Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

8. Presidiet, utvalgene og kontrollkomiteen

Presidiet består av 13 medlemmer fordelt mellom de nordiske partigrupper i Nordisk Råd, samtidig som alle land er representert. Presidiet behandler de overgripende politiske saker, den generelle retning og utvikling av rådets virksomhet samt har ansvaret for at rådets virksomhet er i takt med virksomheten i de nasjonale parlament. Presidiet er ansvarlig for kontakten med andre internasjonale organisasjoner. Presidiet behandler saker som berører utenriks- og sikkerhetspolitikk. Presidiet behandler budsjettet for Nordisk Ministerråd.

En femte nordisk partigruppe, Nordisk frihet, bestående av Sannfinnene og Dansk folkeparti, ble etablert i mai 2012. Presidiet besluttet på sitt møte 19. juni at gruppen kunne delta på presidiets møter som observatør ut 2012.

Norge var representert i presidiet i 2011 ved Bendiks H. Arnesen, Rigmor Andersen Eide og Per-Kristian Foss. Den 15. juni 2012 trådte Bendiks H. Arnesen ut av delegasjonen og presidiet og ble erstattet av Marit Nybakk. President for 2011 var Henrik Dam Kristensen (sosialdemokratiske gruppe), Danmark, med Marion Pedersen (midtengruppen) som visepresident. Etter valget i Danmark i september ble Bertel Haarder valgt som president etter Kristensen som gikk inn i regjeringen.

Ved Nordisk Råds sesjon i november 2011 i København ble Kimmo Sasi (Konservative gruppe), Finland, valgt som president for 2012 med Silvia Modig (Venstresosialistiske grønne gruppe) som visepresident.

I annet halvår 2011 har presidiet holdt 3 møter. Ved møtet 21. september 2011 i Oslo drøftet presidiet ministerrådsforslagene om henholdsvis retningslinjer for samarbeidet med Nordens naboer i vest (Canada) og om nytt arktisk samarbeidsprogram. Presidiet drøftet dessuten forslaget om nye arbeidsformer i Nordisk Råd. Presidiet besluttet å fremlegge til sesjonen Nordisk Råds EU-strategi «En nordisk stemme i EU», samt godkjente retningslinjene for «Nordisk Råds samarbeid 2012–2015 med Statsduma og Føderasjonsråd i Russland samt med regionale parlamenter i Nordvest-Russland». Presidiet besluttet å støtte initiativet til å holde en felles dag i 2012 i de nordiske parlamenter for å diskutere grensehindringer. I forbindelse med Nordisk Råds presidie- og utvalgsmøter denne dag orienterte justisminister Knut Storberget om angrepet 22. juli og håndteringen av krisen.

I forbindelse med sesjonen i København i november hadde presidiet møte med de nordiske utenriksministrer hvor følgende tema ble berørt: Stoltenberg-rapporten, Hviterussland, Nordvest Russland, Østersjøsamarbeidet, arktiske region samt tettere nordisk samarbeid i utenrikspolitikken.

I presidiets møte med statsministrene ble tre tema diskutert: samarbeid mellom Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd (reformarbeidet), de fremtidige globaliseringsinnsatsene og status for å fjerne grensehindringer for flytting og mobilitet av arbeidskraft mellom de nordiske land.

Presidiet hadde dessuten et møte med de nordiske samarbeidsministrer hvor spørsmålet om tettere dialog mellom rådet og ministerrådet ble drøftet. Formålet er å øke takten i samarbeidet. Presidiet fremførte sine synspunkter om samarbeidet med nabolandene, spesielt Baltikum. Rådet vil bli inntrukket i arbeidet når de nye retningslinjene for nabolandspolitikken skal utarbeides i 2012–2013. Forslaget til budsjett for 2012 for ministerrådet ble også kort berørt.

