Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske Union (IPU) for 2010
Dette dokument
- Dokument 20 (2010–2011)
- Dato: 31.03.2011
- Utgiver: delegasjoner
- Sidetall: 3
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Innledning
- Hovedspørsmål
- Vårsesjonen, 122. konferanse i Bangkok
- Høstsesjonen, 123. konferanse i Genève
- Andre møter
- Delegasjonens arbeid i 2011
Til Stortinget
Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union (IPU) for valgperioden 2009–2013 består av følgende representanter:
Medlemmer | Personlige varamedlemmer |
Ingrid Heggø (A), leder | Hadia Tajik (A) |
Øyvind Vaksdal (FrP), nestleder | Mette Hanekamhaug (FrP) |
Truls Wickholm (A) | Aksel Hagen (SV) |
Gunnar Gundersen (H) | Anne Tingelstad Wøien (Sp) |
Personlig varemedlem for Truls Wickholm var opprinnelig Geir-Ketil Hansen (SV). I stortingsvedtak av 24. februar 2011 erstattet Aksel Hagen Geir-Ketil Hansen for den resterende del av stortingsperioden 2009–2013.
IPU ble etablert i 1889 og er den eneste globale parlamentarikerforsamlingen med medlemmer fra 155 land. Forsamlingen arbeider for å fremme fred og samarbeid, og støtte utviklingen av representativt demokrati i alle verdensdeler. Dette skjer gjennom erfaringsutveksling og informasjonsspredning mellom parlamentene, og ved å sikre parlamentarisk engasjement i viktige internasjonale spørsmål. I IPU er det etablert tre faste komiteer for henholdsvis fred og internasjonal sikkerhet, bærekraftig utvikling, finansiering og handel, og for menneskerettigheter og demokrati. I tillegg finnes det tematiske komiteer, bl.a. en komité for FN-spørsmål.
IPUs medlemmer omfatter nasjonalforsamlinger av nær sagt alle former og avskygninger, og innfallsvinklene til de ulike spørsmålene på organisasjonens agenda er mange og forskjelligartet. Temaene for sesjonene bestemmes ca. ett år i forveien og favner som regel vidt. Samtidig gir hver sesjon anledning til å debattere et dagsaktuelt spørsmål gjennom fastsetting av et såkalt hastetema. I 2010 ble valg av hastetema preget av de store naturkatastrofene: jordskjelv på Haiti og i Chile og flomkatastrofen i Pakistan. En sak som var gjenstand for diskusjon under sesjonene i 2010 var generalsekretærens forslag om strategisk plan for organisasjonen i årene fremover. Dette er nært knyttet til spørsmålet om reformer og omfanget av ressurser som medlemmene hvert år tilfører IPU.
Stortinget deltok med seks delegasjonsmedlemmer på konferansen, som fant sted i perioden 27. mars–1. april. I forkant av sesjonen ble det avholdt et miniseminar for delegasjonen hvor eksterne innledere belyste enkelte av temaene som skulle opp til debatt i Bangkok. Temaet for hoveddebatten var «parlamenter i sentrum for politisk forsoning og godt styresett». En rekke land løftet fram egne tiltak for å bidra til godt styresett, og mange utviklingsland så dette som en viktig del av kampen mot fattigdom. Atskillige av disse fokuserte i tillegg på behovet for internasjonal bistand og utviklingshjelp. Flere delegater understreket parlamentenes sentrale rolle med hensyn til demokratibygging og økonomisk og sosial utvikling. Delegasjonsleder Ingrid Heggø holdt innlegg hvor hun fremhevet parlamentenes rolle i å sikre godt styresett. Hun la særlig vekt på parlamentets kontrollfunksjoner.
Sesjonens hastetema ble viet situasjonen i Chile og på Haiti etter jordskjelvene, og resolusjonen som ble vedtatt, pekte på hvordan parlamentene kan bidra til internasjonal solidaritet med ofrene, og hvordan landene kan lære av hverandre når det gjelder varslingssystemer og preventive virkemidler. Et alternativt tema om palestinernes rettigheter og situasjonen i Øst-Jerusalem, fremmet av den arabiske gruppen og Iran, ble nedstemt.
Temaet i første komité var bekjempelse av organisert kriminalitet, og delegasjonen holdt her innlegg om menneskehandel. I andre komité var fokuset rettet mot FNs tusenårsmål og sør-sør-samarbeid, og et norsk innlegg ble holdt hvor en pekte på sammenhengen mellom handel, investeringer og utvikling. Temaet i tredje komité var unge menneskers deltakelse i den demokratiske prosess, og fra norsk side ble det foreslått at aldersgrensen for å bli valgt til et politisk verv bør være den samme som aldersgrensen som gir stemmerett. Dette ble gjenstand for omfattende debatt, men forslaget ble til slutt tatt med i komiteens endelige resolusjon.
Rådet tok som vanlig stilling til en rekke rapporter, bl.a. om IPUs samarbeid med FN-systemet og om parlamentarikere som er utsatt for brudd på sine menneskerettigheter. Et forslag om å omgjøre IPU til en konvensjonsbasert internasjonal organisasjon ble tatt til etterretning, men ikke diskutert i substans. Norge og mange andre land i 12Pluss-gruppen, den geopolitiske gruppen som Norge tilhører, og som i hovedsak består av vestligorienterte land, er skeptiske til dette.
Sesjonen fant sted 4.–6. oktober. Fra Stortinget deltok fire delegasjonsmedlemmer. Sentralt med hensyn til politiske spørsmål var paneldebattene om de tre temaene som skal behandles under hovedmøtet i Panama i april 2011: parlamentenes ansvar for å vedta lover som kan bidra til å forebygge vold i valgprosesser, bedre valgobservasjon og problemfritt maktskifte, parlamentenes rolle i å sikre bærekraftig utvikling gjennom fornuftig forvaltning av naturressurser, landbruksproduksjon og demografisk endring, og transparens og ansvarlighet når det gjelder finansiering av politiske partier og kampanjer.
Internasjonal støtte til ofre for naturkatastrofer, med særlig henblikk på flomkatastrofen i Pakistan tidligere samme år, ble valgt til sesjonens hastetema. Delegasjonsleder Ingrid Heggø holdt innlegg hvor hun viste til de store humanitære utfordringene, ikke minst når det gjelder situasjonen til barn og kvinner, og det enorme omfanget av skadene som flommen forårsaket. Hun informerte om at regjeringen hadde besluttet å trappe opp sin støtte til flomofrene til 400 mill. kroner.
Høstsesjonen har en viktig administrativ funksjon i tillegg til det politiske. Dette omfatter bl.a. godkjenning av organisasjonens budsjett. Generalsekretæren lanserte i 2010 et forslag til strategisk plan for IPU fram til 2017, som blir behandlet i de geopolitiske gruppene. Gruppen som Norge tilhører, 12Pluss, nedsatte høsten 2010 en egen arbeidsgruppe for dette. Det er på det rene at planen er relativt ambisiøs, og at den trolig impliserer vekst i IPUs aktiviteter. Mye tyder på at mange av dens elementer har vesentlige kostnadsmessige konsekvenser. Flere 12Pluss-land har gitt signaler om at kontingentøkninger vil være lite populære. Dette gjelder spesielt de land som sliter med etterdønningene etter finanskrisen. For Norges del har kontingenten de senere år økt betydelig som følge av IPUs beslutning i 2006 om å gradvis innføre en ny bidragsskala frem mot 2012. En hovedhensikt med den nye skalaen var å redusere den finansielle byrden på utviklingsland, og en større andel av IPUs budsjett faller dermed på industrialiserte land som Norge. Debatten om den strategiske planen og IPUs videre vei vil ventelig intensiveres i 2011.
IPU arrangerer parlamentarikerkonferanser i tilknytning til viktige internasjonale møter på regjeringsnivå, spesielt i FN-sammenheng. Også 12Pluss avholder enkelte tematiske møter.
Delegasjonsleder Ingrid Heggø og nestleder Øyvind Vaksdal deltok på et møte om menneskehandel i regi av 12Pluss i London i februar. Nestleder Øyvind Vaksdal deltok i mars på et parlamentarikermøte i New York i forbindelse med FNs tilsynskonferanse til Avtalen om ikke-spredning av atomvåpen. Delegasjonslederen inngikk videre i den norske delegasjonen under partsmøtet til FNs klimakonvensjon i Cancun i desember (COP 16). Tidligere samme måned deltok hun på den årlige parlamentariske høringen i tilknytning til FNs generalforsamling. Temaet var situasjonen i verdensøkonomien etter finanskrisen. I sitt innlegg la hun særlig vekt på kvinners rolle i økonomien, og hun viste til at den menneskelige kapital som kvinner representerer, ikke utnyttes på en tilfredsstillende måte i mange land.
Arbeidet i IPU gir anledning til å ta opp et bredt spekter av temaer. Delegasjonen ønsker spesielt å fokusere på transparens og antikorrupsjon, likestillingsspørsmål og vold mot kvinner, klima og miljøspørsmål, FNs tusenårsmål (spesielt mål 4 og 5) og videre utbredelse av parlamentarisk demokrati og menneskerettigheter.
Oslo, den 31. mars 2011
Ingrid Heggø |
delegasjonsleder |