Sterke interparlamentariske reaksjoner på krigen i Ukraina
Stortingsrepresentantene er aktive i en rekke interparlamentariske forsamlinger. Her følger en oversikt over uttalelser som har kommet som reaksjon på krigen i Ukraina i de ulike forsamlingene.
Europarådet
Europarådets ministerkomité besluttet fredag 25. februar å suspendere Russlands deltakerrettigheter i Europarådet i henhold til artikkel 8 i organisasjonens statutter. Det innebærer at Russland ikke kan delta i Europarådets ministerkomité og PACE (Europarådets parlamentarikerforsamling).
Ministerkomiteen, parlamentarikerforsamlingen og generalsekretæren har vært samstemte i sin fordømmelse av Russlands militære angrep mot Ukraina, og parlamentarikerforsamlingen ble konsultert i forkant av suspensjonen gjennom et møte i Joint Committee (medlemslandenes ambassadører til Europarådet og lederne for de nasjonale delegasjonene til PACE). PACE har besluttet å gjennomføre en ekstraordinær sesjon i Strasbourg 14.–15. mars.
Les uttalelsen fra PACE-president Tiny Kox 24. februar
Les uttalelsen fra Europarådets generalsekretær Marija Pejčinović Burić 24. februar
Organisasjonen for Samarbeid og Sikkerhet i Europa (OSSE)
Stortingets OSSE PA-delegasjon deltok på OSSE PAs vintermøte 24.–25. februar. Møtet var preget av reaksjoner på den russiske invasjonen av Ukraina, men de planlagte komitemøtene ble også gjennomført. Det var tett samarbeid og koordinering med moderorganisasjonen OSSE.
Ordskiftet var uvanlig sterkt. Forsamlingen var samlet i fordømmelsen av Russlands invasjon og støtten til Ukraina.
Møtet ble holdt i hybridformat. To representanter var med fysisk i Wien, mens resten av delegasjonen deltok digitalt.
Nordisk råd
Nordisk råds presidium fordømmer angrepet på Ukraina
Les uttalelsen Rådets finske president, Erkki Tuomioja, sendte ut 24. februar
Arktis
Les uttalelsen fra syv av de åtte medlemslandene i Arktisk råd
Den Interparlamentariske Union (IPU)
NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA)
Les uttalelsen NATO PA sendte ut 24. februar
Det parlamentariske Østersjøsamarbeidet (BSPC)
BSPC avlyste møtet i Standing Committe 28. februar.
Les uttalelsen fra den svenske presidenten og den tyske visepresidenten
EUs interparlamentariske konferanse for den felles utenriks- og sikkerhetspolitikk
Dagsordenen for konferansen i Paris 24.–25. februar ble endret slik at konferansen i sin helhet handlet om den russiske invasjonen i Ukraina og EUs respons på krisen der. Ukrainas ambassadør til Frankrike deltok i møtet og orienterte om situasjonen. I tillegg deltok blant annet den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svjatlana Tsikhanowskaja. Fra norsk side deltok Christan Tybring-Gjedde (FrP) som observatør.
På møtet var det full enighet i fordømmelsen av Russland og i støtten til Ukraina. Mange etterlyste sterkere sanksjoner og reaksjoner fra EUs side. Dette ble også gjentatt i en resolusjon som ble vedtatt enstemmig på møtet. I sitt innlegg ga Tybring-Gjedde full støtte til resolusjonen og sa Norge støtter EUs sanksjoner.