grad migrasjon generelt. Et gjennomgående budskap var at til tross for det store antall flyktninger måtte mottakerlandene overholde internasjonale konvensjoner som innebærer flyktningenes rett til individuell vurdering av beskyttelsesbehov.

Flyktningkrisen ble tema også for hastedebatten som dermed i stor grad sammenfalt med generaldebatten. Det ble enstemmig vedtatt en resolusjon om IPUs, de nasjonale parlamenters, parlamentarikeres og internasjonale og regionale organisasjoners rolle, ifølge prinsippene i internasjonal humanitær lov og internasjonale konvensjoner, til å sørge for nødvendig beskyttelse og rask støtte til dem som har blitt drevet på flukt grunnet krig, intern konflikt og sosiale forhold.

Videre ble det vedtatt en resolusjon om demokrati i den digitale tidsalder og truslene mot privatlivet og individuelle rettigheter. Resolusjonen var forberedt av komiteen for menneskerettigheter og demokrati.

Det lyktes den norske delegasjonen å få innvalgt to av medlemmene til verv i IPU. Gunvor Eldegard ble valgt som en av 12+-gruppens fire medlemmer i IPUs styre, the Executive Committee. Anette Trettebergstuen ble valgt inn i styret til FN-komiteen.

Delegasjonen deltok på en høring om verdens narkotikaproblem arrangert av IPU og FN i New York i februar 2016. Vårsesjonen vil finne sted i Lusaka, Zambia i mars. I forkant blir det arrangert en konferanse for unge parlamentarikere der to av delegasjonens medlemmer skal delta. Delegasjonsleder Svendsen vil delta på den årlige parlamentarikerkonferansen til Verdens handelsorganisasjon (WTO) i juni 2016. Gunvor Eldegard vil i kraft av sitt verv i Executive Committee delta på styremøtene i den geopolitiske 12+-gruppen. Høstsesjonen finner sted i Genève 23.–27. oktober 2016.

Oslo, den 25. april 2016

Kenneth Svendsen

delegasjonsleder