Christine Aspelund. Foto: Niklas Hart.

Christine Aspelund. Foto: Niklas Hart.

Vant oppdraget med å lage skulptur utenfor Stortinget

Den norske billedhoggeren Christine Asplund vant konkurransen om å lage en skulptur som hedrer Anna Rogstad, den første kvinnen som møtte på Stortinget.

Av totalt 51 kunstnere som meldte sin interesse for oppdraget, ble seks invitert til en lukket konkurranse. Juryen har nå bestemt seg for forslaget til Christine Aspelund.

– Det er et stort og ærefullt oppdrag. Og det finnes ingen mer sentral plass i Norge enn Eidsvolls plass, sier Christine Aspelund.

Vararepresentant fra 1911

I dag står fem menn og ingen kvinner på sokkel på Eidsvolls plass. Skulpturen er en del av markeringen av at det er hundre år siden første kvinne, Karen Platou, fikk fast plass som stortingsrepresentant. Rogstad var vararepresentant allerede fra 1911.

Om kunstprosjektet

  • Skulpturen av Anna Rogstad skal opp blant fem statuer av historiske menn laget mellom 1964 og 2014: W. F. Koren Christie, Christian Michelsen, Christian Frederik, Johan Sverdrup og C .J. Hambro. 
  • KORO bistår Stortinget med det kunstfaglige arbeidet og med planleggingen og gjennomføringen av  prosjektet. 
  • Den økonomiske rammen for kunstoppdraget er fire millioner kroner. 
  • Skulpturen avdukes 8. mars 2023.

–  Jeg er dypt takknemlig for den jobben Anna Rogstad gjorde, og nå gir vi henne den plassen hun fortjener. Rogstad har bidratt til store samfunnsendringer. Dagens storting er det mest likestilte noen gang, og hennes rolle i den utviklingen er betydningsfull, sier stortingspresident og jurymedlem Eva Kristin Hansen. 

–  Vi er trygge på at Asplunds skulptur vil vise frem Anna Rogstad som den pioneren hun var, samtidig som den har et uttrykk som gjør den relevant i dag, sier juryleder Tone Wilhelmsen Trøen. 

Hugget i larvikitt

Skulpturen vil bli hugget i larvikitt og vil presentere Anna Rogstad i stilisert helfigur på sokkel, med en tom sokkel ved siden av henne. 

– Med en kvadratisk sokkel på omtrent én kvadratmeter og en høyde på nærmere fire meter, vil skulpturen få et søyleaktig preg. Anna Rogstad står jo nettopp som en søyle i historien, forklarer Aspelund.

 Juryleder Tone Wilhelmsen Trøen og stortingspresident og jurymedlem Eva Kristin Hansen. Foto: Stortinget.
Juryleder Tone Wilhelmsen Trøen og stortingspresident og jurymedlem Eva Kristin Hansen. Foto: Stortinget.

Hun sier videre at det tomme platået ved siden av Rogstad er tilgjengelig for hvem som helst, og representerer arven etter Rogstad, som kjempet for at alle myndige statsborgere skulle ha lik rett til å la sin stemme bli hørt. 

– Denne tomme sokkelen kan altså tas i bruk av publikum, sier Aspelund.

KORO

Seniorkurator Trude Schjelderup Iversen i KORO er kunstfaglig rådgiver for juryen, og innstilte selv Aspelund som vinner.

– Hun klarer det kunststykket å modernisere hedringsskulpturen som sådan, og jeg synes Aspelunds skulpturforslag tar en suveren og selvfølgelig plass, samtidig som hun signaliserer at jobben for likestilling ikke er over, sier seniorkuratoren.

Avdukingen skal finne sted 8. mars i 2023.

Om kunstneren

Christine Aspelund (f. 1966, Nyköping) er billedhugger som bor og arbeider i Oslo. Aspelund er skolert innen klassisk figurativ kunst, men er like interessert i abstraksjoner og konseptuelle uttrykk som i det rent figurative. Aspelund er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Begge institusjonene er nå en del av Kunsthøgskolen i Oslo, der hun også har vært gjestelærer. Aspelund har hatt arbeidsopphold i Berlin, Pietrasanta og Roma.

Les om kvinner på Stortinget 1921–2021


Sist oppdatert: 21.10.2021 13:39