Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Ingjerd Schou

Ingjerd Schou under debatten i Strasbourg.

Pågående kriser preget PACEs oktobersesjon

Terroren i Israel, den humanitære katastrofen i Nagorno-Karabakh og krigen i Ukraina var tema under Europarådets parlamentarikerforsamlings (PACE) høstsesjon.

Terroren i Israel med eskalering av konflikten fra dag til dag, den humanitære katastrofen i Nagorno-Karabakh og den pågående krigen i Ukraina ble tema for tre hastedebatter under Europarådets parlamentarikerforsamlings (PACE) høstsesjon.

– Med oppmerksomheten rettet spesielt på de pågående krisene og tydelige budskap om de-eskalering og at sivile må skånes tok parlamentarikerforsamlingen virkelig urolighetene på pulsen. Vi lever i en utfordrende tid hvor vi i alle fora og kanaler må sende tydelig beskjed til Hamas, til aserbajdsjanske myndigheter og til Russland om at deres handlinger er uakseptable, uttalte delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) i Strasbourg.

Sivile må ikke være mål

I debatten om eskaleringen av konflikten mellom Israel og Palestina ble det fra alle politiske hold manet om at sivile ikke måtte være mål. Hamas' terrorangrep ble bredt fordømt og Israels rett til å forsvare seg ble understreket av flere av debattantene. Det ble vedtatt resolusjoner om den humanitære krisen i Nagorno-Karabakh og Russlands aggresjonskrig i Ukraina.

I debatten om Nagorno-Karabakh oppfordret parlamentarikerforsamlingen til tilrettelegging for at de mange som hadde blitt fordrevet kunne returnere, og at Aserbajdsjan hadde et spesielt ansvar for å sikre trygg retur. Dette understreket også Schou i sitt innlegg i debatten. Om Ukraina var det spesielt fokus på at man må få på plass en kompensasjonsmekanisme og sterk støtte til president Zelenskijs fredsplan i den vedtatte resolusjonen.  

Krav om løslatelse av Osman Kavala

– Kravet til tyrkiske myndigheter om å løslate Osman Kavala var også et viktig resultat fra denne sesjonen. Tyrkia er som medlem av Europarådet forpliktet til å følge opp dommer fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). Domstolen har slått fast at Kavala er feilaktig dømt og at han må løslates, understreket Schou i Strasbourg. Osman Kavala ble også tildelt PACEs menneskerettighetspris, Václav Havel-prisen, under sesjonen.  

Lise Christoffersen (A) og Andreas Sjalg Unneland (SV) deltok også i Strasbourg på årets siste delsesjon 9.–13. oktober.

Mer informasjon om høstsesjonen på PACEs nettsider.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har 46 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for å styrke menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter fra medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 306 medlemmer (og 306 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet ved å velge blant annet Europarådets generalsekretær og dommerne til den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Forsamlingen vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer, og overvåker hvordan medlemslandene respekterer sine medlemskapsforpliktelser.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 16.10.2023 12:51
: