12. Vestnorden

Parlamentarisk samarbeid mellom Færøyene, Grønland og Island har røtter tilbake til 1985, men samarbeidet ble mer formalisert i 1997 da landene vedtok sin nåværende samarbeidsavtale og forretningsorden, og man endret navnet fra Vestnordisk samarbeidsforum til Vestnordisk Råd. Færøyenes Lagting, Islands Allting og Grønlands Landsting velger 6 representanter hver til Vestnordisk Råd, dvs. 18 medlemmer i alt.

Kontakten mellom Stortinget og Vestnordisk Råd har siden 2002 blitt styrket. Stortingets presidentskap besluttet høsten 2002 å etablere et tettere samarbeid med Vestnordisk Råd, og stortingsrepresentanter har siden deltatt på konferanser i regi av Vestnordisk Råd som observatører og som gjest ved årsmøtene til Vestnordisk Råd. Ved årsmøtene har et medlem av Presidentskapet deltatt. Ved temakonferansene har representanter fra relevant fagkomité deltatt.

Stortingsrepresentant Inger Enger deltok på Vestnordisk Råds temakonferanse i 4.–7. august 2009 på Grønland om "Utdanningstilbud og utdanningsmuligheter for ufaglært arbeidskraft i Vestnorden". Formålet med konferansen var å skaffe seg oversikt over utdannings- og skoleringstilbud med særlig fokus på arbeidskraft innen fiskeriene. På Vestnordisk råds årsmøte som fant sted på Færøyene 25.–28. august 2009 deltok lagtingspresident Inge Lønning.