Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 24

I uke 24 har Stortinget blant annet vedtatt revidert nasjonalbudsjett 2023 samt gjort vedtak om havvind og nye godtgjøringssatser for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Revidert budsjett 2023

Stortinget har behandlet regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. Revidert budsjett er nå vedtatt.

Havvind

Stortinget har gitt regjeringen fullmark til å inngå en tosidig differansekontrakt for støtte til fornybar energiproduksjon til havs, fra første fase av Sørlige Nordsjø II.

Stortinget fattet fem vedtak som gir føringer for arbeidet i forkant av vindkraftetableringen, som utredninger av miljøforhold (havmiljø, sjøfugl), gjøre en naturkartlegging av områdene som er aktuelle for havvindutbygging.

Videre ber Stortinget om at det gjøres forskning både før, underveis og etter etablering av havvindutbyggingen, for å kartlegge konsekvensene av utbyggingen for natur, dyr, fisk og fugler.

I tillegg vedtok Stortinget at regjeringen skal vurdere andre og mer hensiktsmessige bevilgningsløsninger for differansekontrakter enn OPS-rammeverket, som sikrer at bevilgningene spres over flere budsjettår enn bare byggefasen, og komme tilbake til Stortinget senest i statsbudsjettet for 2025.

Godtgjørelse for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer

Stortinget har behandlet innstilling fra Stortingets presidentskap om godtgjørelse for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, og om representantforslag fra Rødt.

Stortinget vedtok følgende godtgjørelser med virkning fra 1. mai 2023:

  • Stortingsrepresentanter kr 1 107 190 per år
  • regjeringsmedlemmer kr 1 580 186 per år
  • Statsminister kr 1 945 077 per år

 Representantforslaget ble ikke vedtatt. 

Økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene

Stortinget har behandlet innstilling fra Stortingets presidentskap om økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter (oppfølging av representantordningsutvalgets rapporter).

Stortinget fattet vedtak om å be presidentskapet høsten 2023 legge frem forslag til endringer i gjeldende stortingsgodtgjørelseslov som innebærer at ordningen med pendlerdiett og ordningen med feriepenger for stortingsrepresentanter som trer ut av Stortinget, avvikles i inneværende stortingsperiode.

Stortinget vedtok også å be presidentskapet følge opp Representantordningsutvalgets rapporter i tråd med merknadene i innstillingen om denne, herunder å legge et frem forslag til ny stortingsgodtgjørelseslov som kan tre i kraft etter stortingsvalget i 2025.

Til slutt vedtok Stortinget å be regjeringen vurdere utvalgets forslag til endringer i folkeregisterloven og skatteloven.

Se også: Riksrevisjonens undersøkelse av Stortingets økonomiske ordninger til representanter

Statens lederlønnssystem

Stortinget har behandlet og vedlagt protokollen innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om oppfølgingen av statens lederlønnssystem.

På bakgrunn av korrespondanse med næringsministeren og kommunal- og distriktsministeren vedtok kontroll- og konstitusjonskomiteen å åpne sak om oppfølging av statens lederlønnssystem.

Komiteen viser i innstillingen til at lønnsnivået for ledere i staten er et høyst aktuelt tema som er en del av det politiske ordskiftet, og som en rekke politiske partier har vedtatt politiske synspunkter på.

Komiteen viser også til at det er opp til regjeringen og den enkelte statsråd å avgjøre hvordan statsforvaltningen skal organiseres innenfor rammene som Stortinget trekker opp gjennom blant annet lovgivning og budsjettvedtak. 

Andre saker

Stortinget har også behandlet en rekke andre saker denne uken, blant annet statsrådets protokoller for tidsrommet 1. juli - 31. desember 2022, Sjøfartsdirektoratets arbeid med å fremme gode arbeids- og levevilkår til sjøs, oppnevning av nytt styre for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) og oppnevning av utvalg til å gjennomgå Stortingets regler om dokumentinnsyn.

Det har i tillegg blitt behandlet flere representantforslag. Forslaget om fra Rødt om kriminalomsorgsløft førte til at det ble vedtatt å be regjeringen innføre en reell yrkesskadeerstatningsordning for ansatte i kriminalomsorgen, tilsvarende den som har blitt innført for ansatte i politiet. Andre representantforslag oppnådde ikke tilstrekkelig flertall, blant disse finner vi forslag om lobbyregister og mer rettferdig inkasso og gjeld i dyrtid.

Sist oppdatert: 19.06.2023 08:58
: