Feirer Nordisk råds 70-årsjubileum
I år er det 70 år siden parlamentarikersamarbeidet Nordisk råd ble opprettet. Stortinget markerer jubileet med nordiske flagg på Løvebakken på Nordens dag 23. mars.
Nordisk passunion, felles arbeidsmarked, frøhvelvet på Svalbard og det nordiske miljømerket Svanemerket er konkrete resultater av det nordiske samarbeidet.
Stor oppslutning
− Det er stor oppslutning i folket om det nordiske samarbeidet. I en usikker tid, med krig i vårt nærområde, er behovet for et tett og godt samarbeid og samhold med våre naboland viktigere enn noen gang, sier Jorodd Asphjell (A), leder i Stortingets delegasjon til Nordisk råd.
Stortingets delegasjon består av 20 stortingsrepresentanter fordelt på fire fagutvalg og et presidium, som har ansvar for å lede og koordinere arbeidet. Tilsammen er det 87 medlemmer av Nordisk råd, som jobber aktivt for at folk kan studere, jobbe og forflytte seg uhindret over landegrensene i Norden.
− Nordisk råd har i 70 år arbeidet for felles nordiske løsninger for innbyggerne i Norden. Det arbeidet fortsetter. Målet er at Norden skal bli verdens mest integrerte og bærekraftige region, sier Asphjell (A).
Einar Gerhardsen var delegasjonsleder
Det var de nordiske utenriksministrene som, på et møte 15. og 16. mars 1952, vedtok å opprette et offisielt nordisk parlamentarisk samarbeidsforum. På Nordisk råds første offisielle møte 13. februar 1953 uttalte Einar Gerhardsen, som da var leder for Stortingets delegasjon:
«I det norske Stortinget stod det strid om det nordiske rådet. Mange gikk mot det, men et stort flertall besluttet at Norge skulle være med. De som har vært mot rådet er også representert i den norske delegasjonen. Det tror jeg vi alle er glade for. Jeg er også glad over å kunne si, at det er et enstemmig Storting og et enstemmig folk, som står bak ønsket om et best mulig samarbeid mellom de nordiske landene. Det er formen for samarbeidet det kan være delte meninger om.»
Parlamentspresidentene møtes
Nordens dag benyttes også til et digitalt møte mellom de nordiske parlamentspresidentene.
− Det nordiske samarbeidet er betydningsfullt fordi landene våre står overfor mange av de samme utfordringene. Sammen står vi sterkere, vi har større gjennomslagskraft og er mer effektive enn hver for oss, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.
Om Nordisk råd
Nordisk råd er et omfattende regionalt samarbeid mellom parlamentene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige og de selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland. Samarbeidet dekker svært mange samfunnsområder, blant annet miljø, klima, energi, utdanning, innovasjon og kultur. Hvert år deler Nordisk råd ut fem priser: en litteraturpris, en musikkpris, en filmpris, en barne- og ungdomslitteraturpris samt en miljøpris.