Situasjonen i Mali en trussel både mot regionen og europeiske land
Pressemelding
- Situasjonen i det nordlige Mali, hvor ytterliggående religiøse grupper har tatt makten og står ansvarlig for alvorlige brudd på menneskerettighetene, må følges nøye av norske myndigheter uttaler medlemmene av Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union.
Ifølge en uttalelse fra Amnesty International tidligere i år har situasjonen for menneskerettighetene i Mali ikke vært verre på femti år. Spesielt berørt er de nordlige områdene, som opprørere i april erklærte som uavhengig stat. I dag har ytterliggående islamister kontrollen, og det er rapportert om vilkårlige fengslinger, seksualisert vold, og utenomrettslige henrettelser. Sikkerhetsrådet i FN åpnet i forrige måned for bruk av militær makt for å fjerne de ytterliggående gruppene fra makten.
- Området kan bli et tilholdssted for religiøse ekstremister og en trussel ikke bare mot regionen, men også europeiske land. Det er viktig at verdenssamfunnet følger opp beslutninger med konkret handling, sier Ingrid Heggø, som leder Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union.
Viktigheten av å opprettholde Malis territorielle integritet, innføre demokrati og bekjempe de ytterliggående gruppene, ble sterkt understreket i en resolusjon vedtatt av Den interparlamentariske union på et møte den 26. oktober i Quebec City, Canada. På møtet deltok parlamentarikere fra over hundre land til debatt av dagsaktuelle problemer og vilkårene for demokrati og menneskerettigheter i dagens verden.
Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) består av representantene Ingrid Heggø (A), Øyvind Vaksdal (FrP), Gunnar Gundersen (H) og Truls Wickholm (A). IPU er en global sammenslutning av parlamenter som jobber for fred, menneskerettigheter og demokrati.
Kontakt
Kontakt: delegasjons ekretær Bjørnar Dahl Hotvedt (mobil 40 29 17 12).