Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Foto: Pace.coe.int

PACEs sommersesjon

Europarådets parlamentarikerforsamling møtes i Strasbourg for sin sommersesjon 24.–28. juni.

Juridiske og menneskerettslige aspekter ved krigen i Ukraina, bedre vern av de mange millioner mennesker som har flyktet fra krigen, betydningen av sanksjonene mot Russland samt den kritiske situasjonen for demokratiet i Georgia er bare noen av temaene som skal opp til debatt når åtte norske stortingsrepresentanter deltar på sesjon i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE). 

Ukraina

5,9 millioner ukrainske flyktninger i Europa og 5 millioner internt fordrevne i Ukraina. Dette er tall som kommer fram i stortingsrepresentant Lise Selnes (A) sin rapport «An urgent call to Europe and its partners: envisioning immediate and long-term policy solutions in support of the displaced people of Ukraine», som hun skal legge fram for PACE i plenum torsdag 27. juni. 

Rapporten løfter fram den kritisk vanskelige situasjonen for de internt fordrevne i Ukraina, og tar til orde for økt internasjonal støtte til denne gruppen mennesker.

– Ukrainske myndigheter bruker mesteparten av sine ressurser på våpen, ammunisjon og militært utstyr og sin kamp mot de russiske angrepsstyrkene. De trenger derfor hjelp og finansiering til sin håndtering av de mange som er på flukt i sitt eget land, sier Selnes.

Et annet sentralt poeng i rapporten er en mer langsiktig politikk for mottak og tilrettelegging for de mange ukrainske flyktningene som for tiden oppholder seg i europeiske land.

– Krigen vil ikke få en fredelig løsning med det første, og både flyktningene og mottakslandene vil være tjent med mer langsiktighet i politikken, avslutter Lise Selnes.

OL-ilden til Europarådet

På sin vei fra Athen til Paris skal OL-ilden innom Europarådsbygningen og parlamentarikerforsamlingen. OL-bevegelsens grunnleggende verdier om å blant annet bidra til økt forståelse mellom mennesker og med det en bedre og mer fredelig verden, sammenfaller godt med Europarådets verdier menneskerettigheter, demokrati og rettsstat.

– Dette er derfor en gylden anledning til å sette viktige idrettspolitiske verdispørsmål på dagsordenen også her i Europarådet, sier Linda H. Helleland (H).

Hun er leder for PACEs kulturkomité, som også har ansvar for idrettslige spørsmål i parlamentarikerforsamlingen. I løpet av uken skal Helleland lede en høring om en nylig avslørt kinesisk dopingskandale i svømming.

Europarådet er en viktig finansieringskilde til Verdens Antidopingbyrå, og vi må vite med sikkerhet at det er idrettsutøvernes mulighet til fair play og konkurranser fri for doping som veier tyngst, sier Helleland.

Se også

Se PACEs egen nettside for mer informasjon om sesjonen i Europarådets parlamentarikerforsamling i Strasbourg 24.-28. juni.

Stortingets delegasjon til Europrådets parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 24.06.2024 10:52
: