Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Presidiet, Utvalgene og Kontrollkomiteen

Presidiet består av 13 medlemmer fordelt mellom de fire nordiske partigrupper i Nordisk Råd, samtidig som alle land er representert. Presidiet behandler de overgripende politiske saker, den generelle retning og utvikling av Rådets virksomhet samt har ansvaret for at Rådets virksomhet er i takt med virksomheten i de nasjonale parlament. Presidiet er ansvarlig for kontakten med andre internasjonale organisasjoner. Presidiet behandler saker som berører utenriks- og sikkerhetspolitikk. Presidiet behandler budsjettet for Nordisk Ministerråd.

Norge var representert i Presidiet i 2008 og 2009 ved Berit Brørby, Dagfinn Høybråten, Inge Lønning og Rolf Reikvam. President for 2008 var Erkki Tuomioja, Finland, med Christina Gestrin som visepresident. Ved Nordisk Råds sesjon i oktober 2008 i Helsingfors ble Sinikka Bohlin (sosialdemokratisk gruppe), Sverige, valgt som president for 2009 med Kent Olsson (konservative gruppe) som visepresident.

I annet halvår 2008 har Presidiet holdt tre møter. Ved møtet 24. september 2008 i Reykjavik og senere møter drøftet presidiet forslag fra Nordisk Ministerråd om retningslinjer for ministerrådets samarbeid med Estland, Latvia og Litauen 2009–2013, ministerrådsforslag om Nordisk-Baltisk mobilitetsprogram 2009–2013 samt ministerrådsforslag om retningslinjer for det fremtidige samarbeid med Nordvest-Russland 2009–2013. Presidiet har også uttalt seg over et ministerrådsforslag om et nytt arktisk samarbeidsprogram 2009–2011. Presidiet har på grunnlag av forslag fra den konservative gruppe foreslått at de nordiske lands regjeringer skal arbeide for et fordypet forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden.

I forbindelse med sesjonen i Helsingfors i oktober hadde Presidiet møte med de nordiske statsministrer. Hovedsakene var globaliseringsarbeidet, EUs kommende Østersjøstrategi, nedleggingen av Nordisk utviklingsfond og den videre forvaltning av fondets kapital og FNs miljøtoppmøte i København i desember 2009. Presidiet hadde også et møte med de nordiske utenriksministrer hvor temaene var samarbeidet med Russland, kontaktene med Hviterussland, forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden samt den Nordlige dimensjon og EUs Østersjøstrategi. Presidiet hadde et møte med presidiet for Vestnordisk råd hvor Vestnordisk råds anmodninger til Nordisk Råd ble drøftet. Presidiet hadde dessuten et møte med Presidiet for Baltisk forsamling hvor bl.a. den felles arbeidsplan for 2009 ble diskutert.

I tilknytning til sesjon hadde Presidiet et møte med representanter for Statsdumaen og Føderasjonsrådet. På spørsmål fra Presidiet ble det opplyst at den tidligere varslede rundebordskonferanse i Russland med deltakelse fra de to kamrer og Nordisk Råd vil bli holdt i 2009. Presidiet hadde også et møte med representanter for Parliamentary Associtiation of North West Russia hvor oppfølgingen av studiereisen til Arkhangelsk og Murmansk ble drøftet samt den planlagte konferanse for unge politikere i Murmansk.

Ved møtet 9. desember 2008 i København redegjorde Thorvald Stoltenberg for sin rapport "Nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk". Rapporten var gjort på oppdrag fra de nordiske utenriksministrer. Presidiet hadde dessuten møte med Islands medlem i Nordisk samarbeidskomité og den svenske samarbeidsminister om nordisk innovasjonspris, arbeidet med effektivisering av Nordisk Ministerråds budsjettarbeid samt om involvering av Nordisk Råd i planleggingen av Globaliseringsforumet. Presidiet gjorde et innspill til EU over EUs utkast til en Østersjøstrategi.

I første halvår 2009 har Presidiet holdt tre møter. I forbindelse med Rådets møter i Reykjavik 27.–28. januar 2009 ble det holdt et fellesmøte hvor det ble redegjort for den politiske situasjon i Island etter at den islandske regjering hadde gått av den 26. januar 2009. På tjenestemannsnivå ble det gitt en orientering om det islandske formannskapsprogram for Nordisk Ministerråd for 2009. På presidiemøtet ble den politiske situasjon i Island ytterligere utdypet ved leder for Nordisk samarbeidskomité Snjólaug Ólafsdottir og generalsekretær for Nordisk Ministerråds sekretariat Halldór Ásgrímsson. Fra islandsk side ble det opplyst at sektorministrene vil bli oppfordret til å diskutere sine deler av Nordisk Ministerråds budsjett med Rådets fagutvalg.