I tilknytning til sesjonen hadde presidiet et møte med representanter for Føderasjonsrådet og fra Parlia-mentary Association of Northwest Russia. Disse uttalte seg positivt om de retningslinjene som sesjonen hadde vedtatt for samarbeidet mellom Nordisk Råd og Russland. På møtet ble dessuten diskutert mulige temaer som skulle tas opp på den årlige nordisk-russiske rundebordskonferanse som i 2012 skulle holdes i Helsinki. Dessuten ble det tatt opp studiebesøk av russiske parlamentarikere i april 2012 til Island, studiebesøk av nordiske parlamentarikere til Russland (Naryan-Mar) i mars 2012, samt forum for unge nordiske og russiske politikere i Stockholm i 2012.

Presidiet hadde også et eget møte med Vestnordisk Råds presidium. Tema som ble tatt opp var arktisk samarbeid, økt sjøsikkerhet i arktiske områder og nærmere samarbeid mellom Vestnordisk Råd og Nordisk Råd.

Nordisk Råd deltok med valgobservatører ved valget til ny Statsduma den 4. desember 2011. Stortingsrepresentant Michael Tetzschner deltok fra norsk side.

I tilknytning til presidiets møte 8. desember i Reykjavik ble det holdt et møte mellom presidiet og et medlem av Baltisk forsamlings presidium. Samarbeidet mellom de to organisasjoner ble diskutert og en toårig handlingsplan for samarbeidet 2012–2013 ble godkjent.

På presidiemøtet godkjente presidiet retningslinjene for «Foretrede i Nordisk Råds utvalg» som er et nytt punkt i rådets arbeidsordning og som trer i kraft i januar 2012. Presidiet besluttet at minisesjonen i Reykjavik i mars 2012 skulle ha arktiske spørsmål som tema. Presidiet besluttet dessuten at Nordisk Råds litteraturpris skulle deles ut på jubileumsdatoen 22. mars, 50 år siden den nordiske samarbeidsavtalen (Helsingforsavtalen) ble undertegnet.

I første halvår 2012 har presidiet holdt tre møter. Ved Nordisk Råds møter 24.–25. januar i Oslo ble det holdt et seminar om «Fremtidens velferd i Norden». På bakgrunn av blant annet diskusjoner i dette seminaret drøftet presidiet betenkningen over forslaget om «Nordisk velferdspolitikk i en globalisert verden – et fellesnordisk program og handlingsplan». Presidiet vedtok en betenkning over forslaget om en årlig EU-redegjørelse fra de nordiske regjeringer på Nordisk Råds sesjoner. På presidiets møte ga samarbeidsminister Rigmor Aasrud en orientering om ministerrådets formannskapsprogram for 2012, «Velferdsstaten i et nordisk perspektiv». Rådets president orienterte om det finske presidentskapsprogram for 2012, hvor hovedpunktene er Norden som dynamisk aktør i Arktis, det nordiske varemerke og avskaffelse av grensehindringer. Presidiet hadde dessuten et møte med «Grensehinder-forumet» om hvorledes en kan sette inn mer kraft på å avskaffe grensehindringer mellom de nordiske land.

Ved møtet 22. mars i Reykjavik vedtok presidiet etter votering en betenkning over forslaget om nordisk velferdspolitikk. Presidiet besluttet også om betenkninger for forslaget om finansiering av redningskapasitet i Arktis og for forslaget om felles nordiske arktisk strategi. Presidiet godkjente planen for Nordisk Råds innsats overfor EU i 2012.

Presidenten hadde møte 2. mai i Oslo med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Temaer var oppfølging av Stoltenberg-rapporten, arktisk samarbeid, nordisk koordinering av nasjonal gjennomføring av EU-direktiv, Russland og Hviterussland.

På presidiets møte 19. juni drøftet presidiet et forslag om opprettelse av en ombudsmannsinstans for grensehindringer. Presidiet avviste et forslag om anerkjennelse av Palestina som selvstendig stat, med den begrunnelse at det ikke er en oppgave for Nordisk Råd å uttale seg om verdens konflikter langt fra Norden.

I tilknytning til møtet fikk presidiet orienteringer om virksomheten til Nordisk investeringsbank, Nordisk utviklingsfond, Nordisk prosjekteksportfond og Nordisk miljøfinansieringsselskap. Presidiet avla også et besøk hos Kulturkontakt Nord.

Nordisk Råds fellesbudsjett i 2012 er på 30 660 000 mill. danske kroner. Nivået er uendret fra 1996. Landenes betalingsandel bestemmes etter en særskilt fordelingsnøkkel som baserer seg på landenes andel av den samlede bruttonasjonalinntekt for de nordiske land. Fordelingsnøkkelen utarbeides av de nordiske lands finansdepartement. Stortingets andel i 2012 er på 29,2 pst. (29,0 pst. i 2011). Andelen for 2013 blir 29,3 pst. Rådets felles sekretariat er i København og har for tiden om lag 20 ansatte. Tidligere minister, Jan-Erik Enestam, Finland, er direktør for sekretariatet.

Presidiet har ansvaret for samordningen av Nordisk Råds behandling av Nordisk Ministerråds budsjettforslag som for 2012 er på 961 mill. danske kroner, og for ministerrådets planer for det nordiske samarbeidet. Det har vært uendret realnivå for det nordiske budsjett de senere år. Presidiet har nedsatt en budsjettgruppe med ett medlem fra hver av rådets fire partigrupper. Leder er Per-Kristian Foss (Den konservative gruppe). Land som ikke blir representert gjennom partigruppene, kan delta med observatør.

Presidiet har nøye fulgt resultatene av statsministrenes globaliseringsinitiativ og finansieringen av dette og har pekt på betydningen av konkret arbeid og konkrete resultat. Presidiet har utsett Per-Kristian Foss som rapportør for globaliseringsarbeidet.

Presidiet har utsett Per-Kristian Foss som rapportør for Hviterussland.

Presidiet har utsett Rigmor Andersen Eide som rapportør for kontaktene med Vestnordisk Råd.

Presidiet har utsett Bendiks H. Arnesen som sikkerhetspolitisk rapportør (erstattet av Marit Nybakk i juni 2012).

Cristina Husmark Pehrsson (Sverige) ble utsett som rapportør for grensehindersamarbeidet, Karin Åström (Sverige) som rapportør for Den nordlige dimensjon og samarbeidet med Parliamentary Association of North-West Russia, Bertel Haarder (Danmark) som EU-rapportør, Åsa Torstensson (Sverige) som rapportør for samarbeidet med Baltisk forsamling, Silvia Modig (Finland) som rapportør for ungdomskontakt. Bertel Haarder (Danmark) og Torfinn Opheim (Norge) ble utsett som rådets representanter i Østersjøområdets parlamentarikerkomité og Helgi Hjörvar som observatør i Arktisk parlamentarisk komité.

Nordisk Råd har tette kontakter med Nordens nærområder gjennom observatørskap i Arktisk parlamentarisk komité, deltakelse i Østersjøområdets parlamentarikerkomité, tett samarbeid med Baltisk forsamling, koordinerende rolle i Barents parlamentariske samarbeid, nært samarbeid med Parliamentary Association of North-West Russia (PANWR) samt kontakter med Russlands parlaments Statsduma og Føderasjonsråd.

Rådet har også gode kontakter med Europaparlamentet og BeNeLux interparlamentariske forsamling.

Nordisk Råd har siden begynnelsen av 1900-tallet gjennomført utvekslingsprogram for baltiske og russiske parlamentarikere. Programmet ble videreført i 2011 og 2012.

Presidiet var representert på Baltisk forsamlings årsmøte i Tallinn 24.–25. november 2011. Fra delegasjonen deltok Per-Kristian Foss. Et hovedtema for møtet var tettere samarbeid på energiområdet.

Nordisk Råd var representert på et seminar i Vilnius 9.–10. februar 2012 arrangert av Baltisk forsamling om «Integrerte og stabile finansmarkeder i de baltiske og nordiske land». Fra delegasjonen deltok Rigmor Andersen Eide og Torgeir Trældal.

Etter invitasjon fra PANWR deltok rådet med en gruppe politikere på studietur til Nenetsområdet i Russland 12.–16. mars 2012. Fra delegasjonen deltok Ingebjørg Godskesen.

Presidiet arrangerte 16.–19. april en studietur til Island for 20 russiske parlamentarikere fra Russlands parlament og regionale parlament i Nord-Vest-Russland.

