Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Stortingets delegasjon til Nordisk Råd

Stortinget valgte den 28. oktober 2010 følgende delegasjon til Nordisk Råd:

Stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen

Stortingsrepresentant Gunn Olsen

Stortingsrepresentant Torstein Rudihagen

Stortingsrepresentant Anna Ljunggren

Stortingsrepresentant Torfinn Opheim

Stortingsrepresentant Sonja Mandt

Stortingsrepresentant Martin Kolberg

Stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud

Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr

Stortingsrepresentant Per Arne Olsen

Stortingsrepresentant Oskar Jarle Grimstad

Stortingsrepresentant Vigdis Giltun

Stortingsrepresentant Torgeir Trældal

Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen

Stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner

Stortingsrepresentant Alf Egil Holmelid

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten

Ved delegasjonens konstituering 28. oktober 2010 ble stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten og stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen valgt til henholdsvis leder og nestleder.

Til medlemmer i arbeidsutvalget ble i tillegg valgt:

Stortingsrepresentant Gunn Olsen

Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr

Stortingsrepresentant Vigdis Giltun

Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss

Stortingsrepresentant Alf Egil Holmelid

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen

Ved et suppleringsvalg 17. desember 2010 ble stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide valgt til medlem og Dagfinn Høybråten til varamedlem av delegasjonen til Nordisk Råd.

Delegasjonen valgte 15. desember 2010 stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen og stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide til henholdsvis leder og nestleder for 2011.

På rådets 62. sesjon i Reykjavik ble fordeling for 2011 på presidium, utvalg og komiteer som følger:

Presidiet (13 medlemmer)

Bendiks H. Arnesen (A)

Per-Kristian Foss (H)

Dagfinn Høybråten (KrF)Rigmor Andersen Eide (KrF) ble i presidiets møte 26. januar 2011 i Espoo, Finland valgt til medlem av presidiet.

Kultur- og utdanningsutvalget (15 medlemmer)

Gunn Olsen (A)

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP)

Olemic Thommessen (H)

Medborger- og forbrukerutvalget (15 medlemmer)

Martin Kolberg (A), nestleder

Anna Ljunggren (A)

Per Arne Olsen (FrP)

Michael Tetzschner (H)

Miljø- og naturressursutvalget (15 medlemmer)

Torstein Rudihagen (A)

Oskar Jarle Grimstad (FrP)

Sonja Irene Sjøli (H)

Velferdsutvalget (14 medlemmer)

Sonja Mandt (A), nestleder

Vigdis Giltun (FrP)

Næringsutvalget (15 medlemmer)

Tone Merete Sønsterud (A)

Torfinn Opheim (A)

Torgeir Trældal (FrP)

Alf Egil Holmelid (SV)

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Kontrollkomiteen (7 medlemmer)

Sonja Mandt (A), nestleder

Valgkomiteen (7 medlemmer)

Sonja Irene Sjøli (H)

Stortingsrepresentant Sonja Mandt (A) ble valgt som medlem av Nordisk Handikappolitisk Råd med stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli (H) som suppleant for perioden 1. januar 2010–31. desember 2011.

Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) ble innvalgt i Nordisk Investeringsbanks kontrollkomité for perioden 1. juni 2010–31. mai 2012.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) ble innvalgt i styret for Nordisk Kulturfond med stortingsrepresentant Vigdis Giltun (FrP) som suppleant for årene 2011 og 2012.

I perioden 2. halvår 2010–1. halvår 2011 har delegasjonen holdt 9 møter, herav 3 i delegasjonens arbeidsutvalg og ett internt seminar. På arbeidsutvalgsmøtet 9. september 2010 drøftet man bl.a. behovet for en gjennomgang av Nordisk Råds arbeidsordning og forslaget om at hver delegasjon i Stortinget i tilknytning til sin virksomhetsrapport utarbeider en plan for det kommende år. Arbeidsutvalget hadde nytt møte den 26. oktober for å forberede valg av delegasjonens ledelse for resten av 2010, og de valg som skulle gjøres på Nordisk Råds kommende sesjon. I delegasjonsmøte den 28. oktober 2010 ble Dagfinn Høybråten og Bendiks H. Arnesen valgt som henholdsvis leder og nestleder av delegasjonen for resten av 2010. Samarbeidsminister Rigmor Aasrud redegjorde på møtet for regjeringens deltakelse og for de saker som ministerrådet vil legge fram for den kommende sesjon i Nordisk Råd.

