6.7 Kultur, forskning og utdanning
De nordiske kulturministrene, ved Kátrin Jakobsdóttir, la fram en ny strategi for det nordiske kultursamarbeidet som skal gjelde for 2013–2020 (B 276/kultur). Strategien er bygget opp omkring fem temaer: det bærekraftige Norden, det kreative Norden, det unge Norden, det digitale Norden og det interkulturelle Norden. Nordisk ministerråds årlige budsjett og kultursektorens formannskapsprogram vil fungere som handlingsplan for strategien. Det vil i 2016 bli foretatt en midtveisevaluering for å undersøke hvordan arbeidet med realiseringen av strategiens målsettinger skrider frem og om de fremdeles er relevante. Kulturministrene benyttet anledningen til å takke Nordisk råds kulturutvalg ved leder Olemic Thommessen, for god dialog under utarbeidelse av strategien.
Presidiets forslag om endring av Nordisk råds priser ble presentert av det finske riksdagsmedlem Silvia Modig (A 1574/presidiet). Forslaget går ut på å optimere og harmonisere rammene slik at prisene blir mer synlige og mer betydningsfulle.
Den islandske kulturministeren Kátrin Jakobsdóttir la på vegne av ministerrådet fram forslag om å opprette en ny nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur (B 282/kultur). Forslaget fikk bred støtte av Nordisk råds kultur- og utdanningsutvalg, som gjerne så at første utdeling kunne skje allerede i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Oslo i 2013.
Kátrin Jakobsdóttir redegjorde også for status for ministerrådets strategi på utdannelses- og forskningsområdet for 2011–2012 (Dokument 10/2012). Ministeren viste til forskningsrapporten «Vilje til forskning», som blant annet tidligere utdanningsminister Kristin Clemet var med å utarbeide. Rapporten inneholder en rekke konkrete forslag som kan bidra til å skape økt merverdi innen forskningssamarbeidet i Norden. Jakobsdóttir viste også til en rekke igangsatte prosjekter, bl.a. satsing på ungt entreprenørskap, nordiske masterprogrammer og utviklingen av Nordplus sine programmer. Hans Frode Kielland Asmyhr var kultur- og utdanningsutvalgets talsperson, og kom med innspill. Asmyhr etterlyste flere konkrete arktiske satsinger med referanse til et av utvalgets tidligere forslag. Asmyhr mente at det nye utdanningsvitenskapelige forsknings- og formidlingsprogrammet «Education for Tomorrow» burde gjøres permanent, slik at den kan bli et varig støtteprogram på utdanningsområdet. Asmyhr etterlyste også et planlagt møte om språk, initiert av kulturministrene og undervisningsministrene.
Kultur- og utdanningsutvalget la fram et forslag om å avholde et nordisk utdanningstoppmøte, som et startskudd for et enda dypere og forpliktende nordisk utdanningssamarbeid (A 1564/kultur). Utvalget la også fram et forslag om en felles nordisk filmportal (A 1573/kultur). Formålet med en nordisk filmportal er å øke utvekslingen av nordisk kultur og tradisjoner, samt øke nordisk språkforståelse hos barn og unge. Filmene i portalen er tiltenkt skoler og biblioteker, bl.a. i undervisningen.