Nordisk Råd deltok på rundebordskonferanse i Helsinki 14.–15. mai med russiske parlamentarikere fra Statsdumaen, Føderasjonsrådet og fra PANWR. Møtet hadde fokus på de temaer som faller innenfor rammene av partnerskapene for Den nordlige dimensjon. Fra delegasjonen deltok Per-Kristian Foss.

Den 18.–20. april ble det i Stockholm arrangert Det 4. forum for russiske og nordiske unge politikere. Presidiet var representert med sin visepresident. Fra Stortinget deltok Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid.

Presidiet var representert på sesjonen i BeNeLux interparlamentariske forsamling 15.–16. juni i Haag. Hovedtemaet for møtet var IT-kriminalitet.

Presidiets rapportør for Vestnordisk Råd, Rigmor Andersen Eide, deltok på Vestnordisk Råds temakonferanse 27.–29. mars på Grønland om de vestnordiske lands rolle i det arktiske samarbeid. Hun representerte presidiet på årsmøtet 4.–7. august på Færøyene.

Nordisk Råd var representert på Den 10. arktiske parlamentariske konferanse i Akureyri, 4.–7. september 2012.

Presidiet har i samråd med Baltisk forsamling i 2007 innledet en dialog med parlamentet i Minsk og med hviterussiske partier som ikke er representert i parlamentet. Det seneste seminaret i denne dialogen ble holdt i Minsk i mars 2010. Arrestasjonene av politiske opposisjonelle i etterkant av presidentvalget i Hviterussland 19. desember 2010, førte til at presidiet la kontaktene med Hviterussland på is. Derimot har presidiet fortsatt å holde kontakt med opposisjonen. Presidiet sammen med Baltisk forsamling arrangerte 25. oktober 2011 i Vilnius, Litauen, møte med politikere fra opposisjonspartier og fra frivillige organisasjoner.

Presidiet fastholder overfor Nordisk Ministerråd sitt forslag om å etablere et nordisk kontor i Minsk når de politiske forutsetningene er til stede.

Nordisk Råds næringsutvalg har ansvar for spørsmål som gjelder generelle rammebetingelser for økonomi og produksjon, næringspolitikk, indre marked, handel, fri bevegelighet, grensehindringer, regio-nal- og strukturstøtte, sysselsetting og arbeidsmarked, arbeidsmiljø, infrastruktur og kommunikasjoner, forskning, samt IT. Norske medlemmer av utvalget er Tone Merete Sønsterud, Torfinn Opheim, Torgeir Trældal, Alf Egil Holmelid og Per Olaf Lundteigen. Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og på dagsordenen har stått spørsmål knyttet til infrastruktur og transport, sjøsikkerhet og miljøtrussel i de arktiske farvann, felles nordisk innsats mot ungdomsarbeidsløshet, regionalpolitikk, fornybar energi og energieffektivisering og dyrevelferd. Utvalget samarbeider med Kultur- og utdanningsutvalget om forskningsområdet.

Næringsutvalget gjennomførte i juni 2012 et studiebesøk til Grønland, med fokus på utviklingen av grønlandsk næringsliv fra fiske og fangst til store planlagte industriprosjekter knyttet til vannkraftutbygging, og utvinning av mineraler, olje- og gassforekomster.

Miljø- og naturressursutvalget har ansvaret for saker som angår miljø, jord- og skogbruk, fiske, energi og bærekraftig utvikling. Norske medlemmer i utvalget er Oskar J. Grimstad (FrP) og Torstein Rudihagen (A).

Utvalget har avholdt 5 møter i perioden og har behandlet tema som:

  • klima

  • fiskeri, herunder reformen av EUs fiskeripolitikk og konflikten om makrellfiske

  • jordbruk, herunder reformen av EUs jordbrukspolitikk og fødevaresikkerhet

  • fornybar energi og energieffektivisering

  • farlige kjemikalier

  • svanemerket – visjoner for Svanemerkets anvendelse og utbredelse bl.a. bærekraftig turisme, redusert bruk av farlige kjemikalier

  • nordområdenes miljøproblemer og konsekvensene av øket skipsfart i områdene

  • Østersjøens miljøproblemer

  • nordisk pantsystem

Utvalget har hatt møte i Brussel med nordiske medlemmer av Europaparlamentet hvor tema som EUs fiskerireform, energi, jordbruk og offentlig innkjøp, stod på dagsordenen. Fra Stortinget deltok Oskar J. Grimstad.

I juni 2012 var utvalget på studiebesøk til Åland og Åbo. Her sto arbeidet med å forbedre miljøet i Østersjøen sentralt. I tillegg fikk utvalget informasjon om ulvebestanden i Finland, dyrevelferd og biodiesel laget av fiskeslo.

Nordisk Råds kultur- og utdanningsutvalg har ansvar for spørsmål som gjelder allmenn kultur og kunst i Norden og internasjonalt, film og media, språk, barne- og ungdomskultur, frivillig sektor, nordisk skole og utdanningspolitikk. Utvalget samarbeider med Næringsutvalget om forskningsområdet.

Norske medlemmer av utvalget er Olemic Thommessen, Hans Frode Kielland Asmyhr og Gerd Janne Kristoffersen. Utvalget har hatt fem møter i denne perioden, herunder samrådsmøter med de nordiske kulturministrene samt med utdannings- og forsk-ningsministrene i forbindelse med Nordisk Råds sesjon høsten 2011. På dagsordenen har stått spørsmål som dreier seg om språk og utdannelse i Arktis, infrastruktur for forskning og forskningsnettverk i Arktis, grensehindringer relatert til utdanning i Norden, mobilitet blant unge studerende – herunder innspill til neste generasjons Nordplus-program, yrkesutdanning i Norden, entreprenørskap og innovasjon i undervisningen, innspill til ny strategi for det nordiske kultursamarbeidet, kulturpolitikk som identitetspolitikk, styrking av det nordiske språksamarbeidet og nabospråkforståelse og nye medier. Kultur- og utdanningsutvalget gjennomførte studiebesøk og hadde møter i Berlin i juni 2012, med fokus på nordisk kultursamarbeid i utlandet, med besøk i det nordiske ambassadekomplekset, besøk hos nordiske kunstnere som har etablert seg i Berlin, og til Nordeuropeisk Institutt ved Humbolt Universitet.

Velferdsutvalget arbeider med velferds-, sosial- og helsepolitiske saker. Utvalget ledes av alltingsmedlem Siv Friðleifdóttir fra Island, stortingsrepresentant Sonja Mandt (A) fra Norge er nestleder.

Norske medlemmer er Sonja Mandt (A), Sonja Sjøli (H) og Vigdis Giltun (FrP).

Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og utvalgets hovedtema har vært nordisk alkohol- og tobakkspolitikk i et folkehelseperspektiv. Her har utvalget særlig sett på det sosiale ansvaret, markedsføring, og holdninger og holdningsskapende arbeid. I arbeidet med hovedtemaet har utvalget blant annet hatt møter med representanter fra Europaparlamentet, Verdens Helseorganisasjon, ulike nordiske faginstanser på feltet og frivillige organisasjoner.

Et annet viktig tema som utvalget har arbeidet med er ADHD – diagnostisering og medisinering av barn og unge.

Under temasesjonen på om Arktis på Island 23. mars 2012 fremmet utvalget et forslag for «Utarbeidelse av en tiltaksplan for håndtering av fremtidige utfordringer i Arktis» rekommandasjon 8/2012/velferd. I rekommandasjonen ønsker utvalget en bred gjennomgang av hvordan man skal håndtere fremtidige utfordringer med tanke på blant annet klimaendringer og den strategiske beliggenheten for Arktis.

Vigdis Giltun har vært Velferdsutvalgets talsperson for grensehindringer innenfor helse- og sosialområdet. I den anledning har hun blant annet stilt skriftlig spørsmål til den svenske regjeringen om sikring av dyrevelferd.