På delegasjonsmøte 15. desember 2010 ble Bendiks H. Arnesen valgt til leder og Rigmor Andersen Eide til nestleder for 2011. Ellers på dagsordenen stod bl.a. en vurdering av Nordisk Råds sesjon 2.–4. november i Reykjavik, og tiltak for å følge opp de vedtak som der ble gjort.

Delegasjonen avholdt et internt seminar den 11. januar 2011 med tema: «Ta politikken tilbake.»

På delegasjonsmøtet 14. februar orienterte samarbeidsminister Rigmor Aasrud om aktuelle saker i Nordisk Ministerråd, særlig om forslaget om bud-sjett-anvisninger for 2012. Hun opplyste at budsjettsituasjonen for NordGen var uavklart. Delegasjonen besluttet å avgi en uttalelse der man ber om at saken følges opp i budsjettarbeidet for 2012, slik at NordGen kan sikres videre drift og en positiv utvikling. Delegasjonen var positiv til et nærmere samarbeid mellom norsk og svensk delegasjon vedrørende grensehindringer, og besluttet å sende brev til regjeringen om praksis ved folkeregistrering av svenske borgere som arbeider lenger enn 6 måneder i Norge.

Midtveisrapporten fra arbeidsgruppen om Nordisk Råds arbeidsordning og forslag om en konferanse om framtidens velferdsløsninger var tema for møte i arbeidsutvalget 14. april.

Leder for Grensehinderforumet, tidligere ambassadør Ole Norrback og medlem av forumet, Bjarne Mørk Eidem, orienterte delegasjonen om arbeidet med å fjerne unødige grensehindre mellom de nordiske land i et møte 27. april 2011.

Den 6. mai hadde delegasjonen møte med Nordisk Råds president Henrik Dam Kristensen om visjoner for det nordiske samarbeidet og presidentskapets program for 2011. Dessuten drøftet man muligheten til å spre kunnskap om det nordiske samarbeidet, og den nye lederen for kommunikasjonsavdelingen i Rådssekretariatet bidro med synspunkter og innspill.

Det er bred politisk enighet om at arbeidet i Nordisk Råd skal forankres best mulig i parlamentene og i fagkomiteene. Stortingets delegasjon til Nordisk Råd har fordelt og oversendt vedtakene fra Nordisk Råds sesjon i 2010 til relevante fagkomiteer i Stortinget. Likeledes har delegasjonen gått gjennom det finske formannskapsprogrammet i Nordisk Ministerråd for 2011og delt opp hovedprioriteringer og initiativ som omtales i programmet, slik at de passer til komitéstrukturen i Stortinget. I brev av 23. januar 2011 til komiteene sier stortingspresidenten at det ville være nyttig om komiteen kunne gjennomgå Nordisk Råds vedtak og de vedlagte deler av det finske formannskapsprogrammet, og vurdere om dette kan tas i betraktning i komiteens løpende arbeid, og rapportere på egnet vis tilbake til delegasjonen.

Energi- og miljøkomiteen har rapportert at man i løpet av inneværende sesjon ikke har hatt saker til behandling som direkte har foranlediget nordisk kontakt eller nordisk samarbeid. Men komiteen har i ulike sammenhenger kommet inn på og diskutert nordisk samarbeid i forbindelse med utviklingen i det nordiske elmarkedet og nettpolitikken, tilpasning av klimakravene og bruk av alternative energiformer. Et eksempel er komiteens behandling av ny lov om elsertifikater, og forberedelsene til et felles samarbeid og sertifikatmarked mellom Norge og Sverige.

Familie- og kulturkomiteen understreker at det er viktig at det nordiske samarbeidet er forankret i Stortinget, og nevner spesielt behandlingen av Innst. 329 S (2010–2011) om digitalisering av radiomediet, der komiteen understreket behovet for nordisk samarbeid vedrørende den teknologiske utviklingen, herunder behovet for teknisk koordinering av frekvenser etc.

Helse- og omsorgskomiteen sier i sitt svar at en rekke av de vedtak i Nordisk Råd i 2010 som er relevante for komiteen, har vært tema i komiteens innstilling til statsbudsjettet for 2011, og også i forbindelse med komiteens behandling av saker som er en del av den norske samhandlingsreformen, som ny kommunal helse- og omsorgstjenestelov, ny folkehelselov og Nasjonal helse- og omsorgsplan. Med hensyn til Finlands formannskapsprogram gjøres det oppmerksom på at komiteen har til behandling et representantforslag om opprettelse av spesialiserte diagnosesentre.

Næringskomiteen viser til det finske formannskapsprogrammet for Nordisk Ministerråd og peker på en rekke sammenfallende saksområder som komiteen arbeider med og som gir grunnlag for synergieffekter, eksempelvis innovasjon og grønn teknologi, råvarepolitikk, jordbruk og skogbruk og fiskeri og oppdrett.

Delegasjonens leder Bendiks H. Arnesen deltok i et nordisk seminar 9. februar i Nuuk, Grønland. Temaet var politikk i nordområdene. Arnesen omtalte nordisk samarbeid i nordområdene og norsk politikk i nord.

Delegasjonen tok 28. mars imot en gruppe politikere fra Arkhangelsk for orientering om norske erfaringer på sosial- og helsesektoren. Fra delegasjonen deltok Sonja Mandt og Vigdis Giltun.

Torfinn Opheim, Ingebjørg Godskesen og Torgeir Trældal deltok 17.–20. mai i et utvekslingsprogram arrangert av Parliamentary Association of North-West Russia i Pskov.

Per-Kristian Foss, medlem av Nordisk Råds presidium, deltok 2.–3. juni i en konferanse i Riga om «Georgia mot 2013: virkelighet, reformer og forventninger». Foss holdt innlegg om trykkefrihet og demokratiske reformer.

Delegasjonen tok den 23. august imot en gruppe på 12 lokalpolitikere fra Arkhangelsk. Besøket var finansiert over Nordisk Ministerråds mobilitetsprogram. Fra delegasjonens side ble det orientert om Stortingets arbeid og rolle i det politiske liv samt om samarbeidet på parlamentarisk nivå mellom Nordisk Råd og Nordvest-Russland.

Delegasjonen tok den 7. september imot 20 unge russere som inngår i det såkalte «Presidentprogrammet» som finansieres av Utenriksdepartementet og har vært i virksomhet i mer enn 10 år. Formålet er å gi unge russiske ledere erfaring om ledelse i lokal forvaltning eller i private bedrifter. Per-Kristian Foss orienterte gruppen om norsk økonomi og politisk styresett i Norge.

Delegasjonens sekretariat hadde i en uke i september en hospitant fra Baltisk forsamlings sekretariat i Riga. Oppholdet var finansiert over Nordisk Ministerråds mobilitetsprogram.

Nordisk Råds felles informasjonsstrategi, som koordineres av sekretariatet i København, bygger på tre hovedpunkter: Informasjonssiden Analys Norden, nyhetsbrevet Norden i veckan som distribueres elektronisk hver uke, og hjemmesiden på Internett (www.norden.org) med informasjon om det offisielle samarbeidet. Nyhetsbrevet Top of Europe distribueres elektronisk hver måned. Det trykkes på engelsk og russisk.

Den norske delegasjonen til Nordisk Råd har en oppdatert side om aktuelle saker og møter på stortinget.no. I tillegg til denne har delegasjonen i løpet av det siste året sendt ut en rekke pressemeldinger, formidlet publikasjoner og informasjonsmateriell, samt besvart muntlige og skriftlige forespørsler. Det har også blitt skrevet debattartikler som er publisert i norske og nordiske aviser.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen deltok på et litteraturarrangement på Bærum Bibliotek den 16. februar 2011 hvor han presenterte de norske nominerte forfatterne til Nordisk Råds litteraturpris for 2011, Beate Grimsrud og Carl Frode Thiller. Delegasjonen holdt et arrangement på Litteraturhuset den 11. april, hvor stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr holdt innlegg. Til stede var tidligere litteraturprisvinnere, Herbjørg Wassmo, Einar Már Gudmundsson og Eva Strøm.

Stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen (Delegasjonens leder), holdt innlegg på Foreningen Nordens sommerarrangement. Han deltok også med innlegg og overrakte gave på vegne av delegasjonen i forbindelse med 50-årsjubileet til Voksenåsen dette året. Delegasjonen har et godt samarbeid om informasjonsspørsmål med Foreningen Norden og Norden i Fokus.

Delegasjonen er representert i styrene for Nordisk Informasjonskontor i Alta og Arendal ved henholdsvis Anna Ljunggren og Per Olaf Lundteigen.

Nordisk Råd deler årlig ut stipendier til journalister i hvert av de nordiske land. Summen som fordeles blant norske journalister for 2011 var DKK 90 000. De norske presidiemedlemmer Rigmor Andersen Eide, Bendiks H. Arnesen og Per-Kristian Foss bestemte hvem som skulle tildeles stipendium. Følgende journalister mottok stipendium for i år: Magnus Schaft DKK 24 000, Webjørn Svendsen Espeland DKK 46 000 og Zbigniew Kuczynski DKK 20 000.