Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Verdens parlamentarikere fordømte Russland

Den interparlamentariske union (IPU) samlet 600 parlamentarikere fra 120 land i Kigali, Rwanda, 11.–15. oktober.

Norges IPU-delegasjon med den rwandiske parlamentarikeren Marie Izabiliza. Fra venstre: Ove Trellevik, Silje Hjemdal, Birgit Oline Kjerstad, Marie Izabiliza, Thomas Fraser (internasjonal avdeling på Stortinget), Lisbeth Stock (internasjonal avdeling på Stortinget) og Even Eriksen.

Norges IPU-delegasjon med den rwandiske parlamentarikeren Marie Izabiliza. Fra venstre: Ove Trellevik, Silje Hjemdal, Tellef Inge Mørland, Birgit Oline Kjerstad, Marie Izabiliza, Thomas Fraser (internasjonal avdeling på Stortinget), Lisbeth Stock (internasjonal avdeling på Stortinget) og Even Eriksen. Foto: Stortinget.

Ukraina

Med både den russiske og den ukrainske delegasjonen på plass for første gang siden krigsutbruddet, var det duket for en kamp om internasjonal støtte. Den gikk i Ukrainas favør. Det ble en bredt flertall for en resolusjon som kraftig fordømmer Russlands invasjon og annektering av fire Ukrainske fylker. 

Les resolusjonen (engelsk, pdf) 

Den norske delegasjonen deltok, sammen med de andre nordiske landene, på et møte med Ukrainas delegasjon. Her ba Oleksandr Korniyenko, første visepresident i Ukrainas parlament, om hjelp til å særlig skaffe mobile generatorer. Russland angriper målrettet kraftstasjoner nå før vinteren.  Han takket også den norske delegasjonen for at de hadde byttet plass med Ukraina på talerlisten slik at Ukraina fikk ordet som en av de første talerne. 

På konferansens siste dag ble Ukrainas parlamentspresident Ruslan Stefanchuk og samtlige 450 medlemmer av parlamentet tildelt IPUs Cremer-Passy pris. Da hadde Russlands delegasjon reist hjem.

Ingen likestilling i Iran

Hovedtema for konferansen var likestilling. Silje Hjemdal benyttet sjansen til å ta et oppgjør med sosial kontroll og manglende likestilling i Iran: 

– Hva er poenget med å snakke om likestilling i parlamentet i et land der kvinner er så langt unna å ha likestilling  at de ikke engang kan bestemme hvordan de skal kle seg?

Hjemdal trakk frem Masha Amini og de to unge kvinnene som alle er drept av politiet. 

Hun høstet stor applaus, og at budskapet traff ble bekreftet da Iran ba om replikk på slutten av møtet. I svaret fikk Norge beskjed om å ikke blande seg inn i andre lands interne forhold, samt høre at Iran var et foregangsland for menneskerettigheter. 

Trellevik fordømte Russland

Ove Trelleviks innlegg i generaldebatten om likestilling handlet om verdien av kvinner i arbeidslivet. Men i likhet med mange av de andre talerne benyttet han også muligheten til å fordømme Russland:

– Jeg må på det sterkeste fordømme Russlands massive krig og terror mot ukrainske sivile og sivil infrastruktur. Angrep på sivile er en krigsforbrytelse, sa han.

60 prosent kvinner

Rwandas parlament har en kvinneandel på over 60 prosent, noe som er verdensrekord. Even Eriksen lot seg imponere over dette. Samtidig pekte han på at man må gjøre mer hvis man skal nærme seg 50 prosent i andre land:

– I Norge ser vi at menn, men særlig kvinner, forlater politikken når de stifter familie. Det sier oss en ting: vi må gjøre det enklere å kombinere politikk med et familieliv, sa han.

Nordisk møte med Ungarn

De nordiske delegasjonene møtte Ungarns delegasjon for å be om en rask behandling av Finlands og Sveriges NATO-søknader. Ungarerne var positive, og arbeider nå for å få benyttet en mekanisme for hurtigbehandling i parlamentet. 

SOS Barnebyer

Delegasjonen fikk også besøkt SOS Barnebyer i Kigali. Det var en meget positiv opplevelse.  Der fikk de i praksis se hvordan organisasjonen arbeider. Særlig det arbeidet «mødrene» gjør ved å ha ansvar for og bo sammen med opptil 10 barn. Flere av disse kvinnene mistet sin egen familie i folkemordet.

– Meget imponerende. Jeg har støttet SOS-barnebyer i 40 år, sa Birgit Kjerstad.

Delegasjonen møtte også to universitetsstudenter som begge hadde vokst opp i barnebyen. De kommer ennå tilbake for å besøke sin «mamma».  

Norges delegasjon til IPU i Kigali besto av delegasjonsleder Tellef Inge Mørland, Silje Hjemdal, Ove Trellevik, Birgit Oline Kjerstad og Even Eriksen.

Les mer om Stortingets delegasjon til IPU

 
Den norske IPU-delegasjonen på besøk hos SOS-barnebyer.

Den norske IPU-delegasjonen på besøk hos SOS-barnebyer. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 19.10.2022 15:35
: