Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Ingjerd Schou på skjermen under PACEs møte i Roma 25-26.november 2021

Seksuell trakassering erklært uakseptabelt av europarådsparlamentarikerne

Leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Ingjerd Schou (H) deltok 25. og 26. november på møte for PACEs delegasjonsledere i Roma.

Møtene fant sted i Roma i forbindelse med at Italia denne måneden har overtatt formannskapet i Europarådets ministerkomité. Italias utenriksminister Luigi Di Maio orienterte om det nye formannskapets prioriteringer.

Vedtok endringer i etisk veileder

Som delegasjonsleder og etterhvert også leder av PACEs komité for prosedyreregler har Schou fulgt arbeidet med å bekjempe seksuell trakassering i parlamentarikerforsamlingen tett. Etter at #MeToo ble satt på agendaen vedtok PACE en resolusjon om bekjempelse av seksuell trakassering og seksualisert vold i alle medlemslandenes parlamenter. Denne resolusjonen ble fulgt opp i komiteen for prosedyreregler og en oppfølgingsresolusjon ble behandlet av PACEs faste komité (medlemslandenes delegasjonsledere) i Roma. Gjennom den ble konkrete endringer i den etiske veilederen for medlemmene av parlamentarikerforsamlingen vedtatt. Dette for å bekjempe seksuell trakassering og seksualisert vold.  

Det ble også vedtatt at anklager om seksuell trakassering skal behandles av komiteen for prosedyrereglene. 

Glad for at endringene er på plass

«Endelig fikk vi vedtatt disse endringene i PACE. Seksuell trakassering er uakseptabelt og det må vi slå klart fast gjennom de regelverkene vi har, slik som vi har gjort i Stortingets etiske veileder for representantene, og nå også de etiske retningslinjene for medlemmer av PACE. 

Dessverre ble arbeidet i PACE forsinket på grunn av pandemien, men nå har vi nye regler på plass og vi har oppfordret parlamentene i alle Europarådets medlemsland til å gjøre det samme» uttalte Schou etter å ha deltatt i debatten. 

Under møtene i Roma ble det også vedtatt resolusjoner om blant annet korrupsjonsbekjempelse og migrasjon. 70-årsjubileet for Genève-konvensjonene og flyktningkonvensjonen ble også markert. 

Les mer om møtet på PACEs nettsider.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for styrking av menneskerettene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 324 medlemmer (og 324 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder, og overvåker i hvilken grad medlemslandene overholder sine forpliktelser som medlem.

Les mer om Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling 

Sist oppdatert: 02.12.2021 11:53
: