8. Presidiet, utvalgene og kontrollNy revisjon på Dokument 18komiteen
- 8.1 Presidiet
- 8.2 Næringsutvalget
- 8.3 Miljø- og naturressursutvalget
- 8.4 Kultur- og utdanningsutvalget
- 8.5 Velferdsutvalget
- 8.6 Medborger- og forbrukerutvalget
- 8.7 Kontrollkomiteen
Presidiet består av 13 medlemmer fordelt mellom de nordiske partigrupper i Nordisk råd, samtidig som alle land er representert. Presidiet behandler de overgripende politiske saker, den generelle retning og utvikling av rådets virksomhet samt har ansvaret for at rådets virksomhet er i takt med virksomheten i de nasjonale parlamentene. Presidiet er ansvarlig for kontakten med andre internasjonale organisasjoner. Presidiet behandler saker som berører utenriks- og forsvarspolitikk samt samfunnssikkerhet. Presidiet behandler også budsjettet for Nordisk ministerråd.
Valgene ved Nordisk råds sesjon i Stockholm 30. oktober 2014 resulterte i at Marit Nybakk og Michael Tetzschner fortsatte som medlemmer av presidiet i 2015.
I annet halvår 2014 og 1. halvår 2015 har presidiet holdt 6 møter. I forbindelse med sesjonen hadde presidiet et møte med de nordiske statsministrene, de nordiske utenriksministrene, de nordiske samarbeidsministrene og møte med russiske parlamentarikerne som gjestet sesjonen. Temaene for møtet med samarbeidsministrene og statsministrene var budsjett, reformer, internasjonal profilering og branding av Norden og grensehindre. I presidiets møte med de nordiske utenriksministrene ble gjennomføringen av Stoltenberg-rapportens forslag diskutert, sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid ble tatt opp, herunder forholdet til Russland. Praktisk nordisk ambassadesamarbeid, herunder samlokalisering, ble også drøftet.
Presidiet hadde også et møte med Vestnordisk råds presidium, der man diskuterte fiskerispørsmål og planer for 2015.
På møtet med representanter fra Russlands parlaments Statsduma og Føderasjonsråd samt representanter fra Parliamentary Association of Northwest Russia, hadde man en nyttig temadrøftelse med Nordisk Investeringsbank. For øvrig markerte de nordiske politikerne sitt syn på Russlands annektering av Krim og sin fortsatte støtte til separatistene i Øst-Ukraina.
Det årlige toppmøte mellom presidiene i Nordisk råd og baltisk forsamling fant sted i tilknytning til presidiemøtet 1. desember 2014 i Oslo. Toppmøtet ble innledet med et foredrag av Ingrid M. Opedahl fra Institutt for forsvarsspørsmål om Ukraina og Russland.
På presidiemøtet orienterte rådsdirektøren om at 4 av 5 nordiske land har gått med på å øke Nordisk råds budsjett med i alt 3 MDKK. Presidiet besluttet deretter at Danmark, Island, Norge og Sverige innbetaler økt bidrag i 2015.
På presidiets møte på Åland i januar 2015 hadde man en første drøftelse av søknaden fra Samisk parlamentarisk råd om medlemskap i Nordisk råd. På dette møtet besluttet man – som et ledd i reformprosessen – at budsjettgruppen nedlegges og at budsjettarbeidet direkte blir en del av presidiets arbeid. Partigruppene skal heretter utpeke en budsjettansvarlig som kan inngå i forhandlingsmøter med ministerrådet.
På møtet 26. mars i København besluttet man å nedlegge Nordisk råds journaliststipender fra 1. januar 2016.
For 2015 utpekte presidiet følgende til å være rapportører for ulike saksområder:
Kimmo Sassi fra Finland som rapportør for nordisk-baltisk samarbeid, samt samarbeid med Visegrad-landene.
Phia Andersson fra Sverige som rapportør for kontaktene med Vestnordisk råd.
Marit Nybakk som sikkerhetspolitisk rapportør.
Bertel Haarder (Danmark) rapportør for grensehinderarbeidet og som EU-rapportør.
Høgni Hoydal (Færøyene) som ungdomskontakt.
Simo Rundgren som observatør i Arktisk parlamentarisk komité.
Nordisk råd har tette kontakter med Nordens nærområder gjennom observatørskap i Arktisk parlamentarisk komité, deltakelse i Østersjøområdets parlamentarikerkomité, tett samarbeid med Baltisk forsamling, koordinerende rolle i Barents parlamentariske samarbeid, kontakt med Parliamentary AssociaNy revisjon på Dokument 18tion of North-West Russia (PANWR), samt kontakt med Statsduma og Føderasjonsråd i Russlands parlament. Rådet har dessuten gode kontakter med Europaparlamentet og BeNeLux interparlamentariske forsamling.
