Nordisk samarbeid i kjølvannet av koronapandemien
Koronakrisen og styrket samarbeid er blant temaene Nordisk råd skal diskutere på sesjonen i København 1.–4. november. Stortinget deltar med en helt ny delegasjon.
− Pandemien har utfordret kjernen i det nordiske samarbeidet, nemlig folks mulighet til å reise fritt mellom de nordiske landene. Nordisk råd arbeider for et enda sterkere samarbeid om samfunnssikkerhet og beredskap i Norden, sier Jorodd Asphjell (A). Asphjell ble denne uken ble valgt til ny leder for Stortingets delegasjon til Nordisk råd.
Han ser frem til å møte nordiske kollegaer fysisk for første gang på nesten to år.
Nordiske avtaler må fornyes
Parlamentarikerne mener at landene må lære av svakhetene som ble avdekket under pandemien, slik at Norden står sterkere rustet til neste krise. Nordisk råd vil derfor oppfordre statsministrene til å arbeide for en ny nordisk avtale om beredskapssamarbeid og krisehåndtering.
Årets gjestetaler er NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Talen etterfølges av en forsvarsdebatt i plenum onsdag 3. november.
Utdeling av Nordisk råds priser
Tirsdag 2. november blir det klart hvem som mottar Nordisk råds priser. Prisene deles ut årlig for å rette oppmerksomheten mot de nordiske landenes litteratur, musikk og film samt nytenkende innsatser på miljøområdet.
Norge overtar formannskapet i Nordisk ministerråd
I København vil statsminister Jonas Gahr Støre presentere det norske formannskapsprogrammet for Nordisk ministerråd i 2022. Programmet beskriver de politiske prioriteringene for regjeringssamarbeidet i det kommende året.
Les mer om Nordisk råds sesjon 2021
Les en nylig gjennomført opinionsundersøkelse om folks holdninger til det nordiske samarbeidet
Om Nordisk råd
Nordisk råd er det formelle samarbeidet mellom de nordiske parlamentene. De 87 medlemmene kommer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.
I Nordisk råd foreslår parlamentarikerne politikk til Nordisk ministerråd og de nordiske regjeringene som skal forenkle hverdagen for innbyggere og foretak i Norden.
Plenarforsamlingen er Nordisk råds høyeste organ. Sesjonene er møteplasser der de nordiske parlamentarikerne diskuterer nordiske spørsmål med de nordiske landenes statsministre og øvrige ministre. Årets sesjon er den 73. i rekken.