8. Metodisk tilnærming for tilsynsarbeidet
Utgangspunktet for tilsynsarbeidet er at representantskapet fører tilsyn med hovedstyret. Fokuset er på om hovedstyret har tilfredsstillende styring og kontroll med Norges Banks administrasjon og virksomhet, og om det er etablert hensiktsmessige rutiner for etterlevelse av lover, forskrifter, avtaler, vedtak og rammeverk.
Representantskapets tilsyn bygger på en vurdering av risiko og vesentlighet. Det samlede tilsynet utøves ved en kombinasjon av behandling av protokoller og saker fra hovedstyret og saker fra tilsyns-sek-retariatet og ekstern revisor. Representantskapet kan anmode om framleggelse av ytterligere dokumentasjon og skriftlige redegjørelser fra hovedstyret.
I figur 5, side 10, illustreres representantskapets tilsynsprosess
Representantskapets leder innkaller til møte så ofte det anses ønskelig, eller når minst fem medlemmer eller hovedstyret krever det. Ordinært holder representantskapet møte fem eller seks ganger i året. Representantskapet fatter konkrete vedtak i saker som er til behandling. Protokoll fra møtene oversendes Finansdepartementet og Riksrevisjonen.
Sentralbanksjefen og visesentralbanksjefen skal være til stede i møtene, med mindre representantskapet bestemmer noe annet, eller det foreligger gyldig forfall. Hovedstyrets øvrige medlemmer kan også være til stede og uttale seg, med mindre representantskapet bestemmer noe annet. Som hovedregel er de ansattes representanter i hovedstyret til stede. Sentralbanksjefen kan utdype sakene og besvarer spørsmål under saksbehandlingen og har anledning til å ta med fagpersoner etter behov.
Som ledd i generell kompetanseutvikling eller fordypning innenfor et konkret saks- og fagområde arrangerer representantskapet jevnlig faglige seminarer.
Tilsynssekretariatet holder seg løpende oppdatert om Norges Banks virksomhet bl.a. ved gjennomgang av styrende dokumenter, rapporter og saksdokumenter til hovedstyremøtene. Når relevante saker er til behandling, kan direktøren for tilsynssekretariatet være til stede i hovedstyrets og revisjonsutvalgets møter. Direktøren deltar i møtene til Den faste komité og representantskapet og kan gi supplerende kommentarer til saker som behandles.
Tilsynssekretariatet utfører særskilte tilsyns- og kontrollaktiviteter på utvalgte temaer i samsvar med en årlig tilsynsplan som fastsettes av representantskapet. Planen er prioritert ut fra risiko- og vesentlighetsvurderinger. Tilsyns- og kontrollaktivitetene gjennomføres som overordnede dokumentbaserte tilsyn eller mer omfattende revisjons- og attestasjonsgjennomganger. Tilsynet tar normalt utgangspunkt i lover og regler for bankens virksomhet og hovedstyrets styrings- og kontrollprosesser. Tilsynssekretariatet oppsummerer sitt arbeid i en årsrapport til representantskapet. Større gjennomganger rapporteres særskilt.
Representantskapet gjennomgår ekstern revisors revisjonsplan, revisjonsberetninger og revisjonsrapporter. Tilsynssekretariatet følger opp ekstern revisors arbeid gjennom året.
Samlet har Norges Bank et omfattende tilsyns- og kontrollregime, særlig rundt forvaltningen av SPU. I tillegg til løpende tilsyns- og revisjonsarbeid som utføres av tilsynssekretariatet og ekstern revisor, vil det i banken være løpende revisjonsaktiviteter fra internrevisjonen. Videre vil Finansdepartementet kunne ha spesifikke behov i oppfølgingen av Norges Banks forvaltning av SPU. Riksrevisjonens revisjon av statsregnskapet og kontroll med Finansdepartementets myndighetsutøvelse når det gjelder SPU, har også medført revisjonsaktiviteter i Norges Bank.
Representantskapet har hatt fokus på å bidra til å skape et helhetlig og balansert kontroll- og tilsynsregime i Norges Bank, blant annet gjennom en hensiktsmessig dialog og samordning mellom tilsynssekretariatet, Deloitte AS og internrevisjonen samt Riksrevisjonen når det gjelder SPU. Det er et mål at den enkelte oppdragsgivers legitime behov tas hensyn til, samtidig som det søkes å bygge på hverandres arbeid.
Det er regelmessig kontakt mellom tilsynssekretariatet, ekstern revisor og internrevisjonen. Tilsynssekretariatet og ekstern revisor gjennomgår internrevisjonens rapporter og arbeid og vurderer hvordan dette kan benyttes i tilsynsarbeidet og i den finan-sielle revisjonen. Direktøren for tilsynssekretariatet deltar ved behandling av internrevisjonens rapporter i revisjonsutvalget.
Samarbeidet med Riksrevisjonen er beskrevet i kapittel 4 i rapporten.
Representantskapet fastsatte i 2009 et program for gjennomføring av uavhengige attestasjonsoppdrag utført av ekstern revisor. Programmet omfatter vurderinger av ulike problemstillinger innenfor den operative risikostyringen i kapitalforvaltningen. Dette er områder som også Finansdepartementet har hatt behov for oppfølging av, og det har vært en dialog med departementet i planleggingsprosessen. Beslutningen om gjennomføring vurderes årlig av representantskapet som ledd i fastsettelse av tilsynsplanen. Samspillet med Finansdepartementet er forankret i Ot.prp. nr. 58 (2008–2009). Representantskapet har orientert Finansdepartementet om det planlagte programmet i brev av 17. september 2009.
Programmet inneholder seks delprosjekter:
Del 1: | Organisasjonsstruktur og ledelseskontroller |
Del 2: | Operasjonell risiko og intern kontroll |
Del 3: | Rammeverk for vurdering av motpartsrisiko |
Del 4: | Oppfølging av eksterne forvaltere |
Del 5: | Tilførsel av midler og eksponering i forhold til valgt referanseportefølje |
Del 6: | Risikostyring i forhold til aktiv forvaltning |
Del 1, 2, 4 og 5 er gjennomført i 2009–2010 og omtales i kapittel 10. Rapporter etter gjennomgangene sendes Finansdepartementet og Riksrevisjonen, etter behandlingen i representantskapet. Finansdepartementet har omtalt programmet i melding til Stortinget om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2009 (Meld. St. 10 (2009–2010)).