Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Fredsprismottakerne besøker Stortinget

Fredsprismottakerne kommer til Stortinget søndag 11. desember klokken 09.00. Her skal de møte stortingspresident Masud Gharahkhani og medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen.

Nobels fredspris for 2022 går til belarusiske Ales Bialiatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties. Prisen deles ut i Oslo Rådhus 10. desember.

– Vinnerne representerer tre ulike land, men de kjemper alle for de grunnleggende viktige tingene i et hvert menneskes liv og i demokratisk velfungerende samfunn. Det gjelder særlig retten til å leve i fred, retten til ytre seg og til å delta i demokratisk politisk debatt, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Møter utenriks- og forsvarskomiteen

Fredsprismottakerne blir representert av følgende personer:

  • Natallia Pinchuk, Ales Bialiatskis kone
  • Jan Rachinsky fra Memorial
  • Oleksandra Matviichuk fra Center for Civil Liberties

Etter møtet med stortingspresidenten skal fredsprismottakerne møte medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen. Ine Marie Eriksen Søreide leder komiteen.

Besøket på Stortinget er en del av programmet i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris. Det er lang tradisjon for at prismottakerne legger inn en visitt på Stortinget.

Historikk

  • Mottakeren av Nobels fredspris velges årlig av Nobelkomitéen, som er helt uavhengig i sitt arbeid. I testamentet ga Alfred Nobel Stortinget i oppgave å oppnevne fredspriskomitéen.
  • Vi vet ikke hvorfor Nobel la fredsprisen til Norge eller ga Stortinget denne oppgaven. En mulig grunn, som ofte nevnes, er at Stortinget på denne tiden hadde markert seg i interparlamentarisk arbeid og med støtte til voldgift, som var den viktigste fredspolitiske saken i samtiden. Dessuten hadde Stortinget så sent som i 1895 vist vilje til å gå til forhandlinger i stedet for væpnet konflikt i unionsstriden med Sverige.
  • Stortinget har altså som oppgave å oppnevne Nobelkomitéen, men komitéen er helt uavhengig av Stortinget og andre norske myndigheter i sine avgjørelser.
Sist oppdatert: 09.12.2022 14:19
: