8. Den nordlige dimensjon

Samarbeidet i den nordlige dimensjon er et likeverdig partnerskap mellom EU, Island, Norge og Russland. Canada og USA er observatører. Formålet er å koordinere samarbeidet mellom disse aktørene i det nordlige Europa. Samarbeidet utøves gjennom partnerskap, og det er så langt etablert partnerskap innen miljøsamarbeid og innen helsesamarbeidet. Et nytt partnerskap innen transport og logistikk er forventet etablert i januar 2010 og det pågår diskusjoner om å etablere et partnerskap innen kultur.

I tilknytning til Nordisk Råds sesjon i Helsingfors ble det arrangert en temadebatt om den nordlige dimensjon i Finlands riksdag den 26. oktober 2008. Ved innledningen av konferansen understreket Nordisk Råds president Erkki Tuomioja viktigheten av nordisk samarbeid innen den nordlige dimensjon. Berit Brørby (A) understreket rollen for parlamentarikerne til å fylle den nordlige dimensjon med praktisk politikk. Brørby understreket også behovet for samarbeid innenfor transport og logistikk, særlig med tanke på den økende maritime aktiviteten i de nordlige havområdene. Jan-Henrik Fredriksen tok opp behovet for bedre samarbeid innen energisektoren, særlig overføringskapasitet av elektrisitet mellom landene i forbindelse med industriell utvikling av nordområdene.

Den 25.–26. februar 2009 ble Den første nordlige dimensjons parlamentariske forum arrangert i Europaparlamentet i Brussel. Forumet samlet representanter fra alle regionale parlamentarikerforsamlinger i Nord-Europa. Fra Stortinget deltok Berit Brørby (A), Hill-Marta Solberg (A), Jan-Henrik Fredriksen (FrP) og Ivar Kristiansen (H). Statssekretær Elisabeth Walaas, UD, representerte regjeringen i kraft av formannskapet i Arktisk råd. Fredriksen tok opp Barentsregionens betydning og uttrykte bekymring for at befolkningstallet i regionen er synkende. Solberg tok i sitt innlegg opp behovet for å se sirkumpolart på samarbeidet i nord. Kristiansen pekte på at de store energiressursene i Arktis vil føre til at regionen får større internasjonal oppmerksomhet, og Brørby understreket betydningen av "folk til folk"-samarbeidet i Barentsregionen. Det neste parlamentarikerforumet for den nordlige dimensjon vil finne sted i Norge i 2011.