Partilederdebatt i vandrehallen
Når valgresultatet foreligger 11. september, vil alle partilederne også denne valgnatten komme til Stortinget for å delta i partilederdebatten.
Informasjon til pressen om valgnatten på Stortinget
Foto fra valgnatten som kan brukes fritt mot kreditering legges fortløpende i dette albumet på Flickr.
Mens valglokalene stenges, og stemmetellingen pågår for fullt landet rundt mandag kveld, kommer det også til å være liv på Stortinget. De siste forberedelsene til partilederdebatten skal gjøres.
Partilederdebatten fra Stortinget er etablert som en tradisjon ved både stortingsvalg og kommune- og fylkestingsvalg. Å følge den har blitt en selvsagt avslutning på valgdagen for hundretusenvis av tv-seere. Så snart resultatene er klare, samles valgets vinnere og tapere i vandrehallen.
Samsending fra nøytral grunn
Den første partilederdebatten fra Stortinget var ved stortingsvalget i 1997. Til da hadde partilederdebattene vært sendt fra NRKs lokaler på Marienlyst eller, i 1995, fra TV 2s lokaler i Nydalen.
Debatten i 1997 var den første som gikk på nøytral grunn, og den første som gikk som samsending mellom NRK og TV 2. Utspørringen av partilederne gjøres av en programleder fra NRK og en fra TV 2 i fellesskap. Nyordningen var et resultat av den nye og mer konkurransepregede medievirkeligheten, etter opprettelsen av TV 2 i 1992. Den var så vellykket at den har blitt en selvsagt del av valgdekningen.
Flyttingen til stortingsbygningen var et grep for å unngå forfordeling og skjevhet mellom de to viktigste fjernsynskanalene. Den innebar også at valgkveldens høydepunkt ble flyttet dit det kanskje hører hjemme: det norske demokratiets fremste og mest representative bygning.
Dramatikk og historiske øyeblikk
Partilederdebattene er ofte der spenningen utløses valgnatten. Opptellingen av stemmene er fullført, og resultatet i hovedsak klart. Når partilederne samles på tampen av kvelden, kommer de første signalene om hvilke konsekvenser valgresultatet vil få for den enkelte, for regjeringen og for landet.
Selv om også kommune- og fylkestingsvalgene kan få konsekvenser i rikspolitikken, kommer nok de mest dramatiske hendelsene i forbindelse med stortingsvalgene.
Først da den aller første partilederdebatten fra Stortinget i 1997 var i gang, utløste daværende statsminister Thorbjørn Jagland lang tids spenning: Regjeringen ville gå av som følge av at Arbeiderpartiet ikke hadde oppnådd en oppslutning over 36,9 prosent. Resultatet var at Kjell Magne Bondevik overtok som statsminister, i spissen for en samlingsregjering.
Åtte år senere, i 2005, var det nettopp Bondevik som tok farvel med rikspolitikken under partilederdebatten på valgkvelden. I 2009 var det bildene av Venstres skuffede leder Lars Sponheim, og hans avskjed med politikken, som sto igjen som et av de bildene vi husker best.
I det hele tatt skaper partilederrunden sent på valgkvelden ofte historiske bilder og minneverdige øyeblikk. Det gjenstår å se hva som står igjen etter årets valg og debatt.