Presidiet hadde også møte med Foreningene Nordens Forbund hvor det ble uttrykt bekymring for den nordiske språkkonvensjon, ikke minst vilkårligheten hvorvidt man kan avlegge eksamen på sitt morsmål i annet nordisk land. Dessuten ble drøftet element i ministerrådets budsjett for 2009 som biblioteksuken, finansiering av informasjonskontor, globalisering. Likeledes ble tatt opp FNs klimatoppmøte i København i 2009 og formene for møtet mellom Presidiet og Forbundet.

Fra presidenten og visepresidentens side ble det presentert et "Svensk presidentskaps program for 2009". Dette kompletterer Rådets arbeidsprogram for 2009. Det er første gang et slikt presidentskapsprogram blir lansert.

Det andre Globaliseringsforum som arrangeres i regi av de nordiske statsministrer, ble holdt 25.–26. februar 2009 i Island. Hovedtemaet var "Finanskrise – stopp eller startskudd for progressiv klimapolitikk". Fra Presidiet deltok Sinikka Bohjlin, Erkki Tuomioja, Marion Pedersen, Rolf Reikvam og Kjartan Olofsson.

En delegasjon fra Presidiet hadde møte med de nordiske samarbeidsministrer 6. mars 2009 i København hvor bl.a. Ministerrådets budsjett for 2010 og problemstillinger knyttet til Ministerrådets satsing på hvorledes de nordiske land skal møte globaliseringen, ble drøftet.

Ved Presidiets møte 17. april 2009 i København ble det drøftet hvorledes Thorvald Stoltenbergs rapport om "Nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk" burde følges opp på parlamentarisk nivå. Konklusjonen ble at temaene tas opp på Nordisk Råds sesjon i oktober 2009, og at Inge Lønning som er Presidiets rapportør om samfunnssikkerhet, også skulle forberede et forslag om hvorledes denne sak skulle håndteres i Rådet. Presidiet drøftet dessuten om Rådet skulle gjøre en tilsvarende rapport for Rådets virksomhet som Stellan Ottosson hadde gjort i sin rapport om effekten av den reform av Nordisk Ministerråds organisasjon som ble gjennomført i 2005. Presidiet drøftet og godkjente et forslag til Nordisk Ministerråd om å opprette et nordisk kontor i Minsk, Hviterussland.

Ved Presidiets møte 25. juni 2009 i Happaranda fortsatte presidiet sin diskusjon om oppfølgingen av Stoltenberg-rapporten. Utenriksministrene vil bli bedt om å gi en spesifikk redegjørelse på Rådets møte i oktober 2009 om sin oppfølging av rapporten. Inge Lønning fortsetter sitt arbeid til september-møtet. Presidiet fortsatte dessuten diskusjonen om en mulig vurdering av Rådets virksomhet. Utkast til mandat for et slikt arbeid skal foreligge til neste møte i september. Presidiet fortsatte sin diskusjon på grunnlag av et medlemsforslag om nordisk granskning av EUs grønn- og hvitbøker, om utarbeidelse av en EU-strategi for Rådet. Saken kommer opp på Rådets møte i oktober 2009.

På Presidiets møte og i etterfølgende fellesmøte, redegjorde leder for Grensehinderforumet, ambassadør Ole Norrback, om status for arbeidet med å avskaffe grensehindringer i Norden. Det rettes nå spesiell fokus mot byggbransjen, implementeringen av EU-direktiv, kompetansekrav innen utdannelse og nordisk samordning av lovgivning.

På møtet redegjorde Sinikka Bohlin for sin deltakelse på møtet til de nordiske statsministrer 14. juni 2009 i Island. Særskilt ble drøftet hvorledes "Toppmøtet" (den sekvens på Rådets sesjon hvor statsministrer og opposisjonsledere deltar) kan bli mer levende og interessant.

Presidentene for Nordisk Råd og Baltisk forsamling deltok på deler av møtet mellom de nordiske og baltiske parlamentspresidenter 25.–27. august 2009 i Oslo.

Nordisk Råds fellesbudsjett i 2009 er på 30,66 mill. DKK (uendret fra 2005). Landenes betalingsandel bestemmes etter en særskilt fordelingsnøkkel som baserer seg på landenes andel av den samlede bruttonasjonalinntekt for de nordiske land. Fordelingsnøkkelen utarbeides av de nordiske lands finansdepartement og foreligger som oftest i mai før budsjettåret. Stortingets andel i 2009 er på 27,4 pst. (26,6 pst. i 2008). Andelen for 2010 blir 28,1 pst. Rådets felles sekretariat er i København og har for tiden om lag 20 ansatte. Tidligere minister, Jan-Erik Enestam, Finland, er direktør for sekretariatet.

Presidiet har ansvaret for samordningen av Nordisk Råds behandling av Nordisk Ministerråds budsjett som for 2009 er på 913 mill. DKK, og for Ministerrådets planer for det nordiske samarbeidet. Presidiet har nedsatt en arbeidsgruppe med ett medlem fra hver av Rådets fire nordiske partigrupper. Leder er Berit Brørby, sosialdemokratisk gruppe. Rolf Reikvam representerer den venstresosialistiske, grønne gruppe.

Presidiet har utsett Dagfinn Høybråten som rapportør for grensehindersamarbeidet samt som kontaktperson i forhold til dialogen med Hviterussland. Inge Lønning ble utsett som rapportør om samfunnssikkerhet, Kent Olsson (Sverige) som observatør i Vestnordisk råd, Niels Sindal (Danmark) som observatør i Arktisk parlamentarisk komité og Sinikka Bohlin (Sverige) som rapportør for Nordlige dimensjon og samarbeidet med Parliamentary Association of North West Russia (PANWR). Paavo Arhinmäki (Finland) og Christina Gestrin (Finland) ble utsett som Rådets representanter i Østersjøens parlamentarikerkomité. Sinikka Bohlin, Erkki Tuomioja, Marion Pedersen, Kjartan Ólafsson og Rolf Reikvam ble utsett som rapportører for globaliseringsinitiativet og deltakere til Globaliseringsforumet.

Nordisk Råd har tette kontakter med Nordens nærområder gjennom observatørskap i Arktisk parlamentarisk komité, deltakelse i parlamentariske Østersjøkomité, tett samarbeid med Baltisk forsamling, koordinerende rolle i Barents parlamentarisk samarbeid, nært samarbeid med Parliamentary Association of North West Russia (PANWR) samt kontakter med Russlands parlaments Statsduma og Føderasjonsråd.

Nordisk Råd har siden begynnelsen av 1990-tallet gjennomført utvekslingsprogram for baltiske og russiske parlamentarikere. En gruppe på om lag 20 russiske politikere besøkte i første uke av februar 2009 København og Oslo som ledd i dette utvekslingsprogrammet.

Etter invitasjon fra PANWR deltok Rådet med 10 representanter på studietur til Arkhangelsk og Murmansk 7.–13. september 2008. Fra norsk side deltok Rolf Reikvam, Britt Hildeng, Bjørg Tørresdal og Jan-Henrik Fredriksen. PANWR arrangerte 17.–23. mai 2009 en studietur til St. Petersburg og Syktyvkar. Fra norsk side deltok Rolf Reikvam og May Hansen. Nordisk Råd, etter invitasjon fra Statsdumaen, deltok på en rundebordskonferanse i Khanty-Mansyisk 8.–10. juni 2009 med deltakelse også fra Føderasjonsrådet og lokale myndigheter i Khanty-Mansyisk. Fra Rådet deltok Sinikka Bohlin, Kent Olsson, Marion Pedersen, Helgi Hjörvar og Hans Frode Kielland Asmyhr. Temaene som ble tatt opp var samarbeid mellom Nordisk Råd og Russland, miljøsamarbeid samt kultursamarbeid om bevarelse av kulturen til urfolkene i nord.

Nordisk Råd var representert på Baltisk forsamlings årsmøte i Viljandi, Estland 4.–6. desember 2008. I delegasjonen inngikk Rolf Reikvam. Møtet mellom presidiene for Baltisk forsamling og Nordisk Råd ble holdt 22.–23. januar 2009 i Tallinn. Fra delegasjonen deltok Rolf Reikvam (Presidiet) og Karin S. Woldseth (Medborgerutvalget). Visepresident Kent Olsson representerte Rådet på BeNeLux-parlamentets sesjon 13.–14. mars 2009 i Bruxelles.

