Stortinget arrangerer europeisk workshop i Tromsø om verdensrommet
Hvorfor er verdensrommet og satellitter viktige for den arktiske regionen? Dette er temaet når Stortinget inviterer europeiske kollegaer til workshop i Tromsø fra 8. til 9. november.
Workshopen vil innledes med foredrag om de mulighetene og utfordringene som ligger i bruken av satellitter i arktiske strøk. Norsk Polarinstitutt, BarentsWatch, Arktisk råds sekretariat og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet – er blant de lokale aktørene som vil delta.
Bedriftsbesøk hos KSAT og EISCAT
8. november vil parlamentarikerne fra deler av Europa besøke Kongsberg Satellite Services (KSAT), og dagen etter er de invitert til European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT) i Tromsø.
Stortingets møteledere er Masud Gharahkhani (A) og Lene Westgaard-Halle (H), stortingsrepresentanter og medlemmer av næringskomitéen. De ble nylig valgt til å representere Stortinget i Den europeiske interparlamentariske romkonferansen (EISC) de neste fire årene. Stortinget har i år formannskapet i organisasjonen.
− Bruk av satellitter er avgjørende for overvåking av klima og miljø. Vi vil vise våre europeiske kolleger at satellitter er spesielt viktige i Arktis grunnet store avstander og lite infrastruktur. I tillegg ønsker vi å fremheve Norge som en god og pålitelig partner i det europeiske og internasjonale romsamarbeidet, sier Westgaard-Halle og Gharahkhani i en felles uttalelse.
Medlemmer av næringskomitéen deltar
I Tromsø vil Gharahkhani og Westgaard-Halle få selskap av ytterligere tre medlemmer av næringskomitéen: Willfred Nordlund (Sp), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Rasmus Hansson (MDG).
Workshopen i Tromsø er en del av programmet under Stortingets formannskap i EISC. I mai 2021 arrangerte Stortinget en digital konferanse.
Om Den europeiske interparlamentariske romkonferansen
Det permanente forumet for interparlamentarisk samarbeid i rommet (European Interparliamentary Space Conference) er et samarbeid mellom europeiske parlamenter med interesse for rompolitikk, og ble opprettet i 1999. Norge ble medlem i 2016. Arbeidet i forumet har som mål å legge til rette for utveksling av informasjon om romaktiviteter og å fremme en felles forståelse for viktige temaer innen politikkutformingen i Europa på romområdet.
Sist oppdatert: 04.11.2021 12:05