
Stortingspresident Masud Gharahkhani åpnet utstillingen i Eidsvollsgalleriet. Blant de tilstedeværende var Anne Hambro Alnæs, Carl Joachim Hambros barnebarn, og kontreadmiral Bjørn-Erik Marthinsen, som representerte Forsvaret. Foto: Stortinget.
Krig 1940: Da diktaturet fortrengte demokratiet
– Vi kan ikke ta fred og frihet for gitt, sa stortingspresident Masud Gharahkhani da han åpnet en utstilling om krigsutbruddet i Norge.
9. april 2025, på dagen 85 år etter at Norge ble okkupert av nazistregimet, åpnet Stortinget en utstilling om starten av okkupasjonen. Utstillingen vises i Eidsvollsgalleriet, som under andre verdenskrig fungerte som rikskommisær Joseph Terbovens kontor.
Utstillingen viser fotografier fra krigens første dager, da storting, regjering og konge flyktet til Hamar og Elverum, og bildene viser også hvordan nazistene overtok stortingsbygningen.
Utstillingen blir åpen for publikum via inngangen på Karl Johans gate i forbindelse med stortingsmøter fra 23. april til 8. mai. Denne inngangen er åpen når det er stortingsmøter, og utstillingen ser man på vei inn mot salen.
Se pdf med innholdet i utstillingen
Elverumsfullmakten

Elverumsfullmakten. Foto: Stortinget.
Den såkalte Elverumsfullmakten er også en del av utstillingen i Eidsvollsgalleriet. På Elverum den 9. april 1940 leste daværende stortingspresident Carl Joachim Hambro opp en erklæring om at Stortinget ga regjeringen fullmakt til å utføre oppgaver som normalt tilhører Stortinget, frem til Stortinget kunne samles igjen. Denne erklæringen ga regjeringen legitimitet i arbeidet de utførte under eksil under krigen. Neste gang Stortinget var samlet, var i juni 1945.

Anne Hambro Alnæs, Carl Joachim Hambros barnebarn, og stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget.
Okkupantenes sentrale administrasjon, rikskommisariatet, holdt til i stortingsbygningen helt til vinteren 1945.
– 80 år etter at andre verdenskrig endelig var over, er det nærmest ufattelig å leve i ei tid hvor vi igjen føler presset mot demokratiske verdier. Hvor vi må tenke sikkerhet og forsvar i stadig større omfang, og fred og frihet ikke kan tas for gitt. Utstillingen i dag får derfor en ekstra betydning. Den inviterer oss både til å lære av historien, men også til å bruke den kunnskapen vi har til å møte dagens utfordringer, sier Gharahkhani.