Presidiet har i 2007 innledet en dialog med parlamentet i Minsk og med hviterussiske partier som ikke er representert i parlamentet. I januar 2009 var det et kontaktmøte i Minsk med ovennevnte parter og Dagfinn Høybråten. På møtet i parlamentet ble opplyst at parlamentet har nedsatt en delegasjon for samarbeid med Nordisk Råd. Det tredje seminaret i dialogen ble holdt i Vilnius 23.–24. mars 2009 og ble ledet av Dagfinn Høybråten. Fra delegasjonen deltok forøvrig Asmund Kristoffersen (leder av Rådets miljøutvalg) og Berit Brørby (medlem av Rådets presidium). Muntlig invitasjon til parlamentet og til partier ikke representert i parlamentet til å delta i Rådets miljøkonferanse i oktober i Stockholm ble fremført. Presidiet har overfor Nordisk Ministerråd fremmet forslag om å etablere et nordisk kontor i Minsk.

Nordisk Råds næringsutvalg har ansvar for spørsmål som gjelder generelle rammebetingelser for økonomi og produksjon, næringspolitikk, indre marked, handel, fri bevegelighet, grensehindringer, regional- og strukturstøtte, sysselsetting og arbeidsmarked, arbeidsmiljø, infrastruktur og kommunikasjoner, samt IT. Norske medlemmer av utvalget er Sigrun Eng, Thore A. Nistad og Inge Ryan. Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og på dagsordenen har stått spørsmål knyttet til infrastruktur og transport, energi og grensehinder, sistnevnte i forbindelse med en rapport fra Nordisk innovasjonssenter (NICe). Globalisering og klimaforandringer sett ut fra et næringslivsperspektiv, fiskerinæringen og kreative næringer har utvalget også arbeidet med.

Næringsutvalgets leder har vært medlem av en styringsgruppe for ministerrådets tverrsektorielle prosjekt – KreaNord – et prosjekt som skal ivareta behovet for et felles nordisk utviklings- og policyarbeid innen området kreative næringer. Forut for sesjonen høsten 2008 behandlet utvalget et ministerrådsforslag om opprettelsen av en nordisk innovasjonspris. Etter en grundig diskusjon sa utvalget nei i sitt forslag til innstilling, og begrunnet dette med at det vil virke negativt å initiere en ny pris på de andre etablerte prisene.

Diskusjonen om rovdyrforvaltningen i Norden har fortsatt i 2008–2009, og Sigrun Eng har vært med i en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Næringsutvalget og Miljø- og naturressursutvalget, som har sett på muligheten for nærmere nordisk samarbeid på dette feltet. I forbindelse med sesjonen i Helsingfors, hadde begge utvalg et vellykket møte med de nordiske miljø- og jordbruksministrene, der nordisk samarbeid om forvaltning av store rovdyr var satt på dagsordenen. Nordisk samarbeid om bæredyktig produksjon av biobrensel og et forslag om en nordisk handlingsplan for klimavennlig transportpolitikk ble også drøftet med ministrene.

På utvalgets møte i januar 2009 i Reykjavik stod den økonomiske situasjonen på Island i fokus, og utvalgets medlemmer fikk omfattende orienteringer fra representanter fra partene i arbeidslivet, fra den islandske forbrukerorganisasjonen og fra Islands økonomiske institutt. På aprilmøtet i København hadde utvalget, sammen med Miljø- og naturressursutvalget, en omfattende høring om mulighetene for et nordisk pant- og retursystem for drikkeemballasje, samt en orientering fra representanter fra NordStream om planene for legging av en gassrørledning i Østersjøen fra Russland til Tyskland. Et besøk på Esrange SpaceCenter utenfor Kiruna startet utvalgets sommermøte i juni, og gav god bakgrunn for behandlingen av et framsatt medlemsforslag om et nordisk romfartspolitisk samarbeid. Deretter fulgte befaring og orienteringer om store gruveprosjekter på grensen mellom Finland og Sverige. Infrastruktur- og transportplaner i Midtnorden og på Nordkallotten ble belyst av representanter fra Midtnordenkomiteen og NEW Narvik-korridoren, og utvalgets medlemmer hadde også et særskilt møte med grunnleggeren av IKEA, Ivar Kamprad, om hvordan skape et inkluderende arbeidsliv i Norden.

Globaliseringsspørsmål sett i et næringspolitisk perspektiv, vil også i tiden framover være et viktig område for utvalget, som i den forbindelse vil se nærmere på et begrep som omtales stadig hyppigere – Corporate Social Responsibility, hvilket innebærer at virksomheter som opererer på det internasjonale markedet frivillig tar et etisk, sosialt og miljømessig ansvar, samtidig som høye krav til lønnsomhet og kvalitet gjenstår.

Utvalget har ansvar for saker som angår miljø, jord- og skogbruk, fiske, energi og bærekraftig utvikling. Norske medlemmer i utvalget er Asmund Kristoffersen (A), som også er leder for utvalget, Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) og Ivar Kristiansen (H).

Miljø- og naturressursutvalget har hatt fem møter siden september 2008. Utvalget har hatt klimaendringer, fornybar energi og havmiljø som hovedtema for sitt arbeid.

På møtet i Reykjavik 28. januar 2009 hadde utvalget et kort møte med representanter for Islands fiskeridepartement, da ny fiskeriminister ikke var utpekt på møtetidspunktet. Fiskeripolitikk, og særlig EUs revidering av sin fiskeripolitikk, har hatt en sentral rolle på utvalgsmøtene. Det samme har klimapolitikk og tiltak for å redusere utslipp av klimagasser.

Den 17. april 2009 møttes utvalget i København og hadde blant annet et fellesmøte med Næringsutvalget om felles nordisk rovdyrpolitikk, transportpolitikk og en høring med næringen om muligheter for et felles nordisk retursystem for flasker og bokser. Medlemmene i utvalget var også til stede på en orientering representanter fra NordStream holdt om planene for legging av en gassrørledning i Østersjøen fra Russland til Tyskland.

På sommermøtet den 23.–26. juni 2009 reiste utvalget til Narvik og Nord-Sverige. Under møtet i Narvik var tema EUs fiskeripolitikk med henblikk på å påvirke revisjonen av EUs politikk i retning av en mer bærekraftig forvaltning. Til møtet var Reidar Nilsen fra Fiskarlaget og Paul Oma, fiskeriråd ved EU delegasjonen i Brussel, bidragsytere.

Miljøutvalget i Nordisk Råd har et kontinuerlig og godt samarbeid med Miljøutvalget i Baltisk Forsamling, og den 23. og 24. april 2009 deltok Ivar Kristiansen i Baltisk Forsamlings miljøutvalgsmøte i Klaipeda, Litauen.

Ivar Kristiansen deltok også på et møte med British-Irish Parliamentary Assembly (BIPA) i London, hvor mulighetene for et samtidig samarbeid om saker av felles interesse ble diskutert. Det ble enighet om å holde kontakt og samarbeide på områder der det faller naturlig. Miljøutvalget har tidligere samarbeidet med BIPA rundt utslipp fra Sellafieldanlegget i Storbritannia.

Kultur- og utdanningsutvalget arbeider med spørsmål om saker som berører allmenn kultur og kunst, et flerkulturelt og multietnisk Norden, film og medier, språk, idrett, barne- og ungdomskultur, frivillig sektor, utdanning og forskning. Utvalget har til juni 2008 vært ledet av Lars Wegendal, svensk riksdagsmedlem. Vervet ble overtatt av det danske folketingsmedlem Mogens Jensen. Nestleder har vært det danske folketingsmedlem Bente Dahl.

Norske medlemmer i utvalget har vært Britt Hildeng (A), Rolf Reikvam (SV) og Dagfinn Sundsbø (Sp). Reikvam ble valgt medlem av Presidiet fra og med 1. november 2008. Dagfinn Sundsbø gikk ut av Stortinget og Nordisk Råd i juni 2008. Inger Enger, kom inn som nytt medlem i Nordisk Råds kultur- og utdanningsutvalg fra og med juni 2008.

Utvalget har i løpet av 2008 og første halvdel av 2009 fulgt arbeidet med strukturreformen av det nordiske kultursamarbeidet, Nordisk Ministerråds nye strategi for forskning og utdanning 2008–2010, det nordiske språksamarbeidet og Nordplusprogrammene som i 2008 ble åpnet for baltisk deltakelse på like fot. Diskusjon omkring bevaring av gamle håndtverksfag, og forslag om kultur og helse har stått sentralt. Globaliseringsarbeidet og kuttene i det nordiske kulturbudsjettet har også vært sentrale temaer på møtene. Kultur- og utdanningsutvalget har hatt en egen arbeidsgruppe om kultur i skolen, ledet av det finske riksdagsmedlem Risto Autio. Presidiemedlem og tidligere medlem av Kultur- og utdanningsutvalget Rolf Reikvam, har deltatt i denne arbeidsgruppen. Gruppen har levert en egen rapport som inneholder forslag til tiltak, som igjen vil bli fulgt opp av utvalget i form av forslag til de nordiske kulturministrene.

Utvalget har i perioden september 2008 til august 2009 hatt fem utvalgsmøter.

Utvalget holdt møte i Reykjavik den 24. september 2008. Avdelingsdirektør Gard Titlestad fra Nordisk Ministerråd orienterte utvalget om det Nordiske Globalisering- og Toppforskningsprogrammet. Kristin Preisler, seniorrådgiver i Nordisk Ministerråd, orienterte utvalget om status for Nordisk nettverk for Voksnes Læring, herunder om de aktiviteter som pågår. På utvalgsmøtet den 27. oktober 2008 i Helsingfors, fikk utvalget en orientering om status for Kulturkontakt Nords virksomhet av direktør Bergljot Jonsdóttir. Direktør Karen Bue redegjorde for Nordisk kulturfonds virksomhet i forbindelse med samme møte.

Utvalget hadde et samrådsmøte med de nordiske undervisningsministrene den 28. oktober 2008, hvor bl.a. styrking av unges språkkompetanse, bevaring av gamle håndtverksfag, kultur og skole, frafall i ungdomsutdannelsene og voksenopplæring sto på dagsorden. Den 29. oktober 2008 hadde utvalget et samrådsmøte med de nordiske kulturministrene hvor følgende saker ble diskutert; budsjettet for 2009, oppfølging av statsministrenes globaliseringsinitiativ, oppfølging av rekommandasjoner om nabolands-tv og kulturell kompleksitet, kultur og helse og den nordlige dimensjonens kulturpartnerskap.

Den 28. januar 2009 arrangerte utvalget møter i Reykjavik, hvor blant annet Islands formannskapsprogram 2009 sto sentralt. Representanter fra Islands kultur og undervisningsdepartement redegjorde for sektorprogrammene. Utvalget var på befaring på dataspillvirksomheten CCP i forbindelse med behandlingen av den nordiske dataspillsatsingen. Direktør for CCP, Hilmar V. Pétursson, og direktør for NordicGame Program, Erik Robertson, orienterte. Utvalget arrangerte sine møter på Nordens hus i Reykjavik, og fikk en orientering om virksomheten der i denne forbindelse. I forbindelse med møtet fikk utvalget også en orientering om kreative næringer i Norden, av forsker Margret Sigrún Sigurðardóttir.

Kultur- og utdanningsutvalget arrangerte møter den 17. april 2009 i København. I forbindelse med møtet inviterte utvalget til en høring og en foreløpig evaluering av den nordiske kulturreformen. Høringen ble innledet av den danske kulturforsker Peter Duelund fra Københavns universitet, deretter deltok utvalgets medlemmer og påmeldte deltakere fra ulike nordiske organisasjoner i diskusjoner om utfordringer og prioriteringer i det nordiske kultursamarbeidet. Et eget referat fra høringen ble distribuert til deltakerne i ettertid.

Kulturutvalget arrangerte møte i Torshavn på Færøyene den 26.–28. august 2009. I forbindelse med møtet deltok medlemmene i Kulturforum, arrangert av Nordisk Ministerråd, hvor temaet var evaluering av kulturreformen, og innspill til kulturhandlingsplanen 2010–2012. Utvalget fikk en omvisning i Lagtinget, og hadde møte med medlemmer av Lagtingets kulturutvalg. På Nordens hus i Torshavn fikk utvalget en orientering om virksomheten av direktør Niels Halm. På utvalgets møte i Nordens Hus møtte utvalget avdelingsdirektør for Nordisk Ministerråds kulturavdeling, Tore Aas Hansen. Eydun Gaardsbo fra Seanergy orienterte om kreative næringer, Gudrun Kveran, Nordisk Ministerråds språkekspertgruppe, redegjorde for status for det nordiske språksamarbeidet. Utvalget besøkte Fródskaparstur Føroya, Universitetet, hvor temaet var språkforståelse og ny færøysk forskning. Innleggene var ved rektor Jóan Pauli Joensen, dekan Thurid Sigurðardóttir og adjunkt Jógvan í Lon Jacobsen. Utvalget besøkte også musikkskolen i Torshavn.

