11. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med det parlamentariske østersjøsamarbeidet er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen, samt påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991 og finner sted hvert år. Til konferansen blir 11 nasjonale parlament, 11 regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner, samt en rekke NGOer invitert. Den permanente komiteen er konferansens faste politiske organ og består av 10 parlamentarikere: 2 fra Nordisk Råd (de nordiske lands parlament er representert gjennom Nordisk Råd), Europaparlamentet 1, Baltisk forsamling 1, Tyskland 2, Polen 1, Russland 2 og 1 fra konferansens vertsland. Komiteen møtes 4 ganger pr. år, og har som arbeidsoppgaver å forberede den årlige konferansen og følge opp den parlamentariske Østersjøkonferansens resolusjoner. En utvidet komité der samtlige deltakende parlament er med, møtes to ganger pr år. Berit Brørby har vært Stortingets representant i den utvidede komiteen.

Nordisk Råds presidium besluttet at for fremtiden skal Rådets to representanter utses ifølge en rotasjon mellom landene og ikke mellom partigruppene. Presidiet besluttet dessuten å forslå for den utvidete komité at nasjonale parlament som ikke er representert i den permanente komité kan delta som observatører.

Den 18. Parlamentariske Østersjøkonferansen ble avholdt i Nyborg, Danmark 30. august–1. september 2009. Fra Stortinget deltok Berit Brørby (A), Per Rune Henriksen (A), Karin S. Woldseth (FrP) og Rolf Reikvam (SV). For Nordisk Råd deltok Asmund Kristoffersen (leder av Nordisk Råds Miljøutvalg).

Hovedtema for konferansen var nye sikkerhetsutfordringer, og sentralt stod sjøsikkerhet, organisert kriminalitet, trafficking og datakriminalitet. I tillegg redegjorde det litauiske formannskapet om Østersjørådets virksomhet, og det ble framlagt rapporter fra to arbeidsgrupper om henholdsvis energi og klimaendringer og om arbeidsmigrasjon og ungdomsarbeidsløshet i Østersjøregionen. Stortinget har vært representert i de to arbeidsgruppene av Ivar Kristiansen fra energi- og miljøkomiteen og Per Rune Henriksen fra arbeids- og sosialkomiteen.

Asmund Kristoffersen ble den 9. mai 2009 tildelt Østersjøfondets pris for sin innsats for miljøet i Østersjøen. Prisen ble delt ut i Mariehamn, Åland, som en anerkjennelse for det arbeidet Kristoffersen ledet innen Østersjøkonferansens arbeidsgruppe om overgjødsling av Østersjøen i 2005 til 2007.