9. Tilsyn med hovedstyrets protokoller og rammeverk for styring og kontroll

Gjennomgang av hovedstyrets protokoller

Representantskapet skal etter sentralbankloven avgi en uttalelse om hovedstyrets protokoller. Gjennomgang av hovedstyrets protokoller er en fast sak i representantskapets møter. Disse gir representantskapet en oversikt over hovedstyrets saksomfang og innsyn i hovedstyrets behandling og vedtak i enkeltsaker. Videre gir protokollene representantskapet et grunnlag for å stille spørsmål og få redegjørelser fra sentralbanksjefen om konkrete saker og hovedstyrets behandling av sakene.

Representantskapet har i 2010 tatt opp spørsmål til enkeltsaker i hovedstyrets protokoller. Det har vært gitt fyllestgjørende redegjørelser fra sentralbanksjefen. Sentralbanksjefen har, med basis i forespørsler og kommentarer framkommet i representantskapets møter i 2010, også redegjort for hovedstyrets praksis for føring av protokollene og formulering av hovedstyrets vedtak.

Representantskapet har ikke hatt protokollførte merknader til hovedstyrets protokoller i 2010.

Tilsyn med hovedstyrets rammeverk for styring og kontroll

Det vises til kapittel 5 når det gjelder beskrivelse av Norges Banks organisering og rammeverk for styring og kontroll. Representantskapet har i 2010 hatt til behandling flere saker som ledd i tilsynet med hovedstyrets systematiske arbeid på dette området.

Sakene har blant annet omfattet følgende:

  • Strategiplan for 2011–2013 for sentralbankvirksomheten

  • Strategiplan for NBIM for 2011–2013

  • Styringsmodell for sentralbankvirksomheten i Norges Bank

  • Prinsipper for risikostyring i Norges Bank og prinsipper for risikostyring i NBIM

  • Hovedstyrets investeringsmandat og stillingsinstruks til direktøren for NBIM

  • Strategi og rammeverk for forvaltningen av Norges Banks valutareserver

  • Planer og budsjett for Norges Bank 2010 og 2011 som også omhandler vurderinger av operasjonell risiko og handlingsplaner

  • Status for operasjonell risikostyring, handlingsplaner og budsjett pr. 30. juni 2010

  • Samlet årlig vurdering av internkontrollen og risikosituasjonen i sentralbankvirksomheten

  • Årlig gjennomgang av operasjonell risikostyring og internkontroll i NBIM

Representantskapet har mottatt omfattende saksdokumenter i de ovennevnte sakene. I møtene er mange av sakene blitt ytterligere utdypet med presentasjoner og muntlige redegjørelser fra sentralbanksjefen.

Forskrift om risikostyring og internkontroll i Norges Bank setter krav om at det minst årlig legges fram en samlet vurdering av risikosituasjonen til hovedstyret, med vidererapportering til representantskapet. Dette er etter representantskapets oppfatning dekket ved en årlig samlet rapport for sentralbankvirksomheten samt kvartalsrapporter og årsrapport for kapitalforvaltningen.

For 2010 er representantskapet også blitt forelagt saker fra hovedstyret om internrevisjonens arbeid. Sakene har omfattet hovedstyrets revisjonsplan, tolv revisjonsrapporter og internrevisjonens årsrapport. Det er videre etablert en praksis for at representantskapet får en årlig redegjørelse fra revisjonsutvalgets leder om virksomheten i revisjonsutvalget.

Representantskapet har gjennom sitt tilsyn fått dokumentasjon på at hovedstyret i 2010 har gjennomført prosesser for oppdatering av overordnet rammeverk for styring og kontroll i Norges Bank. Videre har representantskapet gjennom saksframlegg fra hovedstyret og redegjørelser fra sentralbanksjefen fått dokumentert at hovedstyret regelmessig følger opp måloppnåelse, handlingsplaner, internkontroll og risikosituasjonen i samsvar med rammeverket.