Velferdsutvalget arbeider med velferds-, sosial- og helsepolitiske saker. Utvalget ledes av alltingsmedlem Siv Friðleifdóttir fra Island, riksdagsmedlem Göte Wahlström fra Sverige er nestleder. Norske medlemmer av utvalget var til og med 31. desember 2007; Jan-Henrik Fredriksen (FrP), Ib Thomsen (FrP), Kari Lise Holmberg (H) og Hill-Marta Solberg (A). Gunn Olsen (A) har vært møtende varamedlem for Solberg på samtlige møter.

Velferdsutvalget har det siste året arbeidet med spørsmål om psykiatriomsorg i Norden, kjønnslemlestelse av kvinner og barn, vold i nære relasjoner, grensehinderspørsmål, et bærekraftig og inkluderende arbeidsliv i Norden, et nordisk forbud mot transfetter, tiltak for å hindre spredning av hiv, aids og multiresistent tuberkulose, Nordisk Ministerråds budsjett og de nordiske statsministrenes globaliseringstiltak.

Velferdsutvalget hadde fra juni 2008 til august 2009 totalt 5 møter. På velferdsutvalgets møte den 24. september 2008 i Reykjavik var seniorrådgiver Maria-Pia de Palo, fra Nordisk Ministerråd, invitert for å redegjøre for arbeidet som gjøres innenfor problemstillingen hiv og aids i Ministerrådets regi i Nordvest-Russland. Utvalget hadde møte den 27. oktober 2008 i Helsingfors, i forbindelse med Nordisk Råds 60. Sesjon.

I forbindelse med velferdsutvalgets møte den 28. januar 2009 besøkte utvalget "Barnas hus" i Reykjavik. "Barnas hus" ble spesielt trukket frem som et godt kompetansesenter i forhold til overgrepsproblematikk da utvalget behandlet medlemsforslaget om "Hvordan krenkede barn blir syke voksne" året før. Daglig leder Olöf Asta Farestveit redegjorde om driften av huset.

Utvalget fikk en redegjørelse om status for grensehindersamarbeidet og Grensehinderforum av Jacob Schmidth fra Nordisk Ministerråd.

Den 17. april 2009 arrangerte utvalget møte i København. På utvalgets møte deltok også gjester fra Baltisk Forsamling (BA). Direktør for arbeidslivspolitikk i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Sigrun Vågeng, var invitert for å redegjøre for sine synspunkter på utvalgets hovedtema" Hvordan skape et inkluderende bærekraftig arbeidsliv i Norden". Gedeminas Navatis, leder av BA velferdskomité, samt medlem av helsekomiteen i Seimas (Litauen) holdt innlegg om situasjonen i de baltiske land vedrørende ovennevnte tema. Utvalget besøkte "Arbeidsmiljø København" (AMK) som er København kommunes tverrsektorielle arbeidsmiljøenhet, og som tilbyr kommunale arbeidsplasser konkret og hurtig rådgivning i arbeidsmiljøspørsmål.

I forbindelse med Velferdsutvalgets møte i Haparanda den 25. juni 2009, møtte medlemmene eier av IKEA-konseptet, Ingvar Kamprad, og kommunalrådmann Sven-Erik Bucht (Haparanda). Temaet var IKEA som global arbeidsplass, arbeidsgiveransvaret og tanker rundt å skape en god inkluderende arbeidsplass, visjoner for fremtidens arbeidsliv/næringsliv. Virksomhetssjef Elisabeth Eero, Övertorneå vårdsentral, orienterte medlmmene om grenseoverskridende journalsamarbeid i Övertorneå-Ylitorio-Pello.

Utvalget fikk en orientering om "Prosjekt Gränslös Vård" og om " EPSOS" ( European Patients Smart Open Services" av Anna-Greta Brodin, regionssjef i primærhelsetjenesten i Östra Norrbotten. Prosjektet har som hensikt å fordype helsesamarbeidet i den svensk/finske Tornedalen, for å få rett kvalitet i helsetjenestene, samt fritt behandlingsvalg for pasientene i regionen. Agneta Granström, folkhälsoråd i Norrbotten läns landsting, redegjorde for betydningen av internasjonalt/EU-samarbeid og grenseoverskridende samvirke.

Arbeidsområdene til utvalget er menneskerettigheter, likestilling, demokrati, kriminalitet, forbrukerområdet, matvaresikkerhet, urfolkssaker, innvandring og integrasjon, og samarbeid mot rasisme. De norske medlemmene av utvalget har vært Bendiks H. Arnesen (A), Karin S. Woldseth (FrP), Kari Lise Holmberg (H) og Anne Margrethe Larsen (V). Utvalgets leder har vært Ville Niinistö som representerer De grønne i det finske parlamentet.