Medborger- og forbrukerrettigheter, demokrati, menneskerettigheter, urfolkssaker, innvandring, integ-rasjon og likestilling er blant utvalgets arbeidsområder. De norske medlemmene av utvalget er Martin Kolberg, utvalgets nestleder (A), Anna Ljunggren (A), Per Arne Olsen (FrP) og Michael Tetzschner (H). Finske Satu Haapanen, som representerer De grønne i det finske parlamentet, er utvalgsformann.

Følgende temaer er blant de som har stått på utvalgets dagsorden fra septembermøtet i 2011 til sommermøtet på Åland i juni 2012:

  • One Health/ bærekraftig helse, som er erkjennelsen av sammenhengen mellom menneskers og dyrs sykdom og helse og det miljøet vi arbeider i, og bekjempelse av antibiotikaresistens. Utvalget arrangerte et velbesøkt seminar om temaet under sesjonen i København 2011, og lyktes med å påvirke det danske EU-formannskapet til å sette temaet på agendaen i første halvdel av 2012.

  • Selvstyre i Norden, med fokus på Ålands selvstyre.

  • Arktis:

    • Urfolk i Arktis, dialog med urfolksrepresentanter.

    • Kvinneunderskuddet i Arktis.

  • Dobbelt statsborgerskap – Pr. i dag tillater ikke Danmark og Norge dobbelt statsborgerskap, mens de øvrige nordiske landene tillater det. Flere medlemmer i utvalget hadde gjerne sett at man fikk en politisk diskusjon om dobbelt statsborgerskap i Norge.

  • Felles nordisk pant- og retursystem. Utvalget har jobbet med spørsmålet i flere år. På fellesmøtet med Miljø- og naturressursutvalget på Åland i juni 2012 bestemte utvalgene seg for å fortsette med å legge press på de nordiske regjeringene.

Anna Ljunggren ble på marsmøtet (2012) i Reykjavik valgt til utvalgets rapportør for forbrukersaker. I forbindelse med at EU-kommisjonen lanserte sin forbrukerpolitiske handlingsplan i slutten av mai 2012, møtte Ljunggren en rekke nordiske kollegaer i Europaparlamentet (Anna Hedh, Christel Schaldemose og Anna Rosbach) og tjenestemenn i kommisjonen i juni. På agendaen stod blant annet EU-kommisjonens handlingsplan mot antibiotikaresistens, felles pant- og retursystem og den forbrukerpolitiske handlingsplanen.

Kontrollkomiteens oppgaver er å utøve den parlamentariske kontrollen over den virksomheten som finansieres over Nordisk Ministerråds budsjett, inklusive de nordiske institusjonene, utføre særskilte kontrolloppgaver, kontrollere og godkjenne årsberetninger og revisjonsberetninger innen ministerrådets virksomhetsområde, samt granske Nordisk Råds årsberetning og revisjonsberetning. Norsk medlem av komiteen har i perioden vært Sonja Mandt (A). Fra 1. januar 2012 har hun ledet komiteens arbeid.

En viktig oppgave for komiteen er å granske den danske riksrevisjonens beretninger over Nordisk Ministerråds, Nordisk Råds og Nordisk kulturfonds regnskaper.

I 2011 besluttet komiteen at årets kontrolloppgave skulle være spørsmålet om hvordan rekommandasjoner og andre forslag blir fulgt opp av ministerrådet eller de nordiske lands regjeringer, samt involveringen av de nasjonale parlamenter i dette. Komiteen engasjerte en ekstern utreder, som ferdigstilte sin rapport i desember 2011. På basis av rapporten har komiteen utarbeidet forslag til oppfølging, som er sendt på høring til rådets utvalg, partigrupper og til de nasjonale delegasjoner.

Kontrollkomiteen har i 2012 også fulgt opp tidsplanen for institusjonsbesøk i perioden 2011–2013. I forbindelse med utvalgsmøtene og sesjonen på Island i mars 2012 besøkte komiteen Nordens hus i Reykjavik og Vulkanologisk institutt på Island, og i mai Kulturkontakt Nord og NEFCO i Helsingfors. Formålet med denne type virksomhetsbesøk er å få innblikk i virksomheten og underbygge en vurdering i kontrollkomiteen av den nordiske nytte som institusjonen gir.