Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Ingjerd Schou

Ingjerd Schou er visepresident i PACE, og satte pris på at forsamlingen nå kan møtes fysisk igjen. – Det er viktig for samarbeid på tvers av politiske og nasjonale skillelinjer i Europa, uttaler hun. Foto: Europarådet

Politisk verksted i Strasbourg

For første gang på over to år møttes medlemmene av Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) til sesjon i Strasbourg uten smitteverntiltak. 

At restriksjonene var opphevet resulterte i en travel uke med europeisk politisk verksted med komitémøter, temamøter, politiske gruppemøter, individuelle møter, plenumsdebatter og resolusjonsvedtak.

Delegasjonen, ledet av Ingjerd Schou (H), besto av Lise Christoffersen (A), Even Eriksen (A), Lisa Maria Klungland (SP), Morten Wold (FrP), Linda Hofstad Helleland (H), Lise Selnes (A) og Andreas Sjalg Unneland (SV).   

Viktig høydepunkt 

Svetlana Tsikanovskaja

Den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svetlana Tsikanovskaja ba Europarådet engasjere seg enda sterkere for demokrati i Hviterussland. Foto: Europarådet

– Et høydepunkt denne uken var rundebordsdiskusjonen om å sikre demokratiene i Europa. Det gjorde spesielt inntrykk å høre den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svetlana Tsikanovskaja snakke om sitt utrettelige arbeid for demokrati i hjemlandet. Hun ønsket et enda sterkere engasjement fra Europarådet for Hviterussland. Det tar vi med oss i arbeidet videre, uttalte Schou under sesjonen. – Denne sesjonen har virkelig vist hvor viktig de personlige møtene og det å delta fysisk sammen er for samarbeid på tvers av politiske og nasjonale skillelinjer i Europa.

Mange tema på agendaen

Et bredt spekter av tema ble debattert, fra vaksinemotstand og Storbritannias avtale med Rwanda på asylfeltet, til kontroll av sosiale medier og bekjempelse av antisemittisme og rasisme.

Den pågående krigen i Ukraina lå som et dystert bakteppe og situasjonen for ukrainske flyktninger, blokaden i Svartehavet og Europarådets rolle i et Europa preget av en ny sikkerhetssituasjon ble debattert. Menneskerettigheter i Russland og spesielt situasjonen for politiske fanger ble diskutert, og en sterk oppfordring til Russland om å løslate Aleksej Navalnij, Vladimir Kara Murza og andre politiske fanger ble vedtatt.

Hellas' president Katerina Sakellaropoulou og Nederlands kong Willem-Alexander talte til forsamlingen. Felles innsats fra parlamentarikerforsamlingen frem mot et fjerde toppmøte i Europarådet var tema i mange av debattene. 

Les mer om Europarådets parlamentarikerforening (PACE)

Se også

PACE møtes til sommersesjon

Sist oppdatert: 05.07.2022 15:01
: