Høstsesjonen, 123. konferanse i Genève
Sesjonen fant sted 4.–6. oktober. Fra Stortinget deltok fire delegasjonsmedlemmer. Sentralt med hensyn til politiske spørsmål var paneldebattene om de tre temaene som skal behandles under hovedmøtet i Panama i april 2011: parlamentenes ansvar for å vedta lover som kan bidra til å forebygge vold i valgprosesser, bedre valgobservasjon og problemfritt maktskifte, parlamentenes rolle i å sikre bærekraftig utvikling gjennom fornuftig forvaltning av naturressurser, landbruksproduksjon og demografisk endring, og transparens og ansvarlighet når det gjelder finansiering av politiske partier og kampanjer.
Internasjonal støtte til ofre for naturkatastrofer, med særlig henblikk på flomkatastrofen i Pakistan tidligere samme år, ble valgt til sesjonens hastetema. Delegasjonsleder Ingrid Heggø holdt innlegg hvor hun viste til de store humanitære utfordringene, ikke minst når det gjelder situasjonen til barn og kvinner, og det enorme omfanget av skadene som flommen forårsaket. Hun informerte om at regjeringen hadde besluttet å trappe opp sin støtte til flomofrene til 400 mill. kroner.
Høstsesjonen har en viktig administrativ funksjon i tillegg til det politiske. Dette omfatter bl.a. godkjenning av organisasjonens budsjett. Generalsekretæren lanserte i 2010 et forslag til strategisk plan for IPU fram til 2017, som blir behandlet i de geopolitiske gruppene. Gruppen som Norge tilhører, 12Pluss, nedsatte høsten 2010 en egen arbeidsgruppe for dette. Det er på det rene at planen er relativt ambisiøs, og at den trolig impliserer vekst i IPUs aktiviteter. Mye tyder på at mange av dens elementer har vesentlige kostnadsmessige konsekvenser. Flere 12Pluss-land har gitt signaler om at kontingentøkninger vil være lite populære. Dette gjelder spesielt de land som sliter med etterdønningene etter finanskrisen. For Norges del har kontingenten de senere år økt betydelig som følge av IPUs beslutning i 2006 om å gradvis innføre en ny bidragsskala frem mot 2012. En hovedhensikt med den nye skalaen var å redusere den finansielle byrden på utviklingsland, og en større andel av IPUs budsjett faller dermed på industrialiserte land som Norge. Debatten om den strategiske planen og IPUs videre vei vil ventelig intensiveres i 2011.