EFTA-delegasjonen til India
Trine Lise Sundnes (A) ledet 17.–21. april et arbeidsbesøk med EFTA-parlamentarikerkomiteen til New Delhi og Mumbai. Formålet var å støtte opp om de pågående handelsforhandlingene mellom EFTA og India.
Sivert Bjørnstad (FrP) deltok også fra Stortingets EFTA-delegasjon, sammen med kolleger fra de tre andre EFTA-landene.
– En handelsavtale med India vil være veldig viktig
– For Norge og norsk næringsliv vil en handelsavtale med India vil være veldig viktig. Den vil gi oss nye muligheter i et særdeles stort marked, ikke minst i en tid hvor både India og Norge skal gjennom en omfattende grønn omstilling. Norge kan bidra med varer, tjenester og teknologi knyttet til Indias behov for fornybar energi og deres ambisjoner for en grønn og blå økonomi, uttaler Trine Lise Sundnes (A).
De fire EFTA-landene har forhandlet med India siden 2008. Det er nå håp om at forhandlingene kan sluttføres. Det krever at avtalen er balansert for begge parter og gir alle fem land muligheter for sine respektive markeder. I møter med det indiske parlamentet og den indiske handelsministeren la EFTA-parlamentarikerne stor vekt på de komplementære elementene i handelen mellom EFTA og India, og hva en avtale vil gi av muligheter også for India.
– Vi understreket i møtene at en avtale vil gi stor merverdi for en indisk økonomi i så stor vekst. Fra et norsk ståsted har vi mye å tilby innenfor både blå og grønn økonomi. Vi håper en avtale vil gi et godt rammeverk for nye industripartnerskap med en så stor global aktør som India, sier Sundnes videre.
Verdens femte største økonomi
India er i dag verdens femte største økonomi, men har ambisjoner om å bli verdens nest største økonomi innen 2047, året som markerer 100 år med selvstendighet. De har også som mål å bli en nullutslippsøkonomi innen 2070. Med slike visjoner for egen økonomi og energiomstilling vil handelsrelasjoner med nye partnere bli enda viktigere enn i dag. EFTA, med sine åpne og teknologidrevne økonomier, vil være en viktig partner i så måte.
Varehandelen mellom Norge og India var i 2022 på 15 milliarder kroner, noe ned fra 18 milliarder i 2021, men mer enn foregående år. Handelen med tjenester var i 2021 nesten 6 milliarder, noe ned fra 2018–2020, men opp fra årene før det. Statens oljefond utland er også tungt inne i India, med aksjer og verdipapirer til en verdi på 178 milliarder ved utgangen av 2022.
Sist oppdatert: 24.04.2023 16:50