Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Arktisk parlamentarikersamarbeid

Det arktiske parlamentarikersamarbeidet består av parlamentarikere fra de åtte arktiske landene (USA, Canada, Russland, og de fem nordiske) og Europaparlamentet. Stortingets faste medlem av samarbeidet er Hill-Marta Solberg (A) med Ivar Kristiansen (H) som vararepresentant. Hill-Marta Solberg har vært leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen som driver samarbeidet mellom konferansene som finner sted hvert annet år. Ved komiteens møte i Ilulissat 27. mai 2009 gikk Solberg av som leder av komiteen, og Hannes Manninen fra Finland ble valgt som ny leder.

Stortinget har besluttet at det skal velges en delegasjon på seks medlemmer og seks varamedlemmer til det arktiske parlamentarikersamarbeidet høsten 2009. Lederen av delegasjonen vil delta på møtene i Den arktiske parlamentarikerkomiteen, og resten av medlemmene vil delta på de arktiske parlamentarikerkonferansene.

De to viktigste oppgavene til Den faste parlamentarikerkomiteen har vært å følge opp resolusjonen fra den forrige arktiske parlamentarikerkonferansen i Fairbanks i august 2008 samt å planlegge den neste konferansen som finner sted i Europaparlamentet i 2010.

I arbeidet med oppfølging av resolusjonen fra Fairbanks har det særlig vært viktig å ha kontakt med regjeringssamarbeidet i Arktisk råd. Norge overlot formannskapet i Arktisk råd til Danmark under ministermøtet i Tromsø 29. april 2009. Utenriksminister Jonas Gahr Støre var vert for møtet og Hill-Marta Solberg representerte den arktiske parlamentarikerkomiteen.

I det arktiske parlamentarikersamarbeidet deltar organisasjoner for de arktiske urfolkene som permanente deltakere, mens land og andre parlamentarikerforsamlinger (som Nordisk råd) er observatører. For øvrig har komiteen vært representert på møter på øverste tjenestemannsnivå i Arktisk råd og på enkelte andre arbeidsgruppemøter i Arktisk råd.