Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Barents’ parlamentariske samarbeid

Nordisk Råd var representert på konferansen "Forum for unge politikere" i Murmansk 24.–26. mars 2009. Tema for konferansen var " Det internasjonale samarbeidet mellom unge politikere og ledere; erfaringer, eksisterende modeller og perspektiver". Ungdommens Nordisk Råd var representert med Fredrik Bjørnebekk fra Norge. I tillegg deltok representanter fra de tre nordligste fylkeskommunene. Fra Stortinget deltok stortingsrepresentant Jørund Rytman.

En eventuell oppfølging av konferansen ble foreslått lagt til Norge i 2010.

Den fjerde parlamentariske Barentskonferanse ble avholdt i Syktyvkar, Russland, 26.–27. mai 2009. Konferansen var en del av Russlands formannskapsprogram for Barentsrådet. Det var i alt om lag 70 deltakere deriblant parlamentarikere fra Russland, Sverige, Finland og Norge samt representanter fra regionale parlamenter i Barentsregionen. Nordisk Råds delegasjon ble ledet av visepresident Kent Olsson. Den norske delegasjon ble ledet av Berit Brørby som også har vært Presidiets kontaktperson for det parlamentariske samarbeid i Barentsregionen. Øvrige norske deltakere var Asmund Kristoffersen, Thore A. Nistad, Sigrun Eng og Ivar Kristiansen.

Hovedtemaer for konferansen var urfolk, miljø og parlamentarikernes rolle i den sosioøkonomiske utvikling i Barentsregionen. I innleggene ble det lagt vekt på å styrke innsatsen på helse- og omsorgsområdet, rettigheter og opprettholdelse av tradisjonelt levesett for urfolk i Barents, bedre miljøforebygging og styrket samarbeid på kultur- og utdanningsområdene, samt på det økonomiske område, spesielt hva gjelder små og mellomstore foretak. Konferansen vedtok et sluttdokument (vedlagt). Den femte parlamentariske Barentskonferanse vil finne sted i Sverige i 2011.