Ambisjonene og samarbeidet om internasjonale spørsmål er styrket og utvidet som følge av Russlands annektering av Krim i mars 2014 og påfølgende aggresjon mot nabolandet Ukraina. Norden er en naboregion til Russland, og det er naturlig at de nordiske landene følger utviklingen i øst med uro. Samtidig som utenrikspolitikken er regjerningens prerogativ, har internasjonale relasjoner like fullt hatt fokus i Nordisk råd gjennom det siste året. Blant annet har Nordisk råd et nært samarbeid med Baltisk forsamling, og i 2014 ble også samarbeidet med parlamentarikerforsamlingene til GUAM (Georgia, Ukraina, Aserbajdsjan og Moldova), Visegrad- (Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn) og Benelux-landene intensivert. Det ble blant annet avholdt møter om sikkerhetsutfordringen i nærområdene i Riga i november 2014 og i Kiev i juni 2015. Fra delegasjonen deltok Heidi Nordby Lunde på møtet i Kiev.
På grunn av de nordiske landenes anstrengte forhold til Russland, kombinert med valgkamp i både Finland og Danmark våren 2015, ble en invitasjon til møte mellom Nordisk råds presidium og representanter for den russiske Dumaen og Føderasjonsrådet i Moskva i april 2015 utsatt. Utsatt ble også en planlagt konferanse for unge parlamentarikere i Petrozavodsk.
Til tross for dette vil medlemmer av Dumaen, Føderasjonsrådet og PANWR inviteres til møte med Nordisk råds presidium under sesjonen i Reykjavik i oktober 2015. Under sesjonen i Reykjavik vil også en ny strategi for Nordisk råds samarbeid med Russland vedtas, da den forrige kun gjaldt frem til 2015.
Presidiet innledet i 2007, i samråd med Baltisk forsamling, en dialog med parlamentet i Minsk og med hviterussiske partier som ikke er representert i parlamentet. Arrestasjonen av politiske opposisjonelle i etterkant av presidentvalget i Hviterussland 19. desember 2010 førte til at presidiet la kontaktene med Hviterussland på is. Men presidiet har fortsatt å holde kontakt med opposisjonen. Presidiet sammen med Baltisk forsamling arrangerte 15. oktober 2014 i Vilnius et seminar som samlet ca. 40 personer, inkl. en del ledere fra opposisjonspartier i Hviterussland. Michael Tetzschner deltok fra norsk side.
Nordisk råds næringsutvalg har ansvar for spørsmål som gjelder generelle rammebetingelser for økonomi og produksjon, næringspolitikk, indre marked, handel, fri bevegelighet, grensehindringer, regional- og strukturstøtte, sysselsetting og arbeidsmarked, arbeidsmiljø, infrastruktur og kommunikasjoner, forskning, samt IT. Norske medlemmer av utvalget er Ruth Grung (A) Gunvor Eldegard (A), Heidi Nordby Lunde (H), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp).
Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og på dagsordenen har stått spørsmål knyttet til infrastruktur og transport, grensehindringer for næringslivet, Norden som turistdestinasjon, innovasjon og forskNy revisjon på Dokument 18ning, og fornybar energi og energieffektivisering.
Næringsutvalget gjennomførte i juni 2015 et studiebesøk i Øresundsområdet (København og Malmø), med fokus på grensehindringer for næringslivet, transport og logistikk, havnesamarbeid, arbeidskraftens mobilitet og bekjempelse av svart arbeid.
Miljø- og naturressursutvalget har ansvaret for saker som angår miljø, jord- og skogbruk, fiske, energi og bærekraftig utvikling. Norske medlemmer i utvalget er Øyvind Halleraker (H), Per Rune Henriksen (A) og Sivert Bjørnstad (FrP). Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og har behandlet tema som:
Klima – nordisk politikk i det globale klimaarbeidet, forberedelser til COP 21 i Paris
Tiltak for å styrke nordisk transportsamarbeid om infrastruktur og miljø i samarbeid med Næringsutvalget
Energieffektivitet, fornybar energi og energiNy revisjon på Dokument 18forskning i samarbeid med Næringsutvalget
Organisering av samarbeid om kjemikaliepolitikk og giftfri hverdag
Forvaltning av vannressursene i Norden
Plast og avfall som gjenbrukbar ressurs og tiltak for å redusere plastavfall i havet
Sertifisering av bærekraftige turistdestinasjoner
Nordområdenes miljøproblemer herunder miljøvern og olje- og gassutvinning i de arktiske områder samt konsekvensene av økt skipsfart i områdene
Nordisk pantesystem for drikkevareemballasje i samarbeid med Medborger- og forbrukerutvalget og Næringsutvalget.
Miljø- og naturressursutvalget gjennomførte i juni 2015 et studiebesøk til Skagen i Danmark hvor tema som klima og primærnæringene, vindkraft og emisjonsbasert regulering av jordbruket stod på programmet.
Nordisk råds kultur- og utdanningsutvalg behandler spørsmål og utvikler politiske tiltak innenfor områdene kultur og utdanning, herunder saker om språksamarbeid, nye medier, kompetanseutvikling, innovasjon i utdanningene. Norske medlemmer i utvalget er Jorodd Asphjell (A) (leder fra 1. januar 2014), Norunn Tveiten Benestad (H), Ingebjørg Amanda Godskesen (FrP) og Rigmor Andersen Eide (KrF).