Ved utvalgets møter i perioden fra september 2008 til august 2009 har det blitt lagt særlig vekt på menneskerettigheter ved bekjempelse av terrorisme, forbrukerpolitikk, asylpolitikk og urfolkspolitikk.

Ved utvalgets møte i Reykjavik i september 2008 ble den nye svenske loven om overvåking og avlytting (FRA-loven) presentert og diskutert. Flere av utvalgets medlemmer var skeptiske til den nye svenske loven og mente den gikk altfor langt i overvåkingen av elektronisk informasjon. På møtet ble også utvalgets saker som skal opp på den kommende sesjonen forberedt.

Ved sesjonen i Helsingfors hadde utvalget flere saker til behandling. Tidligere i 2008 hadde Presidiet i Nordisk Råd vedtatt to saker ved fremstilling angående sikkerheten til vogntog-sjåfører i Norden (Fremstilling 1 og 2/2008).

Utvalget fremmet også to saker om bruk av GMO-produkter i Norden. Den første rettet seg mot et tettere nordisk samarbeid vedrørende bruk av slike produkter samt en bedre merking av produktene. Den andre var for å støtte opp under initiativ for å etablere GMO-frie soner i Norden (rekommandasjon 16 og 34/2008).

Anne Margrethe Larsen var utvalgets talsperson for utvalgsforslaget om asylbarn (rekommandasjon 21/2008) og kampen mot menneskehandel i forbindelse med utenriks- og forsvarsministerens redegjørelse. Larsen roste Ministerrådets innsats i det forebyggende arbeidet mot menneskehandel, særlig gjennom kompetanseheving blant offentlige tjenestemenn. Hun etterlyste imidlertid større innsats for å ta vare på ofrene for menneskehandel, særlig gjennom etablering av "safe-houses".

Utvalgsforslaget om asylbarn (A 1452) inneholder en rekke tiltak for å forbedre situasjonen for mindreårige asylsøkere som kommer til Norden. Larsen understrekte viktigheten av å gi barna individuell oppfølging og håpet de 14 punktene i forslaget vil gi asylbarna en bedre og sikrere hverdag i Norden. Midtengruppens talsperson for denne saken, Bjørg Tørresdal (KrF), ga også sterk støtte til dette forslaget.

Andre saker som Medborger- og forbrukerutvalget fremmet på sesjonen omhandlet blant annet en styrking av det nordiske lovsamarbeidet (rekommandasjon 29 og 37/2008).

Ved utvalgets møter første halvår 2009 har man forsøkt å få forbrukerpolitikken tilbake på den nordiske agendaen etter at Ministerrådet har nedlagt samarbeidet på dette feltet. Utvalget har fortsatt å engasjere seg i situasjonen for asylsøkere, og på utvalgets sommermøte hadde man særlig fokus på samenes situasjon i som urfolk i Norden.

Kontrollkomiteens oppgaver er å utøve den parlamentariske kontrollen over den virksomheten som finansieres over Nordisk Ministerråds budsjett, inklusive de nordiske institusjonene, utføre særskilte kontrolloppgaver, kontrollere og godkjenne årsberetninger og revisjonsberetninger innen Ministerrådets virksomhetsområde, samt granske Rådets årsberetning og revisjonsberetning. Norsk medlem av komiteen har i perioden vært Sigrun Eng (A).

Kontrollkomiteen har i 2. halvår 2008 særskilt undersøkt Nordisk Ministerråds prosjektvirksomhet. Med bakgrunn i hva som framkom under granskningsprosessen besluttet komiteen å fremme et forslag om Ministerrådets prosjekthåndtering, som av plenarforsamlingen ved sesjonen i Helsingfors ble vedtatt som en rekommandasjon. I rekommandasjonen bes Nordisk Ministerråd å fokusere på et mindre antall prosjekt, kalt profilsaker og som har stor nordisk nytte. I sin innstilling understreker kontrollkomiteen at Ministerrådet bør foreta en mer kritisk gjennomgang av prosjektene og evaluere om man har nådd de politiske mål eller andre mål som er satt opp.

Kontrollkomiteen har i 2009 som sedvanlig gransket regnskapene og tilhørende revisjonsrapporter fra foregående år for Nordisk Ministerråd, Nordisk Råd og Nordisk kulturfond, og fulgt opp rekommandasjonen fra 2008 om Ministerrådets prosjektvirksomhet.