Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Tyrkia, Georgia og Ukraina høyt på agendaen i PACEs aprilsesjon

Bekymring for tilbakegang for demokratier i Europa ble en rød tråd gjennom Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) i Strasbourg.

Ingjerd Schou i Strasbourg.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) i Strasbourg. Foto: Stortinget.

Stortingets delegasjon til PACE, ledet av Ingjerd Schie Schou (H), deltok på sesjonen fra 7. til 11. april. Fra delegasjonen deltok også nestleder Lise Christoffersen (A), Jone Blikra (A), Linda Hofstad Helleland (H) og Lise Selnes (A).

Menneskerettigheter og demokrati under press

Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Michael O’Flaherty, satt tonen for sesjonen da han startet sin presentasjon av årsrapporten for 2024 med å slå fast at vi lever i en vanskelig tid hvor menneskerettigheter og demokratiske verdier er truet. I løpet av uken ble det gjennomført debatter om utviklingen i Tyrkia, Georgia, Vest-Balkan og Sentral-Europa. Alle steder i Europa hvor sentrale menneskerettigheter som ytrings- og forsamlingsfrihet er under press og det er demokratisk tilbakegang. «Demokratiene våre står i fare» sa Schou i Strasbourg, etter å ha deltatt i debatten om utenlandsk innflytelse som en trussel mot demokratisk sikkerhet.

Debatter om Tyrkia og Georgia

Schou deltok også i debattene om Tyrkia og Georgia. «Arrestasjonen av Istanbuls ordfører Ekrim Imamoglu synes politisk motivert og skaper sterk bekymring. Det gjør også måten de mange demonstrantene i Istanbul, Ankara og Izmir har blitt møtt på. Det er ikke et demokrati verdig og det er jeg glad for at vi i parlamentarikerforsamlingen nå har sagt tydelig ifra om.», uttalte Schou etter debatten.

Jone Blikra i Strasbourg.

Jone Blikra (A) holdt innlegg om situasjonen i Georgia. Foto: Stortinget.

Om utviklingen i forholdet mellom parlamentarikerforsamlingen og den georgiske delegasjonens deltakelse, uttalte Schou: «Utviklingen i Georgia er svært negativ. Siden debatten vi hadde i januar har det fra georgisk side ikke vært gjort noe for å bedre situasjonen. Nyvalg er nødvendig. Og deltakelse i parlamentet fra alle innvalgte, og også deltakelse i arbeidet her i Strasbourg, er nødvendig. Uten dialog kommer vi ingen vei.»

I sitt innlegg i debatten om Georgia la også Jone Blikra vekt på dialog. Med erfaringen som valgobservatør under parlamentsvalget i oktober 2024, understreket også han at den georgiske delegasjonen måtte delta i arbeidet i PACE.

«Jeg valgte også å delta i debatten om protester og demonstrasjoner på Vest-Balkan og i Sentral-Europa. Det var viktig for meg å stå opp mot ungarske myndigheters forbud mot prideparader. Som medlem av Europarådet har de forpliktet seg til ytrings- og forsamlingsfrihet, noe de nå ignorerer.», sa Blikra i Strasbourg.

Lise Christoffersen i Strasbourg.

Lise Christoffersen (A) deltok i debatten om Ukraina. Foto: Stortinget.

Støtte til et spesialtribunal i Ukraina

Lise Christoffersen deltok i debatten om Ukraina. Debatten handlet om hvordan man kan sikre at de ansvarlige for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina kan ansvarliggjøres og hva Europarådet kan bidra med. Gjennom den vedtatte resolusjonen oppfordret parlamentarikerne ministerkomiteen til uten opphold å få de siste brikkene på plass for spesialtribunalet. «Jeg er glad for at Europarådet har kommet langt i prosessen for å få på plass et tribunal. Det er viktig at vi nå, fra alle Europarådets medlemsland, er årvåkne slik at de pågående forhandlingene sikrer at krigen kan ta slutt uten at Ukraina utarmes.»

Andre saker på PACEs agenda var blant andre den humanitære krisen på Gaza, fortsatt årvåkenhet på korrupsjon i organisasjonen, gjennomføring av dommer fra EMD og EUs tiltredelse til EMK.

Mer informasjon om sesjonen på PACEs nettsider.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har 46 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for å styrke menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter fra medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 306 medlemmer (og 306 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet ved å velge blant annet Europarådets generalsekretær og dommerne til den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Forsamlingen vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer, og overvåker hvordan medlemslandene respekterer sine medlemskapsforpliktelser.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 11.04.2025 19:45
: