Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

5.1 Nordisk råds formannskapsprogram for 2013

Under Nordisk råds sesjon 1. november 2012 i Helsinki ble Marit Nybakk og Per-Kristian Foss valgt som henholdsvis president og visepresident for Nordisk råd i 2013. Med utgangspunkt i Nordisk råds langsiktige rammeprogram fremla Marit Nybakk det norske formannskapsprogrammet for 2013.

Programmet legger vekt på:

  • Et effektivt Norden

    • Robust velferdsstat

    • Tiltak mot ungdomsarbeidsløshet

    • Forsterket samarbeid på helseområdet

    • Tiltak mot grensehindringer

  • Samarbeid i nordområdene

  • Nordisk utenriks- og sikkerhetspolitikk samt samfunnssikkerhet

Et effektivt Norden krever en sunn utvikling av den nordiske velferdsstaten, et vel fungerende nordisk arbeidsmarked uten unødige eksisterende eller nye grensehindringer. De økonomiske utfordringer de nordiske land står overfor må møtes med et mer effektivt Norden, et smartere Norden samtidig som det er viktig å beholde de nordiske verdier som kjennetegner den nordiske velferdsmodell: et økonomisk sikkerhetsnett, likestilt samfunn, arbeid for alle. Arbeidsløshet blant unge gir grunn til bekymring. Et hovedpoeng er å hindre frafall fra utdanning og få alle unge i arbeid. Det norske formannskapet vil følge opp disse områdene med høringer, seminarer og tette kontakter med Nordisk ministerråd, samt at det skal holdes et utdanningspolitisk «toppmøte».

Samarbeid i nordområdene fremstår som alt mer viktig ettersom klimaendringene fører til smelting av havisen som igjen skaper forutsetninger for ny økonomisk aktivitet samtidig som områdene i nord har et sårbart miljø. Formannskapet ønsker å få belyst mulighetene for økt samarbeid i Barentsregionen. Et nøkkelelement er samarbeidet mellom de nordiske landene og Russland om økonomi, infrastruktur og kultur. Formannskapet vil følge opp arbeidet i EUs nordlige dimensjon og dens fire partnerskap. Formannskapet vil vektlegge markeringen av 20-årsjubileet for Barentssamarbeidet. Formannskapet vil videreutvikle samarbeidet mellom Vestnordisk råd og Nordisk råd.

Nordisk utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid på regjeringsnivå er blitt styrket i de siste årene. En nordisk solidaritetserklæring ble vedtatt i 2011 i tråd med forslaget i Thorvald Stoltenbergs rapport fra 2009. Derimot er kontakten med det nordiske parlamentariske arbeidet ikke godt nok utbygget. Delegasjonen mener derfor at de nordiske regjeringene senest 1. september hvert år bør fremlegge til Nordisk råd redegjørelser på disse områdene, slik at Rådets organer får mulighet til å drøfte disse i forkant av Nordisk råds sesjon. Nordisk råd har i mange år oppfordret de nordiske regjeringer om tettere samarbeid om samfunnssikkerhet. Det nordiske redningssamarbeidet NORDRED bør vurderes utviklet til å omfatte samfunnssikkerhet og beredskap i videre forstand. Formannskapet vil arbeide for å styrke samarbeidet mellom de nordiske land om forsvars- og beredskapsspørsmål og at de nordiske regjeringene etablerer en ordning for å fremlegge saker for debatt i Nordisk råd om nordisk samarbeid om utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og samfunnssikkerhet. Formannskapet ønsker også å videreutvikle samarbeidet mellom Nordisk råd og Baltisk forsamling. Formannskapsprogrammet er vedlagt.