Åpnet fotoutstilling «Pionerdykkerne i Nordsjøen» på Stortinget
– Nordsjødykkerne utførte krevende oppdrag, og med stor risiko for eget liv og egen helse. Jeg er glad for at Stortinget løfter disse menneskene og historiene deres gjennom disse portrettene, sa stortingspresident Masud Gharahkhani i sin åpningstale.
Onsdag 23. oktober inviterte Stortingets kunstutvalg til visning av fotoserien «Pionerdykkerne fra Nordsjøen» i vandrehallen. Seansen ble åpnet av stortingspresidenten.
– Om det ikke var for innsatsen disse dykkerne la ned, hadde vi ikke hatt den norske velferdsstaten. Vi skylder dykkerne en skikkelig takk, fortsatte stortingspresidenten.
Kunstutvalgets leder Torstein Tvedt Solberg introduserte nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i samtale med pionerdykkerne Tom Engh og Esten Fløistad. Arrangementet ble avrundet av visepresident Ingrid Fiskaa som leste «Han far og de» av Gunnar M. Roalkvam.
Portrettene inngår i Stortingets kunstsamling. De vil få en sentral plassering i tunellen mellom stortingsbygningen og komitéhuset, hvor stortingsrepresentanter passerer flere ganger daglig.
– Disse portrettene, fotografert av Fin Serck-Hanssen, vil henge her på Stortinget og være en påminnelse for alle oss som er folkevalgte, om at vi aldri må begå samme feil igjen ved å sette nasjonens utvikling foran menneskers helse, sa leder for kunstutvalget Torstein Tvedt Solberg i sin introduksjon.
Du kan se bilder fra åpningen i Stortingets mediearkiv
En viktig årsak til at Stortinget har gjort dette innkjøpet er att historien om pionerdykkerne er sterk og viktig. Både i politisk sammenheng, og ikke minst også for de enkeltmenneskene og familiene som fikk livene sine snudd på hodet.
Totalt døde 17 nordsjødykkere i norsk sektor av Nordsjøen årene 1965–1989, noe som utgjør i underkant av seks prosent av omkomne oljearbeidere i perioden. Mange har også slitt med senskader.