Utvalget har i perioden hatt fem møter. Under Nordisk råds sesjon i Stockholm hadde Kultur- og utdanningsutvalget møte med alle de nordiske kulturministrene. Følgende fire tema ble da diskutert: sport og idrett, friluftsliv, kultur i skolen og livslang læring.
Det har vært et særlig fokus på friluftsliv i og med at 2015 markerer nordisk friluftsår. Denne saken er i stor grad blitt knyttet til fysisk aktivitet blant barn og unge.
Utvalget arrangerte sitt sommermøte i fellesskap med Velferdsutvalget, i Nuuk på Grønland, i juni 2015. Hovedtema var livslang læring. I den forbindelse fikk utvalget flere foredrag om Grønlands håndtering av dette. Utvalget fikk også høre om fjernNy revisjon på Dokument 18undervisning i den grønlandske folkeskolen, og om de utfordringer og muligheter som dette verkNy revisjon på Dokument 18tøyet gir. En annen sak som ble diskutert på Grønland, var Velferdsutvalgets forslag knyttet til voksne med senskader etter seksuelle overgrep i barndommen. Begge utvalgene hadde møter med Grønlands kriminalpreventive råd og politimester Bjørn Tegner Bay, angående forebygging av vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep og alkoholisme. Utvalget besøkte også Arktisk Kommando for å høre om deres arbeid og relasjon til de nordiske land. Til sist fikk utvalget en orientering om de arktiske vinterlekene som arrangeres i 2016, og hvordan dette arrangementet er med og bidrar til kultur- og kompetansebygging på Grønland.
Et viktig tema for Velferdsutvalget har vært arbeidet med et forslag som skal se på au-pair-ordningen i Norden. Dette har vært til diskusjon flere ganger i utvalget og skal behandles på sesjonen i 2015. Utvalget har også arbeidet videre med oppfølgingen av Könberg-rapporten om et tettere nordisk helsesamarbeid.
Utvalget har til behandling tre forslag som omhandler velferdstjenester i distriktene, senskader for voksne etter seksuelle overgrep i barndommen og bedre nordisk samarbeid ved behandling av misbrukere.
Etter stortingsvalget i september 2013 har Sonja Mandt (A) og Bente Stein Mathisen (H) vært norske medlemmer av Velferdsutvalget.
Medborger- og forbrukerutvalget består av 14 medlemmer, og ledes av riksdagsmedlem Annicka Engblom fra Sverige. Norske medlemmer i utvalget er Knut Storberget, Svein Harberg, André N. Skjelstad og Kristian Norheim. Kristian Norheim gikk ut av Stortinget 5. juni 2015, og ble erstattet av Oskar J. Grimstad, som deltok på utvalgets møter i september 2015,.
Utvalget har i perioden hatt fem møter. Utvalgets fokusområder har i 2015 vært tredelt: styrke menneskerettighetene i Norden og internasjonalt, spesielt med fokus på barn og unge, forbedre konsumentsikkerheten i Norden og styrke medborgernes rettigheter i Norden. Under de tre fokusområdene har nordisk samarbeid mot menneskehandel, arbeid for å sikre en giftfri hverdag, og oppfølging av grensehinderspørsmål blitt viet særlig oppmerksomhet.
Kontrollkomiteens oppgaver er å utøve den parlamentariske kontrollen over den virksomheten som finansieres over Nordisk ministerråds budsjett, inklusive de nordiske institusjonene, utføre særskilte kontrolloppgaver, kontrollere og godkjenne årsberetninger og revisjonsberetninger. Norsk medlem av komiteen har i perioden vært Sonja Mandt (A), som fra 1. januar 2012–1. januar 2015 ledet komiteens arbeid.
En viktig oppgave for komiteen er å granske den danske riksrevisjonens beretninger over Nordisk ministerråds, Nordisk råds og Nordisk kulturfonds regnskaper. Kontrollkomiteen kunne i 2014 konstatere at riksrevisjonen ikke har hatt vesentlige merknader til regnskapene for 2013.
Utover den årlige gjennomgangen av revisjonsrapporten og de respektive årsregnskaper har kontrollkomiteen i 2014–2015 fortsatt på den systematiske gjennomgangen av de nordiske institusjoner og samarbeidsorganer med sikte på å få innblikk i hvordan de skaper nordisk nytte. Rent generelt har komiteen gjennom disse besøkene fått et positivt bilde av virksomheten. Men besøkene har også gitt grunnlag for kritiske merknader eller observasjoner som komiteen mener at vedkommende institusjon med fordel bør se på.
Høsten 2014 igangsatte komiteen en ekstern undersøkelse og analyse av tilfeldig utvalgte prosjekter innenfor miljø-, sosial- og helseområdet. Resultatet viste et sterkere behov for oppfølging av prosjektene, noe som er tatt opp med ministerrådet.
Komiteen har også på sin agenda tolkningen av artiklene 47 og 48 i Helsingforsavtalen. Komiteen fikk gjennomført en ekstern juridisk utredning, som konkluderte med at praksisen som Åland og Finland har hatt når det gjelder suppleanter, ikke bryter med Helsingforsavtalen.